Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumny podłogowe 2x ARN 150 + Vifa DX25

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kolumny podłogowe 2x ARN 150 + Vifa DX25

Witam. Chciałbym przedstawić swoją pierwszą konstrukcję diyaudio. Na samym początku chciałbym serdecznie podziękaować Pawłowi S. za pomoc i porady w tym projekcie.

Obudowa: Wykonana z płyty o grubości 18mm skręcona wkrętami i sklejona na klej Vicol. Dodatkowa wewnątrz wszystkie łączenia płyt oraz otwór w przegrodzie przez który przechodzi przewód do wysokotonowca uszczelniłem silikonem. W komorze ARN-ów wytłumienie w postaci gąbki grubości 1cm przyklejonej na klej Butapren. Gąbka jest przyklejona od góry mniej więcej do połowy długości komory. Tam, gdzie jest BR goła płyta bez wytłumnienia. W komorze wysokotonowca gąbka tłumiąca ile się dało. Wymiary zewnętrzne to szerokość 17cm, głębokość 25cm i wysokość 96cm. Komora dla ARN-ów ma pojemność 19 litrów i jest strojona na 55Hz BR.
    Fornir jaki zastosowałem to jesion biały. Klejony na klej Pattex Moment. Szlifowany i malowany trzy razy podkładem lakieropodobnym. Na koniec szlifowany i malowany lakierem Domalux półmat. Elementy wykończeniowe w postaci czarnych pierścieni wyciąłemem wyżynarką z panela podłogowego. Sfazowałem kanty specjalną nakładką na wiertarkę. Szpachlowanie, szlifowanie nie pamiętam ile razy. Malowane farbą w spray'u dwa razy.

Przetworniki: Sekcja nisko-średniotonowa to dwa głośniki połączone szeregowo ARN 150 a sekcja wysokotonowa to Vifa DX25.

Zwrotnica: Schemat zwrotnicy mam od Pawła S. za co jeszcze raz wielkie dzięki. Elementy do zwrotnicy zamówione w Polinku. Zwrotnice wykonałem na płytce fototrawionej, którą wytrawiłem w kwasie. Zwrotnicę przykręciłem trzema wkrętami na kołeczkach dystansowych do tylniej ściany na wysokości ARN-ów tak, bym miał do niej łatwy dostęp.

Wrażenia odsłuchowe: Jak najbardziej pozytywne. W porównaniu do kolum Sony, które miałem wcześniej te biją je na głowę. Bas może nie schodzi super nisko ale jest szybki i dobrze kontrolowany. Brakuje trochę średnich tonów. Są lekko schowane. Natomiast wysokie tony za sprawą Vify są wyrażne i klarowne. Daje się tutaj odczuć różnicę klas między Teslą a Peerlessem.

Koszty:
    ARN 150-03/4 x4szt. 188zł
    Vifa DX25 x2szt. 243zł
    płyty z docięciem 35zł
    elementy do zwrotnicy + BR 124zł
    fornir 70zł
    kolce 16zł
    kable 10zł
    terminale 14zł
    czarna farba w spray'u 9zł

Czyli razem wychodzi 709zł. Nie liczę kleju Pattex Moment, podkładu lakieropodobnego, lakieru Domalux półmat, panela podłogowego oraz papieru ściernego i wodnego różnych grubości, bo to wszystko miałem.

szkoda że ten DX tak daleko...

Skomentuj

wszystko ładnie ale zrobiłeś największego babola jakiego mogłeś zrobić - głośniki powinny być jak najbliżej siebie
      całkiem, całkiem to wygląda ale niestety nie praktycznie

Skomentuj

dlaczego głośniki powinny być jak najbliżej siebie :?:

Skomentuj

Widać że się postarałeś, ale nie w moim guście :p
          No i ten gwizdek- ta odległośc po mojemu szpeci, poza niewątpliwymi stratami na polu akustycznym.
          No i małe pytanko: czy ta zwrota nadawała by się do jednego arna 8r do monitora?

Skomentuj

Zeby Dzwiek dochodzil z "punktu".. wtedy unikniesz takiego efektu ze wysokie tony slyszysz u gory a srednie z innego miejsca 30cm nizej :)

Skomentuj

Zamieszczone przez lars233
              Na samym początku chciałbym serdecznie podziękaować Pawłowi S. za pomoc i porady w tym projekcie.
              dziekuje bardzo ze wymieniles mnie na poczatku :mrgreen:
              ale w koncu od tego jestesmy

ogolnie mi sie podoba. fajny fornir, ladnie polozony (po raz kolejny wzmianka o tym ze przy klejeniu momentem obciazenie jest zbedne!! przyciskasz tylko raz i to punktowo), plus za ramki.
              szkoda wlasnie ze tak daleko dales DXa. zdecydowanie lepiej by to wygladalo jakbys DXa dal zaraz przy ARNach a ten odstajacy element dal na b-r - wtedy byloby ciekawie

Zamieszczone przez lars233
              Koszty:
              ARN 150-03/4 x4szt. 188zł
              Vifa DX25 x2szt. 243zł
              strasznie drogo :| wiem ze moze niebylo jeszcze zamowien z audiocomponents ale ARNy mogles taniej kupic - po 33zl/szt
              Zamieszczone przez La'Mefenzo
              No i małe pytanko: czy ta zwrota nadawała by się do jednego arna 8r do monitora?
              niemam pojecia gdzie znalazlem ta zwrotnice i nieiwem kto ja zaprojektowal. ale wydaje mi sie ze daloby sie ja zastosowac z jednym ARNem. tylko z tlumikiem sie musisz pobawic

Skomentuj

Fajną masz torebkę :)

Skomentuj

Ta torebka to żony hehe:-)

Skomentuj

A ja powiem, że kolumny są SUPER! Idealnie, wreszcie coś innego niż te klocki :)

Fajny pomysł z tymi pierścieniami, a odsunięty dx nie wygląda tak tragicznie

Masz mój gust, jeśli chodzi o kolor forniru

Ogólnie kolumny bardzo ładnie się prezentują, gratulacje :)

Skomentuj

Dzięki :smile: Lubię jasny fornir ze względu, że podoba mi się jak kontrastuje z ciemnymi głośnikami. A jesion nie dość że jest jasny to ma wyraźną fakturę drewna.

Skomentuj

Pomysł fajny! :wink: A co do ukałdów to nie bede powtarzał przedmówców :razz:

Skomentuj

wygląda estetycznie ale szkoda ze dla wyglądu zepsułeś sobie brzmienie
                          taki rozstrzał jest bankowo słyszalny - słuchaj sobie muzyki i wstań, poczujesz rożnice na średnicy....
                          po prostu będą Ci się fazowo nie zgrywać i bedzie się robił dołek lub górka na charakterystyce, ale to był twój wybór...
                          Pozdrawiam

Skomentuj

Witam
                            Jakie głośniki by pasowały zamiast tych ARN'ów? Bo już trochę czasu minęło i już nie chcą ich sprzedawać

Skomentuj

Rozejrzyj się za gotowcem na 14 SCX, jak chcesz zmieniać głośniki, to będziesz musiał od nowa robić zwrotnice, poza tym TVM chyba padł.

Skomentuj

Zamieszczone przez ampli Zobacz posta
                                Rozejrzyj się za gotowcem na 14 SCX, jak chcesz zmieniać głośniki, to będziesz musiał od nowa robić zwrotnice, poza tym TVM chyba padł.
                                A nie macie jakiegoś gotowego projektu o podobnym brzmieniu tych kolumn co stworzył lars233, głównie do muzyki rockowej z miłym basikiem i równie wąskich jak te :) ?

Skomentuj

Przeglądałeś forum ?
                                  Widziałeś ten projekt :
                                  http://diyaudio.pl/showthread.php/27...phony-90-Clone

Skomentuj

Nie na temat...
                                    Przypomniałeś mi Roman o nich ponownie.. jedne z najlepszych tutaj, jeśli chodzi o wykonanie schludność i proporcję. Gratulację jeszcze raz :-)

Skomentuj

Wyglądają rewelacja ale czy się sprawdzają jak te z tematu hmmm

Skomentuj

Czaruję...
                                      X