Witam
Jak wspominałem tak zrobiłem. Na szybko postanowiłem jeszcze skończyć jednego daca i tak się stało. Następne projekty nie prędko. Pewne zmiany życiowe itd. No ale wracając do rzeczy. Tym razem mamy daca TDA1541, sprzęt w trakcie budowy przedstawiony w innym temacie a tutaj mamy już opis gotowca.
Tym razem zacznę od zdjęć wnętrza:

Jest to obecnie najbardziej rozbudowany dac jaki zrobiłem zajął całą, na prawdę sporą jak na DACa obudowę, część nawet montowana jedno nad drugim. Jak widać w zasadzie wszystko jest zasilane z własnego porządnego zasilacza i tak mamy:
- Zasilacz symetryczny dużej mocy do zasilenia części analogowej daca
- Zasilacz podwójnie stabilizowany do części cyfrowej daca oraz jeszcze dwa takie - jeden do zasilenia uac evo oraz kolejny do izolacji sygnału i2s.
- Ponadto są osobne zasilacze do bufora na wyjściu rca oraz symetryzatora na wyjściu xlr.
- Wspomniany symetryzator
- Wspomniany bufor rca na Muses05
- W obudowie znajdziemy jeszcze standby który standardowo używam do obsługi załączania obwodów wewnątrz, trigger out, opóźnione załączanie wyjścia itd.
- Przetwornice do napięcia w gniazdach trigger out.
- Przekaźniki od opóźnionego załączania
- Wspomniane już uac evo
- Ground loop breaker - w tej wersji używam zawsze jak uziemiam obudowę a w innej gdy tylko podpinam masę do obudowy. Jest to dużo estetyczniejsze i wygodniejsze niż jakieś tam połączenia bezpośrednie.
- No i oczywiście sama pcb Dac-a, jak wspomniałem TDA1541 rozbudowane perfekcyjnie. Ten dac na prawdę ciągnie sporo prądu ale był tego warty, o czym później.
Większość modułów można zakupić w sklepie:
https://matway-electronics.pl/ - jeśli jeszcze ktoś nie wie, jest to sklep kolegi Gavron04
a wracając do daca - z ciekawostek - pojemność kondensatorów w całym sprzęcie to około 50000 uF. Czyli więcej niż posiada większość końcówek mocy. Design jak zwykle, tylko ten dac już w standardowej wysokości obudowy (poprzedni był niższy), dzięki czemu w tym systemie lepiej wygląda a moja głowa jest spokojniejsza.
Tak się DAC prezentuje:

A tak obecny zestaw:

Jako ostatnie zdjęcie - panel tylny:

Od lewa antena BT oraz przycisk do zmiany stanów BT itd. Wejście usb, wyjścia rca i xlr oraz potrzebne mi do testów wejście xlr, po zmianie stanu przycisku z tyłu dźwięk z wejścia od raz idzie do wyjścia. Będzie mi to potrzebne do pewnego testu. A tak potraktujmy to jako taki w zasadzie zbędny dodatek. Na końcu trigger in oraz 2x out oraz wejście zasilania.
Na razie mogę dodać tylko pierwsze wrażenia. Dokładniejszy opis na dniach jak się osłucham itd. Ale pierwsze wrażenia są inne niż wyczytane w sieci na tej kości - inne ale w 100 procent pozytywne. Na prawdę mnie ta kość w tym momencie zaskoczyła niesamowicie. Góra fantastyczna i zero agresywności. Bas obfity ale aż niespotykanie konturowy, nie ma żadnego przeciągania czy niedomagania a o rozlewaniu można definitywnie zapomnieć. Średnica bardzo muzykalna. Generalnie fantastyczny dac na godzinne słuchania, muzyka wciąga i sprawia przyjemność, zaskakuje, angażuje ale le przy tym całkowicie nie męczy. Jak na razie mój nr 1. Ale muszę go posłuchać bez emocji na spokojnie. Na pewno nie spodziewałem się gry na takim poziomie po prawie 40sto letniej kości - dzisiejszym pod względami tylko muzykalnymi, daleko do tej kości. Niestety technicznie dzisiejsze wygrywają ale ja w tym wypadku nie patrzę na parametry a słucham muzyki. A ta zdecydowanie TOP.
Przy okazji zapraszam też do polubienia fb Gavrona to nie ominą was żadne nowości:
https://www.facebook.com/matwayelectronicspl/
A na koniec standardowo już podziękowania dla:
Gavron04 - od 2 lat jest pomocny we wszystkich projektach które postanowiłem zrealizować a jest ich na prawdę dużo o czym na bierząco się przekonujecie (10 różnych końcówek i dodatkowo do niektórych wejściówki ips - tych też z 10), kilka pre i streamerów. I choć nie wymagam wielu wskazówek to jednak pomoc Gawrona jest ogromna. Realizacja pcb na zamówienie czy kompletowanie kitów elementów i drobne zmiany w topologiach pod moje wymagania. A nawet praca nad softem do tego pre itd.
Druga osoba mająca znaczny wpływ na ten projekt, jak i wszystkie pozostałe to Pan Robert z modushop. Tutaj nie omieszkam wspomnieć o tym że firma ta jest w stanie wykonać całą obudowę z opisami z przodu, z tyłu, ze wszelkimi otworami i inną personalizacją.
Skomentuj