Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

el_di - Stereofoniczny wzmacniacz klasy D w mostku.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[wzmacniacz] el_di - Stereofoniczny wzmacniacz klasy D w mostku.

Jest to projekt, który ktoś zaczął i nie skończył, zostałem jego szczęśliwym spadkobiercą i dokonczyłem sprawę.
    Na starcie buda miała w środku:
    -toroid, 3x kit klasy D, gniazda wyjsciowe, jeden zasilacz symetryczny.

Ja dodałem:
    -aktywny DIY equalizer, drugi zasilacz symetryczny (pseudo dual mono, bo ciągle masy wspólne), aktywne wzmocnienie, bajery wizualne (aluminium, mosiądz, drewno, sylikon :) ).

Elektroniczne parametry:
    - 2x TDA 8927J (Stereo) + 2x TDA8929T (kontroler) - klasa D pracujaca na częstotliwosci 350kHz, w mostku
    - zmierzona moc wyjsciowa 2x 85W @ 8ohm @ 1kHz @ 1% @ w mostku
    - wbudowane w TDA zabezpieczenie short-circuit, temperaturowe, oraz jakimś cudem clipping (odcinanie wyjścia/mutowanie układu). W PDF nic nie widze, a tak działa.
    - equalizer +/- 6dB @ 20Hz oraz 20kHz
    - zasilanie symetryczne +/- 26V DC

Zdjęcia:

Problemy:
    Myslę, że zaprojektowana, 5 lat temu, przeze mnie płytka PCB od equalizera cierpi na brum, jest słyszalny w zestawie głosnikowym, dla mnie zbyt słyszalny. Wzmacniacz zostanie podarowany dla zwykłego zjadacza chleba, któremu to nie bedzie przeszkadzać. Całe szczęście podczas nawet cichej muzyki, szum jest maskowany.
    Prowadzenie mas wygląda tak:
    Last edited by El_liero; 31.07.2016, 17:12.

Prosze o scalenie.
    Aha, soft start dla zestawu głośnikowego jest potrzebny, ponieważ amplituda impulsu na wyjsciu jest znaczna. W Polsce mam jeden układ, planuję go wstawić.

Skomentuj

Całkiem miłe wykonanie, zdecydowanie mi się podoba jak również na pochwałę należy fakt iż jest to coś zupełnie innego od dotychczasowo pokazywanych konstrukcji

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

Ładna,doskonale prezentujaca sie obudowa.Jej zawartość to juz inna sprawa;osobiście ni przepadam za scalakami (nawet opapami) więc zachwytu nie ma ale jako całość był bym gotów zaakceptować delikatne brumienie (świetny designe,nieprzecietne fotki).

Skomentuj

Czaruję...
        X