Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wzmacniacz lampowy SE 6S41S 2x8 W w klasie A

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[wzmacniacz] Wzmacniacz lampowy SE 6S41S 2x8 W w klasie A

Po 13 latach od zbudowania wzmacniacza https://diyaudio.pl/showthread.php/8...s-(6H13C)-2x15 zbudowałem wzmacniacz, a właściwie dwa prawie bliźniaki na lampach 6S41S (6C41C). Wzmacniacze pracują w klasie A i osiągają moc ok.8-9 W.
    Schemat zapożyczyłem ze strony: http://www.jogis-roehrenbude.de/Verstaerker/6C33C-N.htm zmieniając lampę 6S33S na 6S41S i napięcie zasilanainia z 300 na 240 V.
    Zasilacze różnią się od siebie użytymi kondensatorami i dławikami.

Lampy: 6S41S, 6N8S, 5C8S
    Transformatory: zasilający 180 W Ogonowski nawijany na zamówienie, głośnikowe Indel TGL 20/003
    Chassis wykonane z blachy stalowej 2mm malowanej proszkowo na czarny półmat. Wykończenie blacha aluminiowa 2mm anodowana na czarno, napisy grawerowane laserowo.

Last edited by zyr; 29.05.2019, 21:09.

Piękna robota, gratuluję :-). Ciągle sobie powtarzam "też sobie kiedyś taki zrobię" (chyba jak pójdę na emeryturę dopiero haha)

Skomentuj

Mnie już niedaleko do emerytury, ale jeszcze pracuję i dwie sztuki "ukleiłem" po pracy.

Skomentuj

Jeszcze brak zdjęcia polutowanego układu ^^
        Tylko te stare kondensatory śrubowe, mi średnio leżą.

Ale wygląda zawodowo.

Skomentuj

[QUOTE=Marcin V;530579]Jeszcze brak zdjęcia polutowanego układu ^^
          Tylko te stare kondensatory śrubowe, mi średnio leżą.

Kondensatory stare, ale jare, niezawodna Elwa.
          W drugim wzmacniaczu zastosowałem współczesne elektrolity współosiowe.

Skomentuj

Z tego co widać starannie wykonana konstrukcja z typowo lampowym design.Prezentuje się wyśmienicie.Nie pytam jak to brzmi ,gra ale proszę napisz jakie głośniki tym napędzasz?

Skomentuj

Wzmacniacze były testowane na głośnikach własnej konstrukcji:

https://diyaudio.pl/showthread.php/2...K-d2604-830000.

Niestety już nie jestem ich właścicielem (wzmacniaczy). Teraz cieszą uszy moich znajomych.

Last edited by zyr; 30.05.2019, 19:36.

Skomentuj

Koszt wykonania jednego wzmacniacza wynosi ok. 2100 PLN

Skomentuj

Ogółem fajne grzejniczki, jedyne co ja bym nie robił to nie ładował*prostownika lampowego do klasy A.
                  W klasie B jak najbardziej, w klasie A, to poza wyglądem dodatkowy koszt eksploatacyjny.

Koszt całkiem ok, jak na lampę.

Skomentuj

[QUOTE=Marcin V;530606]Ogółem fajne grzejniczki, jedyne co ja bym nie robił to nie ładował*prostownika lampowego do klasy A.
                    W klasie B jak najbardziej, w klasie A, to poza wyglądem dodatkowy koszt eksploatacyjny.

Masz rację koszty eksploatacyjne rosną, ale wygląd też się liczy.

Dodatkowo przy prostowniku lampowym częściowo znika problem opóźnionego załączania napięcia zasilania.

Skomentuj

Zamieszczone przez zyr Zobacz posta
                      Dodatkowo przy prostowniku lampowym częściowo znika problem opóźnionego załączania napięcia zasilania.
                      No racja, ale prosty układzik opóźnionego załączenia napięcia anodowego, to też nie problem.

Zamieszczone przez zyr Zobacz posta
                      Masz rację koszty eksploatacyjne rosną, ale wygląd też się liczy.
                      A z tym wyglądem, to wszystko rzecz gustu. Na mnie osobiście sam widok lamp na wierzchu nie robi wrażenia (dlatego sam dłubię mały lampowy wzmacniacz jako alternatywą dla tranzystora, ale w zupełnie niepozornej i nielampowej obudowie), bardziej upaja mnie ich brzmienie.

Ale ogólnie chylę bardzo czoła przed kolegą za ten/te projekty. Kawał solidnej roboty na wysokim poziomie, brawo.

Skomentuj

Czaruję...
                      X