Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[Kolumny 3-drożne] mds08,mds05,dx25

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pawel S., bardzo ładny jest taki basrefleks. W następnej konstrukcji (za rok? ) chyba się pobawie w coś takiego. Albo jakiś subwoofer. :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
      a koszt zwrotnic to 400zl!!
      SOry z czego wy te zwrotnice robicie , ze złota ?

Skomentuj

Zamieszczone przez cudny90
        Nie, ale z drutów o średnicy 2mm
        wtedy niebylo jeszcze drutow 2mm w polinku ;]
        najdrozszy tam byl kond 100uF jantzena - 50-60zl/szt!. dalem propozycje bipolara ale mialo byc wszystko zlozone z dobrych komponentow wiec jest jantzen...

Skomentuj

Yoshi_80, nie miej pretensji do Pawła - nasz klient , nasz pan :)

Skomentuj

nie rozumiem po co ta rozmowa? chyba lepiej włożyć coś konkretniejszego ? czy to szkodzi??? zwroty chyba wyszły cos ponad 300 zł, to nie jest wiele więcej niż 250 ,(przy całej sumie) a przynajmniej jest dobrze.
            Każdy producent woli robić na lepszych materiałach i to nie ważne co robisz lepsze zawsze lepsze! Poprosiłem Pawła o dobry produkt i go dostałem.

co do kosztów ktoś pytał to mniej więcej tak:
            głośniki coś ok 650
            zwroty coś chyba 330 z przesyłką czy 360 nie pamiętam :)
            mdf wraz z formatowaniem 105
            fornir egzotyk 85 zł (trochę zostało) forniry europejskie połowę tańsze
            kable 90
            watolina 15 (trochę zostało)
            kolce materiał na maskownice, terminale itp 88
            lakier profesjonalny poliuretan 1L-40 zeta (żadne castoramy)
            klej 30
            papiery konfirmaty itp załóżmy 15zł

do tego elektronarzędzia jakie użyłem
            -wiertarka
            -wkrętarka
            -frezarka
            -szlifierki, mimośrodowa i taśmowa
            -kompresor i pistolet do malowania

kleiłem na Expresie więc potrzebowałem kilka ścisków

najważniejsze........DIY :) pozdrawiam
            GG 8831716

Skomentuj

kable 90

co to za hiendowe kable:P?

Skomentuj

Zamieszczone przez morutino
                Yoshi_80, nie miej pretensji do Pawła - nasz klient , nasz pan
                Nie no jasna sprawa, z poczatku nawet nie wiedzialem ze te zwrotnice to Paweł robił.

Są miejsca gdzie dobra część wpłynie na efekt końcowy a sa miejsca gdzie jest to tylko strata pieniędzy - taki miejscem jest wejsciowy polipropylen 100uF .

Są miejsca gdzie mozna sensownie zaoszczedzić i trzeba to robić, te zwrotnice wyszły o conamniej 100zł za drogo, głownie za sprawa tych dwóch opasłych kondów.

Niby nie ma na co dołozyć zaoszcżedzonych 100zł w konstrukcję bo głosników za te nieco wiekszą kwotę moze i lepszych nie kupimy.
                Ale kolega mógł kupić sobie za to frezarke i zrobić te kolumny jak trzeba! Podfrezowanie dla głosnika daje 100x wiekszy efekt niż wymiana kondensatorka którego wpływu nawet nie sposób zmierzyć. Więc jak ktoś chce dbać o takie detale i ma być "coś konkretniejszego" to chyba od dobrych podfrezowań powinno sie zaczynać a na dobrych kondensatorach kończyć a nie na odwrót !!!!

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80
                  Podfrezowanie dla głosnika daje 100x wiekszy efekt niż wymiana kondensatorka
                  na wszystkich glosnikach czy glownie na wysokotonowym?

Skomentuj

Glownie na wysokotonowym - chodzi przeciez o dlugosc fali.

Skomentuj

Na każdym coś daje ale wysokotnowym ma to największe znaczenie i jest najbardziej widoczne.

Skomentuj

Yoshi_80 -nie czytasz kolego moich postów
                        -przeczytaj jakie narzędzia użyłem , bo napisałem ciut wyżej
                        -przeczytaj o frezach
                        -i zaglądnij na moja stronę www wtedy się zorientujesz co robię i czy mam frezarkę
                        -i może się skapniesz gdzie mam tą Twoją zaoszczędzoną stówkę

i nie wiem czy doczytałeś TO MOJA PIERWSZA KONSTRUKCJA

Skomentuj

morutino, spokojnie, nie ma sie co denerwowac niepotrzebnie, krytyka musi byc bo dzieki temu wiadomo co mozna poprawic w konstrukcji lub co nalezy wziasc po uwage w nastepnej. Jesli chodzi o frezy i umiejscowienie wysokotonowki to ma to wplyw na charke kolumny itd wiec przy lepszych konstrukcjach powinno sie brac takie czynniki pod uwage. Podobnie z kosztami dobrze jest wiedziec ze mozna zrobic cos taniej co zagra tak samo i kazda zaoszczedzona kasa liczy sie (bo mozna ja wpakowac w polepszenie konstrukcji) chyba ze robisz hiend.. to troche inne zalozenia juz.

Skomentuj

nie bardzo rozumiem, zrobię frezy czyli głośniki "wejdą" głębiej o 4mm i co to zmieni? zagrają lepiej? to jest jeszcze wykonalne tak samo jak wykonalne sa maskownice, które chcę zrobić

Skomentuj

nie bardzo rozumiem, zrobię frezy czyli głośniki "wejdą" głębiej o 4mm i co to zmieni? zagrają lepiej? to jest jeszcze wykonalne tak samo jak wykonalne sa maskownice, które chcę zrobić
                              Po 1 muzialbys zrobic frezy po wszystkie glosniki zeby nie mieszac w fazie.
                              Po 2 umiejscowienie glosnika wysokonowego na kolumnie ma wplyw na charakterystyke (tak samo jak np krztalt frontu glosnika czy frezy) poniewaz dla fali jaka jest dzwiek mamy szereg nieciekawych akustycznie efektow ( http://pl.wikipedia.org/wiki/Fala ) dyfrakcja interferencja pozniej odbicia itd bleble, ktore potem wychodza na charce jako piki. Ma to najwiekszy wplyw przy glosniku wysokotonowym poniewaz wytwarza ona male dlugosci fali szczegolnie podatne na te rozne "nierownosci".

Jesli gadam od rzeczy niech mnie ktos poprawi:P...

Skomentuj

Imho przy takiej wielkości fal, nie ma to aż takiego znaczenia, ale jeśli chodzi o dyfrakcje fali itp, to jestem na poziomie gimnazjalnym.

Poza tym frez pod wysokotonówke - jeszcze bym uwierzył, że może coś zmieniać, w końcu kiedyś były teorie właśnie takie, że zmieniało się głębokość głośników właśnie dopasowując fazy do siebie (czego osobiście w zakresie do 90* nie słysze).

Ale jak się frezuje wszystkie głosniki to ja już sensu oprócz estetycznego nie widzę.

Skomentuj

jak sie robi frez pod wysokotonowke to co za problem w takim przypadku robic pod niskosredniaka? zreszta malo estetycznie wygladalby podfrezowany tweeter, a midwoofer juz nie

Skomentuj

morutino, mnie nie interesuje jakich narzędzi użyłeś, dla mnie mogłeś kolumny wyskrobać pilniczkiem do paznokci. Ja oceniam konstrukcje, jak ktos nie robi ferezów to zwykle dlatego ze nie ma mozliwosci (narzędzi).
                                    Jak ktoś specjalnie zostawia głosniki na wierzchu to nie ma to żadnego merytorycznego uzasadnienia bo to nie polepsza ani strony akustycznej ani strony wizualnej, wręcz przeciwnie pogarasza obie.

Więc, jak ktoś ma zapały do budowania kolumny "jak trzeba" to powinien być konsekwentny i robić wszystko zgodnie ze sztuką a nie tylko "rasować" kolumne w takich miejscach gdzie akurat ma to marginalne znaczenie.

Jak nie wiesz jaki jest wpływ braku pdferzowania to mysle ze bez problemu znajdziesz na to odpowiedź chociażby na audiomanii bo ktoś kiedysz robił pomiary, wystarczy tylko chcieć wiedzieć.

Mówienie, że frez nic nie daje jest oczywistym błedem jeżeli jednocześnie sie walczy o jakosć drogimi elementami, kupuje lepsze głsoniki, stara sie mieć wyrównane pasmo. Te pasmo nie bedzie równe jak każdy z głsoników bedzie odstawał od frontu. Wachania miedzy szczytowo dla kopułki w wyniku braku frezu mogą siegnac 6dB, czy to dla was mało ?

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80
                                      Wachania miedzy szczytowo dla kopułki w wyniku braku frezu mogą siegnac 6dB, czy to dla was mało ?
                                      - Yoshi po co piszesz takie rzeczy :cool: , zaraz ktoś poprosi abyś pokazał taki pomiar i co? - posypie się 5 stron tekstu i nic to nie zmieni :twisted:

konstrukcja wizualnie mi sie podoba

Skomentuj

Szczerze powiem. Do tej chwili nie miałem pojęcia, że frezy to lepsza jakość. :?: Wizualnie wcale mnie frezy nie cieszą, a o jakości nie wiedziałem. Myślisz, że ma to taki wpływ? Usłyszę to? hmm... bo jeszcze zrobię... choć teraz trudniej, a maskownice też chcę

ktoś śmiał się z kabli :) i pytał o nie to procab

dzieki Wszystkim za komentowanie

:thx:

Skomentuj

ktoś śmiał się z kabli :) i pytał o nie to procab
                                          Ja tylko sie zdziwilem ze to az 90zł. w takim razie masz ich..18m czyli po 9m / kolumne. Wydaje mi sie to duzo ale ok pewnie gdzies te metry sa uzyte. Kabelek fajny same dobre opinie o nim i sam tez zamierzam sie zaopatrzyc :)

Skomentuj

Czaruję...
                                          X