Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Monitorki Coals

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Monitorki Coals

Witam.
    Spłodziłem takie oto monitorki. Nawet nie wiem co było impulsem do zamiany starych podłogówek, chyba ich wielkość:) planowałem coś mniejszego a nie takie "trumny" cytat żony
    http://img99.imageshack.us/my.php?image=51568828qr9.jpg (stx+arvka) więc powstał plan budowy monitorków. Po rozmowach na forum, wybrałem przetowrniki takie jak w temacie.

Przetworniki:
    Peerless HDS164 Nomex (P830875)
    Peerless V-line DX25TG-05-04

Zwrotnica:
    Tu rozpisywać się nie będę odsylam zainteresowanych do tematu:
    http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=12295

Obudowa
    15L @48hz. Wykonana z pociętej szafki z płyt 16mm wzmocniona przednia scianka (podwójna) oraz poprzeczka w środku sklejana vikolem i skręcana, następnie szpachla i masa szlifowania.
    http://img241.imageshack.us/my.php?i...6306267fn9.jpg
    http://img253.imageshack.us/my.php?i...6306276fb0.jpg
    Wytłumiona gąbką:P (spoko będzie watolina). Jako że z fornirem już się bawiłem, i wiem jak to wyszło (byly niedociągnięcia) nie chialem kalać kolejnego projektu fornirowaniem ( nawet konstrukcja XYS na forum wykazuje pewne NIEDOCIAGNIECIA w fornirowaniu, a na fotkach wygląda obłędnie) bo poprostu nie mam tyle doswiadczenia aby zrobic to bezbłędnie, poza tym miałem ochote na czerń....Pomysł padł na coś ala lakier fortepianowy, jednak tu pies pogrzebany bo okazało się to jeszcze trudniejsze od fornirowania, więc pozostało zwykle malowanie czarna farba +podkład+lakier+polerka
    http://img65.imageshack.us/my.php?image=s6306294hh4.jpg

Co oczywiście jak widać jest największym niedociągnięciem...ale przy użyciu wiertark+piły+pędzla nie sądzę aby można było osiągnąć więcej. Obudowy raczej będą do wymiany jak tylko spłynie na mnie mana (czyt. $$$) wtedy profesjonalne wycięcie+frezy+malowanie pistoletem w komorze bezpyłowej.
    Aha STRASZNIE WIDAĆ PALUCHY kuźwa mać ile ja się na poleruję grrrrr
    Aktualnie płodze podstawki (też czarne, ja wiem ze nie pasuje DO NICZEGO w moim jasnym pokoju ale mi się podoba ten kolor) więc tymczasowo stoją na pufie.

Odsłuch

Drewnianych uszu nie mam, ale aktualnie po zmianie wszystkich "zabawek" na moim zdaniem dobry wzmacniacz DENON PMA-525R

Na nowo odkrywam swoje stare kawałki...i naprawde jestem w dużym szoku, nie będę rozpisywał o porownaniu do paradigmów, wafli itd. Zapraszam poprostu na odsłuchy. Najbardziej obawiałem się o bass..a teraz nawet nie mam zamiaru brać się za subwoofer, jak ktos kiedys powiedzial DOBRE STEREO NIE POTRZEBUJE WOOFERA:)

Kosztorys

490zł przetworniki z przesyłką (zamowienie z AC)
    200zł zwrotnica
    150zł klej, wkręty, farba, lakier, pędzle, kable, terminale, śrubki itd itd wysyłka itd
    Reszta we własnym zakresie z piwnicy i strychu:)
    520zł wzmacniacz

Podziękowania

Mojej żonie ciężarnej:P za wyrozumiałość, naprawde kobieta w ciąży to chodząca bomba a ona jakoś nie wybuchała (zbyt często:P)
    MarkowiW. za zwrotnicę ktora już 3 wzmacniacze obsłużyła a miała być takim "zabójcą wzmacniaczy" hehe :wink:
    Forumowiczom za rady, i wskazówki dotyczące wyboru przetworników itd itd

DAj wiecej fotek,co tak bidnie

Skomentuj

Mówisz że nie masz cierpliwości a frezy pod głośniki ze szpachli robione. nieźle... głośniczki fajne ale skrzynki naprawdę trochę skopałeś. mogłeś się pomęczyći dać jakiś ciekawy fornir to by był w miarę elegancko

Skomentuj

Nawet niezle! Daj wiecej szczegołowych fotek... a jak wyszło malownie prdzlem? :razz: Daj foto :wink:

Skomentuj

Wroce porobie fotki.
          co do podfrezowan ze szpachli...szpachla miala zakryc niedokladnosci (czekam na pierscienie na CNC robione)ale sie nie udalo

Skomentuj

calkiem fajne. ladnie sie prezentuje.
            pogratulowac zamozaparcia i determinacji z lakierowaniem

Skomentuj

No niezly postep w porownaniu z tym jak mialem w domu je surowe.
              Mam nadzieje ze jeszcze u mnie albo u Ciebie posluchamy i ew dokonamy jakis modyfikacji, Daj im pograc miesiac zeby sie ulozyly

Skomentuj

Walcze z myslami czy bawic sie w fortepianowa czern, czy jednak fornir...mam stosunkowo jasny pokój.
                Aha te podstawki sa tymczasowe, zmontowane byly do celow lakierniczych, a teraz na nich stoja kolumny bo na pufach za nisko:P
                Z bliska widac tak jak mowilem zacieki jak żylaki u 90latki...pędzlem to się mozna pobawic nie malowac.
                Z drugiej strony qmpel powiedzial ze ladnie sie prezentuja, jesli oceniac obudowe to tragedia, ja bardziej bym skupil sie na proporcjach ksztalcie/pomysle bo wykonanie kuleje.
                Chociaz widzialem gorsze:P o to garsc zdjec do rzucania mięsem

Skomentuj

Kurde mocno ciemne, prawie nie można odrużnic głośnika od obudowy

Skomentuj

Idz z nimi na dwór albo w w inne miejsce. Aparat mirzy Ci świtało z akwarium i wydaje mu się ze jest jasno (bo jest) a kolumny sa ciemne.

Skomentuj

Właśnie właśnie zrób jakieś porządne zdjęcia. Co do wykończenia to mogło być trochę jaśniejsze.

Skomentuj

robilem roznie, z lampa i bez, ze swiatlem i bez. na niektorych jest ciemno aby pokazac w jakim stopniu jest powierzchnia wypolerowana i jak odbija swiatlo np tu:
                        http://img99.imageshack.us/my.php?image=s6306306pa3.jpg
                        Jednakoz analogiczna fotka z pelnym oswietleniem
                        http://img61.imageshack.us/my.php?image=s6306305be6.jpg
                        Wiec nie wiem komu ciemno :roll:
                        No i tak jak mowie czern jasna nie jest:)
                        Aczykolwiek wlasnie obmyslam jakis ciemny fornir+lakierobejca :idea: :idea:

Skomentuj

Pozdrawiam,podobają mi się,wielki szacunek ,za szpachlowanie.Powaliło mnie odbicie nenów innesa w kolumnach -super.

Skomentuj

wynies je na zewnatrz i tam zrob zdjecie,przy dziennym swietle,bo nic nie widac...a jak nic nie widac to co tu oceniac?

Skomentuj

Na niektorych czarne glosniki sa wrecz SZARE tak bardzo bylo jaso:) wiec nie wiem czego oczekujesz? Niektore fotki sa ciemne bo pokazuja "połysk i odbicie" a niektore sa na tyle jasne ze da sie zobaczyc wszstko. Polecam rozjasnic monitor, bo u mnie w pracy na crt jest kiszna, a w domu na LCD widze wszystko cyc malina
                              A po dworze na blokowisku nie bede biegal z monitorami :wink:
                              Ps. one sa czarne, na dworze brazawe sie nie zrobia:]

Skomentuj

To chyba nic więcej się nie da zobaczyc :evil: Monitory widac i owszem, ale nawet niebardzo da się rozróżnic gdzie jest głośnik a gdzie reszta. Troche trudno je ocenic :razz:

Skomentuj

Fajne rybki.

Skomentuj

Zamieszczone przez HeatheN
                                    Na niektorych czarne glosniki sa wrecz SZARE tak bardzo bylo jaso:) wiec nie wiem czego oczekujesz? Niektore fotki sa ciemne bo pokazuja "połysk i odbicie" a niektore sa na tyle jasne ze da sie zobaczyc wszstko. Polecam rozjasnic monitor, bo u mnie w pracy na crt jest kiszna, a w domu na LCD widze wszystko cyc malina
                                    co z tego ze jest jasno skoro zdjecie jest robione z udzialem flesza ktory w tym akurat przypadku psuje cale zdjecie i kompletnie nic nie widac? nie umiesz robic zdjec czy nie chcesz nam czegos pokazac?

co do monitora to akurat mam LCD...i to wysokiej klasy.

jesli mieszkasz w bloku to wyjdz na balkon.

Skomentuj

Czaruję...
                                    X