Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

iAMP - moja aplikacja

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[wzmacniacz] iAMP - moja aplikacja

Witajcie ;p

Dawno tu czegos nie wrzucilem, wiec niech bedzie.

Tadam, koncowka mocy na bazie AMP:

Przygoda z pudlem zaczela sie w maju 2017 roku, kiedy to dopadlem moduly OPS5:

Poczatkowo iAMP gral z wejsciowkami CFP-Madness lecz po paru miesiacach graniach, cos zaczelo sie dziac dziwnego - po konsultacjach z paroma osobami doszlismy do wniosku ze mogl byc to problem gold pinow, mialem IPS nie docisniety do konca - odstawal okolo 2mm od plytki. Obecnie jest to juz poprawione.
    Na ten moment iAMP uzbrojony jest w IPS BG7, problemow poki co brak.

To co wydobywalo sie z glosnikow podczas w/w problemow:

Koncowka to konstrukcja dual mono - nie mialem specjalnego powodu, zawsze chcialem miec - tyle tlumaczenia.
    Kazda strona to trafo od poltrafo 500VA dual 44v AC, do tego zabezpieczenie przed DC i opozonione podlaczenie/szybkie odlaczenie glosnikow.
    Troche zrabalem, bo trafo moglo byc spokojnie 48v AC - narazie zostaje.

Modul zabezpieczen:

Magii nie ma, ATtiny13 realizuje opoznienie i detekcje DC na wyjsciu. Uzylem solidnego przekaznika pod glosniki, uklad odcina napiecie trafa w momencie wykrycia DC i juz sie nie wlaczy az do pelnego cyklu off/on.
    PCB opracowal taz na podstawie schematu ode mnie.
    Robiłem już cos podobnego kiedyś, tak wiec nie ma tu rocket science.

W zasilaczu standardowy mostek, jakis 30 czy 50A, kondy nippon 47000uf/80V.
    Poczatkowo troche zrabalem sekcje zasilania, w pozniejszej wersji zostalo to poprawione (problem ewentualnych tetnien w ukladzie zasilania, koledzy to wypatrzyli - dzieki pany- problemow nie mialem, ale jak robic to mozliwie najlepiej)
    Mostek z kawalkiem alu zmontowany razem z zabezpieczeniami:

Po sztuce na kanał.
    Kondesatory sa przymocowane za pomoca uchwytu wykonanego z carbonu na CNC.

Jako ze trafa spore, aczkolwiek pracuja naprawde OK i dodatkowo, zeby sprzatnac syf sieciowy zastosowalem kompletny uklad od borysa.
    Dodatkowo LED we wlaczniku jest zasilany rowniez z tego modulu - oczywiscie realizuje to rowniez funkcje stand-by:

W tym projekcie, jak i w moim poprzednim (Uniamp) rzucilem sie na szerokie wody i postanowilem zrobic bude samemu.
    W zyciu jestem raczej dosc uparty i robie wiele rzeczy, inaczej niz inni - stad takie wariacje w projektach - z kolei, to jest DIY - wiec czemu nie.

Za baze robi blacha 1mm, cieta na laserze, gieta numerycznie, malowanie proszkowo. Robiac otwory pod srubki zrobilem sobie elipsy zeby ew. skorygowac ew bledy w gieciu itd. Pomoglo, bo mialem lekki rozjazd

Jako boczki zastosowalem elementy wykonane na CNC wedlug mojego projektu, alu gatunku 6082. Zostaly wykonane jako kompletny element ze wszystkimi otworami gwintowanymi w kazdej plaszczyznie.
    Oczywiscie jako ze to alu, przeszlo to przez proces szkielkowania i anodowania.

Tranzystory do boczkow sa dodatkowo docisniete blaszka nierdzewna, zastosowalem ceramiczne podkladki z pasta HPX.

Na boczki bylo wiele pomyslow, ostatecznie zdecydowalem sie na taki zwariowany wariant.
    Do boczkow zostaly dokrecone ksztaltki ciete, giete automatem (oczywiscie piaskowanie + anoda) z gatunku AW-1050A (gatunek super przewodzi cieplo), wyglada kosmicznie - najwyzej odkrece :P
    Pomiedzy ksztaltki a boczki zastosowalem paste HPX.

Blaszki dokrecone sruba M12 + dwoma M4
    Obecnie przy malych 3-way 4ohm, 30 stopniach na poddaszu wiecej niz 72C nie udalo mi sie wycisnac.

Idac dalej - panel frontowy.
    Jak zwykle alu, grubosc 12mm z wkladem wykonanym z plyty carbonowej 2mm. Gatunek nie pamietam, ale tu juz nie bylo specjalnych wymagan.
    Pomiedzy panelem i boczkiem wstawilem preszpan, zeby odizolowac cieplo od panelu - balem sie o tasme dwustronna. Tak just in case.
    Panel byl wykonywany 3 razy. Za pierwszy razem uderzenie kuriera (ponoc), za drugim spawany fragment, dopiero trzeci raz okazal sie OK.
    Myslalem tez nad bialym wsadem z pleksi, ale ostatecznie wybralem dark side
    Napis to nadruk UV, ultra trwaly i nie do zdarcia.

Wlacznik jakis anty wandal zakupiony zagranica, fajny to okragly i prosty. Nieco inny niz te dostepne np w modu.
    Panel przykrecony dwoma sruba M10 poprzez lacznik wykonany na CNC.

Co do pokrywy, blacha 1mm czarna struktura ponownie i tyle.
    Nawalilem otworow zeby troche parowalo.

Z reszty informacji. Uzylem gniazd CMC srebrzonych, fajnie poczernialy - tak wiec nie polecam
    Nozki jakies gumowe monacora, dalem piec sztuk. Gniazdo IEC jakies z internetow, troche delikatne - da sie przezyc, szkoda ze nie wzialem jakieg schurter'a

Oki, przynudzam.
    Gotowe pudlo:

Troche losowych fotek z budowy, moga sie powtarzac:

Po AVS zmierze moc.
    Co kosztow, to lacznie nie przekroczylem kwoty 3200zl brutto - oczywiscie wlasna robota.
    Koncowke budowalem od maja 2017 do dzis, gdyz dzis odebralem blache na gore budy ;-)

Ave.
    DIY is a FUN.
    Dziekuje.
    Last edited by tomekk_; 25.10.2018, 13:45.

Mega dobra robota :):cool::biggrin:.
    Sam przez to wszystko przechodziłem. Wiem ile jest walki przy jednostkowej robocie. Gratulację!

Skomentuj

Zamieszczone przez swiety1337 Zobacz posta
      Mega dobra robota :):cool::biggrin:.
      Sam przez to wszystko przechodziłem. Wiem ile jest walki przy jednostkowej robocie. Gratulację!
      Ja też gratulację ; )

Czy taki kształt radiatorów jest optymalny? Chodzi mi o odstępy między żeberkami.

Skomentuj

Mógł być większy. Nie skupiałem się specjalnie nad optymalizacja.
        Może by to lepiej wyglądało, raczej nie będę tego poprawiał.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Myślałem tez czy nie zagiąć ich do środka.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Mialem tez coś takiego z demobilu, ale ciężko to ładnie obrobić:

Skomentuj

Bardzo ladna konstrukcja, widac ze duzo czasu i pracy wlozono w budowe ale warto bo satyskakcja jest pozniej ogromna.

Skomentuj

tomekk_ zrobiłeś dwa punkty wspolne mas? Gdzieś je łączysz ze sobą? Nie budowałem nigdy dual mono, wiec nie jestem zorientowany jak się to robi zgodnie ze sztuką i jestem ciekaw jak to u siebie rozwiazales. Już spory kawałek czasu temu przekonałem się jak podłączenie masy potrafi zamieszać w dźwięku.
            Last edited by Adam_85; 25.10.2018, 09:19.

Skomentuj

Za pierwszym razem jak go złożyłem, poleciałem z rozpędu i pomyślałem - ze musi być wspólna masa, no bo jak. Cały czas się to tym pisze.
              Płytki/masy zasilaczy obu kanałów łączyły się przy kondach drucikiem 6mm2.

Niestety powodowało to jakieś problemy, pojawił się brum i było jakoś tak dziwnie.
              Tak więc nie zastanawiałem się i usunąłem to połączenie, teraz każdy kanał 'jest sobie sam' i jest OK, cisza, spokój i muzyka.
              Być może dałoby się to zrobić, ale nie miałem parcia na to.

Skomentuj

Dual mono z połączonymi masami to nie dual mono :P
                Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Ortodoksy ;-)

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                    Dual mono z połączonymi masami to nie dual mono :P
                    W takim razie obudowa nie łączy się z żadną masa, w żaden sposób?
                    Last edited by Adam_85; 25.10.2018, 11:00.

Skomentuj

Jeśli chodzi o moje pudlo to nie.
                      Nie ma masy na obudowie.

Skomentuj

Czyli budę łączysz tylko do uziemienia?

Skomentuj

W zasadzie myślałem co z tym zrobić.
                          Metalowa obudowa winna być podłączona do PE, ale mam na poddaszu stara instalacje i de facto nic mi to nie da.

Mógłbym te masy teoretycznie złączyć przy wejściu sygnału, następnie ten wspólny kabelek przez jakiś rez-kond spiąć z obudowa.
                          Lecz na ten moment nie mam problemów i po prostu zostawiłem to luzem.
                          Fakt ze klasa ochronności wymusza pewne standardy, ale przy audio wiadomo jak jest. Wiele wzmacniaczy ma wtyczki 2-pin, stety-niestety.

Skomentuj

Zamieszczone przez tomekk_ Zobacz posta
                            W zasadzie myślałem co z tym zrobić.
                            Metalowa obudowa winna być podłączona do PE, ale mam na poddaszu stara instalacje i de facto nic mi to nie da.

Mógłbym te masy teoretycznie złączyć przy wejściu sygnału, następnie ten wspólny kabelek przez jakiś rez-kond spiąć z obudowa.
                            Lecz na ten moment nie mam problemów i po prostu zostawiłem to luzem.
                            Fakt ze klasa ochronności wymusza pewne standardy, ale przy audio wiadomo jak jest. Wiele wzmacniaczy ma wtyczki 2-pin, stety-niestety.
                            Miałem okazję oglądać drogie wzmacniacze i oni często nie podłączają PE. Prawdopodobnie własnie się to bierze z tego, że nie wszyscy mają odpowiednią instalację. Za to podłącza się masę do obudowy przez rezystory dużej mocy. Ja u siebie podłączam masę do obudowy z punktu wspólnego przez dużej mocy rezystor + kondensator równolegle. Jak narazie nie znam lepszego rozwiązania w kwestii sonicznej i zawsze jakby się pokazało niepożądane napięcie na obudowie zrobi to nam jakiś efekt Chyba, że ktoś ma lepszy patent do wypróbowania? Ponoć obudowa, która nie ma żadnego podłączenia może nam przynosić efekt odwrotny do zamierzonego. Czyli zamiast chronić od śmieci z otoczenia to robi za antenę. Podłączenie poprzez rezystor i kondensator chroni nas w jakimś stopniu przed tym by to co "zbiera" obudowa nie wchodziło nam do masy urządzenia. Byłoby fajnie jakby ktoś mądry się wypowiedział.
                            Last edited by Adam_85; 25.10.2018, 13:34.

Skomentuj

Może irek ?

Adam - masz jakiś artykuł nt tego rezystora?

http://sound.whsites.net/earthing.htm

http://www.circuitbasics.com/tda2050...-the-Amplifier

https://tubecad.com/2014/03/blog0282.htm

http://www.tubecad.com/2018/08/blog0434.htm
                              Last edited by gavron04; 25.10.2018, 14:34.
                              http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

Trochę poczytałem to co wrzuciłeś. Ćwiczyłem nawet połączenia, które wyłączają nam jedną masę między źródłem, a wzmacniaczem. Ćwiczyłem również filtry RFI. Jak będę miał więcej czasu to sobie poczytam dokładniej, nie wiem czy to, co wkleiłeś ujmuje całość problemu. Z masami przećwiczyłem naprawdę sporo.. trudny temat, który dużo zmienia. Niestety żadnego źródła Ci nie przytoczę tej informacji z rezystorem, ale widziałem to w drogich urządzeniach i omawiałem to z kilkoma osobami. Gdyby to było takie proste, to byłaby jedna bądź kilka metod, które rozwiązują problem. Jak ktoś sobie przećwiczy różne warianty z masą i spróbuje jako punkt odniesienia postawić na dźwięk... Czeka go trudna lekcja i może się poplątać w głowie. Takie rzeczy wymagają czasu i to całkiem sporo. Chętnie bym przećwiczył coś czego nie sprawdzałem, jestem otwarty na sugestie.
                                Last edited by Adam_85; 25.10.2018, 21:01.

Skomentuj

W nad c320 połączenia masy do obudowy są w zasilaczu i końcówce przez kondek 10n a w pre 10n równolegle ze 100r , przy czym rezystor raczej zwykły ok 1/4 W

Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

Borys mi mówił o lokalnym łączeniu mas przez kondensator 100nf, też to przepracowałem. Jako ciekawostka w i200 mamy taki kondensatorek na rogu do zrobienia takiej lokalnej masy.
                                    Last edited by Adam_85; 26.10.2018, 06:33.

Skomentuj

We wzmacniaczach gitarowych gdzie wzmocnienia są dużo większe, często łączyłem masę układu z obudową (która akurat zawsze jest metalowa ^^ przy wejściu układu.
                                      Czyli za pomocą nie izolowanego od obudowy gniazda jack. Działa to całkiem fajnie.
                                      W i-ampie jedyne połączenie masy jakie mam to ekran lewego kanału, jest to połączenie do masy preampu, a ta łączy się z masą obudowy dopiero w zasilaczu preampu.

Przy tym połączeniu było najlepiej, obudowa jest uziemiona, wszystkie gniazda izolowane.
                                      Mimo poprawnego uziemienia czasami zdarzy się urządzenie siejące po masie, np. laptop na wyjściu słuchawkowym.
                                      Żeby to ubić mam dwie pary wejść izolowane transformatorami, z opcją odcięcia masy.

Skomentuj

Ja zaproponowałbym połączyć wyjścia głośnikowe do masy układów oddzielnymi przewodami a od złącz puścić dodatkowe przewody do masy na obudowie, i do tego punktu bym połączył masy z zasilaczy. Za to masy z rca połaczył bym normalnie do układów ale za to ze złącza przez kondensator połączyłbym do masy na zasilaczu.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X