Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

dla przyjaciolki

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

dla przyjaciolki

Zalozenia:
    Mial byc to zestaw glownie do polskiego rocka, i kawalkow z radia. zalezalo mi glownie na czystym wokalu w miare dobrej srednicy, nawet nieco wysunietych na przod gitarkach i lekkim dajacym o sobie tylko znaki basie. Do tego kolumny nie mialy byc prodo-żerne gdyż za naped mialo sluzyc radio samochodowe, co w zupelnosci mojej dziewczynie starczy gdyz nie lubi sluchac glosno muzy
    Przetworniki:
    Seas 19taf/g
    2x ARN 116-60/8 laczone rownolegle

Budowa:
    Wys 90cm(beda na czyms jeszcze staly), szer 12,5cm, glebokosc 20cm.
    Calosc oczywiscie mdf, obudowa 9litrow, tunel HP50x145, wykonczenie fornir ZEBRANO 0112PS zakupiony w C-D-O. Okleine modyfikowana na flizelinie ta kladzie sie bardzo latwo, jest elastyczny i przy podgrzaniu wikolu zelazkiem nie kruszy sie i bardzo dobrze sie go przycina. Na dole kolumny dolozylem 10cm kawalek mdfu 12mm zfrezowanego z gory, aby kolumny nie wygladaly calkiem prosto i wg mnie duzo to zmienilo..Na fornir kilka warstw domaluxu do parkietu polysk.

Zwrotnica:
    Bede nad nia siedzial, wykorzystam jak najwiecej informacji z forum gdy ludziki pomierza arny na razie na seasie jantzen cross cap 4,7uF bez tlumika gdyz poziom glosnosci idealnie zgrywa.

Naped:
    Mial zajmowac niewiele miejsca, a ze w garazu jakis czas juz lezalo sobie i sie kurzylo nowe radyjko sony`ego, zaraz posluzylo jako napedzik... zasililem to zasiaczem koputerowym, wylaczylem na stale wentylator aby nie buczal. Jako ze z kolumn nie bedzie potrzeby wydobywania basu, radio w zupelnosci wystarcza. Obudowane cienkim mdfem ofornirowane i polakierowane jak kolumny aby sie zgralo. (skrzyneczke zrobila dziewczyna)

Podsumowanie
    arn byl trafnym wyborem do tego co chcialem uzyskac. Dosyc wysoko ciagnie, srednica czysta, klarowna, gitary i wokal mile dla uszu na czym najbardziej mi zalezalo. basu jak na takie male glosniczki jest troche, jest lekko za srednica, bardziej pomruczy niz wykopie jednak nie meczy i mozna sluchac tego dlugo co jest wielka zaleta tych malych glosniczkow. seas jest tu aluminiowym uzupelnieniem gory, talerzy dzwoneczkow czego brakuje arnom, pasuje tu lepiej niz przy tonsilu 13 40 2 z ktorym niedawno mialem ta kopulke.
    Dziewczyna zadowolona, wiec czego chciec wiecej

wiecej fotek wrzuce za dnia

Widze ze jestem pierwszy:)
    Bardzo fajna konstrukcja, kiedyś myślałem o czymś takim plus do tego jakis basowiec z boku. Ale koncepcja poszła do "archiwum" nie została wykonana.
    Te małe ARNki grają naprawde bardzo przyjemnie, mam je w centralu i na tyłach w kinie. Mają bardzo przyjemną średnicę, nie wybijają się nadmiernie, ale i nie są gdzieś tam w tle.
    Ogólnie to udana konstrukcja, gratuluje. No i najważniejsze że zadowoliłeś swoja przyjaciółkę :)
    Co do pomiarów to ktoś już je mierzył. Na www.audiomania.info jest tutorial o zwrotnicach, chyba autorstwa Yoshiego. Tam był przykład własnie na arn-116.
    pzdr Devolt

Ps
    Tu masz linka na koncu tego artykułu jest przykład zwrotnicy ale dla układu jednodrożnego.
    [code]http://www.audiomania.info/articles.php?id=37[/code]

Skomentuj

bardzo fajnie to wyglada. wydaje sie ze to normalne kolumny tylko ze jak zlapie w dlon ARNa to juz zmienia mi sie skala :lol:
      dla porownania daj jakas fotke z "normalnymi" kolumnami
      pomysl z zabudowa radia bardzo fajny
      na miniaturce myslalem ze to jakies stare radio z 2 pokretlami co by idealnie pasowalo do stylu kolumn. szkoda ze jego oswietlenie bedzie psulo troche efekt :???:

Skomentuj

przeciez masz porownianie

trzeba wziac pod uwage ze tu nie ma frezow a obok dla kepa sa wiec tez troszke myli rozmiarowo to

Skomentuj

A mnie ta okleina przyprawia o zawrót głowy :P Ważne, że spełnione zostały założenia :)

Skomentuj

no zapomnialem jak zawsze sprecyzowac... chodzilo mi o porownanie gotowych

Skomentuj

to musisz niestety poczekac do konca wrzesnia bo w drugiej polowie sie za kepy wezme

Skomentuj

Ale to zebrano wymiata :roll: Normalnie śliczny jest ten fornir, jak i całe kolumienki. Tylko ten panel od radia tak pasuje to reszty...ech :P

Skomentuj

Nie wiem czy zauważyłeś, ale radia samochodowe najczęściej nie grają płasko, tylko są dostosowane do warunków w samochodzie. Także tam takie 100Hz jest podbite, specyficzna średnica etc

A kolumienki - bardzo fajne. Najpierw mówisz, że to małe ARNy, a potem patrze na zdjęcie, a to takie kolosy... Ehh te proporcje

Skomentuj

Fornir nie w moim stylu - prowadzi do oczopląsu :P

Ogólnie dobra robota

Skomentuj

a tu światło dzienne, tamte pod wieczor byly robione i z lampa roznie wychodzi przy kompaktach.. sa raczej takie jasniejsze:

Skomentuj

Bardzo fajna konstrukcja , według mnie dobra robota :grin:

Skomentuj

fotki naturalne, bardziej oddajace kolor forniru po lakierowaniu:

Skomentuj

W sumie ciekawy ten fornir. Ale nie wiem do czego by u mnie pasował :)

Skomentuj

Nie no kozacki sprzęcik! Jak dla mnie bomba! Wizualnie paczki są ekstra. Ale powien Ci że trochę razi ten wysokotonowiec w porównaniu do arn`ów... gdybys go wcisnął między arny a BR dużo niżej było by genialnie :) A radyjko wymiata :) Co z tego że kolorystyka wyświetlacza.... jest wesoło przynajmniej :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Camel-
                                Najpierw mówisz, że to małe ARNy, a potem patrze na zdjęcie, a to takie kolosy... Ehh te proporcje
                                bo sa w rzeczywistosci malutkie wymiary sa podane:)

mam taki maly problemik.. w radiu sa wejscia audio pod zmieniarke, gdy podlacze sygnal z kompa pod te wejscia radio nie widzi go.. moze trzeba ktorys z kabli z kostki zasilic zeby bral sygnal z kompa ?

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123
                                  mam taki maly problemik.. w radiu sa wejscia audio pod zmieniarke, gdy podlacze sygnal z kompa pod te wejscia radio nie widzi go.. moze trzeba ktorys z kabli z kostki zasilic zeby bral sygnal z kompa ?
                                  Witaj !

Zobacz na stronkę http://www.studio24.prv.pl/ Tam znajdziesz opisy przeróżnych złącz do caraudio, możliwe że do Twojego radia też będzie opisane.

Jesli chodzi o kontrukcję to gratuluję, wg mnie bardzo udana. Hmmm zasilanie radiem samochodowym, nieco wyjście małej mocy i w dodatku zasilacz komputerowy wprowadza ostre szumy do sygnału. Pomimo tego że radia samochodowe mają odpowiednie filtry i tak się to czuje w dźwięku. Pamiętaj że zasilacz AT/ATX jest zasilaczem impulsowym, który nie daje idealnego napięcia stałego.

Z drugiej strony podczas testów mojej konstrukcji jak nie miałem jeszcze wzmacniacza to podłączyłem radio JVC + wzmacniacz samochodowy też poprzez zasilacz komputerowy. Grało to nawet dobrze, lecz z lekkimi szumkami. Tak jak ktoś wspomniał wyżej sprzęt caraudio gra nieco inaczej niż sprzęt domowy, nieco podbite basy etc.

Ogólnie wypasik, ale ja bym pomyślał chociaż o jakimś tanim amp + cd (może jakieś DVD z mp3 ?)

pozdrawiam

Skomentuj

Zamieszczone przez norman
                                    w dodatku zasilacz komputerowy wprowadza ostre szumy do sygnału
                                    sam zasilacz bez zadnych podpietych uzadzen podaje dosc czysty sygnal. np z podpietym CD to juz masakra :P

Skomentuj

wiec slucham obecnie lampki na PCL86 diy

Pierwsze co sie rzuca, po mimo zrodla-lapek, to przestrzen... Glosniki tez nie sa hi endem, ale zestaw do posluchania w niewielkim pomieszczeniu naprawde bajka. Niskich rejestrow jest wystarczajaco, srodek i gora plywajace... Na moim tranzystorze maja wieksza dynamike, wykop i punktowosc, tu wszystko melodyjnie spokojnie mile dla ucha.. Szkoda troche ze glosnoscia nie grzeszy, ale do normalnego sluchania i nauki,pracy przy kompie jak najbardziej pozytywnie. Jak bede mial okazje przywioze te kolumny do Ciebie Macieju i posluchasz

Lampka jest do kupienia, mam nowy projekt :wink:

Skomentuj

A mi sie pomysł łączenia tesli z alu seasem nie za bardzo widzi, troche inna półka

Skomentuj

Czaruję...
                                        X