Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[ Elektronika] Prosty wzmacniacz w obudowie po CD

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[ Elektronika] Prosty wzmacniacz w obudowie po CD

Głównie z ciekawości, ale i z zapewnienia większej mobilności komputera, zrobiłem wzmacniacz mieszczący się
    w obudowie po napędzie CD. Aplikacja to standardowy wzmacniacz na 2xTDA2030A (teoretycznie 2x14w/8om i 2x24w/4om). Sygnał biorę ze środka kompa (z wyjścia k. dźwiękowej) przewodem 5-żyłowym, z czego 3 żyły to masa, dalej "idzie" przez potencjometr Telpod 2x100k i trafia na wejście wzmacniacza. Wyjście zrobiłem w postaci gniazd RCA. Za dostarczenie prądu odpowiada ekranowane trafo 60W, 2x12.5V 2A, mostek 10A i kondensatory 4700uF/stronę (akurat takie elementy wygrzebałem w czeluściach szuflady :) )
    Ze względu na trafo i ograniczone możliwości chłodzenia podłączenie obciążenia 4om raczej nie zda egzaminu. U mnie wzmak napędza ARN150+SC10n (8om), przy średniej głośności obudowa od CD od spodu jest lekko ciepła.
    Transformator, ze względu na rozmiary, wylądował na dole obudowy; przykręciłem go dwiema śrubami. Kabel sieciowy wchodzi do obudowy z przodu na dole, blisko niego jest także włącznik, z którego praktycznie nie będę korzystać - zawsze włączony. Wszystkie przewody 230V oczywiście mają podwójną izolację. Uprzedzę jeszcze pytania - buczenia/przydźwięku sieciowego nie ma :)

Wszelkie sugestie mile widziane.

konstrukcja jak najbardziej praktyczna. ja wychodze z załozenia ze jak wzmacniacz to wzmacniacz a nie 14 W na kanał ;p ale do komputera mysle ze wystarczy małe monitorki plus to co ty zrobiłes na pewno zagraja o niebo lepiej niz pierdziawki manty za 50 zł ;p

Skomentuj

Super patent do komputera i jaka satysfajcja ze to DYI inikt takiego niema :wink:

Skomentuj

a jak cenowo to sie ksztaltuje?? ciekwe rowziawanie, do komputera w sam raz...

Skomentuj

Zamieszczone przez greg00
          a jak cenowo to sie ksztaltuje?? ciekwe rowziawanie, do komputera w sam raz...
          Ceny mocno orientacyjne, nie wliczałem ewentualnych kosztów przesyłek (przypominam, że część elementów miałem):
          20zł. - 2x TDA2030/2040/2050 + elementy i płytka
          10zł - trafo 2x12.5V 2A
          3zł - mostek
          7zł - 2x 4700uF (lub 4x2200uF) - starczą na 25V
          3zł - potencjometr 2x50k/2x100k
          1zł - gniazda RCA
          2zł - włącznik (w plastikowej obudowie)
          do tego trochę kabelków, bezpiecznik, dioda LED no i obudowa po CD

ZAP - jak dla mnie to 14W jest w zupełności wystarczające :)

Skomentuj

Fajnie zrobione, podoba mi się prosto i bez większych komplikacji, tylko tą gałkę bym zmienił.

Skomentuj

Zamieszczone przez buc
              Fajnie zrobione, podoba mi się prosto i bez większych komplikacji, tylko tą gałkę bym zmienił.
              Nad gałką myślę - ta do najpiękniejszych nie należy.

Naładują się akumulatorki to wrzucę jeszcze zdjęcie trafa - radziecka (jeszcze nie rosyjska :) ) myśl techniczna z listopada 82r. i to na dodatek wersja na eksport

Skomentuj

A ja bym dodał jeszcze jeden mały patent - wyjścia na głosniki (chinch) zamontował na sledziu z tyłu obudowy :wink: zeby z przodu zadne kable sie nie szwędały :wink:

Skomentuj

Zamieszczone przez NikoN
                  A ja bym dodał jeszcze jeden mały patent - wyjścia na głosniki (chinch) zamontował na sledziu z tyłu obudowy :wink: zeby z przodu zadne kable sie nie szwędały :wink:
                  Jest w trakcie realizacji, na chwilę obecną walczę z odpowiednim ułożeniem kabli w obudowie :) Z przodu zostanie sam potencjometr.

Skomentuj

No to w takim razie winszuję pomysłu :grin:
                    Może kiedyś się zastanowie nad takim wynalazkiem :wink:

[ Dodano: 2006-11-19, 18:19 ]
                    Hmm no coraz bardziej sie zastanawiam nad takim rozwiązaniem
                    - ale z jedną mała różnicą - podciągnąc zasilanie
                    od zasilacza PC'towego (12V chyba wystarczy nie ??)
                    i do tego monitorki za jakoeś nieduże pieniądze sobie skręcić :wink:
                    ale to dopiero jak sie siostra wyprowadzi na swoje :wink:

Skomentuj

Zamieszczone przez NikoN
                      (...)
                      Hmm no coraz bardziej sie zastanawiam nad takim rozwiązaniem
                      - ale z jedną mała różnicą - podciągnąc zasilanie
                      od zasilacza PC'towego (12V chyba wystarczy nie ??)
                      i do tego monitorki za jakoeś nieduże pieniądze sobie skręcić :wink:
                      ale to dopiero jak sie siostra wyprowadzi na swoje :wink:
                      12V może być mało, chociaż do uzyskania paru watów wystarczy (u mnie jest niecałe 17V symetrycznego). Zawsze można by podwoić napięcie do 24V i z niego zrobić symetryczne 12v - tylko to już wydaje się za bardzo "przekombinowane", no i ze sprawnością takiego układu nie byłoby najlepiej.
                      Największym problemem może być pozbycie się zakłóceń - szumów/pisków pochodzących z różnych elementów kompa.

Skomentuj

Hymmm no niestety musiałem zrezygnować z rozwiązania tego typu ale to ylko wina nowej obudowy mojego komputerka.

Skomentuj

Wystarczylby takie wzmacniacz do napedzenia http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1074154.html ?

Skomentuj

tomq88, do jakiegoś tam grania wystarczy ale to ani kontroli nie będzie miało ani jakości... Jak masz trochę drobiazgów to zrób i sprawdź, koszta takiego wzmacniacza są bardzo niskie....

Skomentuj

Czaruję...
                            X