Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Moje teselki

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Moje teselki

Witam! Chciałem mieć porządny zestaw stereo do nagłośnienia pokoju ok 20 m^3, żeby był dobry basik i szczegółowe wysokie tony, kolumny zastąpiły moje wysłużone grajki z wieży Aiwa.

Obudowa

Zewnętrzne wymiary bez podstawki i kolców to: 17 x 74 x 23 cm (szer, wys, głęb). Wykonana z MDFu 16 mm, sklejona na takie deseczki. Trzyma bardzo mocno, nie trzeba było używać wkrętów. Szlifowana, pomalowana podkładem i na to lakier srebrny. Później lakier bezbarwny półmat - mimo to fajnie się świeci Wykonane frezy pod głośniki. W środku 0,25 m^2 maty tłumiącej z filcem z polinku - polecam szybko się kładzie, bo samoprzylepna. Bass reflexy fi 50 o długości ok. 12 cm, strojona na ok. 45 hz. Litraż wewnętrzny obudowy po odjęciu objętości głośników na oko, rurki br to ok. 18,5 L.

Przetworniki
    Wybrałem takie, bo dużo czytałem o nich na forum - praktycznie same pozytywne opinie w tej klasie cenowej. Jak przyszły ARNy to byłem zdziwiony małym rozmiarem głośnika, ale okazuję się, że basu jest aż nadto. Visaton kupiony w Niemczech, praktycznie prosto od producenta.

Zwrotnica

Schemat zaczerpnięty z forum - podziękowania dla konstruktora tej zwrotki. Cewki powietrzne, kondy dla wysokotonowego Janzten, dla niskotonowców jakieś tańsze. Całość wykonana na płytkach z plexiglasu. Najpierw zrobiłem na blasze, ale bałem się o jej wpływ na cewkę i z ojcem w niedzielę zrobiliśmy płytki z plexi.

Napęd
    Prosty wzmak oparty na LM3886, aczkolwiek gra bardzo ładnie i wystarcza do głośnego grania, jednak parę watt więcej by nie zaszkodziło. Projekt wzmaka TUTAJ. Sygnał mam z kompa w postaci MP3 i AAC.

Odsłuch
    Visaton gra szczegółowo, ale nie narzuca się, nie piaszczy i nie syczy. Tesle są silne na dole i dosyć szybkie, nie przeszkadza mi szeroko opisywany brak średnicy. Ogólnie jestem bardzo zadowolony z moich głośników.

Teraz sesja zdjęciowa:

Kosztorys tak na oko:
    Visatony: 120 zł
    Tesle: 160 zł
    Cewki, kondy i rezystory: 80 zł
    Terminale, rurki br: 46 zł
    Maty wygłuszające i nóżki: 90 zł
    Obudowy: 120 zł
    Suma sumarum: 620 zł

Ciekawy pomysł z wykończeniem i bardzo dobre wykonanie. Wszystko równiusieńko i gładziutko jak z fabryki.
    Szkoda, że takie niskie. Z podstawkami i kolcami powinny mieć co najmniej 90cm wysokości.
    Zamieszczone przez sz0p
    Wybrałem takie, bo dużo czytałem o nich na forum
    No właśnie, jakie?? Tego nie napisałeś, a nie każdy wie o jakie chodzi.

Skomentuj

Zamieszczone przez bart210
      Ciekawy pomysł z wykończeniem i bardzo dobre wykonanie. Wszystko równiusieńko i gładziutko jak z fabryki.
      Szkoda, że takie niskie. Z podstawkami i kolcami powinny mieć co najmniej 90cm wysokości.
      Zamieszczone przez sz0p
      Wybrałem takie, bo dużo czytałem o nich na forum
      No właśnie, jakie?? Tego nie napisałeś, a nie każdy wie o jakie chodzi.
      Nie chciałem, żeby była w nich przegroda, a w dolnej komorze tylko powietrze i nic więcej. Są tej samej wysokości co altusy 200 tonsila :). Przetworniki to 2x ARN 150 i Visaton SC10N napisałem w temacie, ale chętnie powtórzę.

Skomentuj

Bardzo łądna konstrukcja :wink: Podoba mi się wykończenie a szczególnie lakier :grin: Gratulacje z mojej strony :!:

Skomentuj

Zamieszczone przez sz0p
          a w dolnej komorze tylko powietrze i nic więcej.
          No właśnie, to co Ci szkodziło ją wstawić? No i nie wzoruj się na altusie bo to przeżytek :razz:
          Zamieszczone przez sz0p
          Przetworniki to 2x ARN 150 i Visaton SC10N napisałem w temacie, ale chętnie powtórzę.
          Chyba w podpisie tematu bo w wątku nigdzie nie było o tym wzmianki :wink:

Skomentuj

No właśnie, to co Ci szkodziło ją wstawić? No i nie wzoruj się na altusie bo to przeżytek :razz:
            Wg. mnie nieładnie by wyglądały takie wysokie, to kwestia gustu.

Skomentuj

A jeśli można wiedzieć, czym szlifowałeś powierzchnię?

Skomentuj

A jeśli można wiedzieć, czym szlifowałeś powierzchnię?
                Szlifierką oscylacyjną

Skomentuj

mi akurat srebrne nie podchodzą, taki plastik-fantastik ale to kwestia gustu, a wykonanie ładne. podoba mi się ta zwrotnica, zgrabna. dopisz jeszcze kosztorys pokrótce
                  ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

mi akurat srebrne nie podchodzą, taki plastik-fantastik
                    Idealnie określenie, ale ja się cieszę z tego, że lakier, a nie jakaś broń Boże okleina :)

Fajnie kolumienki, życzę przyjemności z odsłuchów :)

PS: Widzę "inaczej" powkładane głośniki Tzn o 45* przewrócone :]

Skomentuj

amdr, przejrzyj dokładnie pierwszy post to zobaczysz kosztorys :razz:

Skomentuj

Zamieszczone przez sz0p
                        Bass reflexy fi 50
                        za maly :| on sie nadaje do jednego ARNa ale nie do 2 :???:
                        mozesz latwo to wymienic na wiekszy tunel - "fi 68x160" bylby tu idealny

kolor i sposob wykonczenia mi sie bardoz podoba. przyczepie sie rowniez do wysokosci. mam rowniez te kolumny o wysokosci 80cm i wiem ze to za malo

pomaluj jeszcze srubki na czarno i bedzie super

Skomentuj

Zamieszczone przez cudny90
                          ja się cieszę z tego, że lakier, a nie jakaś broń Boże okleina :)
                          Chyba na zdjęciach wyszły troszkę jaśniejsze niż w rzeczywistości. Myślałem, że ten lakier jest troszkę trwalszy. Jednak przez nieuwagę wypadł mi akku z wkrętarki i lekko obił róg na tylnej ściance, ale tego nie widać normalnie.

Fajnie kolumienki, życzę przyjemności z odsłuchów :)
                          Dzięki, tobie życzę tego samego :)

PS: Widzę "inaczej" powkładane głośniki Tzn o 45* przewrócone :]
                          Tak, chciałem mieć troszkę inaczej, a poza tym lepiej mi się podobało i łatwiej było ustawić na prosto.

Zamieszczone przez Pawel S.
                          za maly :| on sie nadaje do jednego ARNa ale nie do 2 :???:
                          mozesz latwo to wymienic na wiekszy tunel - "fi 68x160" bylby tu idealny
                          Muszę przyznać, że masz rację, ale świsty słychać dopiero jak włączyłem bass test na full głośności, przy normalnym odsłuchu nie słychać tego.
                          Niestety przy fi68 rurka musiała by być zamontowana od spodu albo musiały by być głębsze obudowy bo wg. WinISD wychodzi długość 23,5 cm. A jak ty sobie z tym poradziłeś?

Skomentuj

Zamieszczone przez sz0p
                            Niestety przy fi68 rurka musiała by być zamontowana od spodu albo musiały by być głębsze obudowy bo wg. WinISD wychodzi długość 23,5 cm. A jak ty sobie z tym poradziłeś?
                            jakbys nie zauwazyl to "fi68x160" ma 61mm srednicy wiec z ta dlugoscia i w 18 litrach idealnie masz 50Hz :P
                            230-(16+160)=54mm luzu - smialo zmieniaj :P
                            ale moga byc problemy z frezowaniem :???: trzeba kombinowac zeby lakieru nie zniszczyc

Skomentuj

No wykonanie cacy:P, chociaz dalbym wyzsze te podlogowki. W kwesii srednicy ktorej ci nie brakuje to moze zmienilbys zdanie jakbys postawil obok nich monitorki z dobra srednica. Tak czy siak dobra robota!

Skomentuj

Zamieszczone przez n_omyzs
                                W kwesii srednicy ktorej ci nie brakuje to moze zmienilbys zdanie jakbys postawil obok nich monitorki z dobra srednica.
                                tak. ale nie zapominaj ze nie kazdy rodzaj muzyki wymaga az tak szczegolowej srednicy a i przeciez poczatkujacy czesto sluchaja na ustawieniach korektora w V :P

Skomentuj

[quote="Pawel S."]
                                  poczatkujacy czesto sluchaja na ustawieniach korektora w V :P
                                  Powoli leczę się z tego Na tych kolumnach mam tylko o 3db ustawione podbicie najniższych częstotliwości i grają dobrze.

[ Dodano: 2008-10-31, 08:54 ]
                                  W kwesii srednicy ktorej ci nie brakuje to moze zmienilbys zdanie jakbys postawil obok nich monitorki z dobra srednica.
                                  Tzn. mają rację wszyscy ci, którzy na forum pisali, że brakuje teselkom średnicy - powiem TAK troszkę brakuje, ale nie jest to znowu taki duży brak. Za do silniejsze są na dole, co wiele osób powinno zadowolić.

[ Dodano: 2008-10-31, 08:57 ]
                                  jakbys nie zauwazyl to "fi68x160" ma 61mm srednicy wiec z ta dlugoscia i w 18 litrach idealnie masz 50Hz :P
                                  230-(16+160)=54mm luzu - smialo zmieniaj :P
                                  ale moga byc problemy z frezowaniem :???: trzeba kombinowac zeby lakieru nie zniszczyc
                                  tylko, że ja rurki przykleiłem już na silikonie, bo nie wchodziły na ścisk ;??? ale może da rade wyciągnąć, jeszcze pomyśle nad tym

Skomentuj

Zamieszczone przez sz0p
                                    Na tych kolumnach mam tylko o 3db ustawione podbicie najniższych częstotliwości i grają dobrze.
                                    Ja mam całe pasmo na flat i tez graja dobrze ;p

Skoro że posiadam identyczne zestawienie głośników to powiem ze do muzyki klubowej nadają się w sam raz.
                                    Gratuluje udanej konstrukcji :razz: Niech moc będzie z Toba

Skomentuj

Zamieszczone przez sz0p
                                      ale może da rade wyciągnąć, jeszcze pomyśle nad tym
                                      i tak bedziesz musial zrobic wiekszy otwor wiec mozesz wyciac dookola
                                      Zamieszczone przez vicher
                                      sz0p napisał/a
                                      Na tych kolumnach mam tylko o 3db ustawione podbicie najniższych częstotliwości i grają dobrze.
                                      Ja mam całe pasmo na flat i tez graja dobrze ;p
                                      akurat z visatonem i z tonsilem najlepiej to sie nie zgrywa i na niskich glosnosciach tez podbijam. jednak na ARNach z vifa jakakolwiek korekcja jest kompletnie zbedna

Skomentuj

akurat z visatonem i z tonsilem najlepiej to sie nie zgrywa i na niskich glosnosciach tez podbijam. jednak na ARNach z vifa jakakolwiek korekcja jest kompletnie zbedna
                                        hmm, ale wtedy musi być troszkę zmieniona zwrotka dla zestawu arn + vifa?

Skomentuj

Czaruję...
                                        X