Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumny podłogowe by marcdeside (2xARN150 + SC10N)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kolumny podłogowe by marcdeside (2xARN150 + SC10N)

Witam Wszystkich!
    Przedstawiam mój pierwszy projekt.

ZAŁOŻENIA:
    Chciałem kolumn o dobrym brzmieniu. Za przyzwoita cenę.
    PRZETWORNIKI:
    Na sekcję niskotonową wybrałem dwie Tesle ARN-150-05-4ohm łączone w szereg, co dało 8 Ohmów impedancji całej kolumny. Sekcja wysokotnowa to Visaton SC10N – naprawdę fantastyczna kopuła jak za swoją cenę – gra wyśmienicie.

OBUDOWA:
    Obudowa została wykonana z płyty mdf o grubości 22mm orzech ciemny. Pod głośniki wykonane sa delikatne frezy. Litraż wewnętrzny obudowy wynosi 18litrów. Płyty klejone na kołki klejem wikolem trzyma bardzo mocno, a front przykręcany na konfirmaty co 15 cm. Fronty są frezowane frezem R10 oraz foliowane. Obudowa jest dość duża, dlatego też musiałem zamontować wewnątrz specjalną przegrodę, aby osiągnąć pożądany litraż. Wytłumienie to gąbka o grubości ok.1cm – położyłem ją na tylnej ściance. BR o średnicy zaledwie 6,8cm.
    Wymiary zewnętrzne kolumn:
    Wysokość – 104cm
    Szerokość – 17cm
    Głębokość –24cm

ZWROTNICA:
    Zwrotnica zakupione zostały na allegro od mefjuwiesz

JAK TO GRA?
    Jak dla mnie to bomba. Przedtem słuchałem muzy na zestawie 5.1 z media marketu za 89zł firmy Tevion, wiec to mówi samo za siebie. Polecam ten zestaw każdemu.

Kosztorys:
    4x Tesla TVM ARN-150-05/4ohm = 4x34,90zł+9,50 = 149,16zł
    2x Visaton SC10N = 2x39,60zł+9,50 = 88,70zł
    2x zwrotnica=2x40zł+9=89zł
    2x BR HP 68x160mm = 2x 4,32zł+12 = 20,64zł
    Płyta mdf =za darmo
    Konfirmaty =5.5zł
    Wikol=3zł

Szczególne podziękowania dla PawłaS. Za pomoc w projekcie obudowy i w doborze przetworników.

FOTKI:

Czyżby głośniki na jednym ze zdjęć nie były przykręcone?? :|

Nie podobają mi się widoczne wkręty ...

Poza tym konstrukcja fajna, sam planuje wykonanie kolumn na tych przetwornikach :)

8/10 :)

Skomentuj

tych wkretow niebedzie widac beda zaslepki, sa przykrecone wszystkie

Skomentuj

tych wkretow niebedzie widac beda zaslepki

No to będzie zaślepki widać ...

Mogłeś zdecydować się na fornir, nawet jeśli to Twoja pierwsza konstrukcja - nie szkodzi, poradziłbyś sobie :)

Skomentuj

Ajjjj, wszystko byłoby przepięknie gdyby nie te wkręty na froncie :???: Wiem, że będą zaślepki, ale jednak będzie coś widać.
          Zamieszczone przez marcdeside
          Obudowa została wykonana z płyty mdf o grubości 22mm orzech ciemny
          MDF w kolorze ciemnego orzechu?? Pierwsze słyszę.
          No i przydałyby się śruby imbusowe...

Skomentuj

Zamieszczone przez bart210
            MDF w kolorze ciemnego orzechu?? Pierwsze słyszę.
            No i przydałyby się śruby imbusowe...
            No to widac ze niemasz nic wspolnego ze stolarka bo niewiesz ze sa płyty mdf z laminatem w kolorze orzecha ciemnego sa rowniez w kolorze dab,klon,srebro,czarne,zebrano jasne,zebrano ciemne,i inne.
            Co do zaslepek mi to osobiscie niebedzie przeszkadzac ze bedzie je widac. pozdro

Skomentuj

No to widac ze niemasz nic wspolnego ze stolarka bo niewiesz ze sa płyty mdf z laminatem...
              aaa, to trzeba było od razu pisać, że płyta laminowana :razz:

Skomentuj

nom oki doki male nieporozumionko

Skomentuj

Głośniki znane i lubiane przez "świeżaków", dobrze stonowane wymiary tylko te śruby, nawet z zaślepkami będzie strasznie wyglądać

Skomentuj

Niech się ktoś wypowie na temat zwrotnicy zastosowanej :P

Skomentuj

Super konstrukcja! Napiszesz coś więcej o tych płytach MDF laminowanych? Gdzie to się kupuje? Czy musiałes sam frezować zaokrąglenia na brzegach płyty, czy to już było? Świetnie wyglądają.

Skomentuj

ladnie wyszlo - nawet bardzo. tylko szkoda ze frontu nie przykleiles :/
                        ciekawie wyglada to laminowanie - widze ze laminowane bylo na koncu? ile taka zabawa?
                        Sekcja wysokotnowa to Visaton SC10N – naprawdę fantastyczna kopuła jak za swoją cenę – gra wyśmienicie.
                        no to poczekaj az uslyszysz cos pokroju vify :P
                        Zamieszczone przez Szymek_1992
                        Niech się ktoś wypowie na temat zwrotnicy zastosowanej
                        kolega z forum je sprzedawal. wykonanie bardzo tanie ale pozatym poprawne - sam poprawialem mu projekt :P

Zamieszczone przez darkie
                        Czy musiałes sam frezować zaokrąglenia na brzegach płyty, czy to już było?
                        wszystko sam - kupujesz tylko przyciete plyty

Skomentuj

A jak z dzieleniem tej obudowy ??
                          W których wymiarach jest podzielona ?

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                            darkie napisał/a
                            Czy musiałes sam frezować zaokrąglenia na brzegach płyty, czy to już było?

wszystko sam - kupujesz tylko przyciete plyty
                            To kolega ją później sam musiał jeszcze laminowac (również frezy pod głośnik)?
                            No chyba, żre nie rozumie pojęcia laminowanie :oops: ?

Skomentuj

No właśnie - mnie też intryguje jak zrobione były zaokrąglenia na brzegach i później to laminowanie? Może jakieś zdjęcia z produkcji? Albo dokładniej nam opiszesz jak to zrobiłeś, bo efekt wyszedł naprawdę świetny. Aż zaskakujące, że to nie fabryczna robota.

Skomentuj

Aż zaskakujące, że to nie fabryczna robota.
                                Jak laminowane to prawie jak fabryczna. Przecież ręcznie się tego nie kładzie (tak jak fornir)...

Skomentuj

a wiec tak:
                                  Super konstrukcja! Napiszesz coś więcej o tych płytach MDF laminowanych? Gdzie to się kupuje? Czy musiałes sam frezować zaokrąglenia na brzegach płyty, czy to już było? Świetnie wyglądają.
                                  niestety niewiem gdzie mozna kupic mdf laminowany, ja mam ten konfort ze pracuje w fabryce mebli łazienkowych i stad mam wybór płyt. co do zaokraglen na frontach robione sa frezarka dolnowrzecionowa frezem r10.

A jak z dzieleniem tej obudowy ??
                                  W których wymiarach jest podzielona ?
                                  obudowa podzielona jest mierzac od gory 800mm

No właśnie - mnie też intryguje jak zrobione były zaokrąglenia na brzegach i później to laminowanie? Może jakieś zdjęcia z produkcji? Albo dokładniej nam opiszesz jak to zrobiłeś, bo efekt wyszedł naprawdę świetny. Aż zaskakujące, że to nie fabryczna robota.
                                  No własnie to jest fabryczna robota, płyty na bokach i tyle sa z mdf z laminatem, a natomiast fronty sa dociete na wymiar wyciete sa wszystkie otwory zrobiony jest frez r10 a nastepnie sa one ofoliowane maszynowo na prasie.

ufff.... myślę że po krótce wyjaśniłem coś niecoś. pozdrawiam

[ Dodano: 2008-07-23, 19:53 ]
                                  Może jakieś zdjęcia z produkcji?
                                  postaram sie zrobic fotki wszystkich maszyn na których zostały obrabiane elementy, ale to dopiero za dwa tygodnie bo narazie mam urlopik. pozdrawiam

Skomentuj

No własnie to jest fabryczna robota, płyty na bokach i tyle sa z mdf z laminatem, a natomiast fronty sa dociete na wymiar wyciete sa wszystkie otwory zrobiony jest frez r10 a nastepnie sa one ofoliowane maszynowo na prasie.

ufff.... myślę że po krótce wyjaśniłem coś niecoś. pozdrawiam
                                    Ah to wszystko wyjaśnia :smile:

Skomentuj

można wiedzieć gdzie kupowałeś przetworniki?

Skomentuj

http://grelton.mycom.pl/
                                        http://astronik.home.pl/cgibin/shop?...1&sid=176cd631

Skomentuj

Czaruję...
                                        X