Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dac ak4490 + xmos + ak4118

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[DAC] Dac ak4490 + xmos + ak4118

Po kilku latach walki udało się uruchomić w 100% mój DAC :)

Pierwsza wersja zawierała jedynie wejście USB na popularnym Amanero. Niestety funkcjonalność takiego rozwiązania jest dość mocno ograniczona i dodatkowo dobiegły mnie słuchy o niestabilnej pracy Amanero. W kolejnej wersji dodałem odbiornik SPDIF na WM8805. Cóż, płytka z odbiornikiem okazała się spie....a na całej linii :) Nigdy nie została uruchomiona. W następnej wersji moduł z USB i SPDIF został zaprojektowany na osobnej PCB. Konwerter USB został oparty o chip XMOS XHRA-2HPA, natomiast odbiornik/przełącznik SPDIF to AK4118A. Kolejna rewizja PCB przyniosła wymagane poprawki do obydwu sekcji, m.in. dodanie FLASHa do XMOSa.

Schemat DACa

Schemat odbiornika USB/SPDIF

Co to potrafi?
    Na pokładzie jest 5 wejść cyfrowych przełączanych przełącznikiem obrotowym. Każde z wejść jest izolowane. Wejścia SPDIF pracują z parametrami 24/96 natomiast wejście USB 24/384. XMOS jest zasilany z USB, pozostałe obwody mają do dyspozycji 5 odczepów transformatora.

Sterowniki
    Windows 10 od buildu 10.0.15063.936 (wersja 1703) wystarcza do odpalenie UAC2.0 :)

Software
    Jest takowy, XMOS wymaga wgrania firmware do zewnętrznego Flasha. AKM4490 pracuje w trybie programowym, .3lite jest autorem softu do AKMa. Dzięki Konrad !
    Last edited by taz; 18.03.2018, 14:56.
    Arcam CD17 + Denon TU580RD + I-amp + W18E001 + T25CF002
    Grado SR125i

Zamieszczone przez taz Zobacz posta
    dodatkowo dobiegły mnie słuchy o niestabilnej pracy Amanero.
    Co masz na myśli? Mógłbyś wkleić schematy w postaci PDF?
    Volumio -> Amanero -> AK4490 -> SENCOR SA-6630 -> JVC 10"

Skomentuj

nik156 - u mnie co jakiś czas wysypywało sterowniki na Win10 i się amanero "gubiło". Reinstalacja sterowników pomagała :) Aktualnie mam CM6631, ale czeka na więcej wolnego czasu, żeby przetestować :)

Bardzo podobne objawy miał/ma szastal. Pewnie też coś napisze
      http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

taz... po prostu świetna robota :)

Skomentuj

Generalnie podziwiam, bo cały projekt wymagał ogarnięcia również programowania. Natomiast jesli cos by mozna bylo jeszcze poprawiać to lepiej jesli MCLK nie przechodzi przez izolator, wiec generatory 22 i 24 MHz po czystej stronie na PCB DACa a do Xmosa sygnał z nich przez izolator I2S. Mikrokontroler za to na PCB z XMOSem i izolator I2C pomiedzy nim a AK4490.
          Last edited by siraz; 12.03.2018, 14:01.

Skomentuj

Zamieszczone przez gavron04 Zobacz posta
            się amanero "gubiło".
            U mnie to samo na W7x64

Skomentuj

A ja na W7x64 od kiedy amanero zainstalowałem nie mam problemów. Dziwne.

Skomentuj

Mi na w7 zdarzało się że dac wpadał w tak jak by przester, na początku były podejrzenia że to coś nie tak z daciem, a okazało się że to amanero. Po prostu co jakiś czas trzeba było się bawić z odłączaniem i podłączaniem (wtedy czasem kompletnie znikał z systemu). Teraz na w10 czasem podobnie się dzieje a najlepsze jest że różnica między sterownikami ze strony amanero a systemowymi to kilka ładnych decybeli. Co prawda większość problemów z foobarem występuje, np aplikacja tidala takich problemów nie łapała ale tez tyle nie słuchałem na niej.

Skomentuj

Moze wasio warro sprobowac lub wasapi?

Skomentuj

Aż dziwne mi to co tutaj wypisujecie. Ale mnie to nie dziwi. Amanero 80E a oni w dupie mają aktualizowanie sterowników...

Ja korzystam z foobar, chrome, youtube i nie mam problemów. Od kiedy dostałem DAC ani raz mi się nie wysypał, a z EMU 0202 miałem już podobny problem.

Skomentuj

Czy probowales może użyć ak4118 w trybie softwarowym czy tez od razu tylko w trybie sprzętowym?

Skomentuj

W projekcie użyto detekcji częstotliwości na podstawie statusu kanału (XTL1 XTL0 on HIGH) i nie użyto zewnętrznego kryształu/zegara na ak4118. Datasheet nie za bardzo mówi o konsekwencji wyboru źródła zegara (albo nie dość dokładnie przestudiowałem ds). Czy macie jakieś przemyślenia/doświadczenia odnośnie który wybór jakie ma konsekwencje (zewnętrzny zegar, zewnętrzny kryształ, źródło wewnętrzne)? Dzięki.

Skomentuj

Po przeróbce starszej wersji - https://diyaudio.pl/forum/praktyczni...jekt-taz-3lite, znajomy podesłał mi nową wersję DACa z tego tematu. Według mnie - tutaj było łatwiej. Na nowej PCB jest wylewka na bottom, dzięki czemu pady były do niej przytwierdzone, nic nie odpadło :)

standardowo - demontaż elementów, jeśli chodzi o rezystory minimelf obok kondensatorów to niepotrzebnie oklejałem kaptonem - szybciej bym wyjął kondensatory niż wycinał i oklejał je kaptonem :)

Przeróbka filtru (wartości) jest opisana w tym poście - https://diyaudio.pl/forum/praktyczni...lite#post26494

Po czyszczeniu:

i na koniec mała uwaga... możliwe, że EPCOS 6,8nF gra lepiej niż WIMA 6,8nF... :) Ale to szastal będzie sprawdzać podmieniając w starym DACu WIMA na Epcos :).

Różnice między filtrami są słyszalne, ale mam nadzieję, że szastal się wypowie.

http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

Czaruję...
                          X