Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[ Kolumny 2-drożne] monitory na STX 15AKX + Vifa DX25

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez dymarkus
    ..i bas schodzi do 36 hz podczas odsłuchu
    Masz jakis wybitny sluch czy co ? jak możesz stwierdzić że podczas odsłuchu schodzą do 36 hz?

Skomentuj

pewnie zabawa z generatorem :P

Skomentuj

A ponizej 36Hz nagle nic? Czarna dziura?
        Gratuluje skonstruowania idelanego filtru gornoprzepustowego!

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
          przede wszystkim to buda jest za duża ;]
          dlaczego uważasz ze buda jest za duża ?

Zamieszczone przez pegelmesser
          A ponizej 36Hz nagle nic? Czarna dziura?
          Gratuluje skonstruowania idelanego filtru gornoprzepustowego!
          a gdzie to wyczytałeś ze poniżej nic nie ma ?

Skomentuj

bo mial ten glosnik i sluchal go ? moim zdaniem tez za duza bylaby, stwierdzam to po tym ze w 12litrach bylo ok i nie chcialbym wiekszej budy bo moglby troszke zamulac

Skomentuj

bo mam ten głośnik i słuchałem go w wielu budach ;]
              Optymalnie to 8-12litrów i wyżej bym nie wchodził, br średnio skutecznie działa, więc raczej wysokie strojenie sprawdza się najlepiej, ale to też kwestia gustu i ucha :)

Skomentuj

Magiczny generator ktory generuje więcej harmonicznych niz właściwej ustawionej czestotliwosci :-) na generatorze to nie jest sprawdzanie kolego dymarkus o ile sprawdzałeś w ten sposób. :wink:

Skomentuj

Zamieszczone przez Rfck
                  Magiczny generator ktory generuje więcej harmonicznych niz właściwej ustawionej czestotliwosci :-) na generatorze to nie jest sprawdzanie kolego dymarkus o ile sprawdzałeś w ten sposób. :wink:
                  Od tego są sygnały testowe i nie trzeba się bawić z generatorem.

Skomentuj

Witam!

Z długością rury bassreflex to się zgadzam, myślę ze może ona być krótsza. Robiąc symulacje w WinISD przy długości 143 mm przy fi na końcu ok. 43 mm charakterystyka jest dość „dziwna”, opada dość łagodnie. Bas jakby nie jest „zaznaczony”. Z tym, że ja mam kolumny dość blisko ścian i może to ustawienie rekompensuje (podbija niski bas) że bas opada dość szybko, i charakterystyka się wyrównuje. Może gdyby stały w innym pomieszczeniu w dalszej odległości od ścian to warto by skrócić rurę. Myślę, że strojąc ja na ucho kolumny można skrócić rurę nawet do 10 cm a otwór będzie miał jakieś 50 mm średnicy.

Skomentuj

Super monitorki, jakby nie ta cna to robilbym takie sama Jest moze gdzies dostepna zwrotnica do tej vifki ale z tanszym niskosredniotonowcem? Dwie stowi za same sxt to troche drogo.. Mysle ze na materialach moglbym troche zaoszczedzic.. Ogolnie te monitorki bardzo mi sie podobaja.

Skomentuj

taniej bedziesz mial tonsila GDN 15/40/5
                        ale sa problemy z ich zakupem

Skomentuj

A daloby rade zrobic taka zwrotnice (oczywiscie przy konsultacjach z obeznanymi osbami jak np Irek) w taki sposob ze przeniesc sekcje ktora odcina wysokotonowaca z jednej zwrotnicy i ta czesc ktora jest filtrem dolnoprzepustowym z innej i to polaczyc? Oczywiscie nie z jakis dowolnych glosnikow, tylko takich zeby w miare pasowaly od siebie charakterystykami?

Skomentuj

mozna tak zrobic ale to nie bedzie dzialalo poprawnie :P
                            tzn bedzie dzialalo ale nie masz gwarancji ze oba glosniki sie zgraja
                            o jakim glosniku myslisz?
                            i tu chyba robi sie powoli offtopic

Skomentuj

Piękne monitory. wow

Skomentuj

moje beda ladniejsze

Skomentuj

Czaruję...
                                X