Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[Kolumny 2-drożne] Monitory by Darek51085 :D

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[Kolumny 2-drożne] Monitory by Darek51085 :D

Witam!!!

Chciałem się pochwalić moim nowym, a zarazem pierwszym DIY . Monitory zaczęły powstawać początkiem września aż po dziś dzień (mało czasu :P). Przetworniki jakie zastosowałem to ARN150+SC10N na zwrotnicy zaczerpniętej z waszego forum. Obudowa to oczywiście pospolita wiórówka zapożyczona ze starych półek, oklejona fornirem z orzecha amerykańskiego. Wymiary to 19x20x33cm. Teraz pora na zdjęcia:

Oczywiście na tym nie zaprzestaję, w planie jest do zrobienia central, podlogówki oraz subwoofer. Pozdrawiam Darek51085

Przede wszystkim bardzo podoba mi się ten fornir :mrgreen: , mógłbyś dac więcej fotek :razz: ogólnie ładna konstrukcja, chociaż odległośc głośników to trochę duża chyba :roll: albo mi się wydaje, kształt fajny, podstawki też :wink:
    podał byś koszty (szczególnie forniru :smile: i miejsce zakupu)
    pozdro

Skomentuj

Świetne wykonanie, łady fornir i standy. Jedyne co mi się nie podoba to dobór przetworników. Do takich obudów przydałyby się przynajmniej jakieś tonsile. Reszta godna pozazdroszczenia. Naprawde świetne wyglądają.

Skomentuj

zdjć za mało, raptem 3 i to bez przetworników. fajnie wygląda wypukła góra pudełek.
        ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

Zamieszczone przez amdr
          zdjć za mało, raptem 3 i to bez przetworników. fajnie wygląda wypukła góra pudełek.
          Ja tam widzę 6 zdjęć.

Skomentuj

Witam!!!

Za fornir dałem z przesyłką ok 30 zł już dokładnie nie pamiętam ale było tego 2,5 m2, a kupiłem na allegro u użytkownika C-D-O. Co do reszty zdjęć to może jutro dodam jak będzie swiatło dzienne. Przy tym świetle nic więcej nie nakombinuję. Pozdrawiam

Skomentuj

to ten naturalny wziąłeś krótki tak? 2.5m^2 to zostalo ci jeszcze;>

[ Dodano: 2008-11-10, 21:00 ]
              ja też widzę tylko 3 fotki :razz:

Skomentuj

Jest 6 zdjęć jak się nie pokazują wystarczy odświeżyć. Forniru zostało ale planuję budować jeszcze kolejne także jeszcze będe musiał dokupić.

Skomentuj

Ja również gratuluję udanej konstrukcji :) Naprawdę estetyczne wykonanie, ładny fornir, standy też fajnie pomyślane :)

Pozdrawiam.

Skomentuj

Fajna, estetyczna konstrukcja Sam zamierzam budowę podobnego zestawu Strasznie podoba mi się fornir i standy. Może napisz coś o brzmieniu??

Skomentuj

Konstrukcja super. Zdaje mi sie czy w standach jest noga stołowa z castoramy :razz: ?

Skomentuj

Wykonczenie bardzo fajne :), przetworniki nie najwyzszej klasy ale tez nie jakies wybitnie zle. MOze pokazesz fotki jak wykonales ta zaokraglona gore :>?

Skomentuj

No mógł byś pokazać zdięcie stendów bo nawet takie proste ale fajnie ci to wyszło i ładnie komponują się z kolumnami.

Skomentuj

Co do brzmienia to mogę porównać do komputerowych logitech-ów X-230 oraz Altusów 140, i powiem że dźwięk jest bardziej taki naturalny, zrównoważony, choć mało basu, ale to nie problem ponieważ będzie sub, Logitech-y to totalna lipa ale to już jak każde komputerowe badziewia, Altusy znowu mają cykacze takie plastikowe syczące. Ale to juz chyba kazdy wie no i bas za twardy. Co do standów to zgadza sie noga jest kupiona w OBI jako noga meblowa :).

Co do zaokrąglenia góry to najpierw zrobiłem szkielet jak na pierwszym zdjęciu, wyprofilowałem początkowo pilnikiem, ale dorobiłem się szlifierki taśmowej. Potem w pustą przestrzeń naładowałem waty mineralnej, na to wycięty kawałek płyty pilśniowej, na to szpachla, fornir i gotowe.

A oto jak to wygladalo:

1 zdjecie na poczatku strony

2 zdjęcie:

3 zdjęcie:

Fornir:

Podstawki:

Skomentuj

fajnie, fajnie i jeszcze raz fajnie :mrgreen: Podoba mi się, teraz czekam na suba, ciekaw jestem jak będzie wykończony... Tak samo jak monitorki masz zamiar go wykończyć?:)

Skomentuj

Standy Ja mam podobne tylko jak DIY to DIY :)

Ciekawe kto zgadnie z czego to jest zrobione i jak się trzyma :)

Co do kolumienek spoko. Bardzo Ciekawa góra zaokrąglona. Skąd zaczerpnąłeś pomysł ??

Skomentuj

Co do pomysłu to bawiłem się w sketchup-ie i jakoś tak wyszło początkowo mialy być jajowate ale doszedłem do wniosku że za dużo zabawy, a i wygląd by był taki mocno wieśniacki :P. Poniżej daje początkowy projekt i końcowy.

Skomentuj

Darek pytania do Ciebie:
                                    Jakim lakierem pociągnałeś fornir ? ile warstw?
                                    Jakiej grubosci miales fornir ?

CO do oceny to osobiście nie podoba mi się zaokrąglenie, całość zrobiona bardzo estetycznie !
                                    Zbliżyłbym do siebie głośniki wyglądałoby lepiej no i akustycznie by sie poprawiło, do tego zrobilbym węższe o 1 cm ;-) jednak to wszystko kwestia gustu! samo wykonanie jak już wspomniałem bardzo estetyczne

Skomentuj

Lakier to Hartz Lack (26 zł/1l) niby nie powinno się nim malować natryskowo, a jednak jest na tyle rzadki że nie trzeba go rozcieńczać. Fornir był grubości ok 0,6 mm już dokładnie nie pamiętam, ale jest bardzo cienki, więc trzeba uważać. Co do zaokrąglenia to rzecz gustu, jednym się będzie podobać innym nie, ja zrobiłem ponieważ go jeszcze u nikogo nie spotkałem, a nie chciałem mieć zwykłego klocka, w koncu ma mi to służyć pare lat :). Pozdrawiam Darek51085

Skomentuj

w koncu ma mi to służyć pare lat
                                        Poczekaj jak za dwa lata powiesz, że robisz nowe kolumny na jakiś scan speakach, czy innych vifach

Skomentuj

Czaruję...
                                        X