Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Subwoofer STX 22/120/4 SC. Moja pierwsza konstrukcja.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Subwoofer STX 22/120/4 SC. Moja pierwsza konstrukcja.

Witam!
    Chciałbym przedstawić i poddać Waszej ocenie mój subwoofer aktywny, którego budowę skończyłem kilka dni temu.
    Założenia
    Z tego powodu że lubie dużooo basu zrodził się pomysł zbudowania taniego ale dobrego suba Ale miał być to wmiare mały sub. Również pieniądze się liczyły poniewż jeszcze nie pracuje mam 17lat.
    Głośnik
    Głośnik to (jak w temacie) STX 22/120/4 SC, zdecydowałem się na wersję SC ponieważ pare osób z forum mi doradzilo przy okazji doboru przetwornika.
    Obudowa
    Góra i dół wykonana z blatów 28mm (blaty kuchenne zaokrąglone z jednej strony), natomiast ścianki boczne wykonane z płyt 18mm. Wszystko sklejone i dodatkowo skręcone wkrętami 50 i 35mm (w zależności od grubości blatu). Wytłumienie- pianka 20mm- nie wytłumione zostały ścianki:przednia i tylna.
    Obudowa liczona w programie WinISD. Pojemność obudowy to 30l, strojona na 40Hz, BR o fi 5,8 i długości 17cm (nie pamiętam dokładnie).
    Wymiary: wys.41cm , szer.32,5cm , gł.30cm.
    Napęd
    Napęd to TDA7294 kupiony u IRKA (dla Niego podziękowania), nie zdecydowałem się wykonać wzmaka samodzielnie z braku doświadczenia, kit'ów też sie nie opłacało kupować.
    Odsłuch
    Jak najbardziej pozytywny, można było się tego spodziewać po tym STX'ie(mówii o tym wiele pozytywnych opini), potrafi ładnie nisko zejść, gra szybkim basem nie ma mowy o żadnym muleniu Czasem jednaj jak podkręce wzmak na max. głośnik lubi stuknąć cewką, to by był jedyny minus.
    Panel
    Wykonany z blachy 1,5mm , oj spędziłem duzo czasu z wiertarką i pilnikiem aby wszystko ładnie dopasować. Na wyczyszczoną blachę przyklejony projekt (wykonany w CorelDraw) na papierze samoprzylepnym. Na panelu znajduje się dodatkowo gniazdo 12V stabilizowane, w razie niedostatecznego chłodzenia można podpiąć wentylator
    Kosztorys
    Przetwornik: 48zl
    Wzmak(z przesyłką):73zl
    Trafo:25zl
    BR:5zl
    Szpachla:3zl
    Płyty(górna i dolna:10zl (reszte miałem)
    Okleine miałem ale musiałem dokupić:5,80zl
    Czas i wysiłek włożony w budowe suba: bezcenne
    Musze dokupić tylko gałkę do potencjometra (zabrakło mi w domowych zapasach) i myśle nad kupieniem kolców.
    Reszte materiałów miałem, wszystko zostało wykonane własnoręcznie bez pomocy stolarza itp.
    Zapraszam do obejrzenia fotek z etapów budowy oraz do komentowania.

Ładnie i estetycznie wykonany. Nie będe nic mówił o fornirze bo nie ma sensu ładować więcej kasy w tak budżetowego suba , ale okleina i tak wygląda OK :) Generalnie fajny i taniutki subik :]

Skomentuj

Szkoda że to okleina... Bo mam wrażenie że na froncie przy tym zaokrągleniu okleina się trochę pofalowała... Ale tak to ładny klasyczny klocek :)

PS. Co to jest to "coś" na prawej stronie panelu?

Skomentuj

Zamieszczone przez melisław
        PS. Co to jest to "coś" na prawej stronie panelu?
        Zapewne Radiator :)

Skomentuj

radiator... Ładny tani subik, ale tak się zastanawiam czy jeden Tadeusz to nie za mało dla tego przetwornika - generalnie STX-y są WATO-żarne (i nie mam tu na myśli waty higienicznej ;-))

Skomentuj

No i ładnie :smile:
            Myślę, że za takie pieniądze naprawdę było warto.

Skomentuj

Fajny tani subek. TDA to troche malo (nie wycisnie 100 ale mysle ze zalozenia spelnione i jest ok :)

Skomentuj

Do tego GDN'a pojedyńczy tadek wystarczy ale do lepszego głośnika nie warto go pakować, niestety bedzie prezentował słabą kontrolę nad basem.

Skomentuj

BRAWO! gratuluje zapalu pracy, cwaniactwa i kombinatorstwa :cool:
                  naprawde niezle to wykombinowales zeby w niecalych 200zl zbudowac niezly aktywny subwoofer.
                  trafo widze z odzysku, radiator rowniez komputerowy...
                  jedyne czego sie czepie (juz nawet ta okleine zostawie w spokoju) to za szeroka obudowa. jakby byla wezsza to moznaby nawet ta konstrukcje wyroznic jako przyklad "jak tanio zbudowac suba" :wink:

Skomentuj

Trafo chyba nie z odzysku.. kupowalem za 25zł bodajrze wlasnie takie samo ostatnio na allegro. :) Trafo nielutowane z wyraźnym napisem CCCP DD... nowiutkie heh. Bodajrze 70W oddaje 2x24V i jeszcze jakies inne kombinacje.

Skomentuj

otomsono, bardzo ładny subik !

Ten boxowy radiator wyrabia bez wentylatora? Żebra ma dość blisko siebie usadzone ..

Skomentuj

jedyne czego sie czepie (juz nawet ta okleine zostawie w spokoju) to za szeroka obudowa
                        Szczerze mówiąc na fotkach wygląda dość szeroko ale w rzeczywistości wymiary są naprawde dobrane idealnie :wink:

Ten boxowy radiator wyrabia bez wentylatora? Żebra ma dość blisko siebie usadzone ..
                        Jeszcze nie miałem problemu żeby radiator nagrzewał się bardzo mocno, ale pomyślałem o tym i pod radiatorem znajduje się gniazdo 12VDC, więc w razie potrzeby można podpiąć wentylator :wink:

Skomentuj

Niestety okleina jest wredna i uwydatnia wszelkie nierówności obudowy, jak rownież pyłki i inne mikro syfki na obudowie szkoda że to widać. pozatym świetny stosunek jakość/cena.

Skomentuj

Niestety okleina jest zdradziecka to trzeba przyznać, niekiedy jedno szpachlowanie nie wystarcza. W następnej konstrukcji napewno użyje forniru :wink:

Skomentuj

Wychodzi to trochę drożej co prawda, ale w połączeniu z lakierem to klękajcie narody naprawdę warto...

Skomentuj

Bardzo fajny sub za małe pieniądze... Gratuluje konstrukcji.
                                Pawel S., odnośnie wyróżnionych konstrukcji to można by jeszcze dołożyć kolumny Seweryna II, bo chyba są tego warte, a gdzieś je tu widziałem na forum.

Skomentuj

Witam czy ktoś zna źródło gdzie można taki głośnik kupić??
                                  STX 22/120/4 SC
                                  ponieważ nigdzie ich nie ma są tylko 22/200
                                  a 120 nigdzie znaleźć nie mogę.

Skomentuj

Dejay_Pablo, odpuść sobie ten głośnik, to stara konstrukcja i niezbyt udana. Dużo lepszym wyborem będzie GDN-22-140-8-SCX.

Skomentuj

a co sądzisz o GDN 22/120/8 ?

Skomentuj

Zamieszczone przez Dejay_Pablo
                                        a co sądzisz o GDN 22/120/8 ?
                                        A co Ty sądzisz o:

Zamieszczone przez bart210
                                        Dejay_Pablo, odpuść sobie ten głośnik, to stara konstrukcja i niezbyt udana. Dużo lepszym wyborem będzie GDN-22-140-8-SCX.
                                        ?

Skomentuj

Czaruję...