Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

i-AMP by krychu123

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[wzmacniacz] i-AMP by krychu123

Prezentowana konstrukcja to wzmacniacz oparty na OPS 3 v2.1 i IPS A9Ratchet v 1.5 Borysa.

Wzmacniacz finalnie składa się z;
    -stopnia wyjściowego na 3 parach tranzystorów końcowych MOSFet, OPS 3 v2.1
    -stopnia wejściowego A9 Ratchet w wersji 1.5
    -regulatora barwy tonów klonowanej z E450
    -potencjometru głośności, drabinka z Ali
    -soft startu
    -transformatora firmy Badel o mocy 430VA i napięciach pod obciążeniem; główne 2x40V AC do zasilania barwy 2x12V AC i 1x12V AC do zasilania wskaźników wysterowania,
    podwójny ekran magnetyczny, ekran elektryczny, zalany w kubku, 10% więcej uzwojeń, impregnowany rdzeń
    -podwójny wskaźnik wysterowania z Ali
    -zasilacza Taza z zabezpieczeniami w wersji 1.07

Tak wyglądały początki i-AMPa;

Proces budowy budki do I-AMPa;

Dodam, że to pierwsza robiona ręcznie obudowa. Front wzmacniacza to blacha aluminiowa 4mm, tył 3mm, pokrywa górna 1,5mm szlifowane papierem ściernym aby uzyskać efekt szczotkowanego aluminium. pokrywa dolna stal nierdzewna 1,5mm. Wymiary wzmacniacza to 45,5cm szerokości, wysokość 12cm z nóżkami, głębokość 28cm. Waga ok 10kg.

Testowe odpalenie;

Pokrywa dolna wzmacniacza;

I w tym momencie przy odpaleniu wzmacniacza wydarzyło się to czego się obawiałem czyli przydźwięk z głośników, który potęgował się gdy zakładałem pokrywę wzmacniacza. Po tym fakcie zamieściłem temat z problemem na forum i kolega gavron04 zasugerował mi abym spróbował dać transformator poza obudowę. Tak i uczyniłem. Po włączeniu wzmacniacza jak ręką odjął, żadnego przydźwięku z głośników.

Po tym fakcie kolega gavron04 zasugerował mi abym zmienił transformator na ekranowany firmy Badel. Po uzgodnieniu z kolegą wykonania transformatora zamówiłem transformator. Podczas oczekiwania na trafo zauważyłem, że mój roztwór zabezpiecząjący miedź przed utlenianiem nie spełnił swojej roli i w niektórych miejscach miedź zaczęła się utleniać. Zamówiłem więc gotowe laminaty z projektu do OPSów i IPSów i Soft startu i przelutowałem elementy.

Przymiarka nowego transformatora;

Test nowego transformatora;

I tak jak kolega gavron04 zapewniał trafo od Badela ogarnęło temat perfekcyjnie, żadnego przydźwięku, i dodatkowo jest bezgłośne w porównaniu do starego trafa które słychać z 3m. Trafo jest też o wiele sztywniejsze od poprzedniego, napięcie nie przysiada pod obciążeniem. Przy podłączaniu trafa wyszło, że dwa główne kondensatory filtrujące są wybrzuszone. Wszystkie 4 zostały wymienione na Kemety 10000uF 63V.

Tutaj już praktycznie finalna wersja wzmacniacza tylko jeszcze zabawa z okablowaniem i masą.

A tutaj już finalna wersja wzmacniacza;

Wzmacniacz aktualnie napędza kolumny DIY na STX 18MCX v2 i ALX. Do wzmacniacz mam podłączonego DACa SMSL Sanskrit 10th v2.
    Chciałbym bardzo podziękować koledze gavron04 za poświęcony czas i cierpliwość, który pomagał mi sensownie połączyć masy jak, dobór odpowiedniego trafa jak i laminaty i brakujące części.
    Wzmacniacz cieszy oko i ucho moje i odwiedzających co nie ukrywam sprawia mi dużą satysfakcję i słuchanie ze sprzętu muzyki sprawia niesamowitą przyjemność. Chyba o to chodzi w tym całym DIY. Polecam każdemu projekt i-AMP, gra wybitnie.

Powiem ci ładnie wykonana robota. Jak na całość robioną w domowym zaciszu, naprawdę super.
    Współczuję tylko tego przelutowywania.
    A Gavrona rzeczywiście tylko jak zwykle głaskać po główce należy, mnie też regularnie ratuje :)

Skomentuj

Bardzo fajnie Ci wyszedł ten wzmacniacz
      Pomyślałem, że może front nabrał by jeszcze większego wyrazu gdyby dać czarne imbusy i zrobiłem na szybko symulację ...

Last edited by KAPRINT; 15.04.2021, 10:12.

Skomentuj

Czarne imbusy zdecydowanie lepiej wyglądaja!
        Bardzo ładny wzmak. To jest prawdziwe DIYa

Skomentuj

Faktycznie z tymi czarnymi imbusami o wiele lepiej to wygląda. Myślałem też żeby dać takie czarne nakładki, które daje się na łby śrub żeby je zamaskować ale imbusy to będzie lepszy pomysł.
          Tutaj przesyłam schemacik podłączenia myślę że przynajmniej trochę czytelne;

A tutaj parę dodatkowych fotek;

Może jeszcze śruby mocujące górną pokrywę by machnął na czarno. Co myślicie?
          Last edited by krychu123; 15.04.2021, 15:27.

Skomentuj

W jakiej cenie kupiłeś ten transformator?

Skomentuj

Z VATem i wysyłką dokładnie 511,31zł. Dodam, że trafo jest na rdzeniu trafa 400VA i cenie też. Także mamy gratis 30VA.

Skomentuj

Zamieszczone przez krychu123 Zobacz posta

A tutaj parę dodatkowych fotek;

Po zmianie silnika forumowego jak po wstawieni fotek edytujesz ponownie post to miniaturki się nie powiększają i trzeba ponownie wstawić kody do fotek.

Ja bym już nie dawał czarnych na pokrywie.

Skomentuj

Już naprawiłem, zdjęcia się już normalnie powiększają.

Skomentuj

Zamieszczone przez krychu123 Zobacz posta

Nieee. Teraz ich prawie nie widać. Na froncie warto zunifikować i wygląda to fajnie, ale po co na górze podkreślać śruby?

Skomentuj

Piękna robota

Możesz mi bliżej napisać jakiego użyłeś papieru do wykonczenia frontu.

Skomentuj

Śruby już zmienione na czarne, w zasadzie są te samy tylko sprayem machnąłem. Górne śruby przy okazji tez pomalowałem, żeby sprawdzić jak to będzie się prezentowało. No i prezentuje się fajnie wg mnie, chyba już tak zostanie. Jak oceniacie?

Oto fotki;

Skomentuj

Moim zdaniem miód malina

Skomentuj

Super!

Skomentuj

Bardzo mi się podoba ta konstrukcja. Super.

Skomentuj

Czaruję...
                              X