Witam! Chciałem mieć porządny zestaw stereo do nagłośnienia pokoju ok 20 m^3, żeby był dobry basik i szczegółowe wysokie tony, kolumny zastąpiły moje wysłużone grajki z wieży Aiwa.
Zewnętrzne wymiary bez podstawki i kolców to: 17 x 74 x 23 cm (szer, wys, głęb). Wykonana z MDFu 16 mm, sklejona na takie deseczki. Trzyma bardzo mocno, nie trzeba było używać wkrętów. Szlifowana, pomalowana podkładem i na to lakier srebrny. Później lakier bezbarwny półmat - mimo to fajnie się świeci
Wykonane frezy pod głośniki. W środku 0,25 m^2 maty tłumiącej z filcem z polinku - polecam szybko się kładzie, bo samoprzylepna. Bass reflexy fi 50 o długości ok. 12 cm, strojona na ok. 45 hz. Litraż wewnętrzny obudowy po odjęciu objętości głośników na oko, rurki br to ok. 18,5 L.
Schemat zaczerpnięty z forum - podziękowania dla konstruktora tej zwrotki. Cewki powietrzne, kondy dla wysokotonowego Janzten, dla niskotonowców jakieś tańsze. Całość wykonana na płytkach z plexiglasu. Najpierw zrobiłem na blasze, ale bałem się o jej wpływ na cewkę i z ojcem w niedzielę zrobiliśmy płytki z plexi.

Kosztorys tak na oko:
Visatony: 120 zł
Tesle: 160 zł
Cewki, kondy i rezystory: 80 zł
Terminale, rurki br: 46 zł
Maty wygłuszające i nóżki: 90 zł
Obudowy: 120 zł
Suma sumarum: 620 zł
Obudowa
Zewnętrzne wymiary bez podstawki i kolców to: 17 x 74 x 23 cm (szer, wys, głęb). Wykonana z MDFu 16 mm, sklejona na takie deseczki. Trzyma bardzo mocno, nie trzeba było używać wkrętów. Szlifowana, pomalowana podkładem i na to lakier srebrny. Później lakier bezbarwny półmat - mimo to fajnie się świeci

Przetworniki
Wybrałem takie, bo dużo czytałem o nich na forum - praktycznie same pozytywne opinie w tej klasie cenowej. Jak przyszły ARNy to byłem zdziwiony małym rozmiarem głośnika, ale okazuję się, że basu jest aż nadto. Visaton kupiony w Niemczech, praktycznie prosto od producenta. Zwrotnica
Schemat zaczerpnięty z forum - podziękowania dla konstruktora tej zwrotki. Cewki powietrzne, kondy dla wysokotonowego Janzten, dla niskotonowców jakieś tańsze. Całość wykonana na płytkach z plexiglasu. Najpierw zrobiłem na blasze, ale bałem się o jej wpływ na cewkę i z ojcem w niedzielę zrobiliśmy płytki z plexi.
Napęd
Prosty wzmak oparty na LM3886, aczkolwiek gra bardzo ładnie i wystarcza do głośnego grania, jednak parę watt więcej by nie zaszkodziło. Projekt wzmaka TUTAJ. Sygnał mam z kompa w postaci MP3 i AAC.Odsłuch
Visaton gra szczegółowo, ale nie narzuca się, nie piaszczy i nie syczy. Tesle są silne na dole i dosyć szybkie, nie przeszkadza mi szeroko opisywany brak średnicy. Ogólnie jestem bardzo zadowolony z moich głośników.Teraz sesja zdjęciowa:

Kosztorys tak na oko:
Visatony: 120 zł
Tesle: 160 zł
Cewki, kondy i rezystory: 80 zł
Terminale, rurki br: 46 zł
Maty wygłuszające i nóżki: 90 zł
Obudowy: 120 zł
Suma sumarum: 620 zł
Skomentuj