Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Podłogówki HDS180+XT25TG by Jamess8

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez KIVLOV
    każdy kto ma hds180 narzeka na brak basu
    może ten głośnik już taki jest, zwrotnicy myślę nie ma się co czepiać, oczywiście ona wpływa na to w dużym stopniu, ale biorąc pod uwagę sam bas, raczej nie będzie diametralnych różnic, nawet z uwzględnieniem BS czy też nie. Dużo może poprawić dobre źródło jak i dobry napęd, oczywiście w granicach rozsądku.

Skomentuj

Może mariuszb by się wypowiedział czy się coś zmieniło na lepsze z basem, bo ma te kolumny od roku.

Skomentuj

Zamieszczone przez nonameplum
        każdy kto ma hds180 narzeka na brak basu
        może ten głośnik już taki jest
        a mniw aiw wydaje ze wy poprostu za wiele od niego wymagacie. bede mial okazje przetestowac ten zestaw wiec sam to sprawdze

Skomentuj

Zapytalem sie o ta zwrotnice z powodu tego tematu:
          http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic936927.html
          Gosc widocznie jakies herezje prawi.

Skomentuj

Fajne, wąskie, smukłe nie za niskie, ale brak mi własnie cokołow ktore by tu ładnie moim zdaniem pasowały :wink: Bardzo estetyczna praca, lubie proste klocki :wink: Super!

Skomentuj

Cokoły na pewno będą, dam zdjęcie jak tylko wykończę.

Skomentuj

Fajnie nawet Ci to wyszło ale jak dla mnie troszkę za wąskie mogło by być te 05cm luzu z każdej strony.
                Strojenie dał bym 45hz jak wszyscy bo coś w tym musi być.
                Chciałem zapytać w jakiej pojemności grają bo z wymiarów jakie podałeś wychodzi mi około 31l a to dość sporo dla jednego głośnika przy którym VAS wynosi 21l a raczej VAS jest tą granicą której staram się nie przekraczać.

Skomentuj

W środku jest przegroda, więc wychodzi ok 20L. Strojenie zmieniłem na 44Hz. Różnica jest znikoma, albo nawet niezauważalna, przynajmniej w moich warunkach odsłuchowych.

Skomentuj

Skoro różnica jest znikoma to przynajmniej odciążyłeś głośnik i zwiększyła się wytrzymałość mocowa Twoich kolumienek.

Skomentuj

Jeśli moge jeszcze wiedzieć to jakim br stroiłeś na 44Hz bo właśnie będę czegoś szukał 20l jeden głośnik strojenie na 45Hz najlepiej żeby przypasował jakiś gotowy br bez przedłużania itp

Skomentuj

Ja mam br z Polinka 68x220 i skrócony do ok 170mm. Z tym że średnica strojenia w nim wychodzi ok.60mm.

Skomentuj

Jamess i jak masz już cokoły? Rozgrzałeś już dobrze głośniki? Jest już więcej basu? Co zaobserwowałeś bo dłuższym osłuchaniu się na tych kolumnach.

Moim zdaniem xt25 trochę się gubi w Trance bo np. jak włączę hip hop (rzadko słucham) to vifa od zaraz lepiej gra (mniej dźwięków), a przy muzyce Trance wymaga się szczegółowości zwłaszcza w średnich jak i wysokich tonach. Więc troszkę się rozczarowałem. Jeszcze porównam na innych wzmacniaczach u Pawła S. jak będzie miał ochotę. Wstępnie już dogaduję się w sprawie Lampy.

Skomentuj

xt i gubienie szczegolow? a moze przyzw3yczailes sie po prostu do szelestu tanszych kopulek? imho vify z oddawaniem szczegolow specjalnie problemow nie maja, gorzej z prawidlowym oddaniem barwy instrumentow.

Skomentuj

Caleb, a słuchałeś w miarę głośno słuchać jakiegoś Trance z wieloma szczegółami? To się tak wszystko zlewało :9 Może to wina wzmacniacza (oby), bo jak nie to będzie trzeba SS zakupić:)

Skomentuj

KIVLOV, jutro zabieram sie za wykanczanie kolumn wiec w najlepszym wypadku za tydzien posluchamy...

[ Dodano: 2008-11-13, 19:44 ]
                                a słuchałeś w miarę głośno słuchać jakiegoś Trance z wieloma szczegółami? To się tak wszystko zlewało
                                mnie to raczej wyglada na kiepskie nagranie - mam tak samo na plycie pendulum :P

Skomentuj

Ja tam trance to rzadko słucham, ale jeżeli chodzi o rock, wokal, jazz, blues, elektroniczna to coraz bardziej doceniam te kolumny. Jean Michel Jarre świetnie brzmi. Będę czekał na opinie Pawła S. o tych kolumnach. Przy głośnościach przy jakich ja słucham(tylko czasami głośno) to pewnie będą się jeszcze wygrzewać parę miesięcy. Ciągle brakuje dołu, na szczęście mam suba. Wydaje mi się że lepiej brzmią te kolumny jak są dosyć blisko siebie, być może przyczyną jest mój pokój.

Na cokoły będzie trzeba poczekać bo mnie leń dopadł :smile: Ale na pewno w odpowiednim czasie odświeżę temat.

Skomentuj

Caleb, a słuchałeś w miarę głośno słuchać jakiegoś Trance z wieloma szczegółami? To się tak wszystko zlewało :9 Może to wina wzmacniacza (oby), bo jak nie to będzie trzeba SS zakupić:)
                                    A mzoe wina jakosci utworu :>?

Skomentuj

fornir bardzo ładny, troszkę nie podoba mi sie miejsce br i jakoś głośniki do pod fornir nie podchodzą, ale liczy się jakość

Skomentuj

Jamess8 w innym temacie pisałeś, że żałujesz przejścia na HDSy i xt25 względem poprzednich kolumn. Możesz coś więcej napisać?

Skomentuj

No nie dokładnie tak. Pisałem że żałuje trochę sprzedania Totemów bo na prawdę grały bardzo fajnie porównując je z HDS+ XT. Totemy miały zdecydowanie więcej basu, ale góry mniej (ale nie wpływało to bardzo negatywnie na odbiór). Chodzi o to że pierwszy raz dzisiaj HX18 porównałem z Totemami bo miałem spalonego 10/80/7. Myślałem że Totemy schowają się przy HDS + XT. Ale one naprawdę się wybroniły. Hds +xt jedynie zdecydowanie wygrywały w rocku i w wokalach (w krótkim porównaniu na kilku kawałkach) w wysokiej jakości muzyki. Może chodzi tutaj też o warunki odsłuchu mojego pokoju. Ale totemy zdecydowanie lepiej grały w dużym pomieszczeniu, a HDS + XT w większym pokoju nie urzekły mnie niczym.
                                          Bez dwóch zdań HDS + XT to lepsze kolumny, ale spodziewałem się ich większej przewagi.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X