witam. Chciałem zbudować w miarę mocne, eleganckie i tanie kolumny podłogowe, które będą się dumnie prezentowały w moim pokoju. Pomysłów było wiele, i ostatecznie zostałem przy trój drożnych słupkach z niskotonowym na ścianie bocznej. Taki układ pozwala na zastosowanie dużego 12-calowego napędu w obudowie o szerokosci 245mm.
glosniki:
jezeli chodzi o glosniki:
niskotonowy: BLAUPUNKT GTw 1200
średniotonowy: Sony prawdę mówiąc zdobyty po okazyjnej cenie, nie ma pojęcia co za model.
tyle co się dowiedziałem: 89dB, 35Hz-6000Hz, 8 Ohm
wysokotonowy: GDWK 8-13/120 Tonsil
zwrotnice tez okazyjnie nabyte:
LDM podział: 350/6000 Hz. na 12/12/12 dB/Oct. z dwoma lampami i terminalami na speakon
obudowy:
Całość wykonana z płyty wiórowej 22mm i 18mm. Ściany skręcane co ok 10cm i klejone tradycyjnym vicolem. Gotowe pudła oklejone fornirem modyfokowanym, bejcowane na orzech średni i lakierowane lakierem matem. Komora basowa poj. 105l, wygłuszona gąbką akustyczną stożkową, wsparta dwoma bassreflexami o średnicy 68mm i długości 120mm każdy, co zestraja obudowie dla 35Hz a efektowność przybiera postać:
schemat:
schemat
2- Wykonanie (w trakcie pracy)
i gotowe:

jezeli chodzi o cene calego tego interesu:
gtw1200: 320zl.
soniaczki: 60zl.
GDWK 8-13/120: 60zl.
zwrotnice okazyjnie: 75zl.
basreflex 4 szt: 20zl.
wkrety klej wiertla: ok 20
plyta: odzysk
gabka: zaprzyjazniony zaklad
fornir: zaprzyjazniony zaklad
lakierowanie bejcowanie: zaprzyjazniony zaklad
jak widac w sumie to wydalem nie duzo: 555zl.
wrazenia takie jakich oczekiwalem i moze nawet lepiej. graja jasno i poteznie. lubie gleboki i niski basik i taki mam. na zdjeciu nieszczesna wieza sony. teraz napedzam je wzmacniaczem sony ta-fe530r.
prosze o opinie. sa to moje pierwsze powazne kolumny.
glosniki:
jezeli chodzi o glosniki:
niskotonowy: BLAUPUNKT GTw 1200
średniotonowy: Sony prawdę mówiąc zdobyty po okazyjnej cenie, nie ma pojęcia co za model.
tyle co się dowiedziałem: 89dB, 35Hz-6000Hz, 8 Ohm
wysokotonowy: GDWK 8-13/120 Tonsil
zwrotnice tez okazyjnie nabyte:
LDM podział: 350/6000 Hz. na 12/12/12 dB/Oct. z dwoma lampami i terminalami na speakon
obudowy:
Całość wykonana z płyty wiórowej 22mm i 18mm. Ściany skręcane co ok 10cm i klejone tradycyjnym vicolem. Gotowe pudła oklejone fornirem modyfokowanym, bejcowane na orzech średni i lakierowane lakierem matem. Komora basowa poj. 105l, wygłuszona gąbką akustyczną stożkową, wsparta dwoma bassreflexami o średnicy 68mm i długości 120mm każdy, co zestraja obudowie dla 35Hz a efektowność przybiera postać:
schemat:
schemat
2- Wykonanie (w trakcie pracy)
i gotowe:
jezeli chodzi o cene calego tego interesu:
gtw1200: 320zl.
soniaczki: 60zl.
GDWK 8-13/120: 60zl.
zwrotnice okazyjnie: 75zl.
basreflex 4 szt: 20zl.
wkrety klej wiertla: ok 20
plyta: odzysk
gabka: zaprzyjazniony zaklad
fornir: zaprzyjazniony zaklad
lakierowanie bejcowanie: zaprzyjazniony zaklad
jak widac w sumie to wydalem nie duzo: 555zl.
wrazenia takie jakich oczekiwalem i moze nawet lepiej. graja jasno i poteznie. lubie gleboki i niski basik i taki mam. na zdjeciu nieszczesna wieza sony. teraz napedzam je wzmacniaczem sony ta-fe530r.
prosze o opinie. sa to moje pierwsze powazne kolumny.
Skomentuj