Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[ Kolumny 2-drożne] Kolumny Michała K. MDT-29+M18WH

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

przemku, jak to juz michal napisal docelowe pomieszczenie bedzie wieksze. jednak narazie jest w budowie :P
    a na testach wyladuje u UKAsza w wiekszym pomieszczeniu

Skomentuj

Przepraszam nie zauważyłem. Przecież to trzech "gwardzistów" z Koszalina. :wink:
      Czy tak, czy siak, mam nadzieję, że dźwięku nie bedziesz psuł tym "paskudztwem" - revmasterem? (Oczywiście żart) :mrgreen: Życzę szybkiej przeprowadzki do pomieszczenia "docelowego" i wielu przyjemnych chwil przy "odsłuchach".
      Pozdrawiam.

Skomentuj

Zamieszczone przez przemo-lukas
        Zebrano jeszcze fajniejsze. :mrgreen:
        mi tez sie bardziej widzi

Skomentuj

fajne kolumienki zawsze mowilem ze w tej kat cenowej jedna z najlpeszych rzeczy :)
          no i gratuluje rozmieszczenia el w zwrotnicy :P

Skomentuj

konstrukcja jak dla mnie miodzio Michał K. powiedz jaka maja wysokosc te kolumny? ten ravemasterek wyglada bosko przy tych kolumienkach

Skomentuj

Zamieszczone przez Michał K.
              18.5x28x100 + cokoly szersze o 1cm, wysokie na 2.2cm

Skomentuj

http://www.studio16hertz.pl/kolumny/dacapo/dacapo1.html

Wydaje się być bardzo podobny sprzęt... To jakie koszty wyszły u Ciebie skoro taka tu cena ?? :p

Skomentuj

Zamieszczone przez MormoN
                  http://www.studio16hertz....po/dacapo1.html

Wydaje się być bardzo podobny sprzęt... To jakie koszty wyszły u Ciebie skoro taka tu cena ?? :p
                  wyszło mi ok. 1200-1300zł ale jak na kieszeń nastolatka to naprawde dużo.

Skomentuj

Mój znajomy chce sobie takie sprawić od '16HZ' ... żal d*pę ściska :p

Skomentuj

Nie na temat...
                      MormoN, niech kupi a my sie zjedziemy do niego z DIY. jak uslyszy roznice (tzn nie uslyszy) to sie zalamie ze tyle wydal :P

Skomentuj

Bardzo ładne. Ale jeżeli używane z subwooferem jednocześnie to bez sensu chyba że masz filtrowane bassy w kolumnach. Tak samo miałem i m18wh ale z d25ag i bsw124II ale bass z kolumn nakłada się z bassem z suba. Kolumny w closed z qtc 0.9 lub filtrowanie aktywne i dopiero można tym grać.
                        Wszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
                        Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.

Skomentuj

Zamieszczone przez kondrax
                          bass z kolumn nakłada się z bassem z suba
                          Gadasz od rzeczy... bas w kolumnach filtruje sie sam - nie porzeba rzadnej dodatkowej filtracji a nawet mysle ze jest ona niewskazana.

Jedyny przypadek gdzie jest inaczej to gdy chcesz zwiekszyc wytrzymalosc mocowa kolumn - to po prostu wysoko ucinajacy filtr subsoniczny.

Skomentuj

Zamieszczone przez n_omyzs
                            Jedyny przypadek gdzie jest inaczej to gdy chcesz zwiekszyc wytrzymalosc mocowa kolumn
                            dokladnie. mi np kolumny na vifach XT znakomicie sie zgrywaja z subami na MDS08 wiec vify nie beda filtrowane :P

Skomentuj

Jak koledzy trochę więcej będziecie się w kolumnach i głośnikach orientować i poczytacie i doświadczenia nabędziecie to wtedy pogadamy i zapraszam do poczytania na audiostereo.pl

Powiem tylko trochę bo się wymądrzać nie chce. Mierzyłem m18wh i bsw parametry T/S jak i charakterystyki także nie wymyślam sobie. Jak byś posiadał parametry i podstawił sobie do chociażby LspCad to byś zobaczył jakie kolano masz na bassie, jak masz bass podbity dzięki tym 47hz strojenia. Dodatkowo BSW ma strojenie EBS i także ma kolano. Także z połączenia tego razem charakterystyka nie jest prosta.

Od kiedy bass filtruje się sam? Co to za nowe wymysły? To że głosnika nie słychać przy niskich częstotliwościach to nie znaczy że on nie pracuje.
                              A i to że bass góruje u ciebie nad resztą pasma to też inna sprawa, nie martw się z wiekiem ci przejdzie.

[ Dodano: 2008-10-18, 19:23 ]
                              http://audiohobby.pl/topic/1/1074 tu troszkę na ten temat

Skomentuj

Jakbys troche spuscil z tonu i mniej sie puszyl to zauwazylbys ze:

Od kiedy bass filtruje się sam? Co to za nowe wymysły? To że głosnika nie słychać przy niskich częstotliwościach to nie znaczy że on nie pracuje.
                                To sytuacja o ktorej pisalem czyli zastosowanie filtra subsonicznego w celu zmniejszenia niepotrzebnych wychylen w zakresie pasma w ktorym glosnik juz nie gra (ale dalej pracuje). Ponizej jeszcze raz moj post, dla jasnosci:

Zamieszczone przez n_omyzs
                                Jedyny przypadek gdzie jest inaczej to gdy chcesz zwiekszyc wytrzymalosc mocowa kolumn - to po prostu wysoko ucinajacy filtr subsoniczny.
                                byś zobaczył jakie kolano masz na bassie, jak masz bass podbity dzięki tym 47hz strojenia. Dodatkowo BSW ma strojenie EBS i także ma kolano. Także z połączenia tego razem charakterystyka nie jest prosta.
                                Ja budujac suba, kolumny, monitory buduje je tak zeby nie miec np zadnych podbic w basie na sktraju pasma - to ewidentny blad konstruktora jesli jest gorka (lub do dupy glosnik) no chyba ze ktos chce gorke ale nie mowimy o takiej sytuacji. Podobnie z subem - od tego jest regulacja odciecia i "glosnosci" aby dopasowac sub do kolumn tak zeby gral na takim samym poziomie co reszta zestawu i zaczynal odtwarzac te czestotliwosci z ktorymi nie radzi sobie monitor.

Od kiedy bass filtruje się sam? Co to za nowe wymysły?
                                Bas filtruje sie sam - to oczywiste. Charakterystyka na basie opada :) nie zauwazyles tego? :) jesli masz OZ to 6db/okt jesli masz BR to 12db/okt. Jesli zaprojektowales wadliwe kolumny bez plaskiej charakterystyki przetwarzania tylko z jakas gorka to raczej blad konstruktora a nie jakis typowy przypadek ktory nalezy naprawiac wymyslnymi sposobami. Jak juz wyzej pisalem do takiego zestawu w ktorym charka opada 6-12db/okt mozna spokojnie dopasowac za pomoca 2-3 potencjometrow w filtrze suba (f, poziom, ew faza) tak aby caly zestaw gral rowno w pasmie.

A i to że bass góruje u ciebie nad resztą pasma to też inna sprawa, nie martw się z wiekiem ci przejdzie.
                                Nie mam tego problemu. Szkoda ze pycha z wiekiem nie przechodzi tylko wzbiera na sile..

Jak koledzy trochę więcej będziecie się w kolumnach i głośnikach orientować i poczytacie i doświadczenia nabędziecie to wtedy pogadamy i zapraszam do poczytania na audiostereo.pl
                                Czasem czytam to i owo, co z tego?

Skomentuj

a tak poza tym, troche masz ciasno przy kompie :razz:

taki mały offtopic xD

Skomentuj

kondrax: a o ile jest ten bas w M18 podbity? 2-3dB? A wiesz jak samo pomieszczenie odsluchowe wplywa na ch-ke w zakresie basu? te 2dB nie maja praktycznie zadnego znaczenia - podbij sobie czy obniz ch-ke equalizerem np w foobarze o 2dB to sam sie przekonasz - wiecej praktyki, a mniej teoretykowania. nie chce przez to powiedziec, ze strojenie na 47Hz tej Vify to dobre rozwiazanie - nie mialem nigdy tego glosnika w lapach. uczulam tylko na wyniki symulacji i glupie 2dB w zakresie 50Hz, ktorymi nie ma co zawracac sobie glowy...

Skomentuj

No i widzisz kolego , kłócić się nie będę ale:

Sam piszesz że błędem konstruktora jest górka a w tym przypadku niestety jest.

Druga sprawa sub wytrzymałość mocowa. Parzyłeś jaką ma m18wh w obudowach? Chyba raczej nie ale wypowiadasz się pierwszy. Wiesz czemu kolega dał 19L a nie 30L i 35hz jak firma esa w oryginałach po to kolego aby zwiększyć wytrzymałość mocową i także temu służy tak wysokie strojenie bo jak by dał okolice 35 hz aby wyrównać charakterystykę to by mu drastycznie wytrzymałość spadła. I trzecia sprawa. Trzecia sprawa: miałeś kolego m18wh? mierzyłeś ? słyszałeś? Ja mam, mierzyłem słyszałem. M18WH maja tak słabą wytrzymałość mocowa że w 21L i 47hz jak miałem na piosence petera gabriela z płyty ovo mało membran nie wypluwało a sub się ledwo rozkręcał na 10 godzinie wzmaka. Co by było jak bym dał mniejsze strojenie. Gdzie normalnie słucham 9 do 10.Jeszcze jedno sam napisałeś charakterystyka dla b-r opada 12db/octave. To że m18wh ma f3 w okolicach 47hz, to nie znaczy ze częstotliwości poniższe są wycięte a jedynie ich nie słychać a membrana lata jak szmata jak jest głośniej na utworach z niskim basem bez wycięcia ich w połączeniu z subem jest lipa. M18wh ma słabą wytrzymałość mocową i szybko kończy mu się wychylenie a sub się dopiero rozkręca. Dając te 47hz wytrzymałość się zwiększa i troch go odciąża.

No i następny kolega pisze i sam siebie ośmiesza pisząc nie miałem głosnika w łapach ale wypowiada się ze mam więcej praktyki mieć. Koledzy ja ten głośnik tak wymęczyłem pomiarami i testami że wiem co on potrafi. Zacznijcie się koledzy wypowiadać w tematach w których coś widzieliście,testowaliście a nie słyszeliście lub przeczytaliście na necie. Wybacz mi ale te twoje 2-3 db na wykresie w przypadku m18wh bardzo słychać bo ten głośnik jest słaby na basie i z słabymi wzmakami bassu nie ma z niego dlatego go wszyscy sztucznie podbijają strojeniem.

Nie chcę się tu koledzy kłócić itp ale strasznie mnie wkurza jak się wypowiadają ludzie co danego głosnika na oczy nie widzieli, a najwięcej maja do powiedzenia.

[ Dodano: 2008-10-19, 09:47 ]
                                      A i jeszcze jedno jak f6 około 41hz masz dla m18wh w 18L i 47hz to charakterystyka subwoofera powinna spotkać się gdzieś około -6db z charakterystyką subwoofera aby się ładnie pokryły. A odcięcie na subie penie masz 50hz najmniej:

Skomentuj

UWAGI MODERATORA
                                        No i widzisz kolego , kłócić się nie będę ale
                                        ale jak bardziej sie z czyms takim rozkrecicie to zamkne temat a wam dam po ostrzezeniu ;] i to sie tyczy kazdego kto klotnie wywola...

Sam piszesz że błędem konstruktora jest górka a w tym przypadku niestety jest.
                                        jak juz wczesniej zauwazyli to jest jedynie 2db.
                                        jakbys znalazl pomiary irka suba na GDN 27-150 w roznych obudowach z roznym strojeniem a pozniej to porownal do winisd to bys zauwazyl ze ta gorka jest wrecz pozadana! niestety nie pamietam w jakim temacie to jest :???:
                                        Druga sprawa sub wytrzymałość mocowa
                                        kolega UKA juz slyszal tego suba. krotko ale odrazu stwierdzil ze obudowa jest za duza ;]

Skomentuj

kondrax: a wziales pod uwage, ze moze twoj wzmacniacz jest za slaby i stad latanie membran? albo moze podbijasz loudnessem czy innymi cudami bas...?
                                          No i następny kolega pisze i sam siebie ośmiesza pisząc nie miałem głosnika w łapach ale wypowiada się ze mam więcej praktyki mieć. Koledzy ja ten głośnik tak wymęczyłem pomiarami i testami że wiem co on potrafi. Zacznijcie się koledzy wypowiadać w tematach w których coś widzieliście,testowaliście a nie słyszeliście lub przeczytaliście na necie. Wybacz mi ale te twoje 2-3 db na wykresie w przypadku m18wh bardzo słychać bo ten głośnik jest słaby na basie i z słabymi wzmakami bassu nie ma z niego dlatego go wszyscy sztucznie podbijają strojeniem.
                                          bo roznica 2-3dB w okolicach 50Hz nie ma wiekszego znaczenia - zamiast medrkowac co to nie miales podbij sobie albo oslab w foobarze zakres 55Hz o 2dB i sam sie przekonasz, ze kolosalnej roznicy nie ma. Powiedzialbym nawet ze wiele osob by nie uslyszalo roznicy... W170S w aplikacji Alto II w symulacji rowniez ma jakies tam podbicie, a nikt sie tym nie przejmuje. Znacznie wieksze znaczenie na odbior basu ma nasze pomieszczenie odsluchowe i ono wprowadza ogromne piki i oslabienia na ch-ce. To ze slychac roznice w wyzszym strojeniu na M18 wynika raczej z podwyzszenia f3/f6, ale przede wszystkim zmiany ch-ki opoznien grupowych. Podbicie 2dB ma w tym przypadku najmniejsze znaczenie. Aha no i na koniec: wyzsze strojenie nie oznacza bezposrednio lepszej wytrzymalosci mocowej, chociaz najczesciej tak w istocie jest, ale do pewnej granicy... Jak w utworze bedziesz mial bas w zakresie 35hz (a taki sie zdarza, czasem rowniez nizszy) to przy strojeniu na 47Hz bedzie jak najbardziej wypluwalo membrany.

Skomentuj

Czaruję...