Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

moja pierwsze diy na tvm tesla

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

moja pierwsze diy na tvm tesla

witam oto moja pierwsza konstrukcja na głośnikach tvm tesli

FRONTY
    wysokotonowe TESLA ARV 104 03 4 Ohm
    środek ARP-150-00/8
    niskotonowe TESLA TVM ARN 150/60/ 4OHM

WOFER
    Tesla ARN 226 07 4 / 226 0357/ 4 Ohm

ogólny koszty
    głośniki ok500zł
    płyta miałem
    fornir ok150zł
    klej,wkręty,szpachla,lakier,papier ścierny,kable i inne drobiazgi ok200zł
    zwrotnice 200zł
    w sumie niewiele ponad1000zł
    budowa zajeła mi ponad miesiąc przody frontów to3x1,8 mdf klejony i skręcany ,boki i tył to 2x1,8 komora na niskotonowe 10,4 l ,całość jest konstrukcją zamkniętą
    wofer to 20 l w pudle zamkniętym
    najpierw powstały dwie kolumny lecz brakowało im troche basu i tak narodził się sub przy którym gałke basu musze cofać do około połowy bo pzy 3/4 zaczyna być sajgon w pokoju[/img]

Re: moja pierwsze diy na tvm tesla

Zamieszczone przez JA6
    sajgon w pokoju
    Chyba samogon Lepiej powiedz co tam pędzisz %-)

A tak na serio: co to za fornir?

Skomentuj

narobiles sie nad scieciami co dalo naprawde fajna bryle ale czemu na boga nie zrobiles frezow pod glosniki ?!?!?

Skomentuj

fornir to topola
        a z tymi podfrezowaniami tak jakoś wyszło

Skomentuj

:shock: ALE Z.A.J.E.#.#.#.#.# konstrukcja jeste pod wrazeniem, gratuluje pomyslu i udanego dziela :shock:
          UWAGI MODERATORA
          kolega ostrzezenie chce?

Skomentuj

Stolarka ciekawa ale reszta projektu dosc nieprzemyslana.. do tego drogo jak na taki sprzet.. no nie wiem mnie to nie rusza :smile: ..

aha poprawiam sie widzialem fotki z bliska, juz mnie tak stolarka nie rusza :P.. sciecia ok ale klej ci wszedzie powylazil i jest nierowno szlifowane, btw faktycznie gruby ten fornir. No i imbusy z jakims odcieniem czerwonego... zardzewialy czy jak?!

Polecam to foto w oryginalnym rozmiarze:
            http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...4e24c8d94.html

Skomentuj

Zamieszczone przez n_omyzs
              widzialem fotki z bliska, juz mnie tak stolarka nie rusza :P
              n_omyzs wszystko popsułeś hehe na pierwszy rzut oka wyglądało naprawdę ciekawie a teraz fakt masa niedoróbek widoczna na większym zdjęciu, jak wspomniał XYSiu brak podfrezowań co wygląda bardzo źle i po kiego diabła dwie kopułki ?

Skomentuj

stolarka ciekawa, oryginalna i nawet efektowna. jak na pierwszy raz to niezle wyszlo
                jednak dobor glosnikow, sposob ich rozmieszczenia itp juz sa mniej ciekawe. jak dojdzie do tego jeszcze koszt to sie zastanawiam czy wogole bylo warto :???:

czy kolumny to polaczenie 2 drog na 2xARN 150 + ARV oraz 2/3 zestawu 3-droznego?
                bo jakos bardzo nietypowo to wyglada...
                nic dziwnego ze brakowalo ci basu z kolumn skoro masz tam 2 wysokotonowki + sredniaka. tam wystarczylaby jedna dobra wysokotonowka ;]

ale i tak u mnie masz plus za wlozona prace
                i minus za nie przemyslana konstrukcje :twisted:

Skomentuj

Tak jak napisał Paweł S. stolarka piękna, ale brak porządnego rozważania nad efektem końcowym. Kolumny buduje się po to, aby ładnie grały, a wygląd jest na II miejscu tu jest jednak na odwrót.

W sumie to ciekawi mnie jak wygląda zwrotnica i czym jest to napędzane.

Skomentuj

te arn-y cieniutko sobie radziły ze środkiem dlatego średniak ,a dwie kopułki cóż przy tym zestawieniu wysokich było tyle co kot napłakał

[ Dodano: 2008-10-25, 23:14 ]
                    napędzam to cambridge azur 640 a zwrotnica to janbo A-3 sam narazie wolałem nie zabierać się za nie osobiście

Skomentuj

Zamieszczone przez JA6
                      te arn-y cieniutko sobie radziły ze środkiem dlatego średniak
                      To racja, nie dziwie sie ze chciales wiecej srodka.

Zamieszczone przez JA6
                      przy tym zestawieniu wysokich było tyle co kot napłakał
                      A to akurat bzdura.. popatrz na efektywnosci tych glosnikow. Jesli sluch masz ok (a pewnie masz) to jest to problem:

Zamieszczone przez JA6
                      janbo A-3

Skomentuj

w pierwszym podejściu miało być 2xarn+1xarv ale wyszła z tego masakra wysokie były ledwie słyszalne jakby nie mogły się przebić a po dołożeniu drugiego zmieniło się to diametralnie .Zwrotnice wolałem kupić gdyż moja wiedza jest jeszcze niewystarczająca do zrobienia ich samodzielnie

Skomentuj

Trzeba było powierzyć zwrotnicę doświadczonemu forumowiczowi. Ja na przykład zaufałem naszemu moderkowi Pawłowi i jestem zadowolony. Czekam teraz na dalszą część jego poczynań względem mojego audio.

Skomentuj

Moze warto bylo zapytac o zwrotnice bo:
                            - niskotonowy masz o SPL 87db razy 2 sztuki to masz razem 90db
                            - wysokotonowy ma 91db (tak jak sredniak) wiec i tak jest glosniejszy od midwoofera

Prawdpopdobnie w tej zwrotnicy jest rezystor szeregowo z arvka przez co ucina mu te pare db splu. Wystarczy go wywalic, a tak kupiles dodatkowy glosnik itd.

Skomentuj

niskotonowy masz o SPL 87db razy 2 sztuki to masz razem 90db
                              84db a z 2 szyukami bedzie 86db po zwrotnicy
                              wywaliles sporo kasy na dodatkowy glosnik wysokotonowy i sredniotonowy a wystarczylo kupic jedna dobra wysokotonowke do ktorej jest odpowiednia zwrotnica i bys byl zadowolony.
                              Zamieszczone przez JA6
                              napędzam to cambridge azur 640
                              no to niezla baza do budowy czegos lepszego :P

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                                84db
                                Pawel S., ale to jest wersja 60 z dodatkowym magnesem co podnosi SPL

Skomentuj

jak narazie jestem z tego zestawu zadowolony po przesiadce z plastikowej wierzy to i tak jest o niebo lepiej niż było a w praktyce ten skład głośników sprawuje się naprawde przyzwoicie Przycięty na zwrotce jest środek bo one są naprawde krzykliwe

Skomentuj

konstrukcja bod wzgledem stolarki spoko.. inna, nie zwykly klocek, jednak glosniczki troche nieprzemyslane w tym budzecie... wydajac tyle kaski mozna bylo miec duzo lepszy dzwiek..

Skomentuj

JA6, ok masz azura i pchasz do niego arny wybacz ale to wola o pomste do nieba bledy konstrukcji koledzy wymienili wiec powtarzac sie nie bede pozatym przy zakreconym hmmm glosnikowo projekcie danie zwerotki uniwersalnej to jakas pomylka

podsumowujac

kolejny objaw radosnej tworczosci nie popartej ani wiedza ani nawet popytaniem na forum czyli kasa w bloto bo np

w tej kasie masz
                                      m18 plus morela
                                      badz nieco dorzucisz i masz hds 180 a te konfiguracje kolego zjedza twe kolumny bez popijania i pozwola azurkowi rozwinac skrzydla a teraz go tlamisisz

Skomentuj

Pawel S., ale to jest wersja 60 z dodatkowym magnesem co podnosi SPL
                                        aha - w takim razie z tego basu nie bedzie - przeciez to bardziej szerokopasmowka niz woofer :P

JA6, w jakiej pojemnosci siedza te ARNy?
                                        bo moze by tak je wymienic na ARN 150-05-4 i do tego vifa D27TG05 z pozadna zwrotnica i moze zmienisz zdanie?

Skomentuj

Czaruję...