Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

subwoofer na Tonsil GDN 30/120/1

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

subwoofer na Tonsil GDN 30/120/1

Sub na Tonsil 30/120/1

Budowa:
    Głośnik, jaki wybrałem to sprawdzony przez forumowiczów Tonsil GDN 30/120/1. Wybrałem właśnie ten przetwornik, ponieważ cieszy się dobrą opinią, poza tym mam w pokoju kilka Tonsili i wiem, że firma jest godna polecenia. Subwoofer wykonany z płyty 18 mm, 70 l br. 10 cm. Wszystko skręcone na wkręty ok. 5cm i sklejone na klej wikolowy. Obudową wykonałem przyszłościowo z tyłu znajduje się komora na wzmacniacz (głębokość 10 cm.). Na razie ta komora jest pusta, ale w przyszłości może zamontuje jakiś wzmacniacz. Z przodu wykonałem pseudofrez. Wszystko wyszpachlowane i wygładzone papierem ściernym.

Fornir:
    Wybrałem dość oryginalne rozwiązanie. Połączyłem 2 rodzaje różnego forniru. Jasny fornir to topola (niestety na boku łączona z racji tego, że nie mogłem znaleźć tak dużego rozmiaru), ciemny to mahoń. Fornir łączony na zakładkę. Jak widać na załączonych zdjęciach łączenia z przodu, do góry, i z tyłu wyszły całkiem nieźle. Łączenie na bokach nie podoba mi się zbytnio, dlatego odradzam łączenia na zakładkę. Fornir klejony na klej do styropianu (taki akurat miałem), jest to klej butaprenowy. Trzyma dobrze, nie było żadnych problemów. Sub malowany lakierem półmat Domalux. Uprzednio zagruntowany Caponem Domalux. Nie lubię jak się coś zbytnio świeci, dlatego zastosowałem właśnie ten lakier… Malowałem pędzlem, nie widać smug, lakier rozprowadzony równomiernie.

Wzmacniacz:
    Głośnik został przetestowany na razie na Eltronie 100. Nie wypowiem się teraz na temat wrażeń odsłuchowych, ponieważ wzmacniacz ten jest za słaby na ten głośnik… W budowie wraz z bratem mamy Holtona 400 napisze coś później jak uruchomię tego Tonsila na Holtonie 

Br z przodu jest lekko porysowany więc planuje kupić nowy. Sub stoi na klockach z mdf`u w przyszłości założę kolce.

Kosztorys:
    głośnik 200
    plyta 45
    klej 15
    wkrety 5
    papier ścierny 10
    br 5
    śruby 1,5
    szpachla mała 8,5
    szpachelka 3,5
    fornir 80
    lakier 26,5
    rozpuch 3

Razem: 403 zł

Zdjęcia:

Mi tak ogolnie to sie wcael ten Tonsil nie podoba..... Ten pasek moze i oryginalny ale musi przypasc do gustu,ogolnie masz 4 ode mnie:)

Skomentuj

Moja pierwsza wypowiedz na forum :mrgreen: Do suba mam jedna uwage i jedno pytanie :razz: Zrob cos z srubkami by wygladaja nieciekawie :???: podoba Ci sie wylot u gory czy to jeszcze nie ostateczne polozenie i mozesz obrocic skrzynie o 180stopni? Reszta jak dla mnie ok :wink:

Skomentuj

Zamieszczone przez Tomek___
        dlatego odradzam łączenia na zakładkę
        a ja proponuje pocwiczyc

Zamieszczone przez Tomek___
        Fornir klejony na klej do styropianu (taki akurat miałem), jest to klej butaprenowy
        a mi sie wydawalo ze do styropianu jest polimrowy ;]
        kleilem na polimerowy - tylko gruby fornir da sie tak dobrze polozyc :/

polaczenie 2 kolorow mi sie podoba. ale umieszczenie tunelu nad glosnikiem juz nie - odwroc obudowe :P
        no i sruby pomaluj

Skomentuj

Zamieszczone przez poti89
          Mi tak ogolnie to sie wcael ten Tonsil nie podoba..... Ten pasek moze i oryginalny ale musi przypasc do gustu,ogolnie masz 4 ode mnie:)
          Ten głośnik wygląda nieco inaczej "na żywo" Mieni się z niebieskiego na zielony. Na zdjęciach wygląda rzeczywiście trochę lipnie... Z resztą każdy ma swój gust :smile:

Co do tunelu Br. Początkowo miał być na dole, ale na skutek roztargnienia :mrgreen: został umieszczony na górze. Zorientowałem się za późno (na dole nie ma forniru). Nie chciało mi się już tego zmieniać bo dużo roboty by przy tym było, a taki układ mi się spodobał, więc zostawiłem :wink:

Śrubki chyba wymienię na wkręty czarne. Jak to zrobię zamieszczę zdjęcie na forum. Może rzeczywiście będzie się lepiej prezentował

Skomentuj

Jakby dało suba odwrócić to wyglądałby nieźle , szkoda że tonsil ma tą taką festyniarską membranę, imho nie tędy droga, ale niech robią co chcą...

Skomentuj

Zamieniłem śrubki na czarne wkręty

Skomentuj

no wyglada lepiej ale nie ladniej wygladaja czarne sruby zakonczone imbusem?

Skomentuj

UWAGI MODERATORA
                  Tomek___, obroc zdjecia zanim je zaladujesz - wygodniej sie oglada

Skomentuj

Subik fajny podobny do mojego :)

Skomentuj

jaro oglądałem Twoją konstrukcje przed budową mojego sprzętu i podobał mi się fornir więc zamówiłem też topole :)

Skomentuj

Koniecznie odwróć obudowe "do góry nogami"

Skomentuj

Witam

Podłacze się pod temat
                          Dlaczego nic nie napisaleś odnośnie odsłuchu? Czyżby przy tym zasilaniu była aż taka lipa?

Mam zamiar również zobić sobie subwoofer na tym głośniku, a w zasadzie na dwóch:) równolegle połaczonych. Zdecydowanie do muzyki, każdego rodzaju poza rockiem-metalem:) Pokój zamiennie 8m^2 lub 25m^2 zasilanie z mosfetów, mostek czy co tam potrzeba. Posiadam 6 końcówek n-mosfet które spokojnie można mostkować więc mogę mieć 400W na 4 czy 8 Ohm:) Ale nie w tym rzecz. Rozglądając się po rozmaitych forach szukam informacji odnośnie tego głośnika, nie paramterów technicznych ale bardziej brzmieniowych. I za dużo tego nie ma! Niby jest wypas super świetny szczęka opada parapety pękają itd itp... ale jak to jest naprawde? Znajde coś lepszego w tej cenie? Moze to być jeden głośnik za cenę dwóch tonsilów. Na głośnik mam do wydania jakieś 300-350 pln. Jeżeli macie jakieś pomysły to śmiało:) Zależy mi na brzmieniu i impulsie i (dużej skuteczności!!), ale jednak br:) closed do mnie nie przemawia. Ale też nie potrzebuje 20Hz do filmów> Trochę boję siętego tonsila, pieniądze już nie są małe, zaś konstrukcja tego głośnika kojaży mi się z prl-em. Kosz z blachy, małe magnesy, co prawda dwa, ale już w stx dużo konkretniej to wyglada, brak wentylowanej cewki, no i xmax nie powala. Jak to jest z tym w realu?

Pozdrawiam serdecznie

Skomentuj

Mały magnes? Male Xmax? Eee. To chyba kolega pomylil glosniki.

Skomentuj

Mały magnes? Male Xmax? Eee. To chyba kolega pomylil glosniki.
                              Raczej nie pomylił. Dla Porównania stx 32-450-8-sc jest o 50% lepszy o 50% tańszy i o 50% cięższy :lol:
                              Oczywiście żart bo magnesy pewnie z tej samej fabryki w chinach co nie zmienia faktu, że stx jest o 2 kg. cięższy a to duuuża różnica. X max tonsil 5,25 stx 6. Tonsil dwa magnesy 120 a stx dwa magnesy 156!.
                              Nie magnesami człowiek żyje (słucha) tylko znacznie ważniejszymi parametrami są chociażby spl, i tu tonsil 89 a stx 92 (dokładnie dwa razy głośniejszy przy tej samej mocy) oraz moc:
                              archaiczny tonsil 120 watt a stx 300 watt.
                              Kto coś takiego festyniarskiego z wyglądu i zacofanego dotyczącego właściwości elektroakustycznych nadal kupuje?

Skomentuj

Zamieszczone przez Kowalski Eryk 1
                                Kto coś takiego festyniarskiego z wyglądu i zacofanego dotyczącego właściwości elektroakustycznych nadal kupuje?
                                ktos kto kieruje sie sluchem a nie danymi katalogowymi ;]

skoro tak je porownujesz to dlaczego alphardow nie kupujesz?

archaiczny tonsil 120 watt a stx 300 watt
                                policz sobie koszt wzmacniacza 150W a koszt wzmacniacza 300w - delikatna roznica ;]

Skomentuj

Nie na temat...
                                  watt
                                  Juz tym obnazasz swoja ignorancje. Jednostka jest Wat.

Skomentuj

Nie na temat...
                                    Oczywiście macie rację z tymi watami ale chyba udzieliło mi się z opisu mojej yamaszki na której jest napisane wyraźnie 350 watts

Skomentuj

Nie na temat...
                                      udzieliło mi się z opisu mojej yamaszki na której jest napisane wyraźnie 350 watts
                                      Tak, ale my jestesmy w POLSCE. Nie w NRD, USA a nie KRLD.

Skomentuj

Subik nawet fajny.... heh ten pasek w oczy razi i głośnik się trochę wyróżnia na jasnym tle.... ale..... o gustach się nie dyskutuje.... ja bym dał tak z 4.
                                        --
                                        pozdrawiam!

Skomentuj

Czaruję...
                                        X