Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Mój mały sprzęt nagłaśniający(TONSIL 20/40 ...)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Mój mały sprzęt nagłaśniający(TONSIL 20/40 ...)

Witam.

Chciałem przedstawić wam mój sprzęt nagłaśniający który używam w domu oraz na nie których imprezkach.Proszę brać pod uwagę że mam 15 lat i nie mam dużo kasy.Sprzęt budowałem samemu z pomocą młodszego kuzyna w wieku 11 lat.

Góry zbudowane są na głośnikach Tonsil.Skrzynia pod 20/40 ma 20 L oraz
    w innej komorze jest gdm w kubeczku.Jak dla mnie góry grają bardzo dobrze.
    - TONSIL 20/40 2 szt. 58 zł
    - TONSIL 12/60 2 szt. 45 zł
    - WESTRA PH-5 2 szt. 34 zł
    - Zwrotnica VISATON 37 2 szt.37 zł
    - Koc -dostałem
    - Klej - 13zł
    - Wkręty 10zł
    - Gąbka wytłumiająca -miałem
    - Silikon 10 zł

Basy zbudowane są na głośnikach TONSIL.Po budowie górek miałem okazje kupić 2 głośniki tonsil więc kupiłem i zbudowałem na nich basy skrzyni ma 64 L oraz 2 BR szer.5,1 cm i długości 7 cm niestety w drugim jeszcze nie mam.Z basów także zadowolony spełniają swoje wymagania.

- TONSIL 30/60 2 szt. 40 zł
    - Wkręty 10 zł
    - Klej,Silikon,Gąbka - Miałem

Odsłuch powstał z resztek jakie miałem mianowicie na głośniku Tonsil 20/40 który miałem oraz 4 gwizdków które leżały w pywnicy.Zwrotnica jest z starych głośników unitra.

PS.Proszę mieć na uwadze że mam 15 lat i po raz pierwszy zrobiłem kolumny.

OTO zdjęcia proszę o ocenę.

a powiedz jeszcze czym to wszystko napędzasz bo chyba nie jakąś starą unitrą...
    jak na 15 lat nie nie aż tak strasznie.

Skomentuj

Unitra PW 8010 gra z górami.Z basami gra pioneer a-227.
      Jednak zmienię wzmacniacz do tych górek bo nie idzie nim wszystkiego z tych kolumn wyciągnąć.Góry jak grały z pioneerem to grały dużo lepiej.

Skomentuj

no jak na poczatek to niezle...ale,mam pytanko:

na co ci ten odsluch? :wink:

Skomentuj

Śmieszny nie.Nie miałem co robić a głośniki miałem a to sobie zrobiłem.Ale ogulnie to go nie używam.

Skomentuj

Wiekszoc osob na tym forum tak zaczynalo, konstrukcja tak szczerze powiedziec nie najlepsza,ale zbierasz doswiadczenie, za kilk miesiecy bedziesz blyszczal na tym forum,pozdrawiam

Skomentuj

gdn 20/40 bez problemu ciagnie srednie tony, ma za to problemy z basem - praktycznie rzecz biorac niepotrzebny jest tam ten sredniak - tym bardziej ze zwrotnice masz jaka masz... tubka to juz kompletnie zly pomysl - za te same pieniadze mialbys jakakolwiek kopulke, co nie dosc ze by lepiej zagrala to i nie trzebaby jej tak drastycznie tlumic (o ile w ogole to zrobiles z ta tuba). co do gdn 30/60(/1 ?) to slabe to i raczej do bassreflexu sie srednio nadaje, no ale nie wydales na nie fortuny wiec da sie przezyc :). Ogolnie konstrukcja taka - z byle czego - ale jakies tam doswiadczenie zdobyles

Skomentuj

Dlaczego twierdzisz że ten głośniki tubowy jest zły.W końcu to tonsil i naprawdę potrafi dobrze zagrać a słyszałem już parę gwizdków i twierdze że jest on jednym z lepszych które słyszałem.
                No z tym średnim to masz rację no ale zrobiłem już więc nie będę zmieniać.Co do basu w domu jak najbardziej starczy ale na imprezy planuje zrobić skrzynie basową na 2 głośnikach STX GDN 30-200-8-AE.Co do zwrotnic to nie znam się tak bardzo ale chyba nie są najgorsze jeżeli nowe kosztują 22 euro.Ogólnie jestem zadowolony.Jak pójdę do pracy od następnego poniedziałku to jeszcze obiję basy,kupię narożniki,kraty na basy oraz siatkę na góry.A potem zbuduję sobie tą skrzynie basową na tym STX.

Skomentuj

tonsil poszczycic sie moze tak naprawde tylko udanymi 13cm midwooferami. wysokotonowki to padaka - a tym bardziej tubowe. posluchaj kiedys normalnej kopulki to bedziesz wiedzial o co chodzi :). a propos zwrotnicy to projektuje sie je dla konkretnych glosnikow. mogla kosztowac nawet 200 euro, ale jesli nie jest robiona na podstawie pomiarow to nei ma prawa cos takiego dobrze zagrac... wiem - zaraz napiszesz, ze tobie sie podoba, ale zmienilbys zdanie gdybys uslyszal te glosniki (z innym wysokotonowy) na normalnej zwrotce...
                  co do subwoofera to radzilbym najpierw zainwestowac jednak w poprawne chociaz fronty...

Skomentuj

Na pewno masz rację ale ten gwizdek potrafi zagrać.Jak już napisałem w środek lata zbuduje skrzynie na 2 stx-ach

Skomentuj

Caleb, Widać że to Ty tutaj nie wiesz o co chodzi? chcesz dać kopólkę do nagłośnień pseudoestradowych? Powodzenia, zapomnij o wysokim splu i charakterystyce kątowej. W sumie ten 20/40 nie ma za wysokiego splu, ale pasuje to utrzymać na poziomie tych 91 db. Racja średniak tutaj nie potrzebny, a co do zwrotnic, to czynnikiem decydującym nie jest cena a wykonanie jej z głową. Ja za 5euro zrobił bym lepiej grające, ale skoro masz to nie wyrzucaj. Ja bym całą konstrukcję poprawił, wyjął tego średniaka, zmniejszył tą obudowe. I dopiero obił kocem i dał narożniki. Nie kupuj tego 30-200-4-ae, lepiej dołożyć do GDN-38-550-4-AE i mieć basowce z prawdziwego zdarzenia, duzo lepsze od tych co Ty podales. I na prawde popraw te nadstawki Dobrze jak na pierwsza konstrukcje, ale oczywiscie duzo blędów

Skomentuj

co to za pseudoestrada z 90dB? poza tym praktycznie kazda kopulka dociagnie SPLem dociagnie tych 90dB, wiec nie wiem w czym problem. No chyba ze robimy zestaw, ze midwoofer gra o 10dB ciszej od wysokotonowki - no to ok, ale dla mnie cos takiego nei ma prawa bytu - nawet na najgorszej "imprezie" w remizie, a co dopiero sluchac w domu - bo od tego m.in. jest ten zestaw jak doczytalem w pierwszym poscie...

Skomentuj

To 90db z wata dla Ciebie to juz estrada? Chyba że zrobi sobie 50 takich paczek i podwiesi jak linearray to wtedy mozemy pogadać. Ale tak na pewno nie będzie.

Bierzesz kopułke na impreze to mozesz się z nia szybko pożegnać. Zarówno spalić łatwiej, jak i palec wetknąć. Zgodzę się, nie ma co robić takich zestawów. No ale skoro młody powiedział że ten tonsil byl najlepszym jakim słyszał, to po co mu mieszać jakąs kopułka w głowie do takiego zestawu. Wyda 60zł i i tak będzie żal tego słuchać za przeproszeniem. Ta konstrukcja jest już tylko do poprawy. W nowej o ile taka będzie da kopułkę i po problemie, a ten zestaw bedzie mial na imprezki

Skomentuj

ciezko mowic o "pseudoestradzie" w przypadku 90dB, a co dopiero estradzie... nie wiem czy lapiesz mnie za slowka, badz dopowiadasz cos bo ci sie nudzi, ale uwierz mi - jest to tylko i wylacznie irytujace...
                            co do drugiego akapitu to jeszcze raz sie powtorze - zestaw jest przede wszystkim do odsluchu w domu (a tak przynajmniej wynika to z pierwszego postu), zacytuje:
                            Chciałem przedstawić wam mój sprzęt nagłaśniający który używam w domu oraz na nie których imprezkach.
                            po drugie jesli tubka nie jest tlumiona (a domyslam sie, ze nie jest, bo ani slowa o tym nie ma) to jej wytrzymalosc plasuje sie na podobnym poziomie co wiele podobnej klasy kopulek. wiec z taka tubka tez mozna sie szybko "pozegnac" na imprezie... zreszta jej wytrzymalosc zalezy w duzej mierze od "umiejetnosci" obslugi wzmacniacza, bo watpie czy ktos bedzie sie bawil w zarowki przy takiej konstrukcji. co do wtykania palcow tam gdzie nie trzeba to znacznie bardziej narazony jest na to midwoofer. nie nalezy tez zapominac o takim wynalazku jak maskownica... nie widzialem jeszcze nigdzie na masowych imprezach, zeby kolumny byly gole...
                            Wyda 60zł i i tak będzie żal tego słuchać za przeproszeniem. Ta konstrukcja jest już tylko do poprawy. W nowej o ile taka będzie da kopułkę i po problemie, a ten zestaw bedzie mial na imprezki
                            wymieniony przeze mnie wysokotonowy to jeden z wielu czynnikow skladajacych sie na beznadziejnosc tej konstrukcji - wcale nie twierdze ze jedyny. Zreszta mocno dyskusyjne jest uzywanie czegos takiego do naglasniania imprez, ale co kto lubi...

Skomentuj

Tak po pierwsze kto powiedział że jest to estrada.Po drugie mam 15 lat i jestem z siebie zadowolony bo nie jeden w wieku 15 nie zrobił by kolumny.Jak dla mnie gra dobrze ale nad tymi zwrotnicami się zastanowię najlepiej jak ktoś by mi zrobił taką zwrotnicę która pasowała by do tego zestawu.Co do tego stx-a to trzeba mieć jakaś końcówka mocy żeby z nimi grała.takie pytanie czy SHARP 8800 da rady z dwoma GDN-38-550-8-AE.Na góry będą maskownice i narożniki ale niestety kas nie leci mi z nieba.

Skomentuj

Czaruję...
                              X