Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

I-Amp Silverback

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[końcówka mocy] I-Amp Silverback

Hej.

Projekt zaczął jako klon accuphase p7100 ale tego pełno w sieci i niema co pokazywać.(na niektórych zdjęciach widać inne pcb)

Klon był ostatecznie dawcą tranzystorów wyjściowych miedzianych mostków i radiatora. Pcb leży na półce można można wymienić jedyne co trzeba zmienić to gniazdo rca na xlr.

Wzmacniacz

- 9 par tranzystorów wyjściowych (dlaczego 9? klon accu ma 11 par bo tyle się mieśći na kartce A4 i łatwiej zrobić "prasowanke" )
    - Zmienione/dodane drivery 2SC5200/2SA1943
    - Osobne zasilacze dla ips na pcb
    - Zasilacz do żarzenia lampy(do lampowego ips) na pcb
    - Pcb i miedziane mostki pocynowane chemicznie
    - IPS został ostatecznie BG7 według mnie najlepiej brzmiący.

Zasilacz

- CapM PSU Borysa wersja własna
    - Kondensatory Kemet 36000uf/100v
    - Transformatory przewijane "na kolanie" 2x55v i 2x62v (napięcia pod accu) zalane w puszce.

Zabezpieczenia i reszta

- zabezpieczenie DC ,opóźnione załączanie głośników ,szybkie odłączanie głośników ,zabezpieczenie termiczne (układ z zasilacza Taza)
    - Soft start + DC bloker + filtr sieciowy borysa (trochę zmodyfikowany zamiast przycisku jest układ sterowany dowolnym pilotem na podczerwień AVT 1840)
    - Sterownik wskaźnika wychyłowego na TL084
    - zasilacz pomocniczy 12v

Obudowa

- Blacha stalowa 1mm
    - Przedni panel wypolerowana blacha nierdzewna 2mm + plexi dymione 5mm
    - Reszta to aluminium (pręty 10x10mm i profile 8x12mm
    - "Boczki" drewniane orzech wykończenie wosk Osmo mat
    - kratki są przyklejone na żywicy

To w sumie tyle pozdrawiam.

Pełen profesjonalizm, gratulacje! Przy okazji, komplety wykład, jak montować wzmacniacze tranzystorowe.
    Pozdrawiam

Skomentuj

O kurcze. Kawal solidnej roboty. Stylistyka, to nie moja bajka, ale wykonanie na najwyższym poziomie. Dziś już nikomu się nie chce samemu płytki trawić i wiercić, wiec tym bardziej szacun.

Skomentuj

Blacha malowana na czarno proszkowo? Jeśli można zapytać: gdzie malowałeś i jaki to kolor RAL. Ja pomalowałem w lokalnej lakierni proszkowej czarnym półmatem i... Nawalili tyle farby, że ledwo zmieściłem między profilami a trwałość jest tak słaba że po pierwszym przejechaniu szczotka z włosiem z odkurzacza zostały rysy (powierzchnia lekko błyszcząca). Muszę to zdjąć i pomalować gdzie indziej.

Skomentuj

Zamieszczone przez Ariel616 Zobacz posta
          Blacha malowana na czarno proszkowo?
          Wszystko malowane sprayem.

Skomentuj

"siądzie"na aluminium czy trzeba podkład?

Skomentuj

Czaruję...
            X