Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

plum - monitory stx 15akx + PJ

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

plum - monitory stx 15akx + PJ

Witam.
    Zamieszczam projekt, który ukończyłem jakiś czas temu i co poniektórzy już na pewno monitory widzieli...

Przetworniki:
    15 akx + PJ

Zwrotnica:
    Wykorzystana zwrotnica Irka (dzięki):
    Zamieszczam schemat:
    http://img70.imageshack.us/my.php?im...x15cmajbc4.gif

oraz laminat jaki sobie rozrysowałem dla rozdzielenia niskośredniaka z wysokotówką:

Budy zrobione z drzewa lipowego... Dlatego wszystko jest w miarę lekkie. Pomalowane bejcą dwukrotnie. Około 11,5 litra netto br HP50x140 strojna na około 47-49 Hz.

Wytłumienie z waty mineralnej obwiniętej gazą:

Zwrotnica na wzór zwrotnic Pawła S. (spodobało mi się jak to wygląda :)):
    http://img168.imageshack.us/my.php?image=img0072gr8.jpg
    http://img229.imageshack.us/my.php?image=img0076dc7.jpg

Koszty:
    Przetworniki 2x99 + 2x27 + około 20 zł przesyłka = 272 zł
    Zwrotnice , laminat, terminale, rurki br= około 110 zł (zamawiane w polinku)
    klej, bejca= około 20-30 zł
    na okrągło można liczyć 400 zł

Wrażenia:
    Wcześniej nie miałem styczności z lepszym sprzętem, więc ciężko mieć tu subiektywne zdanie. Początkowo zdecydowanie brakowało mi basu... Ale z czasem zaczął się pojawiać... Wysokie tony mam wrażenie, że też inaczej grają niż początkowo. Tak więc bass jest może nie jakiś super, ale jak na 13 cm i pokój 12 m2 radzi sobie dobrze. Jest szybki i dość nisko schodzi. Jedynie może za bardzo nie rzuca mięchem ale coś za coś. Wysokie tony jak na mój gust grają przyjemnie. Na pewno 15 akx zasługuje na lepszego kompana, ale zdecydowałem się na PJ ze wględu na koszty i nie jest źle. PJ sprawia wrażenie kopółki detalicznej. Całość bardzo przyjemnie gra i nadaje się do wielu gatunków muzyki. Ładna średnica AKX dość szczegółowa fajnie oddaje męskie wokale.
    Muszę też dodać, że świetnie sprawują się jako monitory bliskiego pola. W tym względzie gdy siedzi się blisko nich mamy bardzo przyjemną przestrzeń oraz szczegółowość.
    Jako "głośniki komputerowe" sprawują się zatem świetnie.
    Ogólnie jestem zadowolony jak na pierwszą konstrukcje.

Wielkie podziękowania dla Pawła S. bo trochę go pomęczyłem zanim zdecydowałem się na ten projekt i otrzymałem wiele pomocy, jak i dla Dolphin123'a, także udzielił mi kilka cennych wskazówek.
    Pozdrawiam.

Jakieś takie niesmaczne te frezy w obudowach. Wykonanie na wysokim poziomie ale mogłeś troszkę inaczej wykorzystać swoje możliwości (nadal mówię o frezach) :-) Ogólnie fajnie i masz szczęście bo głośniki są dość bliko siebie :mrgreen: .
    Musze też swoje brzydale wystawić żeby sobie ludzie pogadali ale chwilowo nie mam aparatu.

A i na upartego możesz trochę zmniejszyć wytłumienia. I to nawet znacznie. Może trochę bas się "utwarzdzi" ale może też go trochę przybyć. Przy tak malusich głośnikach takie wytłumienia chyba nie są konieczne. Przynajmniej ja takie wrażenie odnoszę.

Gratuluję udanej konstrukcji. Pozdr

Skomentuj

Wyglądają jak jakieś szafki... Niecodzienne... Nawet mi się podobają :)

Skomentuj

to prawda sa inne i dlatego maja cos w sobie generalnie nie wpadlbym zeby tak zrobic :P

Skomentuj

Fajny stajl,mozna postawic w salonie:)

Skomentuj

Wygladaja troche "antycznie" :lol: ale fajny pomysł-najwazjejsze ze ci sie podoba :wink:

Skomentuj

Mnie się podoba wykończenie jednak wolał bym niższe a głębsze :)

Skomentuj

Czaruję...
              X