Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

kolumny Popiego (GTw 1200 sony GDWK 8-13/120)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

kolumny Popiego (GTw 1200 sony GDWK 8-13/120)

witam. Chciałem zbudować w miarę mocne, eleganckie i tanie kolumny podłogowe, które będą się dumnie prezentowały w moim pokoju. Pomysłów było wiele, i ostatecznie zostałem przy trój drożnych słupkach z niskotonowym na ścianie bocznej. Taki układ pozwala na zastosowanie dużego 12-calowego napędu w obudowie o szerokosci 245mm.

glosniki:

jezeli chodzi o glosniki:
    niskotonowy: BLAUPUNKT GTw 1200

średniotonowy: Sony prawdę mówiąc zdobyty po okazyjnej cenie, nie ma pojęcia co za model.
    tyle co się dowiedziałem: 89dB, 35Hz-6000Hz, 8 Ohm

wysokotonowy: GDWK 8-13/120 Tonsil

zwrotnice tez okazyjnie nabyte:
    LDM podział: 350/6000 Hz. na 12/12/12 dB/Oct. z dwoma lampami i terminalami na speakon

obudowy:

Całość wykonana z płyty wiórowej 22mm i 18mm. Ściany skręcane co ok 10cm i klejone tradycyjnym vicolem. Gotowe pudła oklejone fornirem modyfokowanym, bejcowane na orzech średni i lakierowane lakierem matem. Komora basowa poj. 105l, wygłuszona gąbką akustyczną stożkową, wsparta dwoma bassreflexami o średnicy 68mm i długości 120mm każdy, co zestraja obudowie dla 35Hz a efektowność przybiera postać:

schemat:

schemat

2- Wykonanie (w trakcie pracy)

i gotowe:

jezeli chodzi o cene calego tego interesu:
    gtw1200: 320zl.
    soniaczki: 60zl.
    GDWK 8-13/120: 60zl.
    zwrotnice okazyjnie: 75zl.
    basreflex 4 szt: 20zl.
    wkrety klej wiertla: ok 20
    plyta: odzysk
    gabka: zaprzyjazniony zaklad
    fornir: zaprzyjazniony zaklad
    lakierowanie bejcowanie: zaprzyjazniony zaklad
    jak widac w sumie to wydalem nie duzo: 555zl.

wrazenia takie jakich oczekiwalem i moze nawet lepiej. graja jasno i poteznie. lubie gleboki i niski basik i taki mam. na zdjeciu nieszczesna wieza sony. teraz napedzam je wzmacniaczem sony ta-fe530r.

prosze o opinie. sa to moje pierwsze powazne kolumny.

Obudowa naprawde bardzo ładna, szkoda że głośniki takie a nie inne. Brawo za stolarke, "buuu" za elektronike.

Pzdr.

Skomentuj

Zamieszczone przez popi
      sa to moje pierwsze powazne kolumny.
      Na poważne raczej nie wyglądają. Obudowa owszem, całkiem, całkiem. Widać, że się starałeś.
      Dobór głośników - totalna porażka. Czym się kierowałeś wybierając takie głośniki?? Każdy z innej półki. Blaupunkt to samochodówka, w ogóle nie nadaje się do zastosowań HA. Sony też beznadzieja, to marka, która potrafi robić tylko dobre reklamy. Najlepszy z nich to tonsil.
      Objętość - dlaczego akurat 105l a nie 90l albo 80l???
      Zwrotnica hmmm... no comment. Jakbyś poświęcił dosłownie 5min na przeczytanie artykułów ze strony głównej to byś wiedział, że zwrotnice projektuje się pod konkretne głośniki, a nie kupuje jakieś nie wiadomo co.
      Dobrze, że chociaż nie wywaliłeś zbyt dużo kasy.
      Szkoda, że nie spytałeś się wcześniej na forum ludzi jaki zestaw wybrać. Na pewno na niecałe 600zł zrobiłbyś kolumny 10x lepiej grające.

No, ale człowiek uczy się na własnych błędach. Następnym razem pewnie będzie lepiej :wink:

Skomentuj

Projektowałem tego Blaupunkta ale wer. 25cm i powiem tyle że nie wart swojej ceny (129zł) ma to bas fakt, ale mulący, dudniący nadający sie tylko do bezmózgiej łupanki więc doskonale widać że nie masz wygórowanych wymagań i zadowoli Cie byle pierdziawka, słowo poważne kolumny nie ma tu w ogole sensu, może następnym razem coś uda się fajnego zrobić w końcu uczymy się na błędach.

Skomentuj

Boże święty, co to jest.... ładna stolarka i STRASZNE przetworniki do tego ta zwrotnica, człowieku poczytaj trochę zanim coś zrobisz następnym razem, a z tych kolumn wywal te głośniki i zwrotnice, może uda się coś dobrać.

Skomentuj

naprawde dobra robota, bardzo mi sie podoba budowa, sa po prostu inne i ciekawe jedynie jak wszyscy przetworniki nie takie..

[ Dodano: 2008-04-28, 12:39 ]
            a moze je sprzedaj napewno pojda i wtedy ladne glosniczki dostaniesz

Skomentuj

+ za stolarke
              + za niskie koszty

- za zwrotke (uniwersalna..)
              - za przetworniki (mozna bylo lepsze za ta sama kase wybrac)

satysfakcja pewnie jest z wykonania ale mysle ze przy odpowiednim przemysleniu nast. projektu stac cie na wiecej :)

Skomentuj

Stolarka robi wrażenie ale przyznam szczerze że mi się nie podoba (ale o gustach sie nie dyskutuje). Co do głośników to opinie już zostały wyrażone, nie będę ich powielał. Interesuje mnie tylko napęd, bo jeśli to jest ta wierza na zdjęciu to też nie ma szału. Basu nawet tego dudniącego nie ma chyba za wiele z tego?

Skomentuj

no widze ze glosniczki do wymiany.
                  nikomu sie nie podobaja :sad:
                  ta wierza z fotki zostala podlaczona jednorazowo.
                  nie posiadalem jeszcze wzmacniacza a musialem na czyms sprawdzic czy wogole zagrja.

[ Dodano: 2008-04-28, 14:45 ]
                  a jakie (oczywiscie nie za drogie) przetworniki proponujecie?
                  tylko wymiarowo zeby byly podobne to moze bym cos zmienil

Skomentuj

Napisz jakie pojemności poszczególnych komór i jakie wymiary głośników, chyba że da się otworzyć skrzynkę ? bo jeśli tak to można zrobić praktycznie wszystko :)

Skomentuj

Heh też mam taką wieżę A właściwie- miałem.
                      Co do głośników- kolumny porządnie wykonane (choć nie w moim guście), ale przetworniki fatalne. Wogóle kierowałeś się czymkolwiek podczas dobierania ich do siebie? Chyba nie. Do tego jeszcze nie wiadomo jaka zwrotka.. ale następna konstrukcja na pewno będzie lepsza

Skomentuj

oprocz efektywnosci i zakresu przenoszenia na co jeszcze trzeba patrzec dobierajac glosniki? myslalem ze jak efektywnosci sa zblizone, zakresy pokrywaja sie z zakresami zwotnic to bedzie ok.

Skomentuj

Obudowa wg mnie wyglada tandetnie /ale o gustach sie nie dyskutuje/ - ladnie polozony fornir.

Niestety przetworniki dosyc slabe na sredniaka mozna bylo wziasc nawet jakias tesle.

Skomentuj

zrobiles oryginalne i nawet niezle wykonczone kolumny.
                            tak wiec teraz czytaj i ucz sie a pozniej na allegro te kolumny - wtedy zrobisz lepsze za zwrocona kase

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                              tak wiec teraz czytaj i ucz sie a pozniej na allegro te kolumny - wtedy zrobisz lepsze za zwrocona kase
                              zwrocona?
                              Pokaz mi jeden zestaw ktory sprzeda sie z zyskiem, lub chociaz za cene poniesionych kosztow.
                              Raczej zadkosc.

Co do zestawu, stolarka pierwsza klasa (zaklad wiec co sie dziwic), ale przetworniki to porażka.

Skomentuj

zwrocona?
                                Pokaz mi jeden zestaw ktory sprzeda sie z zyskiem, lub chociaz za cene poniesionych kosztow.
                                Raczej zadkosc.

Co do zestawu, stolarka pierwsza klasa (zaklad wiec co sie dziwic), ale przetworniki to porażka.
                                2xARN150 + SC10N :grin:

Skomentuj

Zamieszczone przez HeatheN
                                  Zamieszczone przez Pawel S.
                                  zwrocona?
                                  Raczej zadkosc.
                                  .
                                  Moj sub na cw1002c /starzy forumowicze pamietaja ten ofornirowany wpuszczony na grubosc plyty/
                                  Moj sub na arn 226/4 /orzech fornir - tez kiedys byl na forum/

Skomentuj

HeatheN, niemam pojecia po co sprzedajesz swoje DIY skoro nawet koszt ci sie nie zwroci. ja mam juz kupca na moje vify XT za kase taka ktora pozwoli mi nawet nowe, wieksze DIY rozpoczac :P

Skomentuj

Zamieszczone przez HeatheN
                                      Raczej zadkosc.
                                      http://allegro.pl/item352863143_mocn...sc_wypas_.html

Skomentuj

W sumie to nie jestem jakims wielkim audiofilem. lubie tylko zeby bylo czyscie i przejrzyscie. nie chcialem wydawac duzej kasy, bo wiadomo, jak bym mial wiecej to moze wybralbym inne glosniki. podobno prawdziwe przetworniki zaczynaja sie od... 1000zl? :shock:
                                        ale to jak dla mnie nie osiagalne. glosniki i zwrotki zawsze mozna wymienic.
                                        mam pytanko. czym sie roznia glosniki samochodowe od domowych? glownie mi chodzi o tego blaupunkta. czytalem kiedys ze duzo sie nie roznia i mozna je stosowac rowniez w domu. prosze o oswiecenie.
                                        i jeszcze jedno:
                                        jakis dobry sredniotonowy, nie drogi, jaki proponujecie?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X