Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Monacor Sph176+G20SC

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Monacor Sph176+G20SC

Witam

Założenia:

Znudzony grą ARN150+SC10N postanowiłem stworzyć coś nowszego, coś leszpego i tak oto po zasiągnięciu kilku opini zdecydowałem się na poniższy zestaw. Oczekiwania jakie miały spełnić moje kolumienki to w miarę niskie zejście przy zachowaniu szybkości, w końcu gra to bez suba.

Przetworniki:

Monacor SPH 176
    Visaton G20SC

Zwrotnica:

Zwrotnica wykonana przez Pawła S. (wielkie dzięki) według projektu Borysa na dość popularnych elementach jantenz itd.

Obudowa:

Obudowa 20l@42Hz została wykonana z płyty wiórowej o grubości 18mm. Płyty sklejane i skręcane co ok 15 cm. Tunel br średnicy 50 mm. Wykończenie to oczywiście fornir DĄB (klejony na moment)+ 2 warstwy lakieru do mebli i boazeri jasny dąb. Pod głośniki wykonałem frezy i jest to chyba najsłabsza strona całej obudowy. Ze względu na brak sprzętu wyszły średnio, na drugi raz nie podejmuję się tego.
    Wytłumienie o grubości 3,5 cm na górnej, tylnej i dolnej ściance.

Wymiary:

Wys. - 1000mm
    Szer. - 185mm
    Gł. - 230mm

Zdjęcia:

Wrażenia odsłuchowe:

Kolumny w porównaniu do ARN150+SC10N .. nie można porównywać tych zestawów bo to inna liga. Po pierwszym włączeniu zaskoczenie co do ilości średnich tonów, w końcu pojawił się wokal. Wysokie tony cieplejsze, delikatniejsze. Co do niskich rejestrów prawdę mówiąc spodziewałem się, że będzie ich więcej. Jeśli natomiast chodzi o szybkość to jest bardzo dobrze, bas jest szybki. Jest wtedy kiedy być powinien. Ogólnie jestem bardzo zadowolony z efektów są to najlepsze kolumny jakich do tej pory słuchałem.

Napęd:

Kolumny napędza Pioneer A-44+Marantz CD-36.

Koszta:

Głosniki 2x Sph 176--------333
    Głosniki 2xG20--------------152
    Płyty wiórowe---------------49,9
    Kleje do plyt----------------11,95
    Klej Patex-------------------26,95
    Lakier-----------------------19,96
    Wkrety----------------------12
    Pedzle + walek-------------18
    zwrotnica+br+terminal----155
    Fornir------------------------70
    SUMA 848,76 zl

Przydalyby sie fotki robione aparatem z prawdziwego zdarzenia.. Jesli frez nie wyszedl to troche szpachli i poprawic bo kaszany byc przeciez nie moze :)

Skomentuj

tez mialem tego sph-176 i mialem go w 12m2, basu w 20litrach bylo bardzo duzo, przy tym byl szybki i z wykopem, fajny glosniczek. frezy zlec komus to grosze kosztuje nastepnym razem proporcje zachowane, gratuluje konstrukcji

Skomentuj

Zamieszczone przez herminator
        Tunel br średnicy 50 mm
        tak konkretniej to 43mm. "fi50" to jego nazwa i srednica na wylocie.
        do kolekcji fotek dodam zwrotnice

do kolumn niema co sie przyczepic bo niewiele widac. ale ogolnie niejest zle

Skomentuj

Fajne "szpileczki", ale tak wcisniete w pokoj napewno nie pokaza swoich zalet. Mogles zrobic front z mdf-u, napewno frezy wyszlyby o wiele lepiej. A co jest z tymi nie tak? Wiorowka zaczela sie pazdzierzyc?

Skomentuj

BArdzo łądnie wykonane, tylko jak dla mnie to takie za proste, jakies sciecia czy cos znacznie poprawiaja estetyke. Po "ptysiach" mam ochote na jakeis podlogowki, tylko wlasnie nie wiem na jakich przetwornikach:) A co do zejscia,ten monacor miazdzy arn'a??

Skomentuj

arn to nie klasa monacora w ogole od tego trzeba zaczac.. nie porownoj ich, sam sobie odpowiedz

Skomentuj

Fajny sprzęcik. Ładny fornir i świetne brzmienie (w tej klasie cenowej ale i nie tylko). Te kolumny myślę, że na dłużej zagoszczą u Ciebie. Z zejściem nie powinno być większego problemu. Chyba, że lubisz kickbas a'la Altus. Pomyślałbym też nad zmianą wzmacniacza. :wink:

Skomentuj

Zamieszczone przez poti89
                  A co do zejscia,ten monacor miazdzy arn'a??
                  Tak jak było powiedziane, tego raczej nie można porównać. Mnacor w porównaniu do ARN'a jest zabójczo szybki. Największa jednak różnica jest na średnicy, w tym momencie słuchanie to czysta przyjemność.
                  Co do wzmacniacza to czekam na części do uniampa więc przyjdą czasy, gdy przejmie role napędu :).

Skomentuj

Trafiłeś w moje gusta, uwielbiam proste w formie konstrukcje, bez żadnych scięć, kantów, pierdół - ogólnie -5/5 - za frezy, dodaj jeszcze cokół i będzie cacy

pzdr

Skomentuj

Mnie również się podoba choć ja szczerze jestem innego gustu niż kolega adambb ponieważ lubię oryginalne kształty.

Skomentuj

zwrotnica do Monacor Sph176+G20SC

Proše Pawla.S O SCHÉMA ZWROTNICE DO MONACOR sph176+ g 20sc děkuje zakk

Skomentuj

http://pszyszka.googlepages.com/sph1...g20sc-full.jpg

a tu masz z seasem
                          http://www.elektroda.pl/rtvforum/fil...ph176_1281.jpg

Skomentuj

Zakk, wyslalem na maila

Skomentuj

nima to v meilu:Zakk@atlas.cz

Skomentuj

Proszę bardzo, tu znajdziesz interesującą Ciebie zwrotnicę:
                                http://pszyszka.googlepages.com/

Skomentuj

Witam, też zamierzam zbudować kolumienki na tych przetwornikach ale nie mogę znależć jednej rzeczy tzn. jaką długość ma tunel BR (oczywiście w 20l) ?

Skomentuj

Co, mało basu z sph 176?? :shock:

Chyba sobie żartujesz... Ten głośnik napier. basem że aż miło, rzadko która 18nastka daje tyle basu

Kolumienki proste, normalne, całkiem fajnie wyszły.

Co do tego frezu - szpachli to kolega nie ma?? :???:

[ Dodano: 2010-02-12, 19:35 ]
                                    Zamieszczone przez AdamAudio
                                    Witam, też zamierzam zbudować kolumienki na tych przetwornikach ale nie mogę znależć jednej rzeczy tzn. jaką długość ma tunel BR (oczywiście w 20l) ?
                                    Eh, poczytaj sobie na forum jak sie stroji obudowe. Długośc zalezy od średnicy, tyle ci powiem na początek

Skomentuj

Zamieszczone przez AdamAudio
                                      ale nie mogę znależć jednej rzeczy tzn. jaką długość ma tunel BR (oczywiście w 20l) ?
                                      spotkalem sie z kilkoma opiniami ze nie podajemy dlugosci tuneli w naszych konstrukcjach...
                                      a to daltego ze nie kazdy ma taki sam tunel i jego dlugosc jest inna dla kazdej srednicy
                                      wystarczy podac objetosc komory + strojenie i reszte samemu mozna wyliczyc

Skomentuj

witam,
                                        do moich kolumn (sph176+G20CS, zwrotnica by Borys) póki co założyłem b-r o długości fabrycznej [ http://www.loudspeakershop.eu/rura-b...hp-p-1139.html ] ale już na roboczo zmontowane i podłączone do wzm. Yamaha rx797 brzmią w sposób "podejrzany" , będe działał przy strojeniu ale jakby ktoś mógł mnie naprowadzić na orientacyjną długość byłbym wdzięczny (obudowa 20litr, płyta wiórowa 28mm)

pozdrawiam
                                        inouter

Skomentuj

Czaruję...
                                        X