Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wzmacniacz lampowy na EL84 by Krzysiek_1855

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wzmacniacz lampowy na EL84 by Krzysiek_1855

Witam wszystkich
    Chciałbym przedstawić moją kolejna konstrukcje lecz pierwsza tego typu mianowicie wzmacniacz lampowy. Jest to wzmak na lampie EL84. Wzmacniacz ma moc 5W i pracuje w klasie A. Zawsze chciałem mieć lampowca :) . Duzo czytałem ze jest w nich dźwięk którego nie uzyska sie wzmakiem tranzystorowym albo operacyjnym. Z zasilacza uzyskałem 280V dla tej lampy w sam raz :) Całość robiłem przez 2 tygodnie . Tak długo ponieważ najpierw go złożyłem i leżał sobie na biurku gdyż chciałem posłuchać jak będzie grał a po za tym nie miałem chęci i czasu aby go dokończyć

Wczoraj kupiłem obudowę i dziś skończyłem dzieło.

Z tego co znam życie zaraz ktoś powie czemu użyłem takich a nie innych kondensatorów , otóż po wyprodukowaniu dawano większe pojemności. Przykładowo pisało na nim ze ma 1000uF a miał 3300uF oczywiście z czasem pojemność mogła zmaleć, ja mam 5 kondensatorów tego typu i maja opis, że powinno być 1000uF a maja po 2200uF wszystko było sprawdzane miernikiem te w wzmaku mają po 2x 50uF. Jeden jest jako filtr w zasilaczu a drugi jest podłączany miedzy katodę a masę .
    Jeżeli chodzi o cennik to kupiłem tylko trafo sieciowe (34zł) i obudowę (30zł). Resztę miałem albo dostałem od nauczyciela ze szkoły.
    Zarzucę jeszcze schemat .

Musze jeszcze zasłonić trafa (bezpieczeństwo przede wszystkim), myślę że by dać jakąś osłonę z plexy ale to by popsuło trochę wygląd, oprócz tego muszę dać jakąś gałkę na potek .
    Nie mam żadnych zdjęć w trakcie prac nad wzmakiem ponieważ całość robiłem w piwnicy i nie miałem aparatu przy sobie. Później jeszcze wrzucę jakieś zdjęcie ze srodka
    Co do odsłuchu . Dźwięk jest bardzo czysty i bardzo mi się podoba . Bardzo ładnie brzmi gitara elektryczna teraz to już wiem dlaczego robi sie piecyki na lapach Chyba zrobię sobie w przyszłości jeszcze jeden wzmak tylko że teraz będzie to stereo o mocy 2x50W.

Ogólnie fajny, tylko jak dla mnie za dużo bebechów wystaje...jakbyś wystawił tylko same lampy ładniej by to wyglądało

Skomentuj

No właśnie mi chodziło o to żeby bebechy wystawały :) trafa będą jeszcze osłonięte.

Skomentuj

A gdyby tak te kondy pomalować na czarno? Zgrywały by się kolorystycznie z obudową (która sie chyba chasis zwie, jeśli nie-poprawcie mnie :oops: )

Skomentuj

To zależy jaki kto ma gust. Mi sie te kondy podobają takie jakie są teraz. Dam gałkę w takim kolorze i będzie super :)

Skomentuj

Kondensatory są bardzo dobre ( z pewnością lepsze od współczesnej dalekowschodniej tandety ). Jednak ze względu na swój wiek należy je odpowiednio uformować. Polecam artykuł:
            http://www.audioelement.com/amp/magia.html
            Koniecznie obuduj trafa ( względy bezpieczeństwa i estetyczne ).

Skomentuj

no niestety o ile lampa i kondy moga wystawac i jest akceptowalnie to trafa (strasznie zaniedbane) byle jak poprowadzone kable na wierzchu, nie zachwycaja... a wrecz przeciwnie.
              ja bym w ogole ukryl pod spodem te trafa, a jak nie to puszka w kolorze. . .

Skomentuj

Trafa będą obudowane, mam ciekawskich rodziców i znajomych musiałem dać już kilka razy po łapach :)
                Co do traf są używane i nie moja wina że wyglądają tak jak wyglądają. Co do kabli odprowadzenia uzwojeń są po obu stronach i musiał bym zrobić 2 dziury co by jeszcze bardziej szpeciło. Dlatego jest jedna i kable omijają trafo . Mógł bym schować te trafa ale jaka wtedy by musiałaby być wysoka obudowa. Widziałem wiele konstrukcji tego typu większość miała elementy na wierzchu i dlatego tak zrobiłem.
                Z czego lepiej było by wykonać obudowę do traf co jeśli bym pomalował plexe na czarno i zakrył nią??

Skomentuj

No to narazie masz pol stereo - mono . I pomimo odwrocenia, moim zdaniem trafa sa za blisko. I brakuje moim zdaniem stopnia wejsciowego na malej triodzie (np 12AX7/ECC83).

Skomentuj

Czaruję...
                  X