Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wzmacniacz lampowy na GM70

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Mój wzmacniacz był budowany przez Father_Pio z AS (teraz już chyba firma Audiosynergia). Dla mnie to bardzo zdolny człowiek.
    Ja jestem kolejnym właścicielem. Kilka fotek poniżej.

I tu jeszcze dwa z czasu budowy jeszcze z innymi lampami w zasilaniu (teraz są prostownicze DCG4/1000 Philipsa).

Skomentuj

Ok. Znam konstrukcję. Masz też daca i transport ?

CO tam siedzą za transformatory wyjściowe ?

Skomentuj

Jaki koszt samych traf ?

Skomentuj

Ogółem to że lampa gra przyjemniej mimo tego że ma większe zniekształcenia, to stara prawda. Parzyste harmoniczne w lampach rządzą.
          Zresztą dzięki temu tak długo utrzymały się w świecie gitarowym, przesterowana lampa to fundament muzyki gitarowej wielu gatunków.

Absolutnie nie mam nic do lamp, pod względem grania, ale wolę krzem przez wygodę.

Skomentuj

Zamieszczone przez daris666 Zobacz posta
            Ok. Znam konstrukcję. Masz też daca i transport ?

CO tam siedzą za transformatory wyjściowe ?
            Nie, kupowałem sam wzmacniacz, dorobiony został do niego stopień wejściowy. Na chwilę obecną podłączona do niego jest cdx-1060 poprzez pasywkę Khozmo (tzn. jedno Khozmo było ale się sprzedało a teraz robi się drugie, na ktore jeszcze czekam). Jak gram z plików to za dac robi raspberry PI3 + hifiberry dac+ pro. Powoli rozglądam się z jakimś docelowym dac ale to hifiberry radzi sobie bardzo dobrze.

Zamieszczone przez SeenT Zobacz posta
            Jaki koszt samych traf ?
            Do końca nie jestem pewny ale chyba gdzieś w temacie na AS było napisane ze ze wszystkim kosztami tj. transport plus cło ok. 1900 PLN (niestety nie pamiętam już, musiałbym sprawdzić).

Skomentuj

Nie na temat...
              Zamieszczone przez sebasbox Zobacz posta
              ze wszystkim kosztami tj. transport plus cło ok. 1900 PLN
              O, to mniej więcej tyle co 2x Lundahl LL1679 do PP na KT88. :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Marcin V Zobacz posta
                Ogółem to że lampa gra przyjemniej mimo tego że ma większe zniekształcenia, to stara prawda. Parzyste harmoniczne w lampach rządzą.
                Zresztą dzięki temu tak długo utrzymały się w świecie gitarowym, przesterowana lampa to fundament muzyki gitarowej wielu gatunków.

Absolutnie nie mam nic do lamp, pod względem grania, ale wolę krzem przez wygodę.
                No I to wszystko w temacie lamp co trzeba wiedzieć. Tez wolę krzem przez niższe napięcia, brak traf wyjściowych i ogólną wygodę.

Skomentuj

Jaki koszt samych traf ?
                  Głośnikowe to około 3k zł. Zasilające ok. 1k zł.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez sebasbox Zobacz posta
                  Nie, kupowałem sam wzmacniacz, dorobiony został do niego stopień wejściowy. Na chwilę obecną podłączona do niego jest cdx-1060 poprzez pasywkę Khozmo (tzn. jedno Khozmo było ale się sprzedało a teraz robi się drugie, na ktore jeszcze czekam). Jak gram z plików to za dac robi raspberry PI3 + hifiberry dac+ pro. Powoli rozglądam się z jakimś docelowym dac ale to hifiberry radzi sobie bardzo dobrze.
                  Proszę opisz jak gra wzmacniacz.

Skomentuj

Zamieszczone przez Oskar29 Zobacz posta
                    No I to wszystko w temacie lamp co trzeba wiedzieć. Tez wolę krzem przez niższe napięcia, brak traf wyjściowych i ogólną wygodę.
                    Oskar, generalnie wszystko co napisałeś to prawda, ale z jakiegoś powodu zmieniłem Mcintosh'a MA6500 na lampę i jakoś tak już zostało i nawet nie myślę o powrocie do krzemu.

Głośnikowe to około 3k zł. Zasilające ok. 1k zł.

Proszę opisz jak gra wzmacniacz.
                    Wzmacniacz dla mnie gra rewelacyjnie...ale ja nie umiem pisać takich peanów jak niektórzy koledzy z AS
                    Średnie i wysokie wymiatają, wokale są naturalne, a instrumenty szarpane brzmią jak na żywo.
                    Myślę że ten wzmacniacz robi 75% roboty całego mojego systemu, 24% robi pasywka Khozmo, a 1% to moje kolumny OB, przy których dłubię od 2 lat i końca nie widać:biggrin:

Skomentuj

Darek
                      Super robota!! Naprawde swietnie sie prezentuje. Faktycznie lampy sa fajne i coraz bardziej sie przekonuje zeby cos w pelni lampowego zbudowac, nawet juz zdecydowalem sie na pewien projekt jakies kilka miesiecy temu tylko jak zwykle kiepsko z czasem.
                      Znieksztalcenia znieksztalceniami, niech sobie sa wrecz dowolne, wazne calosc projektu przypadla do gustu i tyle.
                      i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
                      https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

daris666 jak się nasłuchasz to chyba czas na GM100 :)

Skomentuj

Fajna żarówka 🤣

Skomentuj

Zamieszczone przez borys Zobacz posta
                            Darek
                            Super robota!! Naprawde swietnie sie prezentuje. Faktycznie lampy sa fajne i coraz bardziej sie przekonuje zeby cos w pelni lampowego zbudowac, nawet juz zdecydowalem sie na pewien projekt jakies kilka miesiecy temu tylko jak zwykle kiepsko z czasem.
                            Znieksztalcenia znieksztalceniami, niech sobie sa wrecz dowolne, wazne calosc projektu przypadla do gustu i tyle.
                            Dziękuję. Buduj coś fajnego. Może jak zrobisz kita to ludzie się mocniej zainteresują. Pozdrawiam

daris666 jak się nasłuchasz to chyba czas na GM100 :)
                            Mam te lampy. Niestety budowa wzmacniacza na nich jest ciężka. Transformator wyjściowy to ogromny problem. Ci co zbudowali ciągną z niej po 100W, bez sensu.

Skomentuj

Przy okazji chyba x-ray generują ^^

Skomentuj

Mam te lampy. Niestety budowa wzmacniacza na nich jest ciężka. Transformator wyjściowy to ogromny problem. Ci co zbudowali ciągną z niej po 100W, bez sensu.
                                Ciężko zrobić trafo na większą moc już do SE o jakiś sensownych parametrach .
                                Być może aktywna kompensacja składowej stałej pozwoliła by coś wyrzeźbić bo można by pozbyć się szczeliny . Niestety to straszna komplikacja.
                                Z gm100 można by spokojnie cisnąć 300W :) Tylko ilość generowanego przy tym ciepła sprawiła by, że taki wzmacniacz był by kompetentnie nie praktyczny :) No może po za zimą kiedy mógł by zstąpić kominek

Skomentuj

Dziękuję. Buduj coś fajnego. Może jak zrobisz kita to ludzie się mocniej zainteresują. Pozdrawiam
                                  To napewno, sam bym chętnie skosztował jakiegoś lampowca na ciekawych lampach (6C33C ? GM70 ? 300b ?) ;-)

Skomentuj

Na 300b zrobiłem już kilka z kitu avt, mogę spokojnie polecić. Zagrał nie gorzej od Mira ceti fezza czy Yaqina na 300b. Daris666 chciałbym zrobić twój :). Wysłałem wiadomość na priv

Skomentuj

gi, te lampy, które podałeś to zupełnie inne bajki, i oczywiście inne ceny. 300B są w cholerę drogie. Parę GM70 (grafitowych) kupisz za 400-500 PLN (NOSy), ale można trafić i taniej. Miedziaki to już droższa sprawa bo pewnie z 1400 PLN.
                                      300b nie miałem (słuchałem dawno temu), ale ceny które widziałem nie zachęcają bo oscylowały nawet ok 3k PLN i więcej. Może da się taniej, nie sprawdzałem.
                                      Myślę że dobrą opcją mogą też być 845, chociaż osoba która wymieniała je na GM70 w swoim wzmacniaczu stwierdziła że GM70 gra zdecdowanie lepiej. Ja słyszałem ten wzmacniacz jak miał jeszcze 845 i powiem że grał pięknie.

Skomentuj

A wiecie że taka wymiana lamp bez dopasowania do nich układu do raczej nie wróży poprawy grania ?

Skomentuj

Układ musiał zmienić, samo żarzenie jest inne. Nowe psvane 300b para to koszt 580 zł a cały wzmacniacz wyrobiłem się w kwocie 3000 zł.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X