Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wzmacniacz lampowy na GM70

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wzmacniacz lampowy na GM70

Przedstawiam tu cały projekt wzmacniacza lampowego, który zbudowałem jakieś 2 lata temu. Konstrukcja jest łatwa i przyjemna przy zachowaniu zasad bezpieczeństwa.

Napięcie anodowe ok 970V, 30W mocy wyjściowej. W załączniku projekty blach przygotowane do wycięcia. projekt.zip

Projekt jest wart każdej wydanej złotówki.

R1 - 1k
    R2 - 330k
    R3 - 250
    R4 - 33k 10W
    R5 - 4k 10W
    R6 - 11k 20W
    R7 - 1k 5W
    R8 - 380k 5W
    R9 - miliamperomierz 100 mA
    R10 - 470 5W
    R11 - 160K 2W
    R12 - 51 10W
    R13 - 51 10W
    R14 - miliamperomierz 200 mA
    P1 - potencjometr 100 25W

C1 - 0,1uF 600V
    C2 - 50uF 600V
    C3 - 0,22uF 1000V
    C4 - 10uF min. 160V
    C5 - 10uF min. 160V
    C6-C14 - 680nF 1200V ( lub podobne )

L2 - GRID CHOKE MAGNEQUEST. Model BCP-13 GC NI

Transformatory od pawelkomandos z triody.pl

Info od producenta moich nowych transformatorów wraz z porównaniem ich parametrów do EDISa :

Nowe transformatory posiadają rdzenie zwijane cięte z wyżarzanej blachy żelazo-krzemowej o bardzo niskiej stratności i grubości 0,23mm. Zostały wyprodukowane wg mojej specyfikacji dotyczącej wymiarów. Są to rdzenie o nietypowych wymiarach więc o znalezieniu karkasów do nich mogłem zapomnieć, trzeba było wszystko zrobić samemu.
    Zastosowane zostały „półkarkasy”, jednak nie ze względu na nietypowe wymiary tylko na przyjęty przeze mnie sposób nawijania, szczególnie dobry do transformatorów o większych napięciach roboczych.
    Materiały izolacyjne, które zostały zastosowane są najwyższej jakości, żeby zapewnić bezpieczeństwo, parametry i trwałość.
    Gotowe transformatory zostały zalane próżniowo w lakierze elektroizolacyjnym piecowym. Zapewnia to bardzo dobra izolację i cichą pracę.
    To tak ogólnie o konstrukcji. Parametry podane poniżej zostały zmierzone w układzie pomiarowym takim jak docelowy, czyli lampa GM70 obciążona poprzez badany transformator rezystorem, przy napięciu podawanym na siatkę lampy mocy =const.

Parametry nowych transformatorów:

Ra 8kR
    Robc 4R, 8R
    P=30W f=30Hz THD<5%
    Io=90-120mA
    L=100H (w okolicach punktu pracy)
    Rp=165R

Pasmo nowych transformatorów:

6Hz - 53kHz -3dB P=1W Robc=8R
    6Hz - 51kHz -3dB P=1W Robc=4R
    14Hz - 28kHz -0,5dB P=1W Robc=8R
    14Hz - 25kHz -0,5dB P=1W Robc=4R

18Hz - 38kHz -3dB P=30W Robc=8R
    18Hz - 37kHz -3dB P=30W Robc=4R
    25Hz - 25kHz -0,5dB P=30W Robc=8R
    25Hz - 22kHz -0,5dB P=30W Robc=4R

Parametry transformatorów LO:

Ra 7kR
    Robc 4R, 8R
    P=100W

Imax=200mA Io=? Io=Imax?? A może Io=1/2Imax ????
    L=30H
    Rp=170R

Pasmo transformatorów LO:

7Hz - 16kHz -3dB P=1W Robc=8R
    7Hz - 20kHz -3dB P=1W Robc=4R
    26Hz - 11kHz -0,5dB P=1W Robc=8R
    26Hz - 18kHz -0,5dB P=1W Robc=4R

25Hz - 13kHz -3dB P=30W Robc=8R
    25Hz - 16kHz -3dB P=30W Robc=4R
    37Hz - 10kHz -0,5dB P=30W Robc=8R
    37Hz - 11kHz -0,5dB P=30W Robc=4R

Zdjęcia z budowy:

Zachęcam do budowy podobnych konstrukcji bo lampy fajne som :)

W razie potrzeby służę pomocą.
    Pozdrawiam

Pamiętam projekt z elektrody, jestem pod wielkim wrażeniem jakości wykonania i ogólnego efektu.
    Jaki koszt wykonania?

Skomentuj

Wielki szacun wygląda pięknie też tworzę lampę ale bez przekonania... posłucham i zobaczę

Skomentuj

Zamieszczone przez qtrawkap Zobacz posta
        Pamiętam projekt z elektrody, jestem pod wielkim wrażeniem jakości wykonania i ogólnego efektu.
        Jaki koszt wykonania?
        Koszt ok. 13000zł ale można to zrobić sporo taniej nie pakując się w audiofilskie części.
        Zamieszczam projekt w rożnych miejscach alby ludzie kopiowali, budowali.

Zamieszczone przez piotr f. Zobacz posta
        Wielki szacun wygląda pięknie też tworzę lampę ale bez przekonania... posłucham i zobaczę
        Buduj buduj. Jak dobrze zrobisz to pożegnasz krzem.

Skomentuj

Bardziej klasa AB mi się podoba w lampkach, mniej ciepła, więcej lamp, prostszy zasilacz, jeszcze z auto-biasem już całkiem fajnie ^^

Skomentuj

Zamieszczone przez Marcin V Zobacz posta
            Bardziej klasa AB mi się podoba w lampkach, mniej ciepła, więcej lamp, prostszy zasilacz, jeszcze z auto-biasem już całkiem fajnie ^^
            A ja wolę klasę A tak ogólnie :) .

Skomentuj

Zamieszczone przez Marcin V Zobacz posta

Najważniejszy jest dźwięk, reszta to dodatek .....

Skomentuj

Nie na temat...
                Ten oscyloskop z którego są wykresy na początku jest analogowy czy cyfrowy? Zaciekawił mnie ten opis podziałki bo na analogu nie widziałem czegoś takiego jeszcze.

Skomentuj

Zamieszczone przez daris666 Zobacz posta
                  Transformatory od pawelkomandos z triody.pl
                  Ciekawe porównanie transformatorów, masz może wyniki pomiarów THD wzmacniacza z nowymi trafami? Wciąż jakoś te wzmacniacze lampowe mnie nie przekonują, ze zniekształceniami nieliniowymi rzędu 1% i kiepską sprawnością. Jaką moc wzmacniacz pobiera przy tych 30W oddawanych?

Skomentuj

Układy lampowy miały, mają i będą miały większe zniekształcenia. To akurat żadna nowość, tak samo jak niska sprawność. Raczej jak ktoś robi taki wzmacniacz i wydaje na niego niemałe pieniądze to jest tego świadomy...a że to kogoś nie przekonuje to trudno . To autorowi ma dobrze grać . Poza tym sądzisz że usłyszysz ten 1% thd? Człowiek jak dobrze pamiętam (w opracowaniu passa czytałem chyba kiedyś) słyszy od 5 albo 10% thd dopiero że coś jest nie tak. Zresztą wystarczy przejrzeć dowolne pomiary harmonicznych np. z k+t. Tam widać że ten 1% thd przy zniekształceniach harmonicznych i ich ilości które wytwarzają głośniki to mało.
                    Last edited by Oskar29; 07.05.2018, 20:06.

Skomentuj

Zamieszczone przez sylvester Zobacz posta
                      Ciekawe porównanie transformatorów, masz może wyniki pomiarów THD wzmacniacza z nowymi trafami? Wciąż jakoś te wzmacniacze lampowe mnie nie przekonują, ze zniekształceniami nieliniowymi rzędu 1% i kiepską sprawnością. Jaką moc wzmacniacz pobiera przy tych 30W oddawanych?
                      Moc pobierana to pewnie około 450-500W ciągłej niezależnie od mocy oddawnej. Nie robiłem innych pomiarów niż te, które zamieściłem w wątku. I tak jest to chyba jeden z najlepiej udokumentowanych projektów na tej triodzie. Może jak będę robił małą modyfikację wykonam pomiary.

Wzmacniacze klasy A nie są ekonomiczne a do tego lampowe układy zawsze wymagają większej uwagi. Ale to nie ma większego znaczenia :) To ma grać.
                      Last edited by daris666; 07.05.2018, 20:20.

Skomentuj

Nie na temat...
                        Zamieszczone przez Oskar29 Zobacz posta
                        ...a że to kogoś nie przekonuje to trudno . To autorowi ma dobrze grać .
                        Nie neguję wyborów autora, odniosłem się tylko do zachęty budowania podobnych konstrukcji.

Poza tym sądzisz że usłyszysz ten 1% thd?
                        Raczej na pewno usłyszę różnicę pomiędzy wzmacniaczem z THD z 0,01% a 1%, gdy dojdą jeszcze zniekształcenia intermodulacyjne, pamiętając o nieuniknionych zniekształceniach głośników. Sorry, ale 5 czy 10% to w ogóle niepoważne jest.

Skomentuj

Zamieszczone przez sylvester
                          Raczej na pewno usłyszę różnicę pomiędzy wzmacniaczem z THD z 0,01% a 1%, gdy dojdą jeszcze zniekształcenia intermodulacyjne, pamiętając o nieuniknionych zniekształceniach głośników. Sorry, ale 5 czy 10% to w ogóle niepoważne jest.
                          W ślepej próbie czy jak będziesz wiedział co gra?
                          Bo możesz się zdziwić i w ślepiej próbie powoedzieć, że lepiej gra ten co jak się okaże ma wiiększe zniekształcenia w pomiarach.

Skomentuj

No i zapewne by tak było. Ludzie tak się patrzą na te thd i inne pierdoły a najważniejsze jest to żeby wzmacniacz miał jak najwięcej parzystych harmonicznych w stosunku do nieparzystych i jak najmniej zniekształceń TIM...

Skomentuj

Nie na temat...
                              Zamieszczone przez n-krzychu Zobacz posta
                              W ślepej próbie czy jak będziesz wiedział co gra?
                              Bo możesz się zdziwić i w ślepiej próbie powoedzieć, że lepiej gra ten co jak się okaże ma wiiększe zniekształcenia w pomiarach.
                              :)
                              Śmiem wątpić, ale może i tak, zbyt dużo takich testów nie robiłem.

Skomentuj

Dalej zachęcam Was do budowy wzmacniaczy na 6s33s, 811, 833, 845, GM70. Konstrukcje takie są banalnie poste i dają ogrom radości po odpaleniu i tej wizualnej i przede wszystkim dźwiękowej.

Jak komuś jeszcze mało to mam kilka takich lampek :)

Pozdrowienia

Skomentuj

Nie na temat...
                                  Lampy są fajne, tylko że te trafa wyjściowe, zasilające i w ogóle obecność traf wyjściowych wykreśla jakiegokolwiek lampowca kolumnowego z moich zainteresowań :p . Dobre trafo o rozsądnym paśmie kosztuje swoje . Jakby był gdzieś lampowiec OTL do impedancji ~8ohm to można by pomyśleć :p . Najlepiej na ruskich lampach bo jest tego dużo :p . Kiedyś szukałem czegoś takiego ale nic nie znalazłem.

Skomentuj

Nie na temat...
                                    Lampy są fajne, tylko że te trafa wyjściowe, zasilające i w ogóle obecność traf wyjściowych wykreśla jakiegokolwiek lampowca kolumnowego z moich zainteresowań :p . Dobre trafo o rozsądnym paśmie kosztuje swoje . Jakby był gdzieś lampowiec OTL do impedancji ~8ohm to można by pomyśleć :p . Najlepiej na ruskich lampach bo jest tego dużo :p . Kiedyś szukałem czegoś takiego ale nic nie znalazłem.
                                    Tak transformatory to problem konstrukcyjny a do tego są drogie. Co zrobić, kompromis.
                                    Zdaję sobie sprawę z ułomności wzmacniaczy lampowych np. ich wrażliwości na impedancję ale za to można sobie wymieniać lampy od rożnych producentów i jest zabawa.

Z tranzystorami jest podobnie ale jednak znacznie trudniej to wykonać :)

OTL? Może na 6s19p ?

Skomentuj

daris666, szkoda że tak daleko od siebie mieszkamy bo można by było pobawić się w jakieś odsłuchy wzmacniaczy, bo też mam taki na gm70

Skomentuj

Zamieszczone przez sebasbox Zobacz posta
                                        daris666, szkoda że tak daleko od siebie mieszkamy bo można by było pobawić się w jakieś odsłuchy wzmacniaczy, bo też mam taki na gm70
                                        Zapodaj foto.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X