Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Przedwzmacniacz by Jq

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Przedwzmacniacz by Jq

Przedwzmacniacz jest uzupełnieniem SymAsyma. Składa się:
    - PVC
    - Selektor
    - kontroler
    - LCD
    - karta dźwiękowa na pcm2702
    - bufor na ad797

PVC - pasive volume control 10k ohm. Teoretycznie powinno to być jedno z najlepszych rozwiązań do regulacji głośności. 18 przekaźników TQ2-12V oraz 32 rezystory Vishay-Beyshlag. Zakres regulacji -54db - 0db. Projekt płytki by Msfalcon.

Selektor - 4 wejścia przełączane przez przekaźniki bistabilne dwu cewkowe TQ2-L2-5V. Projekt płytki by Msfalcon.

Kontroler - Procesor Atmega16 steruje PVC, selektorem, steruje przekaźnikami, które załączają symasyma, po 1sek od włączenia dołączają kolumny (przekaźniki we wzmacniaczy połączone z przedwzmacniaczem kablem z wtyczkami din. Sterownik obsługuje pilota RC5 oraz wyświetlacz. Funkcje: sleep, mute, vol up, vol down, sel up, sel down, on, of. Projekt płytki by Msfalcon.

LCD - typu BIG kolor niebieski 2x16 - mały wybór typu BIG był i choć nie przepadam za niebieskim wydaje się najciekawszy. W trybie STND-by pokazuje godzine i datę.

Karta dźwiękowa - PCM2702, kondensatory Wima, samwha niskoimpendancyjne, elna, wzmacniacz operacyjny op275, na wyjściu kondensatory BGN 4,7uf. Zasilana dwoma transformatorami załączanymi osobnym przekaźnikiem. Projekt płytki by Msfalcon.

Bufor na ad797. Oparty na projekcie Veterana. Płytka wytrawiona i pomalowana na czerwono :) Wzmacniacz operacyjny AD797, kondensatory Panasonic FC, Hitano, rezystory Vishay Beyshlag, na wyjściu kondensatory BGN 4,7uf. Zasilana transformatorem TS15/6/676.

Zasilacz 12V stabilizowany podwojny zasilający przekaźniki i PVC. Osobny transformator do sterownika. Transformatory do karty dźwiękowej załączane gdy wybrana zostanie ona jako wejście aktywne. Transformator do ad797 dołączany gdy wciskamy power.

Obudowa:
    Blacha aluminiowa 3mm + płaskownik po bokach 10mm skręcana śrubami. Przedni panel przykręcony poprzez doklejone od wew śruby. Blacha przeszlifowana, matowiona w KRECIE (rozwór NaOH) malowana lakierem bezbarwnym. Napisy wykonane metodą termotransferu.

Okablowanie TASKER, jedożyłowe ekranowane i dwuzyłowe 0,5mm2 i 0,35mm2.

Jak to gra:
    Różnica jest znaczna w porównaniu do DS1802 pojawiła się przestrzeń i ogólnie dźwięk uległ poprawie.

Najważniejsze - koszty:
    Tak mniejwięcej się to rozłożyło w czasie i gdzieś tak z 900zł za całość wyszło.
    Karta dźwiękowa ~220zł
    PVC ~140zł
    sterownik ~100zł z przekaźnikami i innym osprzętem
    Selektor ~60zł
    Ad797 ~120zł
    Obudowa ~100zł
    + reszta

Lutuje się płytki fajnie ale potem to złożyć i okablować w obudowie to masakra.

jestem pod wrazeniem.
    ale niebylbym soba gdtbym sie czegos nie czepil... poszukaj imbusow z plytkim lbem bo te troche za bardzo wystaja :wink:

Skomentuj

Piekny co tu duzo gadac :mrgreen: Wyglad super co do elektroniki sie nie wypowiadam bo za cienki w uszach jestem :razz: Piekny poprostu, fakt troche te srubki psuja ogolne wrazenie mogles zrobic tak jak w symie na epoksydowy.
      Pozdrawiam

Skomentuj

Dziś poświęciłem kilka godzin małym poprawką, głównie zrobiłem ekrany z blachy aluminiowej 3mm przy transformatorach oraz 5mm przy Pvc - praktycznie wszystkie brumienia znikły.

Skomentuj

:o Wszystko prezentuje sie bardzo ladnie :)
          Co do elektroniki to nic niepowiem , gdyz o elektronice nic niewiem :oops:

Skomentuj

tez moge powiedizec tylko tyle ze pieknie to wyszlo, sumka za calosc tez dosyc piekna :)

Skomentuj

piekne tyle z mojej strony

Skomentuj

Witam

Przedwmacniacz super, wykonanie i obudowa niepowtarzalne.
                Jeżeli to możliwe prosiłbym o wysłanie mi schematów, opisów oraz wzorów płytek do wszystkich członów tego urządzenia na adres :
                brodzirz4@wp.pl

Może złoże w przyszłości cos podobnego... :roll:
                pozdrawiam

ps. Czy istnieje możliwość dołączenia do tego aktywnego filtru i przesównika fazy do subwoofera który mógłby być sterowany równierz przez pilota???

Skomentuj

schematy:
                  http://www.audiostereo.pl/forum_wpisy.html?temat=25952
                  http://www.audiostereo.pl/forum_wpisy.html?temat=27483

Z mojej konstrukcji wywaliłem ekrany, te trafa zastąpiłem toroidem, w końcu usunąłem bufor i zero zakłóceń i gra w końcu super. Ja pilocik ma do podstawowych regulacji, zaprogramować się pewnie da wszystko ale to już do autora.

Skomentuj

Rewelacja moim zdaniem. Przede wszystkim dlatego, że też marzą mi się umiejętności rozumienia tego wszystkiego, żeby zbudować też coś takiego samemu :)

Ale bardziej widziałoby mi się pokrętełko od głośności... :roll:

:)

Skomentuj

Czaruję...
                    X