Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Przedwzmacniacz gramofonowy BUphonoAMP MC/MM

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[preamp/bufor] Przedwzmacniacz gramofonowy BUphonoAMP MC/MM

Witam.
    Chciałbym wam zaprezentować efekt swojej pracy, która trwała bardzo długo i w tym czasie powstało wiele urządzeń które brzmiały coraz to lepiej, odkąd zacząłem pracować w firmie która produkuje sprzęt audio studyjny i HI-END, prace nabrały tempa a zdobyta tutaj wiedza pozwoliła dokończyć projekt.
    Trochę o brzmieniu i budowie... Zastosowany bufor wejściowy JFET praktycznie nie obciąża wkładki ponieważ ma znikomy prąd wejściowy, więc igła ma bardzo swobodną pracę i odtwarzane kawałki są bardzo dynamiczne i pełne szczegółów. Muzykę z czarnych płyt bardzo ciekawie się słucha. Bardzo duża szybkość opampów (2500V/us) pozwala wiernie odtworzyć najmniejsze drgnięcie igły a z racji że to aktywna RIAA zachować jak najmniejsze przesunięcia fazowe po przejsciu przez NFB. Zastosowałem dużo małych pojemności w zasilaczu co dało bardzo punktowy i mocny bas, ponieważ mamy mniejsze ESR niż przy zastosowaniu dwuch dużych kondensatorów. Zastosowanie dwuch mostków prostowniczych oddzieliło masę od transformatora co bardzo obniżyło brumienie i zakłócenia z sieci przenoszone masą. Brzmienie urządzenia jest mega dynamiczne i pełne szczegółów, bas jest szybki i głęboki, wszystkie płyty które mam zaczęły brzmieć inaczej, ciekawiej, znacznie polepszył się drugi plan i wybrzmiewanie, nie ma tutaj mowy o zmulonym i pełnym zniekształceń dźwięku jak z lampowych preampów.
    Parametry:
    Slew Rate opamps : 2500V/us
    Max Current out : 250mA
    PWR supply : +/- 15V
    MM
    Imp : 47k
    Cap : 220pF
    Gain : 41,624 dB 1khz
    Noise : -94.85dBFS
    THD+N : 0.034% -69.4dB
    THD : 0.002% -94.1dB
    IMD : 0.0001% -120.5dB
    S/N : 69.9dB
    MC
    Imp : 100R, 300R
    Gain : 54.294dB 1khz
    Noise : -79.59dBFS
    THD+N : 0.0452% -66.9dB
    THD : 0.0095% -80.5dB
    IMD : -106.2dB
    S/N : 69.1dB

Kilka zdjęć urządzenia w prototypowej obudowie

Pomiary urządzenia

Po nowym roku będzie dostępna jakby ktoś chciał 5 płytek prototypowych w promocyjnej cenie w zamian za co oczekuje recenzji brzmieniowej tu w temacie :) Płytki będą uruchomiane i polutowane przeze mnie będzie tylko potrzebne trafko 2x15V jakieś złącza RCA i obudowa i można słuchać. Cena jaka mnie interesują dla zainteresowanych za te prototypy to 190zł. jest to cena samych elementów bez ceny płytki mojej pracy lutowniczej i uruchomieniowej :) taka promocja :) Jeśli innym bedzie się to tak podobało jak mi bedzie dostępna obudowa w przyszłości, czyli całe działające urządzenie co do ceny nie wiadomo... same niewiadome :) Wszystko zależy czy się podobać będzie. Pozdrawiam
    Last edited by wydra9; 15.12.2017, 12:44.

Produkcja trwa :)
    Zostala 1szt plytki prototypu preampu do recenzji, podkreslam ze jak komus sie nie spodoba dzwiek plytke do miesiaca mozna oddac a ja zwroce pieniadze :) aby urzadzenie dzialalo wystarczy trafo 2x14á16V. Na plytce jest juz wszystko zawarte by urzadzenie dzialalo. Nie trzeba nic poza obudowa i zlaczami.

Skomentuj

I jak tam wasze preampy?

Skomentuj

Mój jak na razie dotarł

Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

Nie moge sie doczekac efektow :)

Skomentuj

Ja też, tylko muszę podjechać po transformator i złącza do goldpinów

Skomentuj

Nowa wersja - docelowa płytki pcb juz sie narysowała dojda opcje zmiany pojemnosci dla MM (0,100p,220p) poprawiłem mase zasilaczy, poprawiłem jeszcze bardziej layout co poprawi jeszcze przesłuchy i stereofonie, czytelniejsze opisy złącz, naniesione poprawki, dodane zabezpieczenie przed zwarciem na wyjsciu, poprawiłem takze działanie układu w trybie MC. Czekam na wasze opinie odnosnie brzmienie i zapuszczam płytki, moze tez powstana jakies gotowe urzadzenia :)

Skomentuj

Czy projekt będzie dostępny tzn. płytki + spis elementów czy raczej będziesz sprzedawać tylko polutowane i uruchomione preampy?

Skomentuj

Tylko polutowane zestawy. Bedzie tez w przyszlosci. Dostepne cale urzadzenie. Jest to mocno skomplikowany uklad i mysle ze duzo osob mialoby problemy z jego uruchomieniem /wzbudzniem ja juz to polutuje uruchomie opampy sa niestety bardzo czule na pomylki i latwo sie uszkadzaja bo sa bardzo szybkie

Skomentuj

Po rozmowach na innym forum dotyczacym winyli wpadnie jeszcze opcja filtra uzytkownika. Posiadacz preampu bedzie mogl sobie sam dostosowac filtr MM/MC na jaki tylko chce nie ograniczajac sie do wbudowanego. Wystarczy tylko ustawic zwore na filtr urzytkownika ktory poprzez wpiecie w odpowiednie pinheadery rezystorow i kondensatorow dowolnej wartosci przylutowanych do goldpinow da filtr zarowno dla MM jak i MC.

Skomentuj

Jak macie jakies to chwalcie sie zdjeciami z budowy

Skomentuj

Zamieszczone przez wydra9 Zobacz posta
                        I jak tam wasze preampy?
                        Jestem na etapie strugania obudowy.

Trochę do wycinania jest, trochę do sklejania, a czasu jakby kot napłakał. Liczę, że w ten weekend zakończę i wtedy testy :)

Jak masz podłączoną masę na wejściu? Każde gniazdo osobno, czy może tylko gorące przewody, a masy gniazd połączone razem i do masy płytki?

Skomentuj

Chodzi ci o przewód masowy do gramofonu czy do sygnału? jesli do sygnału to na plytce sa złacza i do masy i do sygnału lewego i prawego kanału zarówno dla wyjscia i wejscia. jest to układ dual mono wiec jak złaczysz masy bedziesz miał petle.jesli chodzi o mase gramofonu to mam terminal laboratoryjny i odzielnym przewodem idzie do wyznaczonej masy na płytce, a masa obudowy tez odzielny przewód do tego samego punktu, mysle ze drewniana obudowa to troche słaby pomysł bo przez drewno przenikaja zakłucenia i z trafa i z otoczenia a tam masz wzmocnienia rzedu 1000 razy dobrze to wyłożyc w srodku jakas blacha czy czyms i to podlaczyc do masy. Tym sposobem w blaszanej obudowie ja osiagnalem zaklucenia z sieci na poziome -110dB czyli jak rozglosnie wzmacniacz na maksa bez sygnału i przyłoze ucho do glosnikato lekki brum słychac wydobywajacy sie z posród szumu ale ledwo wyczuwalny. Jesli chcesz ekranowac trafo to kup sobie blache miedziana 0.3mm i blache nierdzewna 0.3mm owin trafo izolacja owin paskiem blachy miedzianej znowu owin izolacja i daj blache nie rdzewna owin izolacja i daj miedziana i znowu owin i daj nierdzewna owin calosc izolacja zeby nic nie stykalo sie z blacha obudowy. Jesli trafo jest w osi z plytka to nie powinno wprowadzac zaklucen. Mam nadzieje ze zrozumiale :) Nie korciło cie zeby to podlaczyc na krótko i posłuchaxc najpierw zanim zrobisz obudowe :)
                          Tak wyglada tester na ktorym testowałem plytki bo wkurzajace bylo caly czas rozbieranie mojego preampu i jak cos nie dzialalo wyciaganie z obudowy itp...
                          Last edited by wydra9; 23.01.2018, 08:42.

Skomentuj

Chodziło mi o sygnały na gniazda cinch, ale przyjrzałem się dokładnie Twoim zdjęciom i już widzę jak masz zrobione.
                            Obudowa jest drewniana, bo stylistycznie ma nawiązywać do mojego poprzedniego projektu "Mini Komputer":

https://diyaudio.pl/showthread.php/2...-w-stylu-retro

Sama płytka przedwzmacniacza będzie umieszczona w ekranie, ale tego nie będzie widać z zewnątrz. :)

Jeśli chodzi o testy, to mój gramofon dopiero się buduje. Testy będzie przeprowadzał mój kuzyn audiofil u siebie w domu. Ma fajny sprzęt, dwa swoje przedwzmacniacze i dobre ucho i będzie skala porównawcza. Nie mógłbym mu dać pająka, bo jeszcze by coś uszkodził przez przypadek
                            Last edited by czarodziej; 23.01.2018, 08:54.

Skomentuj

Aha no to super :) czyli juz wszystko wiesz? Niezły ten komputerek :) wyglada ladnie
                              Last edited by wydra9; 23.01.2018, 08:56.

Skomentuj

Tak już chyba mam komplet informacji, dzięki . Dzisiaj kończy się schnięcie drugiego panelu górnego i strugam pod wymiar, potem już składanie w całość. :)

Skomentuj

Az sie milo zrobilo ze moje phono bedzie mialo taka ladna skorupke :)

Skomentuj

A jak tam reszta? Cos modzicie czy umarlo? :) bardzo jestem ciekaw waszej opinii dodam na zachete ze zostaly tam uzyte opampy ktore o wiele lepiej brzmia w porownaniu niz opa604 ad823 czy opa627 i opa637 testowalem tez z wieloma innymi i te brzmia zdecydowanie najlepiej.

Skomentuj

U mnie nie umarło, tylko robota mnie przywaliła :-(

Skomentuj

Niestety u mnie na razie wylądował w prowizorycznej obudowie, trzeba kable podpiąć, a no i tego - czas na to znaleźć

Wysłane z mojego MI 5 przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

Czaruję...
                                        X