Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

moja pierwsze diy na tvm tesla

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

te ARNy siedzą w 10,4 l zamknięte
    i sory za błąd w opisie to są arn 150-05-4

Skomentuj

Zamieszczone przez JA6
      to są arn 150-05-4
      W takim razie tak jak Pawel napisal 84db ze sztuki i odpowiednio 87db z parki kontra 91db z wysokiego.. zdecydowanie zwrotnica robi kasze :).... niepotrzebny zakup dodatkowego tweetera, szkoda ze nie pytales zanim wzioles sie za ten projekt mozna by zaoszczedzic kase lub zrobic o wiele lepszy sprzet.. :neutral:

Skomentuj

Zamieszczone przez JA6
        te ARNy siedzą w 10,4 l zamknięte
        oba razem czy kazdy w 10 litrach?

jezeli kazdy w 10 litrach to da sie to jeszcze przerobic. jak razem to zmarnowales potencjal dobrych glosnikow :???:

Skomentuj

razem ale pod przegrodą mam ok 5 l wolnej przestrzeni

Skomentuj

ale i tak przeciez komory nie rozwalisz
            tak wiec glosniki sie marnuja :sad:

Skomentuj

na upartego przegrode mógłbym przestawić o ile by to coś pomogło
              ztym że w win sd taki litraż mi wychodził w closed

Skomentuj

Zamieszczone przez JA6
                w win sd taki litraż mi wychodził w closed
                a na jakiej podstawie wybrales obudowe zamknieta?
                twoim podstawowym bledem bylo to ze nikogo nie zapytales o rade.
                te glosniki w obudowie zamknietej najlepiej sobie nie radza. w obudowie b-r dopiero pokazuja co potrafia!
                jakb ci sie udalo wywalic ta przegrode to bedziesz mial 15 litrow czyli minimum zalecane do tych glosnikow (dla 2szt)
                wtedy musialbys wstawic dlugi tunel (zeby zachowac odpowiednie strojenie) i moze dopiero zaczna grac.
                a moze najpierw na probe zrobisz nowe skrzynki? 20zl wydatku w porownaniu do 1000zl to niewiele... wtedy moze dorobisz odpowiednia zwrotnice i zaczna grac pelnia mozliwosci

Skomentuj

co do tych nowych paczek jak byś proponował to rozegrać tzn rozmieszczenie litraż a co do zwrotek to już pisałem że przerasta to moje umiejętności

Skomentuj

A klockami się bawiłeś kiedyś? Dostajesz dokładny schemat i łączysz 5-6 "klocków" w odpowiedniej kolejności... Ot cała filozofia. (Nikt tu nie mówi o pomiarach... A jak nadal twierdzisz że to za trudne to Pawel S. może ci je wykonać) Co do pojemności to jakieś 18-20l na dwa... U mnie gra jeden w ok. 9l i w 15m i basu jest dużo...

Skomentuj

no jak dla mnie to spore pieniadze wywalone w bloto. Bryla mi sie nie podoba. Glosniki... coz. TVM nigdy do mnie nie przemawialy...no i zeby dawac dwie wysokotonowki? - zbedne koszty.

Nie przygladalem sie zdjeciom w powiekszeniu ale z tych widac ze wsadziles w nie naprawde sporo pracy - za to wielki szacunek.
                      Reasumujac: wykonanie OK, glosniki NIE OK .Zaparcie - BIG OK.
                      a innym poczatkujacym proponuje na poczatek skopiowac jakas sprawdzona konstrukcje(tak dla obycia)...a dopiero potem probowac czegos swojego
                      pozdrawiam

Skomentuj

tragedia. to ze z arv gory nie slychac mnie wcale nie dziwi - generalnie z tego glosnika malo co slychac. tyle ze dawanie dwoch to nietylko strata kasy - to jeszcze wieksze zubozenie gory - bo takie dwie kopulki grajace rownoczesnie beda miedzy soba interferowaly i w zaleznosci jak zmienisz polozenie to gora sie mocno zmienia. no chyba ze zalezy nam na syku, ale wtedy to moze lepiej kupic po prostu altusy, albo inaczej: wyrosnac z mlocenia i piszczenia na rzecz normalnie grajacych zestawow. poniesione koszty jednak najbardziej raza za takie byle co. sama stolarka tego nie usprawiedliwia imo, chociaz trzeba przyznac ze oryginalnie.

Skomentuj

Witaj.
                          Estetyka wykonania (a w zasadzie stolarki) na poziomie zadowalającym. Cała reszta nie.
                          Czemu nie stosuje się 2 głośników wysoko tonowych przetwarzających to samo pasmo?
                          Tweeter jest głośnikiem, który przetwarza "wysokie" tony a te charakteryzują się małą długością (sprawdź co to jet długość fali dźwiękowej i jak ją wyliczyć), tak więc łatwo się domyślić, że z dwóch głośników rozstawionych od siebie o ponad 15cm nie uzyskasz dźwięku "punktowego".
                          Po za tym Twój wzmacniacz posiada dwie końcówki mocy, więc jedną z nich "obciążasz" bardziej. Nie jest to najlepszy pomysł. Wzmacniacz posiada wyjście liniowe pod które można podłączyć wzmacniacz "subwooferowy". Tak więc proponuję zrobić subwoofer aktywny.
                          Reasumując. Marny dobór głośników, i subwoofer pasywny. Za 1000zł można uznać tą konstrukcję za nie najlepszą.
                          :wink:

Skomentuj

Jedno muszę ci przyznać... Bryła suba jest ekstra

Skomentuj

Czaruję...
                            X