Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Symos 3, preamp, barwa
Collapse
X
-
Miało to wyglądać inaczej. Radiatory krótkie schowane w obudowie, przedwzmacniacz na jednej płytce z potencjometrami i jedno wejście z komputera. Ale na forum ukazał się preamp i barwa więc wszystko przerobiłem. Blacha nierdzewka ze złomu wycięta piłką do metalu ręcznie na krześle w kuchni. wygięta w imadle młotkiem, dlatego nierówno. Radiatory dospawane by zrobić z nich boczne ścianki.Górna pokrywa ze starego wideo też docięta ręcznie, a przód z aluminiowego karnisza. Płytki robiłem sam na drukarce laserowej i papierze satynowym, prasowane żelazkiem. Po oderwaniu papieru nadruk odszedł z papierem a na płytkach był delikatny zarys. Poprawione wszystko pisakiem powiercone i wytrawione. Zasilacz to nawet nie drukowałem tylko rysowałem na oko pisakiem. Co do brumu to trochę z nim walczyłem. Jeden transformator dałem do barwy i preampu. Podłączyłem masy dwóch transformatorów od wzmacniaczy i preampu, a kable sygnałowe bez podłączenia masy - brummm. odsuwałem kable, potem płytki od trafa dalej brum. odłączyłem masy transformatorów i podłączyłem masy na przewodach sygnałowych - brum itd itp... Wyciagnełem preamp by sprawdzić na oscyloskopie i podłączyłem di niego inny transformator i ... cisza. mam teraz osobny trafo do preampu, osobna do barwy i osobne do końcówek i jest tak cicho bez podłączenia sygnału wejściowego, że słychać w głośniku (od -10 dB w górę) przełączanie układu wzmocnienia (kostki potencjometru) dźwięk taki jak styki przekaźnika klekoczą. Co do grania to jest czyściutko, słychać wszystkie szczegóły. Zrobiłem wcześniej wzmak Borysa Fet hex na 2 parach, ale jak się tym zająłem to tamten wylądował w piwnicy. porównywać będę dopiero na wiosnę, wyjeżdzam na pół roku. Audiofilem nie jestem ale jak kolegom się podoba to musi nieźle grać. Latem będę kończył Borysa BG9...
pozdrowieniaLast edited by niebieski9; 12.10.2015, 00:32.
Skomentuj
Skomentuj