Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[ Kolumny 2-drożne] monitory na STX 15AKX + Vifa DX25

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[ Kolumny 2-drożne] monitory na STX 15AKX + Vifa DX25

Witam!
    Dość długo się zastanawiałem czy je pokazać. To pierwsze moje kolumienki. Pomysł na zbudowanie monitorów sposobem DIY rodził się przez 2-3 lata. Pierwsze podejście skończyło się w fazie teoretycznej. Drugie zaś – udało się! Może to co napiszę przyda się komuś we własnej „walce” o swoje kolumny

Wpierw kila uwaga natury ogólnej. To co wyszło jeśli chodzi o stolarkę, okleinę czy samo sklejanie skrzynek. Jest pewną suma błędów. Robiąc coś pierwszy raz nie ma się tak naprawdę zielonego pojęcia o pewnych rzeczach. Starałem się nie sp….rzyć. Wpierw przemyśleć, a i tak czasem coś szło nie tak. Więc jest jak jest. Ważne, że GRA!

W założeniu miały to być nieduże monitory do małego pomieszczenia, grające dźwiękiem liniowym. Gdzie bas byłby punktowy dość nisko schodzący, poprawnie kontrolowany. Słucham jazzu i zbliżonej do niego muzyki, np.: Dhafer Youssef, ale też Dead can dance lubie tez rocka.

No dobra, do rzeczy. Kolumienki są to sklejone Patexem do drewna płyty MDF o grubości 19mm. Z tego powstała skrzynka o pojemności ok. 11,5 l. Skrzynka wyszła solidna. Moim skromnym zdaniem nie potrzeba ani skręcać czy wzmacniać dodatkowo skrzynki. Wytłumiłem dolną i górną część samoprzylepna matą bitumiczną 2mm. Boki zaś mata bitumiczną z filcem 6mm. Przód i tył to naturalna wełna owczą. Odzysk ze starego kubraka góralskiego :lol: . Jak myślę o tym też mi się śmiać chce. Ale efekt jest OK.
    Zwrotnica została podzielona na część wysokotonową i niskotonową ścieżki powstały po wytrawieniu laminatu pokrytego miedzią. Podzespoły zakupione w polinku.
    Teraz to co jest poniżej jest prawie kompletnym kosztorysem, który zawiera koszty przesyłki.

STX 15-100-8-AKX x 2szt 224
    Vifa DX25 x 2szt 181
    MDF ok. 0,8 m2 36
    akcesoria:
    zwrotnica + terminal + rury bassreflex 92
    wytłumienie 53
    tkanina do maskownic 4,5
    Pattex 14
    2 ściski stolarskie 24
    Fornir 30
    klej do forniru 26
    flaszka :-) 30
    lakier + wkręty ozdobne 40

Razem: 754,5 zl

Jest to koszt 2 kolumn.

Od strony technicznej wygląda, że wszystko jest OK. Bassreflex to rura o długości 143 mm średnica na końcu to 43,25 mm.
    Nic nie dmucha i świszczy. Testowałem przy dość dużej głośności. Ruchy powietrza owszem były ale nie za duże i bez efektów dźwiękowych. Muszę jeszcze sprawdzić przy naprawdę niskich częstotliwościach np. w granicy strojenia bassreflexu czyli 44Hz.
    Co do samego dźwięku. Po paru dniach słuchania jestem zadowolony. Nie jest to jakiś szok i nie rzuciło mnie to na kolana, ale kolumny nie są jeszcze wygrzane. Dam im jeszcze trochę czasu i może później napiszę coś więcej. Chciałbym tez porównacie z jakimiś firmowymi kolumnami.
    Kolumienki grają u mnie ze wzmacniaczem Densen B-100 + leciwe ale zacne CD NAD 502 i Denon DCD 1520 + stare kable Sonic Link.

Specjalne podziękowania dla Pawla S. za cierpliwość i cenne rady!

jak na pierwszy raz to calkiem niezle to sie prezentuje.
    ale cena :???: troche cos za wysoka :|
    gdybys dal 16mm MDF moglbys zmniejszyc troche skrzynki i wtedy wygladaloby to jeszcze lepiej. no i odklej te "szmatki" ochronne :P

jaki to fornir?

Skomentuj

Hehe zapomnialem o tych szmatkach! Fornir to brzoza, lakier satynowy bezbarwny.
      Cena.... może wyszlo sporo, .... cennik jest bardzo szczegołowy. Same głośniki kosztowały mnie 405 zl

Skomentuj

cypek2, dales 53 zl za wytlumienie ktore mozna tak na prawde zrobic za darmo, nie ukrywajmy mozna bylo troszke obciac koszty ale przynajmniej masz wszystko profesjonalnie zrobione

Skomentuj

eXe masz racje...jasne, że można było troszke zaoszczędzić....ale mysle ze troszke. Co do wytlumienia to cena z przesyłka, kupowalem to na allegro. Robić samemu pewnie, że można było...ale wolalem kupic :mrgreen:

Skomentuj

cypek2, sorry za OFF.
            Ostatnio sobie myslalem kiedy konczy sie DIy. Kupujesz glosniki, zwrotnice moze ktos Ci zlozyc np PawelS, obudowy mozesz sobie zamowic u stolarza aby oforniroawal czy cos takiego. Jedyne co musisz zrobic to przylutowac pare kabli i i przykrecic wkrety. Zastanawiam sie gdzie jest granica :mrgreen:
            Koniec OFF

Skomentuj

Owszem teoretycznie pomagał mi Pawel. Flaszka była za podfrezowanie głośników. Ale frezy był „z ręki” więc i tak musiałem się urobić. Resztę zrobiłem sam lub do spółki z kimś. To z przyczyn praktycznych łatwiej coś przytrzymać, poprostu pomóc. Ale pytanie całkiem zasadne. Moje kolumnienki chyba jeszcze DIY....ale
              Czekam na opinie osób które już robiły monitory na tych głośnikach, ciekawy jestem waszych opinii.

Ps. Spoko Pawel ja cie rozumię...ale pomagałeś wierz mi na słowo :grin: :grin:

Skomentuj

Zamieszczone przez cypek2
                Owszem teoretycznie pomagał mi Pawel
                nawet niepamietam komu pomagam... :roll:

Skomentuj

Witam!
                  Mam pytanie dotyczące. Sprawdzenia charakterystyki głośników. Oczywiście jakimś domowym sposobem. Zdaję sobie sprawę z ułomności takiej metody. Ale może mi coś doradzicie. Ja znalazłem coś takiego:
                  http://www.elektronikjk.republika.pl/d11.html
                  Może znacie jakieś inne sposoby? Może ktoś w Kielcach ma Speaker Workshopa może by się je udało sprawdzić.

Skomentuj

cypek2, to sie nadaje tylko do wzmacniaczy lub innych elektrycznych przetwornikow - jak bys niby chcial zmierzyc glosniki bez mikrofonu?

Skomentuj

chyba na ucho co najwyżej

cypek2, system pomiarowy to inwestycja rzędu 100zł - naprawdę warto :)

Skomentuj

System pomiarowy może by sie i przydał....ale ja dopiero zrobiłem 1 (slownie pierwsze) :lol: kolumienki....dajcie spokoj..zwrotnica tam jest, wiecie jaki to wysiłek był dla mnie :lol: :lol: a co dopiero system pomiarowy :roll: :?:
                        Ale może ktoś w okolicach Kielc ma jakiś i udalo by sie pomierzyć!?

Skomentuj

DX ma zbyt zlany dzwięk... ble.

konstrukcja ładna. :wink:

Skomentuj

Zamieszczone przez El_liero
                            DX ma zbyt zlany dzwięk... ble.
                            zlany ?

Skomentuj

DX jest ostry ale "zlany dzwiek"? :???:

Skomentuj

El_liero, jak dla ciebie dx jest zlany to wole nie pytac na jakiej zwrotnicy go masz :P albo czym napedzony

Skomentuj

Nie na temat...
                                  El_liero, zlany to możesz być Ty za głoszenie herezji

Skomentuj

Hmmm... „zlany dźwięk” moim zdaniem nie...choć to dość mało precyzyjne określenie. Vifa (przynajmniej z tym co u mnie gra) też nie jest kłująca. Cały czas nie mam z czym porównać tych głośników. Być może będę miał na weekend Paradigmy Monitor 3. To porównanie może nie najlepsze bo to duże monitory z bass reflexem z przodu ale i tak jestem ciekawy jak wypadną w takim porównaniu. Ja cały czas mam w głowie dźwięk jaki wydobywa się z moich słuchawek Beyerdynamic DT 150. Jest to dla mnie jeśli chodzi o barwę czy namacalność dźwięku pewien punkt odniesienia. Cóż DT 150 grają całkowicie poza zasięgiem dla mojego zestawu głośnikowego. Gdzieś ktoś napisał że DT 150 grają jak ProAc-ki za 20 000 zł.... Hehehe taaaaaa

[ Dodano: 2008-06-28, 17:44 ]
                                    Witam!
                                    Właśnie jestem po pierwszych odsłuchach porównawczych moich kolumn z Paradigmami Monitor 3. ...I jest dobrze. :grin:
                                    Tak na gorąco mogę napisać że nie odstają od Paradigmów. Biorą całokształt brzmienia kolumn są porównywalne a w niektórych aspektach nawet trochę lepsze. Jedyne co jest lepsze w kanadyjskiej konstrukcji to bas. Ale aby być szczerym to w moim małym pomieszczeniu ok. 15m2 przy dość głośnym słuchaniu Paradigmów ilość basu jest zbyt duża jak dla mnie. Przy niższym natężeniu dźwięku bas obszernie mruczy i wypełnia pokój. Tego moje kolumienki nie potrafią. Nie są w stanie wydobyć takiego ciśnienia i masy jak Paradigmy. Ale potrafią równie dość nisko zejść. Ta kwestia z mojego subiektywnego punktu widzenia jest nie rozstrzygnięta. Ale...niech będzie, Paradigm prezentuje się w tym aspekcie godniej.
                                    To co mnie najbardziej niepokoiło to była średnica. Bałem się czy nie odkryję jakichś dźwięków które umykają na moi zestawie. Jednak nic takiego nie nastąpiło. DIY dzielnie się tu obroniło. Średnica była równie namacalna a może nawet ciut lepsza. Kopułka vify też daje sobie rade w porównaniu ze swoją konkurentką w Paradigmach. Moje kolumienki grały ciut ciszej wnioskuje z tego że mają troszkę mniejsza efektywność. Z tego co wiem Monitor 3 ma ok. 90 db efektywności, wiec moje przypuszczam, że maja 88-89 db.
                                    Na koniec połączyłem moje kolumny ze wzmacniaczem, ma po 2 pary wyjść bananowych na kanał, metodą Bi-wiring. Nie powiem, że usłyszałem zasadniczą różnicę. Być może sobie coś sugeruje podświadomie, ale miałem, wrażenie że jest więcej powietrza, że kolumny zagrały troszkę dźwięki lżejszym z większą „świeżością”. Myślę, że jeszcze poeksperymentuje w tym kierunku. Napiszcie proszę jakie macie doświadczenia z takim sposobem podłączania kolumn.

Podsumowując kolumny DIY zagrały równie ciekawie i interesująco co kolumny 2-krotnie droższe (wersja 4 Paradigmów kosztuje ok. 1400zl) . Dla mnie jednak to jest dopiero początek drogi. Może kiedyś uda mi się zbudować zestaw głośnikowy o znacznie lepszym dźwięku. Musiałby to być krok znacznie dłuższy niż ten co wykonałem teraz....

Pozdrawiam!

[ Dodano: 2008-06-28, 19:01 ]
                                    ...jeśli wpadną mi jakieś inne kolumny w ręce to może jeszcze coś "skrobne".... :lol: :lol:

Skomentuj

witam
                                      właśnie zrobiłem kolumny na głośnikach stx 15-100-8 akx i GDWK 10-200-8 PJ o pojemności 15 litrów. Zrobiłem bass reflex długości 60 mm Fi 43 mm i bas schodzi do 36 hz podczas odsłuchu, zwrotnica jest zmieniona w stosunku do Twojej, schemat zwrotnicy jak i parametry bass reflexu są polecanymi przez producenta, wydaje mi sie ze Twój bass reflex jest zdecydowanie za długi.

Skomentuj

przede wszystkim to buda jest za duża ;]

Skomentuj

Czaruję...
                                        X