Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

845 SE mk3

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Poka¿
Clear All
new posts

845 SE mk3

moscode z wn opamy.jpg Lampy wysoko napięciowe to ekstremalne wyzwanie, dla początkujących przypomina to trochę zdobycie najwyższej lokalnej górki w stanie silnego upojenia płynami ognistymi, czego na starcie nie jesteśmy świadomi.
    Po testach pierwszej i drugiej wersji wzmacniacza 845 SE stało się dla mnie jasne, że do projektu trzeba jeszcze inaczej podejść, żeby osiągnąć akceptowalne wyniki.
    O ile z problem dużego wzmocnienia napięciowego do wysterowania lampy 845 rozwiązałem w drugiej wersji wzmacniacza przez użycie hybrydowego pre zaprojektowanego do wzmacniacza Moscode by Jeff Macauley, to pozostałe problemy (CIEPŁO, CIEPŁO^2, BRUM_CYK_CYK^2 ) czekały na rozwiązanie.
    Szczegóły pre na stronie https://www.audiostereo.pl/topic/728...e/31/#comments
    Ostatecznie wersja mk2 845 SE zagrała nawet nieźle, zapraszam (na mały odsłuch): https://www.youtube.com/watch?v=rI1FEnWJFu4

Last edited by janf; 27.08.2021, 16:12.

Wersja mk3 845 SE pozbyła się ciepła przez zainstalowanie przetwornic impulsowych dc-dc do żarzenia lampy 845

A syfiasty brum załatwiły rozbudowane sekcje kondensatorów filtrujących w zasilaczu i i na wyjściu przetwornicy step down (w sumie 2x 50mF)

Last edited by janf; 25.08.2021, 17:15.

Skomentuj

Lampa ma swoją magię... Wielki szacun...
      Last edited by piotr f.; 25.08.2021, 17:16.

Skomentuj

Do sterowania siatek 845 użyłem lamp EL-34 RFT NOS (mało lamp tak piękniej zagra).
        Dźwięk 845 był zayebisty, ale obudziłem się pewnego poranka pięknego dnia i spostrzegłem, że wzmacniacz 845 SE znikł z powierzchni mojego warsztatu, otworzyłem z ulgą zimne piwo z lodówki i włączyłem wzmacniacz ECL86 POLAM NOS z TG amorfik, o którym jeszcze napiszę w osobnym wątku DIY.
        Przygodę z lampami wysokotonowymi zakończyłem z wynikiem -20%, co uważam za sukces - no cóż, każdy ma takie sukcesy na jakie zasłużył.
        Last edited by janf; 26.08.2021, 16:14.

Skomentuj

W sumie, kiedy wie się, jak trzeba składać te klocki, to 845 SE jest nawet stosunkowo prosty, fakt, trochę żmudny w robocie, bo elektroniki jest tu dużo.

Wszystkie zasilacze muszą mieć (dałem szeregowy) tłumik tętnień na mosfecie, żeby nie buczało:

1. 1x zasilacz 900Vdc 845 na K2700 > Prostownik - Tłumik - RC - RLC - 2x RC kanałowy
          2. 2x zasilacz 350Vdc EL34 na IRF840 > Prostownik - Tłumik - RLC - 2x RC kanałowy
          3. 2x zasilacz -3Vdc na IRF540 > Prostownik - Tłumik - RC - RC

Co do osobnego zasilania z dwóch TS obu lamp mocy, drivera EL34 i powera 845, to jest to rozwiązanie mobilne, o wiele lepsze niż bazowanie na jednym wielkim TS, imho.

Wysokie napięcie w każdym obszarze, nie tylko ultra wysokie rzędu 1kVdc, potrafi człowieka zabić lub zrobić z niego kalekę, jest bardzo niebezpieczne dla amatora!!! Proszę łaskawie zauważyć, że szkolenie montera elektryka do pracy z wysokim napięciem polega (też) na wywołaniu w nim nerwicy kompulsywnej, która obsesyjnie i odruchowo każe mu widzieć wszędzie zagrożenie ze strony wysokiego napięcia - dlatego wszystko kontroluje po kilka razy robiąc to już odruchowo.
          Za co się płaci monterom wzmacniaczy wysokonapięciowych? W pierwszej kolejności za to, żeby nie dali się zabić wykonując tę pracę!!!
          Amator niech trzyma się z daleka od wysokich napięć - o co apeluję i namawiam!

Last edited by janf; 26.08.2021, 13:58.

Skomentuj

Czarujê...
          X