Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Band Pass 6th na stx GDN22-120-4SC by Jacek

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Band Pass 6th na stx GDN22-120-4SC by Jacek

Witam serdecznie!
    Chcialem wam zaprezentować moja konstrukcje któea w zasadzie została już ukończona w wakacje ale dopiero teraz nabrałem checi aby to pokazać na forum :grin:
    Głosnik jaki zastosowałem czyli gdn22-120-4sc wybrałem dlatego ,że cieszył sie w miare dobrymi opiniami ,a był nie drogi.
    Obudowa wykonana z plyty wiórowej o grubości 18mm. Zostala podzielona na dwie komory jedna 9l strojona na 90hz i druga 24l strojona na 36hz.
    Napęd to tradycyjny TDA7294 zasilany transformatorem 100W 2x24v. Bateria kondensatorów ma łaczna pojemność 44 400UF czyli na strone 22 200Uf.
    Wykończenie to fornir dąb. Dlatego taki brzydki ponieważ najpierw pomalowałem go starą lakierobejcą i wyszło niezbyt ladnie. Później kupiłem nową lakierobejce i pomalowałem jeszcze raz. W sumie dałem chyba dwie warstwy. Przód pomalowany zwyklym czarnym spreyem.
    Subwoofer nie ma filtru aktywnego ponieważ jest on podpięty pod karte dźwiękową gdzie moge regolować częstotliwość podziału cyfrowo.
    Jak to gra?
    Szczerze powiedziawszy troche bałem sie zaryzykować z tą obudową . Ale jednak sie skusiłem i wyszedł z tego świetnie grający( oczywiście w tej cenie) subwooferek. Bas jest cieplutki i mięciutki. Gra on nisko ale punktowo. W zależnosci od tego gdzie stoi ma to wpływ na dźwiek. W jednym miejscu dudni aż uszy bolą ,a w drugim ma piękny szybki ,głęboki ,niski bas :grin: . Zaobserwowałem też, że najlepiej gra w pomieszczeniach ok 16m2. Aktualnie stoi w ok 10m2 ale tak pokombinowałem z ustawieniem ,że ładnie gra :grin: . Ogólnie to jestem bardzo zadowolony z tej konstrukcji. Teraz czas na kilka zdjęć, reszte zrobie jutro albo pojutrze.

Ogólnie wykonanie ładne, fornir wcale nie jest zły, a nawet przeciwnie - podoba mi się, tylko szkoda, tylna ścianka taka nieładna - niby niewidoczna, ale... np tył samochodu też jest pomalowany
    Czy zastosowany głośnik to ten: KLIK ? Bo nie widzę twojego w ofercie STXa, czy inni mieli już z nim do czynienia (GDN 22/200/4 SC)?

Czy nie świszczy ci powietrze z tuneli?

Skomentuj

Wykonczenie spoko choc tył sie klania... Troche przesadziles z zasilaczem no i ta obudowa dosc niepewna masz porownanie tego suba do czegos?

Skomentuj

sz0p głośnik kupiłem na początku wakacji wiec jeszcze był w ofercie. Teraz już ich nie ma. Ogólnie jest na nim dużo konstrukcji np. http://www.diyaudio.pl/viewtopic.php?p=155676 .
        n_omyzs porównać moge do suba kolegi na voice krafcie z tym że jest to sub samocodowy ale gra w domu kolegi :grin: . Dźwięk voice krafta opisze tak dudni i stuka. Nikomu takiego czegoś nie polecam. Niestety to moje jedyne porównanie :neutral:

Skomentuj

na jakiej podstawie wykonales obudowe? sam liczyles czy skopiowales sprawdzony projekt?

dorwij fornir na tyl :P

Skomentuj

Jestem podobnego zdania jak Paweł, zrób coś z tym tyłem :razz: Ogólnie ładnie zrobiony, jedyne co budzi moje zastrzeżenia to radiator, nie grzeje Ci się to? :wink:

Skomentuj

fajnie, jestem tylko ciekawy jak wygląda ten front w realu :twisted:

Skomentuj

Obudowe wykonałem na podstawie projektu chaki z forum elektroda. Z tą róznica ,że on zrobił go na tonsilu gdn20-80-2. Co do radiatora to grzeje sie ale jeszcze ani razu sie nie włączyło zabezpieczenie termiczne wiec jest ok. Sorry ale dzisiaj juz zdjeć nie zrobie bo dopiero co wróciłem do domu a juz ciemno sie robi. Moze w sobote będe miał troche czasu.

Skomentuj

mogles dac br po stronie wzmaka i na kolcach dac ta paskudna scianka w dol :) ogolnie to OK :)

Skomentuj

Bardzo dobra konstrukcja!!! i fajnie wygląda! Jeszcze tylko tył i bedzie naprawde superr!!! miłego grania!!
                    :wink:

Skomentuj

Jacek90 witam kolege z okolic konstrukcja bardzo ładna tylko jest jedno ale ;p wlasnie ten tyl.. moglbys go pomalowac chociaz na czarno jak przod :) jak taki sub sprawdzilby sie w muzyce bo jeszcze nie mialem okazji posluchaczanego suba w budzie band pass :( zycze wiecej tak udanych zabawek

Skomentuj

Jutro mam teorie z prawa jazdy w Jastrzębiu ale to tak na marginesie :grin: . W muzyce subwoofer zaskakująco dobrze się spisuje. Ma kontrolowany bas i nie dudni. Poprostu potrafi zagrać wyzszym basem i niskim.

Skomentuj

to mam nadzieje ze zdasz i powodzenia moglbys podac mniej wiecej koszty tego suba? :)

Skomentuj

Właśnie przyjechalem z Jastrzębia- zdałem :grin: Koszty suba:
                            -trafo 63zl
                            -wzmacniacz ok. 40zl
                            -deski ok 20zl
                            -fornir 8zl
                            -spray 10zl
                            -BR 10zł
                            -głosnik ok 60zl razem z przesylka
                            -lakierobejca 18zl

Skomentuj

gratuluje udanego suba i zdanego prawka :wink:

Skomentuj

on gra z HDSami;>

Skomentuj

Tak z moimi kolumnami na hds180 i xt. Co prawda jeszcze bez xt tylko z pj stx-a. Ale mam nadzieje że po weekendzie xt-ki przyjdą. Już się potwornie niecierpliwie. Co to Hds coraz to bardziej jestem zadowolony z tych glosnikow. Na poczatku nie bylem z nich zadowolony ale po wygrzaniu pokazaly co potrafia razem z moim UNIAMPem :grin:

Skomentuj

to subik w sumie nie drogi ..gratuluje zdanych testow

Skomentuj

Strona wizualna nie jest zła, nie licząc może tylnej ścianki, ale foty fajnie jest też czasem odszumić, tak wyglądają po 10s "ciężkiej pracy" :P

Niestety strona techniczna jest taka sobie, wiem jakie jazdy są z BP,a w szczególności 6th, bez sprzętu pomiarowego i paru bud oraz masy czasu, zabawy ze strojeniami, kilogramami mąki ciężko cokolwiek z tej budy interesującego wykrzesać, a Ty wsadziłeś w pierwszą lepszą budę :/ Porównywałeś to chociaż do br ? Bo może się okazać że w br i niżej zejdzie i głośniej zagra i przede wszystkim mniej mulić będzie.

Skomentuj

Moim zdanie, nie każdy ma czas i pieniądze na bawienie sie!
                                        mi ten subwoofer sie podoba a wykonawcy niech gra jak najdłużej!!!!
                                        pozdrawiam.
                                        :razz:

Skomentuj

Czaruję...
                                        X