Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Przedwzmacniacz Stereo z Selektorem wejsc na PGA2311

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[preamp/bufor] Przedwzmacniacz Stereo z Selektorem wejsc na PGA2311

Witam
    Jako ze skończyłem już następny przedwzmacniacz chciałem się podzielić projektem na forum

Tym razem wykonałem zwykły prosty stereofoniczny przedwzmacniacz z selektorem wejść , zegarkiem RTC i pilotem RC5 wszystko zobrazowane na wyświetlaczu LCD 16x2
    Układ jest na płytce dwustronnej 10cm x 10cm zaprojektowanej osobiście przez mnie

Funkcje urządzenia:

-Regulacja głośności -95,5dB do +31,5dB z krokiem 0,5dB

-Regulacja głośności sterowanie pilotem i enkoderem

-Regulacja balansu (sterowanie pilotem i enkoderem)

-Funkcja Mute,(sterowanie pilotem)

-ON/OFF (sterowanie pilotem i switch)

-Zapamiętywanie nastaw po wyłączeniu

-Zegar czasu rzeczywistego + data układ oparty na PCF8583

-Współpraca z popularnymi wyświetlaczami 2x16 ze sterownikiem HD44780.

-Pilot RC5 (każdy Philips)

-Selektor wejść (5 źródeł)

Prosze o opinie co myślicie o takim urządzeniu
    ps
    Mam 4 płytki na handel jak by ktoś chciał niech pisze

masz fotke/film z wyswietlaczem?

jaki koszt wykonania 1szt (przy zakupie w popularnych sklepach, nie grupowe zamowienia)

warto dodac przekaznik na kolumny A-B, żeby z pilota porownywac kolumny lub rozne zwrotnice

Skomentuj

Nie wiem jaki jest koszt bo części miałem w domu ale za 5 płytek zapłaciłem 25 dolarów USD
      film nakręce na dniach może nawet dziś w nocy

Skomentuj

Możesz przybliżyć gdzie i jak zamawiałes PCB?

Skomentuj

Allpcb.com tam zamawiam w sumie najtaniej jaka znalazłem

Skomentuj

czy mozna zmienic nazwy AUX?
            czy jest sygnalizacja LED poszczegolnych zrodel?
            mozesz dac schemat w wyzszej rozdzielczosci?

podoba mi sie i chetnie bym odkupil 1szt... ale wiem ze to bedzie lezalo dlugie lata :(

Skomentuj

Polish Inlgisz zmień na Balance

Reszta petarda!
              DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

Pawel S.
                można zmienić nazwy ale w programie tak z pilota nie zmienisz
                sygnalizacja ledami jest ale dałem ciała trochę bo na tych pcb co widać jest błąd , złe połączyłem na schemacie nie zauważyłem i dałem do fabryki jak zaczołem lutować dopiero wtedy zobaczyłem błąd wszystkie ledy mam na tym pcb źle
                Mogę dodać schemat w eagle

proszę bardzo schemat i PCB ale to jest właśnie ta wersja z błędem zwrocie uwagę na ledy i rezystory od ledow przy wszystkich przekaźnikach

PGA2311-stereo v1.zip
                Last edited by kulamario; 18.07.2018, 12:47.

Skomentuj

Stereo PGA2311 SMD v1.pdf

Skomentuj

Poprawilem troche Menu i napis balans

Skomentuj

Możesz udostępnić kod źródłowy ?

Skomentuj

Nie udostępniam źródeł

Skomentuj

A HEX do wgrania? A tak patrząc z boku, choć jest to ciekawe, zamiast zegarka z sekundami zrobiłbym na górze zegar hh:mm i data d/m/y, a na dole wyświetlanie wybranego źródła i ewentualnie wskaźnik mute... A rozmarzając się jeszcze możliwość zmiany nazwy źródeł, ale to chyba nie jest możliwe bez udostępnienia(do modyfikacji nazw) kodu.

Skomentuj

Hex mogę dac
                            Nic nie zmienisz bez kodu źródłowego

Skomentuj

Zamieszczone przez siewcu Zobacz posta
                              A HEX do wgrania? A tak patrząc z boku, choć jest to ciekawe, zamiast zegarka z sekundami zrobiłbym na górze zegar hh:mm i data d/m/y, a na dole wyświetlanie wybranego źródła i ewentualnie wskaźnik mute... A rozmarzając się jeszcze możliwość zmiany nazwy źródeł, ale to chyba nie jest możliwe bez udostępnienia(do modyfikacji nazw) kodu.
                              bardzo dojrzałym projektem z dostępnymi źródłami do własnych modyfikacji to projekt Taz+.3lite
                              https://diyaudio.pl/showthread.php/2...PGA2320/page13

miałem kilka projektow na PGA i ten uwazam za naprawdę dopracowany :)

Skomentuj

Tylko ze tego nie ma dostępnego

Skomentuj

Schemat, kod źródłowy jest dostępny, wzór PCB też do wglądu jest. Jaki problem zrobić Swoje PCB jak kolega? Dodając swoje poprawki. Chociaż teraz to moim zdaniem lepszym rozwiązaniem jest PVC...
                                  Volumio -> Amanero -> AK4490 -> SENCOR SA-6630 -> JVC 10"

Skomentuj

Słyszałem kiedyś plotę, ze PGA przycina nieco wysokie tony - ktoś to sprawdzał może?
                                    Last edited by tomekk_; 16.06.2020, 09:23.

Skomentuj

Teraz mam wzmacniacz rozbebrany, ale jak był jeszcze w całości to grałem najpierw z drabinką własnoręcznie lutowaną na standardowych elementach. Później założyłem selektor z pga 2320 wg projektu TAZ i z tego co pamiętam wzmacniacz z drabinką grał lepiej. Końcówka klon e450. Teraz zakładam do niej aktywny level controller wg projektu z AS. Zobaczymy niebawem jak to zagada.
                                      Pozdrawiam.

Skomentuj

Ja słyszałem, że wąskim gardłem w projekcie taza był ten bufor... Dużo osób go wyrzucało i dopiero wtedy docenili ten przedwzmacniacz.

Sam jestem ciekaw tego aktywnego sposobu zmiany głośności.
                                        Volumio -> Amanero -> AK4490 -> SENCOR SA-6630 -> JVC 10"

Skomentuj

Czaruję...
                                        X