Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Subwoofer Jarka (STX GDN-27-450-8-SC)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Subwoofer Jarka (STX GDN-27-450-8-SC)

Witam. Chciałbym przedstawić wykonany przez siebie subwoofer. W założeniu miał to być niedrogi subwoofer do wykorzystania w domu (kino domowe, muzyka) oraz do nagłaśniania niewielkich imprez. Budowa subwoofera trwała 2 miesiące z racji tego, że studiuję 200 km od domu i bywałem w nim dosyć rzadko. Jest to moja pierwsza konstrukcja diy audio w życiu. Przed jej wykonaniem przestudiowałem dokładnie forum oraz przyjrzałem się wielu już wykonanym konstrukcjom.

Głośnik:
    Zastosowałem głośnik niskotonowy STX GDN-27-450-8-SC z racji dobrych parametrów i przyzwoitej ceny.

Obudowa:
    Obudowa została wykonana z płyty wiórowej OSB o grubości 22 mm. Została sklejona wikolem i dodatkowo skręcona wkrętami do drewna. Jej pojemność wynosi 54 litry (troszkę więcej niż wskazała symulacja dlatego, że w przyszłości być może umieszczę w środku wzmacniacz). Obudowa strojona bass refleksem o średnicy 10 cm i długości 10 cm (powinien być nie co dłuższy). Została w środku lekko wytłumiona watoliną. Na obudowie znajduje się naturalny fornir (dąb) klejony oczywiście na Moment. Pierwsza klejona ścianka (na szczęście dolna) wyszła tragiczne. Powstały wybrzuszenia. Okazało się ze użyłem za małej ilości kleju. Poprzez nacięcie forniru i wprowadzenie tam kleju udało się to w miarę naprawić. Kolejne ścianki wyszły zdecydowanie lepiej. Nie należy żałować kleju. Po przeszlifowaniu fornir został pomalowany 3 warstwami lakierobejcy (orzech). Mimo, że wyszło bardzo dobrze, to nigdy więcej nie użyję lakierobejcy do malowania. Zdecydowanie bardziej podoba mi się fornir w swoim naturalnym kolorze pomalowany jedynie lakierem bezbarwnym. Do wykonania nóżek użyłem pionów murarskich w kształcie stożka, oszlifowanych i pomalowanych srebrną farbą.

Wrażenia:
    Po uruchomieniu byłem pozytywnie zaskoczony. Bas był silny i dynamiczny. Głośnik grał dopiero 2 godziny na stosunkowo słabym wzmacniaczu. Po dłuższym wygrzaniu spróbuję pobawić się jeszcze strojeniem zwiększając długość bass refleksu.

Koszty:
    Większość narzędzi i elementów do budowy (płyta wiórowa, kleje, farby, śruby, wkręty itp.) miałem już w domu. Zakupiłem:

głośnik STX GDN-27-450-8-SC – 114 zł
    bass refleks – 7 zł
    terminal głośnikowy – 9 zł
    fornir – 40 zł
    lakierobejca – 30 zł
    4 piony murarskie – 20 zł
    watolina do wytłumienia – 5 zł
    klej Moment 1l – 30 zł
    materiał na maskownicę – 5 zł
    Razem: 230 zł

Zapraszam do komentowania mojej pierwszej konstrukcji:)
    Pozdrawiam!

Bardzo ładny subik, podoba mi się

Pomaluj jeszcze śrubki na czarno, to będzie miodzio

Maskownice również sam robiłeś? Fajnie sub się z nią prezentuje, kolor też niczego sobie

Skomentuj

Po 10 minutach od wysłania swojej konstrukcji na forum poszedłem pomalować śrubki na czarno, bo mnie raziły. Myślałem, że srebrne będą się komponować ze srebrnymi nóżkami. Czarne jednak wyglądają zdecydowanie lepiej. Tak, maskownicę wykonałem samodzielnie.

Skomentuj

No, no, zrobił na mnie wrażenie :) Bardzo podoba mi się kolor i ogólnie całość prezentuje się bardzo ładnie. Czym to napędasz?

Skomentuj

Zamieszczone przez katronic
          Do wykonania nóżek użyłem pionów murarskich w kształcie stożka, oszlifowanych i pomalowanych srebrną farbą.
          :lol: musze powiedziec ze masz fantazje :lol:
          znakomita improwizacja :P
          Pierwsza klejona ścianka (na szczęście dolna) wyszła tragiczne. Powstały wybrzuszenia
          jak widac na zdjeciu nr 2 zle kleisz fornir :!:
          klejac na kleje kontaktowe nie trzeba stosowac trwalego obciazenia!
          czekasz az klej wyschnie i wtedy dociskasz go punktowo jednorazowo z duza sila. pozniejsze obciazenie jest zbedne ;]

czym to zasilasz? sygnal jest przynajmniej filtrowany?

Skomentuj

Obudowa strojona bass refleksem o średnicy 10 cm i długości 10 cm (powinien być nie co dłuższy)
            Po dłuższym wygrzaniu spróbuję pobawić się jeszcze strojeniem zwiększając długość bass refleksu
            Oj nie wiem czy dasz rade zestroic bude tym br co teraz masz,przy tej srednicy dlugosc br powinna sie wachac miedzy 25-30cm,patrzac na wielkosc twojej obudowy i po odjeciu minimalnej odleglosci od plyty do poczatku rury br nie sadze abys tego dokonal,lepiej jak bys zastosowal rure o mniejszej srednicy np. 68x220mm. Slyszalem pare subow ktore mialy strojenie takie jak Ty teraz masz (nawet z dluzsza rura) i zaden dobrze nie gral. Czasem lepiej jest zrobic testy z wezszym br niz isc na latwizne i wsadzac zbyt duzy tylko poto zeby nie bylo slychac swistow.

Aha,i czy Henkel moment nie ma przypadkiem 800ml pojemnosci? :wink:

Skomentuj

Efekt koncowy z maskownica jest swietny:)

Skomentuj

ciekawa konstrukcja ogolnie gut, tylko nie podoba mi sie ten br z boku ale to przeciez kwestia gustu o nich sie nie dyskutuje 9/10 ... jestem ciekawy jak gra;D

Skomentuj

Paweł S. pomysł ze stożkami zapożyczyłem od jednego z konstruktorów diy na jakimś forum. Bardzo mi się spodobał. Jeśli chodzi o klejenie to wydawało mi się, że dłuższe obciążenie w niczym nie przeszkadza. Oprócz pierwszej felernej ścianki, reszta wyszła bez zastrzeżeń. Obciążenie każdej ze ścianek trwało około 10 godzin.

La'Mefenzo i Pawel S. głośnik na probe napędzał nieduży wzmacniacz kolegi Sony TA-FE200.

marian z tego co czytałem to w takim położeniu bass refleksu (w rogu) można zastosować krótsza rurę. Zgadzam się jednak, że ta co jest obecnie jest za krótka. Przepraszam, oczywiście Henkel moment występuje w pojemności 800ml:)

Skomentuj

wydawało mi się, że dłuższe obciążenie w niczym nie przeszkadza. Oprócz pierwszej felernej ścianki, reszta wyszła bez zastrzeżeń. Obciążenie każdej ze ścianek trwało około 10 godzin.
                    nie szkodzi ale i nie pomaga. tutaj nie chodzi o czas ale o nacisk jednostkowy. zdecydowanie lepiej jest docisnac raz na malym kawalku niz tak jak zrobiles

Skomentuj

Zgadzam się, wystarczy starannie pokryć całą powierzchnię obudowy i forniru klejem. Po przyłożeniu i dociśnięciu nie ma szans tego odkleić. Ja zaraz po przyklejeniu obrabiałem i szlifowałem fornir i nie było żadnych problemów, wyszło idealnie.

Skomentuj

Zamieszczone przez jamess8
                        Zgadzam się, wystarczy starannie pokryć całą powierzchnię obudowy i forniru klejem. Po przyłożeniu i dociśnięciu nie ma szans tego odkleić. Ja zaraz po przyklejeniu obrabiałem i szlifowałem fornir i nie było żadnych problemów, wyszło idealnie.
                        Zamieszczone przez Paweł S.
                        nie szkodzi ale i nie pomaga. tutaj nie chodzi o czas ale o nacisk jednostkowy. zdecydowanie lepiej jest docisnac raz na malym kawalku niz tak jak zrobiles
                        dzieki za cenne uwagi, napewno wykorzystam w kolejnej konstrukcji

Skomentuj

z tego co czytałem to w takim położeniu bass refleksu (w rogu) można zastosować krótsza rurę
                          mozesz dokladnie napisac gdzie to wyczytales? moze sie dokrztalce bo to jakis fenomen.

Skomentuj

marian znajdę ten artykuł jak zasiądę przed swoim własnym komputerem. Zapewne dodałem ten artykuł do ulubionych. Generalnie było tam napisane, że w przypadku położenia bass refleksu tak jak w moim przypadku (bliżej rogu) można zastosować rurę krótsza o 20% niż w przypadku gdybyśmy umieszczali bass reflex pośrodku. Właśnie dlatego interesuje mnie sprawa jego wydłużenia.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian
                              katronic napisał/a
                              z tego co czytałem to w takim położeniu bass refleksu (w rogu) można zastosować krótsza rurę

mozesz dokladnie napisac gdzie to wyczytales? moze sie dokrztalce bo to jakis fenomen.
                              no to malo sie uczyles :P
                              tak jest faktycznie i chyba najszerzej o tym pisalo w instrukcjach hertza
                              jednak ten zysk to 2-3Hz :???: a nie 20-25% :P

Skomentuj

A widzicie,czyli moja (niby wymyslona) teoria co do umieszczenia br w danym miejscu w obudowie jest faktycznie prawda,ale nie wiedzialem ze zmienia sie nawet strojenie.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                                  jednak ten zysk to 2-3Hz :???: a nie 20-25% :P
                                  2-3db to moze byc 20-25% dlugosci rury :)

Skomentuj

n_omyzs, przeczytaj uwaznie 2x zanim odpiszesz ;]

Skomentuj

Drodzy forumowicze czy macie może pomysł jaki filtr dolnoprzepustowy mógłbym zastosować do swojego subwoofera?

Skomentuj

Drodzy forumowicze czy macie może pomysł jaki filtr dolnoprzepustowy mógłbym zastosować do swojego subwoofera?
                                        http://www.altron.com.pl/cgibin/shop...z&sid=089c2cfc

Skomentuj

Czaruję...
                                        X