Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tranzystorowy wzmacniacz Zibiego.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Tranzystorowy wzmacniacz Zibiego.

Jako że ostatnio dużo się mówi że forum się nierozwija ja prezentuje swój wzmacniacz oparty na koncówkach mocy tranzystorowych a nie na tda!!!

Wzmacniacz oparty o tranzystorowe koncówki mocy. Płytki kupiłem w http://www.altron.com.pl/cgibin/shop...4&sid=3c686ff7.

Wzmacniacz zasila transformator z odzysku poprzedni wzmacniacz w którym on pracowął miał pobór 550w. Na konówki mocy idzie napięcie po wyprostowaniu i kondach +-55V.

Wzmacniacz posiada selektor 3 wejść na przelączniku. Posiada również przedwzmacniacz z regulacją basu sopranu i balansu. Dodatkowo wyposażeyłem go w układ miekkiego startu transformatora. Koncówki mocy chłodzi dość duzy radiator który dodatkowo wyposażyłem w dwa wentylatory sterowany automatycznie tzn jest czujnik temperatuury i jak wzmak się zagrzeje wentylatory się wlączają.

Obudowę załatwił mi mój tato chyba jest z jakiegos starego wzmacniacza.

Jak to gra?
    napewno lepiej niż tda 7294 moc ma podobna jak mostek tda moze dlatego że zasilam koncówki troszkę większym napięciem niż zalecane +-55V. Wzmak potrafi dosc dobrze wysterowac moje kolumny na sls lecz moja inna koncówka mocy Sharp sx 8800 robi to lepiej a tam sa stk 4050 zasilane +-82V Ogólnei jestem zadowolny.

Serdeczne dzięki koledze z polibudy we Wrocku który mi dużo pomógł:)

Zdjęcia:
    Zdjęcie pierwsze odsłuchy i porównanie z sharpem:)

Uwazaj zeby go nie uszkodzic, strasznie duze napiecie jak na jedna parke mosfecikow.
    Nie szalej zbytnio :)
    Ciekawe czy jest jakies zabezpieczenie przeciwzwarciowe (pomijając bezpieczniki)
    Mam podobnego (chyba) wzmaka oparty na tranzystorach bipiolarnych(oczywiscie w fazie testu) ale jest stabilny na 2omach przy prawie tym samym napięciu,tylkoze tranzystorkow troszke wiecej :)
    ogolnie obudowa wewnatrz super bez balaganu,na zewnatrz mogloby byc bardziej kolorowo ale ok.
    Podoba mi sie wnętrze!

U mnie wygłąda to troszke bardziej prowizorycznie,ale sie pochwalwe :)

moze inym razem bo cyfrowke mi zabrali :(

Skomentuj

super widac prace wlozona w niego a ile ciebie wyniosl caly wzmak kasiorki ?

Skomentuj

może opisz te gałki która do czego słuzy...

Skomentuj

opisze najprawdopodobniej wzmak trafi do innej budy razem z 2 holtonami dla peerlesów. jesli chodzi na forum to mówie od lewej selektor wejść głosnosc bass sopran.

Skomentuj

Ciekawi mnie , czy te 2 tranzystory BD ze źródeł to wtórniki emiterowe czy poprostu ktoś płytke spieprzył :) Poza tym ... przy +-55V ma moc podobnądo TDA7294 ?? coś mi tu nie gra ... Powiedz tez jaki masz prąd spoczynkowy ustalony. Zmierz od razu po odpaleniu, i tak po 2 godzinach grania, ale odłacz wentylatory, niech wię nagrzeje prządnie.

[ Dodano: 2005-12-30, 11:27 ]
            Ciekawi mnie , czy te 2 tranzystory BD ze źródeł to wtórniki emiterowe czy poprostu ktoś płytke spieprzył :) Poza tym ... przy +-55V ma moc podobnądo TDA7294 ?? coś mi tu nie gra ... Powiedz tez jaki masz prąd spoczynkowy ustalony. Zmierz od razu po odpaleniu, i tak po 2 godzinach grania, ale odłacz wentylatory, niech się nagrzeje prządnie.

Skomentuj

Wowo pomyłka ma moc podobną do mostka tda miało byc. wentylatory dopiero się włączaja jak on sie dosc dobrze zagrzeje.

Skomentuj

Konstrukcja bardzo mi się podoba.Widać wykonany z głową. Ład i pożądek w środku.

Ps.Widziałem go na allegro :)

Obudowa nie od wzmacniacza a od EQ diora FS0421 (bądź pochodne - to jest to samo

Skomentuj

Może obudowa jak napisałem dostałem i tak jest. Był on na allegro:)

Skomentuj

Gratuluję - prosty wzmacniacz z wyglądu, ale na pewno wykonanie go kosztowało właściciela wiele ciężkiej pracy. W dodatku na tranzystorach...

Skomentuj

Fajne, jeden mankament. Radiator duzy i dwa wentylatory nie majace skad zasysac powietrza. A to = duzy halas.
                      Pozdro
                      Dexter

Skomentuj

Kiedys miałem taki zestaw z Altrona. Nawet konstruktor nie wiedział dlaczego się wzbudza. W końcu dostałem STK i tak się skończyła przygoda z HEXFETami. A tak ładnie się zapowiadał ten układzik. A tu chodzi. Gratuluję.

Skomentuj

Teraz po kilku testach Stwierdzam że STK przy tym wzmaku to syf.

Skomentuj

dj_zibi mógłbyś bardzie rozwinąć swoją wypowiedź? Wg mnie STK gra dosyć przyzwoicie, wzmacniacz z altrona też słyszałem tylko w mocniejszej wersji z dwiema parami IRFP240/9240 wzmaki grają inaczej ale nie powiem że STK to syf!

Skomentuj

Powiem tak STK 4050 miałem we wzmacniaczu SHARP SX8800 Razem z jego wieżą sx 8000. I w porównaniu do tego mojego wzmaka to tam było mało srednioch i wysokich tonow tzn były takie jakieś tłumione. I niewiem dlaczego z mojego jest lepsza stereofonia. Tylko coloombo może wiesz dlaczego mój jak muzyka gra cicho troszku szumi dlaczego???? Oblukaj obrazki i zobacz co mogłem xle zrobic może to wina preampa??? Bo podobno niekture szumia:(

Skomentuj

Co jest źródłem sygnału? jakie jest wzmocnienie samej końcówki mocy?.Po drodze jeszcze jest korektor który też dodaje od siebie.

Skomentuj

Co jest źródłem sygnału?

Zmiennie albo komp albo kompakt technicsa.

jakie jest wzmocnienie samej końcówki mocy?

Tego pytania nierozumiem??

Po drodze jeszcze jest korektor który też dodaje od siebie.

Nieuzywam korektora chyba że w kompie ale we wzmaku jest preamp którego tez nieuzywam.

Skomentuj

a nie lepiej dać toroida?

Skomentuj

Moż ei lepiej ale jak sie ma go zadarmo(trafo sieciowe zwykle) to tez chuba dawałbys takie?

Skomentuj

fajne ale jest jedno ale te wentylatory to poco radiator wielki 1 wystarczy wentylator dj zibi masz schemat do tego wzmaka końcówka z spisem elementów bardzo bym chciał nawet fotke żeby było widaać wszystko pozdro
                                        Volumio -> Amanero -> AK4490 -> SENCOR SA-6630 -> JVC 10"

Skomentuj

Czaruję...
                                        X