Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[ Kolumny 2-drożne] Szpileczki na 15AKX + Vifa DX

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[ Kolumny 2-drożne] Szpileczki na 15AKX + Vifa DX

Kolumienki mają służyć do stereo jak i jako fronty w KD.

Obudowa:
    12L BR, z płyty mdf 18mm, front 22mm, wewnątrz obudowy skośna tylna ścianka, frezy pod głośniki, wytłumiona włókniną

Wykończenie:
    Fornir bukowy, przyciemniony sadolinem mahoniowym i na wierzchu dwie warstwy półmatowego lakieru do parkietów

Przetworniki:
    STX 15 AKX
    Vifa DX 25 TG

Zwrotnice:
    Projektu Irka, na cewkach powietrznych o średnicy drutu 0,8mm i 1,2mm, kondensatorach Jantzen, rezystorach metalizowanych

Odsłuch:
    Jestem naprawdę mile zaskoczony :) Słuchając muzyki słyszę dużo więcej szczegółów niż na starych głośnikach. Średnica i góra bardzo przyjemna, bas miękki i jest go naprawdę sporo :)

Fotki:

No No bardzo mi się podoba może jakiś kosztorys?

Skomentuj

Ciężko dokładnie określić bo płyty,fornir, lakiery kupowałem większą ilość ale chyba coś koło 800zł wyszło

Skomentuj

Bardzo ładne, klasyczne, bez żadnych fajerwerków. Jedynie to głośniki mogły być trochę bliżej siebie.
        Zamieszczone przez Arek1984
        Słuchając muzyki słyszę dużo więcej szczegółów niż na starych głośnikach
        A jakie to były kolumny?

Skomentuj

w jaki sposob kladles fornir??

Skomentuj

Zamieszczone przez bart210
            A jakie to były kolumny?
            Ostatnio tonsil soundfinder :razz:

Zamieszczone przez poti89
            Wg. opisu na forum na klej henkel moment

Skomentuj

Cudo! Kiedyś widziałem inne szplieczki (Jacusia) i się w nich zakochałem, ale te sa jeszcze ładniejsze Bardzo dobre głosniki. Mozesz podzielic się schematem zwrotnicy?

Skomentuj

poti89 napisał/a:

Wg. opisu na forum na klej henkel moment

Wyglad ok. Nisko-sredniego nie slyszalem ale vifka bardzo przyjemna

Schludnie wykonane..

Osobiscie bym zblizyl do siebie przetworniki.

Skomentuj

Nie na temat...
                  EZO, dawno Cie tu nie bylo)

Skomentuj

super wyglada, ladny kolor, dobre frezy, fajne cokoliki. tylko przyczepie sie do odleglosci miedzy glosnikami - trzeba bylo mniejsza dac. ale tak to bardzo fajne
                    Ostatnio tonsil soundfinder
                    nawet przez pomylke przegladalem twoje konto na imageshack i je widzialem :P

Skomentuj

Mnie również się podoba, a odległość to kwestia gustów, a o nich sie nie dyskutuje

Skomentuj

Tu raczej chodzi o wyrównanie centrów akustycznych - stąd głośniki powinny być jak najbliżej siebie.

Skomentuj

Wątpię żeby usłyszał ktoś różnicę, jak niskośredniak będzie 1 bądź 3 centymetry od wysokiego...chyba że ludzie z chorobą "głowy" zwaną audiofilizm, nie obrażając nikogo..

Skomentuj

uslyszec pewnie nie ale lepiej wyglada jak blizej siebie

Skomentuj

Wątpię żeby usłyszał ktoś różnicę, jak niskośredniak będzie 1 bądź 3 centymetry od wysokiego...chyba że ludzie z chorobą "głowy" zwaną audiofilizm, nie obrażając nikogo..
                              Bys sie zdziwil... :) Bez przesady ale da sie to uslyszec/zlokalizowac (zadnym audiofilem nie jestem:P)

Skomentuj

Zamieszczone przez c4meleon
                                a sprawdzałeś to choć czy tak sobie bez żadnej podstawy sądzisz ?

Skomentuj

Pewnie że sprawdzałem, ja różnicy nie słyszę... może jestem głuchy..

Skomentuj

Zamieszczone przez mIKI
                                    Nie na temat...
                                    EZO, dawno Cie tu nie bylo)
                                    To co mam sobie isc czy co ?? :)

Skomentuj

Robiłem wcześniej testy i nie słyszałem żadnej różnicy :p

Skomentuj

roznice slychac jesli sie siedzi blisko kolumn. z wiekszej odleglosci nie ma to slyszalnego (przynajmniej dla mnie) znaczenia.
                                        tak poza tym kolumny fajne. btw arek: ty kiedys miales altusy i kolumny stxa czy mi sie zdaje? :)

Skomentuj

Czaruję...
                                        X