Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

I-amp i200 + A9 by jq

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[wzmacniacz] I-amp i200 + A9 by jq

Dawno już nic nie składałem, przeglądając forum trafiłem na projekt i-amp który bardzo mi się spodobał zwłaszcza i200 ze względu na kompletny wzmacniacz z zasilaczem i zabezpieczeniem. Do kompletu ips A9. Płytki od użytkownika gavron04 z wstępnie lutowanymi elementami SMD.

Reszta części kupowana głównie w tme i allegro. I200 wersja mosfet irf240 i irf9240, rezystory głównie Dale RN55D, kondensatory różne NICHICON, wima, w zasilaczu samwha. A9 podobnie + opa2604. Lutowane starą Lutolą. Transformator z starego technicsa 670va, przy obecnym zasilaniu daje na kondensatorach w zasilaczu napięcie 58v. Bias w i200 ustawiony na 45mv, spadek napięcia na rezystorach 100r w A9 0,27v. Transformator jest super cichy.

Obudowa stalowa spawana z blachy 3mm, z pociętej obudowy z projektu el34, malowana na czarny mat, radiator 7kg aluminium ze złomu, też malowany sprayem. Do dokończenia front i nóżki. Całość waży 19kg.

Koncepcja najprostsza z możliwych, na wejściu tylko drabinka rezystorowa 10k, brak selektora wejść ze względu na uproszczenie konstrukcji i współpracę ze streamerem Arylic S50pro+.

Zaskakująco działa od pierwszego włączenia, nic kompletnie nic nie brumi i praktycznie nie ma napięcia stałego na wyjściu co mnie tak zaniepokoiło że zacząłem kombinować i konsultować z gavronem04, któremu bardzo dziękuję za wszystkie porady i szybkie odpowiedzi :)

Po 3 h grania radiator ma z jednej strony 40 stopni z drugiej 37.

W planie ips BG7 i dodanie frontu i nóżek.

Last edited by Jq; 20.04.2021, 22:00.

No siema. Fajne. Widze ze elektrod troche poszlo.
    Mozna sie tym bronic zapewne co hehe ;-)

Skomentuj

Z takim chłodzeniem to można grać Daj znać jak już posłuchasz A9 jak wypada względem BG7. A9 do mnie jakoś nie przemówiła, ale A9D jest kilku użytkowników i zachwalają. Muszę znaleźć chwilę i poskładać.

Jedynie co mnie martwi to długość goldpinów - finalnie tylko te 3mm wchodzą w gniazdo goldpin czy zmieniłeś coś?
      Last edited by gavron04; 21.04.2021, 08:33.
      http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

Drutu trochę poszło, spawane MIG, spawaczem nie jestem, szło jak szło i poleciałem po całym obwodzie.

Gniazdo goldpin ma 5mm wysokości, piny wchodzą tak 4mm, tak na wyczucie to mają z 2-3mm styku, szukałem jakiś fajnych gniazd, te niby są pozłacane i 3A na złącze, dokręcone są tak że śrubki mocno dociskają, zobaczymy przy bg7 bo tu mam wrażenie że cyna trochę wpłynęła w gniazdo.

Jak to fajnie posłuchać czegoś co nie ma żadnych brumów i szumów, był symasym, jest zbig mosfet, el34 ale zawsze coś mi brumi, a tu cisza. Najlepsze to kompletność, brak dodatkowych połączeń w środku.

Skomentuj

Taka przestroga, na szybko chciałem wpiąć BG7 żeby zagrzać radiator do ustawienia biasu i wpiąłem jedno ips jak na zdjęciu, poszedł dym z jednego BD139, za radą gavron04 sprawdziłem resztę tranzystorów i poszedł jeszcze BD140 oba w sekcji zasilania IPS na płytce i200, na szczęście po "naprawie" i wlutowaniu uszkodzonych tranów od spodu bo nie umiałem odessać cyny z otworów wszytko o dziwo działa, na szczęście, BG7 cały, jak dojdzie odsysacz cyny to spróbuję naprawić "normalnie".

Skomentuj

W końcu koniec obudowa w miarę gotowa, przedni panel i nóżki trawione w krecie, nóżki miały inny stop i nabrały ciemnego koloru zostawiłem takie tylko pomalowałem bezbarwnym.

W i200 zagościł BG7 na silver mica, wimach, Panasonicach fc i rezystorach Dale oraz 2sk170 sprawdzone i dobrane przez gavron04.

Skomentuj

W jaki sposób masz podłączoną masę między ips a ops? W A9 miałeś poprawnie przez zworkę w lewym dolnym rogu ips, a tutaj widzę prawdopodobnie złącze ark przy sGND tylko nic nie jest podpięte?

W prawym kanale masz zwarte goldpiny - także jest ok, a lewy kanał chyba wisi w powietrzu? :)
              Last edited by gavron04; 28.04.2021, 06:56.
              http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

W obu goldpiny powinny być zwarte i zlutowane, sprawdzę dla pewności.

Ma moc ten wzmacniacz, moje poprzednie szans nie mają, trzyma głośniki bez zniekształceń aż strach poglasniac żeby ich nie spalić. Przy normalnym wieczornym słuchaniu pobiera 70W z sieci, przy bias na 45mv. Dla bg7 napięcie stałe na wyjściu między 9 a 13mv.

Skomentuj

Z aluminiowym frontem wygląda fajnie.

Mam dwa pytania:
                  1. Dlaczego zasilanie z boku (wyłącznik/gniazdo) ?
                  2. Co to za urządzenie "na dachu" (to z antenkami) ?

Skomentuj

Dlaczego z boku, miałem surową blache na obudowę do wzmacniacza lampowego z różnymi wyciętymi otworami, pociąłem ja i tak pasowało :) a dwa włączniki bo czymś dziurę trzeba było zatkać (w oryginale włącznik anodowego)

Arylic S50pro+ streamer całkiem wg fajny za niezła cenę w promocji był koło 180$ z wysyłką.

https://www.arylic.com/products/s50p...s-preamplifier
                    Last edited by Jq; 28.04.2021, 13:57.

Skomentuj

Rewelacyjnie to wygląda. Zazdroszę radka - ja chyba namoim nie dam rady wkręcić się na 45mV biasu :/
                      Z ciekawości - jakim sprayem malowałeś radek? Bo ja powszechnie wiadomo "amelinium - tego nie pomalujesz' :) A tu ładnie wyszło :)

Skomentuj

Przy aluminium zawsze matowie papierem, potem trawie w wodorotlenku sodu (kret) odtluszczam i na to zwykły podkład w sprayu i na to zwykle spray denbraven, w opisie miały że do 80 stopni wytrzymują.

Skomentuj

Zamieszczone przez Jq Zobacz posta
                          Dlaczego z boku, miałem surową blache na obudowę do wzmacniacza lampowego z różnymi wyciętymi otworami, pociąłem ja i tak pasowało :) a dwa włączniki bo czymś dziurę trzeba było zatkać (w oryginale włącznik anodowego)

Arylic S50pro+ streamer całkiem wg fajny za niezła cenę w promocji był koło 180$ z wysyłką.

https://www.arylic.com/products/s50p...s-preamplifier
                          to dobrze że nie było więcej ,,dziur,, bo włączników byłoby więcej .
                          https://www.stereolife.pl/archiwum/artykuly/poradniki/1060-jak-zrobic-z-siebie-wariata
                          :D

Skomentuj

Czaruję...
                          X