Jakiś czas temu przedstawiłem dwie końcówkach mocy, które trzeba było czymś wysterować, powstał więc ten oto przedwzmacniacz.
Jest to moja autorska konstrukcja, ale przyznać muszę, że przed jej powstaniem, podpatrywałem inne rozwiązania.
Jest to niejako konstrukcja „szyta na miarę”, czyli mocno optymalizowana pod moje własne zachcianki.
Urządzenie ma wbudowany prosty przetwornik cyfrowo-analogowy i jest to także, niejako główny blok sterowania całego zestawu. Ma wbudowany odbiornik/dekoder komend zdalnego sterowania, który oprócz sterowania samym przedwzmacniaczem, rozsyła także komendy do innych elementów zestawu (tuner i CD). Ciekawostką co do sterowania, jest funkcja Sleep-timer (po upływie zadanego czasu, wysyła komendę uśpienia do pozostałych elementów zestawu).
Tor audio, nie jest tu zbytnio rozbudowany, nie ma tu regulatorów barwy dźwięku (uznałem, że nie jest mi to potrzebne), zrealizowałem tylko układ kontur i podstawowe regulacje głośności i równowagi.
Z racji, że nie mam możliwości trawić większych płytek, całość złożona jest z kilku mniejszych
Podstawowa/główna część przedwzmacniacza złożona została, z czterech płytek, połączonych w jedną całość. Są to następujące bloki:
- selektor + przedwzmacniacz gramofonowy;
- DAC;
- układ wzmacniacza napięciowego z regulacjami, oraz układami kontur i wyciszania;
- blok zasilacza.

Pozostałe bloki, to:
- wzmacniacza słuchawkowego (jedna płytka);
- układ sterowania (trzy płytki)

Dodatkowo wykonany został także pilot DIY

Schemat z podziałem na bloki:

Przedwzmacniacz posiada przyłącza:
- jedno wejście korekcyjne dla gramofonu;
- trzy wejścia liniowe;
- jedno wejście liniowe Jack (na froncie);
- jedno wejście cyfrowe USB;
- dwa wejście cyfrowe koncentryczne;
- jedno wejście cyfrowe - optyczne;
- jedno wyjście liniowe, bezpośrednio z selektora;
- jedno wyjście regulowane do końcówki mocy;
- jedno wyjście słuchawkowe;
- wyjście/wejście sterowania zdalnego;
- wyjście napięcia włączającego końcówki mocy;
- trzy gniazda zasilania, dla innych elementów zestawu.
W pomiarach, przedwzmacniacz osiągnął podstawowe parametry:
- pasmo przenoszenia 5Hz-650kHz;
- maksymalne napięcie wejściowe 5.2Vpp;
- maksymalne napięcie wyjściowe 25.4Vpp;
- wzmocnienie napięciowe 4.8 V/V;
- waga 2.8kg
Jeszcze parę zdjęć przedstawiających fazy budowy:

A tu, widać jak prezentuje się przedwzmacniacz wraz z końcówkami mocy:

Skomentuj