Hej,
Przyszła pora na zebranie wszystkiego w całość i opisanie. Niestety smętna pogoda za oknem nie sprzyja pracy, stąd też temat powstał dopiero dzisiaj :).
Sam projekt (tj. model 3D) zrodził się po wakacjach zeszłego roku. Proces twórczy trwał do początku sierpnia (prawie cały rok zszedł), ale wynikło to głównie z chęci uzyskania lepszych cen na poszczególne elementy oraz nieznajomości pewnych rzeczy. Projekt sam w sobie nie był problemem.
Na wstępie opiszę obie konstrukcje z grubsza, pokażę dużo fot, tak aby każdy mógł zobaczyć co i jak. Po fotach przyjdzie pora na opis bardziej techniczny, tj. co z czym, dlaczego tak, jak, kiedy, gdzie, itp., itd..
Chciałbym przedstawić w jednym temacie dwie konstrukcje. Wynika to z mojego lenistwa, analogicznego wyglądu, lepszej prezencji razem :cool:.

Pierwsza z nich to sama końcówka mocy na bazie I-Ampa. W skład wchodzą:
Parę fot począwszy od składania samej końcówki. Postaram się zachować kolejność.

Druga z nich to przedwzmacniacz, w które skład wchodzi również DAC. W skład wchodzą:
Parę fot począwszy od składania samego przedwzmacniacza. Postaram się zachować kolejność.

Sorry Tomek, za zawalenie serwera :flapper:.
Parę słów o kwestiach mechanicznych oraz wykończenia:
Możliwe, że coś pominąłem, jak i napisałem o czymś za wiele. Po prostu jak ktoś ma jakiekolwiek pytania, jak co zrobiłem, ewentualnie co można, a czego nie to po prostu piszcie.
Poniżej foty, które troszeczkę wyjaśnią powyższy opis.

Teraz pora na parę fot wspólnych :). Ogólnie wszystkie foty wykonywane telefonem. Dodatkowo mój talent do robienia zdjęć jest znikomy. Na wstępie kilka renderów z początkowej fazy.
Tak miało być:

Tak jest::

Przyszła pora na zebranie wszystkiego w całość i opisanie. Niestety smętna pogoda za oknem nie sprzyja pracy, stąd też temat powstał dopiero dzisiaj :).
Sam projekt (tj. model 3D) zrodził się po wakacjach zeszłego roku. Proces twórczy trwał do początku sierpnia (prawie cały rok zszedł), ale wynikło to głównie z chęci uzyskania lepszych cen na poszczególne elementy oraz nieznajomości pewnych rzeczy. Projekt sam w sobie nie był problemem.
Na wstępie opiszę obie konstrukcje z grubsza, pokażę dużo fot, tak aby każdy mógł zobaczyć co i jak. Po fotach przyjdzie pora na opis bardziej techniczny, tj. co z czym, dlaczego tak, jak, kiedy, gdzie, itp., itd..
Chciałbym przedstawić w jednym temacie dwie konstrukcje. Wynika to z mojego lenistwa, analogicznego wyglądu, lepszej prezencji razem :cool:.

Pierwsza z nich to sama końcówka mocy na bazie I-Ampa. W skład wchodzą:
- PSU @Taz
- StandBy w wykonaniu większej liczby osób (zbieram się od tygodni, żeby go opisać i zrobić ZZ na forum),
- SoftStart w wykonaniu @Borys,
- OPS - I-Amp - 4 pary @Borys,
- IPS - I-Amp - A9 @Borys,
- Płytki frontowe w moim wykonaniu,
Parę fot począwszy od składania samej końcówki. Postaram się zachować kolejność.

Druga z nich to przedwzmacniacz, w które skład wchodzi również DAC. W skład wchodzą:
- StandBy w wykonaniu większej liczby osób (zbieram się od tygodni, żeby go opisać i zrobić ZZ na forum),
- Pre2320 @Taz&3lite. wraz z płytką transformatora,
- Płytka INPUT board - sterownik Dam1021 oraz RaspberryPi2 - http://www.diyaudio.com/forums/group...m1021-dac.html,
- Zasilacz płytki INPUT board mojego wykonania (sam schemat zapożyczony z powyższego tematu),
- Przetwornik A/D Soekrisa DAM1021 - opisywać nie muszę.
- Trasnformator do zasilania Salasów BiB oraz ReflektoraD.
- Salas BiB +-12V do zasilania Dam1021 oraz ReflektorD +3,3V do zasilania Amanero,
- Płytka selektora do INPUT Board - do wyboru AUTO, BNC, Toslink, Amanero, RaspberryPi (sterowanie tylko ręczne),
- RaspberryPi2 wraz z kartą WiFi zewnętrza - wgrany system MoodeAudio (póki co testuje i jest okej :))
- Płytki frontowe w moim wykonaniu,
Parę fot począwszy od składania samego przedwzmacniacza. Postaram się zachować kolejność.

Sorry Tomek, za zawalenie serwera :flapper:.
Parę słów o kwestiach mechanicznych oraz wykończenia:
- płyty górne, dolne oraz tylne wycinane na wodzie - wg ostatecznej koncepcji otwory wentylacyjne również wycinane na wodzie - blacha 3mm, stop bodajże PA4,
- w pierwszej koncepcji były większe otwory, w które miała być wklejona blacha perforowana, jednak że robiłem to dopiero po malowaniu, nic nie chciało trzymać tej siatki. Przetestowałem chyba z pięć rodzajów klejów. Poza tym umiejscowienie otworów, oraz rozkład sił, generowany ogromne naprężenia, stąd raczej czym bym nie skleił po czasie i tak by strzeliło (końcówka waży ponad 10kg). Siatki spoko, ale nie przy mojej geometrii.
- boki aluminiowe wytłaczane z firmy MISUMI. Dla PRE wysokość 70mm, dla AMP 100mm,
- wszystkie wymienione wyżej elementy malowane proszkowe na czarno RAL9005, drobna struktura (~30zł/m2 netto). Pierwotne był plan anodować, jednakże ze względu na większą cenę, oraz znacznie większe wymogi co do wykończenia powierzchni zrezygnowałem. Dodatkowo nie wszystkie stopy się dobrze anodują. Akurat jeżeli chodzi o cięcie laserem/wodą firmy zazwyczaj dysponują blachami w 1050A, które anoduję się bdb,
- front mocowany do boków za pomocą kątowników mocowanych do boku, poprzez nakrętki rowkowe również od MISUMI,
- blachy górne oraz dolne mocowane do boków za pomocą nakrętek kwadratowych,
- stópki wykonane na tokarce konwencjonalnej, malowane proszkowej, z wklejonym O-Ringiem.
- napisy na panelach tylnych wypalone laserem. De facto została wypalona farba, a została prawie surowa powierzchnia aluminium (przed malowaniem proszkowym aluminium jest fosforanowane),
- fronty obrabiane na maszynach CNC ze stopu PA11 - grubość 10mm. Tutaj nie miało być kompromisów od początku. PA11 w miarę dobrze się skrawa, a jednocześnie dobrze się anoduje.
- gałki oraz przyciski również wykonane z PA11, również na maszynach CNC.
- fronty oraz gałki anodowanie w Anodalu. Wszystkie elementy anodowane na kolor INOX - wg wzornika, prócz dwóch mniejszych gałek, która były barwione na czarno. Fronty dodatkowo szczotkowane (rodzaj szczotkowania HARD - wg wzornika),
- samo anodowanie bez zastrzeżeń, natomiast przy szczotkowaniu frontu AMP, panowie zjechali trochę za dużo materiału w środkowej części. Widać to po zaniżonym fazowaniu okienka na plexi. Jednak nie jest to ich wina. Panel był lekko wygięty w banan po obróbce, a przy szczotkowaniu powierzchnia została splanowana, stąd zmiana grubości w środkowej części. Wnioski na przyszłość wyciągnięte :rolleyes:.
- napisy na panelach wykonane metodą nadruku UV,
- plexi wykonane również wykonane metodą nadruku UV. Dodatkowo, dzięki użyciu specjalnych rozwiązań (nie wnikałem :razz:) pola nad diodami IR są zamalowane, a jednocześnie przepuszczają fale. Przez zmianę grubości frontu w AMP, została użyta plexi 2mm, natomiast w PRE, tak jak miało być od początku w obu - 3mm. Sama plexi była przezroczysta oraz przed nadrukiem wycinana na CNC. Wklejone we front za pomocą Patex Total.
- wszystkie gałki dodatkowo łożyskowane. Moja mała fanaberia, której nie żałuję, a wręcz polecam. Gałki chodzą po prostu bardzo przyjemnie. Mimo wagi dużej gałki, kręci się bardzo lekko. Łożysko osadzone we froncie na klej (pasowanie po anodowaniu przy takim zamówieniu to fikcja). Gałki połączone z enkoderami na wcisk, za pomocą sprzęgieł wydrukowanych z tworzywa. Przy okazji polecam bezskokowe enkodery http://pl.mouser.com/ProductDetail/A...4k%252bg%3D%3D. Nie gubią skoku, jak te tanie z allegro, dodatkowo przyjemniej się kręcą :). Potek od selektora cyfrowego przerobiony ręcznie pod sprzęgło. Poza tym łożysko zapewnia podparcie dwupunktowe (w pkt. enkodera oraz łożyska).
- płytki frontowe widać na fotkach. W przypadku LEDów polecam światłowody. Świetnie się spisują :). http://www.tme.eu/pl/details/1294.10...do-led/mentor/. Diody SMD - dla OFF czerwona, dla ON biała. Przycisk oparty na czymś takim - http://www.tme.eu/pl/details/b3fs-40...act-pcb/omron/. Z jednej strony przycisk aluminiowy zapierał się o front, z drugiej o mikro przełącznik.
- wyświetlacz OLED BIG. Rzekomo kolor biały, jednak wyszedł bardziej niebieski. Polecam, wygląda świetnie :).
Możliwe, że coś pominąłem, jak i napisałem o czymś za wiele. Po prostu jak ktoś ma jakiekolwiek pytania, jak co zrobiłem, ewentualnie co można, a czego nie to po prostu piszcie.
Poniżej foty, które troszeczkę wyjaśnią powyższy opis.

Teraz pora na parę fot wspólnych :). Ogólnie wszystkie foty wykonywane telefonem. Dodatkowo mój talent do robienia zdjęć jest znikomy. Na wstępie kilka renderów z początkowej fazy.
Tak miało być:

Tak jest::

Skomentuj