Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumny a`la GREGOR na USHERACH

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kolumny a`la GREGOR na USHERACH

Witam serdecznie wszystkich miłośników DIY.
    Chciałbym przedstawić moją kolejną konstrukcję, która z założenia miała być nieco lepsza od poprzedniej

Na wstępie pragnę podziękować Pawłowi S. oraz czarosławwowi za pomoc w wyborze przetworników.

Największe podziękowania chciałbym jednak złożyć na ręce przemo-lukasa od którego odkupiłem głośniczki wraz z elementami zwrotek i który był moim dobrym duchem w trakcie prac nad niżej przedstawionymi kolumnami (zawsze służył poradą oraz dobrym słowem). Jeszcze raz serdecznie dziękuję!

A teraz do rzeczy:

Kolumny są klasyczną konstrukcją dwudrożną na przetwornikach ze stajni USHERA: 8945A oraz 9930. #spoko

Skrzynie wykonane są z płyty MDF 18mm (podwójny front) wzmocnione poprzeczkami. Wymiary 95 cm x 21 cm x 41 cm u podstawy i 28 cm u szczytu. Pojemność dla głośników to 23 l strojone na ok 45 Hz. Przednia ściana pochylona jest pod kątem 7 stopni. Całość oklejona fornirem MERBAU i pomalowana 3 warstwami bezbarwnego, półmatowego, akrylowego lakieru do parkietów. Wnętrze wygłuszone jest wełną owczą z dodatkiem poliestru. Kable w kolumienkach to miedź beztlenowa - płaska plecionka z polinku.
    Ozdobą całości są kamienne cokoły z czarnego granitu, za które zapłaciłem półlitrowym Panem Tadeuszem oraz złote kolce.

Zwrotka pierwszego rzędu wg projektu AKKUSA, w której skład wchodzi cewka taśmowa Alpha-Core, kondensator SCR MKP oraz rezystor Millsa.
    Cool

Cena za parę kolumn to ok 1800 zł.

Jeśli chodzi o brzmienie to ciężko jest ubrać w słowa to co człowiek czuje w momencie gdy usłyszy głośniki tej klasy po raz pierwszy. Chyba dobrze obrazuje to reklama coca-coli - człowiek siada, włącza i... "robi klasyczne aaaahh" Ciężko jest się oderwać od fotela.

Kolumienki napędzam wzmakiem Cambridge Audio Azur 640av2 plus odtwarzacz CD tej samej firmy i serii. klocki połączone są kabelkiem 2xRCA firmy Tara-Labs model Prism 200A

Cel jaki sobie postawiłem został osiągnięty z ogromną nadwyżką....

A teraz to co tygryski lubią najbardziej czyli GALERIA:

Robiłeś testy z różną ilością wytłumienia ?

Wygląda ciekawie, tyle że mógłbyś jednak wrzucić tu miniaturki co bardzo ułatwia przeglądanie :)

Skomentuj

szczerze mówiąc nie testowałem z wytłumieniem... jest tyle co widać na zdjęciu czyli tył, góra, dół i wzmocnienia. a jeśli chodzi o miniaturki to nie wiem jak je tu zamieścić :-(

Skomentuj

Zamieszczone przez GREGOR:-)
        szczerze mówiąc nie testowałem z wytłumieniem...
        radzę się pobawić :)

a jeśli chodzi o miniaturki to nie wiem jak je tu zamieścić :-(
        np imageshack i wybierasz opcję "thumbnail for forums"

Skomentuj

już wiem jak zamieścić pełne zdjęcia - niestety nie mogę już edytować swojego tematu...:-(

Skomentuj

GREGOR:-), wrzuć jeszcze raz , a ja je podmienie :)

Skomentuj

Mi podoba się wszystko. O przetwornikach oraz elementach zwrotnic nie będę wspominał :wink: Ale lakier, pochylenie 7°, fornir, frezy, czarny granitowy cokół, terminale, sfazowana frontowa płyta, nadają charakter tej konstrukcji. Nie tylko wyglądają jak hi-end. Również tak brzmią. Świetna robota.
              P.s. Ja wytłumiałem identycznie, boki pozostawiałem bez wytłumienia, ale jak teraz się zastanawiam, to wydaje mi się, że jednak tego wytłumienia było mniej. Ale nie sądzę, aby to miało duży wpływ na dźwięk.
              P.s. 2
              A nie mówiłem Gregor, że Takero się spodobają. Jak zwykle powściągliwy komentaż: "wygląda ciekawie". :wink:

Pozwolę sobie zamieścić kilka elementów zwrotnic.

Skomentuj

Zamieszczone przez przemo-lukas
                A nie mówiłem Gregor, że Takero się spodobają. Jak zwykle powściągliwy komentaż: "wygląda ciekawie". :wink:
                Bardzo mi się podobają :P
                Elegancja w prostocie :P Bez zbędnych dodatków ,bajerów :P
                Dobry kolor forniru, jednak albo mi się zdaje albo frezy nie do końca wyszły, a i terminale takie sobie są , tzn zamiast terminale są konektory i to jeszcze jakoś tak mało estetycznie zamontowane :P

Skomentuj

Wyglądają świetnie i domyślam się, że brzmią też super. Zwrotka I rzędu - założę się, że przestrzeń, scena i lokalizacja bardzo dobre :-) Powiedz jeśli możesz czy zwrotka jest z któregoś z gotowych projektów akkusa czy wyliczyli Ci na zamówienie? Co to za fornir, gdzie kupiłeś i czy dawałeś jeszcze jakąś bejce kolorujacą?

Skomentuj

Pozwolę odpowiedzieć sobie na to pytanie. Zwrotnica jest liczona konkretnie dla tych przetworników przez firmę Akkus. :wink:
                    A kolumny faktycznie brzmią świetnie. Prawdę mówiąc nic im nie brakuje. Świetna scena. Można bez problemu zlokalizować muzyków (n.p. Danielson Fresco i Możdżer).

Skomentuj

Dzięki Przemo ;-) Dodam jeszcze że fornir to MERBAU modyfikowany. Jest to jego naturalny kolor, malowane były półmatowym bezbarwnym lakierem - żadnej bejcy. A zakupiłem go w firmie ZAGŁOBA - oddział w Wrocławiu - www.zagloba.com.pl

Skomentuj

Na wstępie pragnę podziękować Pawłowi S. oraz czarosławwowi za pomoc w wyborze przetworników
                        to chyba bylo dosc dawno bo czarek juz sie nie udziela...
                        Chyba dobrze obrazuje to reklama coca-coli - człowiek siada, włącza i... "robi klasyczne aaaahh"
                        a to niebylo przypadkiem pepsi?

proste, klasyczne, eleganckie - piekne :mrgreen:
                        nieprzesadziles z bajerami ale taki dobor "detali" sprawia ze kolumny wygladaja naprawde dobrze
                        no i cewka przeraza - jak trafo

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                          to chyba bylo dosc dawno bo czarek juz sie nie udziela...
                          dokładnie w kresie od 12 do 19 lutego tego roku ;-)

no i cewka przeraza - jak trafo
                          rzeczywiście jest duża i ciężka :razz: - robi wrażenie... :cool:

Skomentuj

A czy ta zwrotka to nie z projektu akkusa V2.1? bo i wyglądają podobnie, tylko tam jest inny wysokotonowy?

Skomentuj

Ta cewka :shock: to bydle :razz: Swietne wykonane i fajny desing! Gratuluje! :smile:

Skomentuj

Z którego z gotowych projektów akkusa jest ta zwrotka?

Skomentuj

szczerze mówiąc nie wiem, gdyż odkupiłem głośniki wraz z elementami zwrotki od przemo-lukasa... raczej nie jest to V2.1 gdyż jak pisałeś jest tam inny tweeter (9950 a u mnie 9930).

Skomentuj

Na usherach jest też X3, tylko tam jest znowu inny woofer. ALe z tego co słyszałem, to akkus projektuje też zwrotnice na zamówienie, więc może to coś takiego? Pytam, bo chciałbym kiedyś też spróbować zrobić kolumny na usherach, ale chciałbym mieć pewną zwrotkę i to wlaśnie pierwszego rzędu.

Skomentuj

Szczeka opada :razz: :wink: Wielkie plus za przetworniki, ktore sa coraz czesciej uzywane :smile: Dla mnie super, nic dodac nic ując :smile:

Skomentuj

Wielkie dzięki. Na przetworniki i elementy zwrotek miałem przeznaczone 1000 zł ale po namowach forumowiczów dozbierałem trochę grosiwa i dołożyłem do USHERÓW - nie żałuję

[ Dodano: 2008-11-25, 17:56 ]
                                        Przepraszam moderów że piszę temat pod tematem ale podzielic się nowymi wrażeniami.
                                        Otóż: moja ostatnia wizyta w Media Markt zaowocowała zakupem płyty Marcusa Millera "Silver Rain" i to właśnie ta płyta otworzyła przede mną nowe horyzonty brzmieniowe. Gdy słucham różnych polskich wykonawców dźwięk jaki dobiega do moich uszu jest wspaniały, pełen przestrzeni i szczegółów, ale płyta Marcusa Millera odsłuchiwana na wyżej przedstawionym sprzęcie a w szczególności tytułowy utwór powoduje powstanie na moim ciele miliona wibrujących ciarek. O ile przy innych płytach zwykle podkręcam bas o tyle przy tej płycie muszę go znacznie ujmowac gdyż bardzo mocno (lecz nie uciążliwie) daje o sobie znac z nadzwyczajną jakością. Każdy jeden instrument pojawiający się na scenie wydaje się życ własnym życiem, jest doskonale słyszalny a wytrawny słuch mógłby zlokalizowac jego rozmieszczenie. PO PROSTU NIE MOGŁEM PRZESTAC SŁUCHAC TEJ PŁYTY. Ciekawe jak brzmiało by to na prawdziwym hi-endowym sprzęcie... POZDRAWIAM i MAM NADZIEJĘ ŻE MODERZY MI TO WYBACZĄ :razz:

Skomentuj

Czaruję...
                                        X