Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[ Kolumny 2-drożne] Kolumny Tomasza (GDN-14-100-8-SCX + GDWK

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[ Kolumny 2-drożne] Kolumny Tomasza (GDN-14-100-8-SCX + GDWK

witam moja pierwsza konstrukcja diy powstała dzięki Pawłowi S.

monitory te są moją pierwszą konstrukcją diy, zbudowane są na głośnikach GDN-14-100-8-SCX + GDWK-10-200-8-PJ (2x38zł + 2x27zł.), obudowa z płyty mdf grubości 19mm docięta przez stolarza (50 zł.), fornir (znalazłem w lokalnym sklepie za śmieszne pieniądze, na całe kolumny wyszło ok. 18zł.) naklejony klejem moment (ok 25zł), wszystko polakierowane lakierem wodnym (nie polecam cena ok25 zł.) do tego 2 terminale kupione na stronie stx (2x6zł) w środek materiał wygłuszający też ze strony stx (10zł.), części do zwrotnicy i rury bassreflex kupiłem w polinku (za wszystko 86 zł.)
    kolumny wyszły naprawdę ładnie, to była moja pierwsza konstrukcja więc popełniłem kilka małych błędów i niedoróbek ale i tak efekt końcowy jest więcej niż zadowalający
    z jakości odtwarzanego dźwięku jestem bardzo zadowolony, grają szczegółowo i głośno
    dla zainteresowanych budową podaję link do moich początków budowy http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=13373

pozdrawiam
    tomasz

widoczne na 3 zdjęciu wykruszenia forniru na przejściu pomiędzy głośnikami zostały dziś uzupełnione i wygląda ok

Może coś więcej? Cena, materiały wykończenia, jakie głośniki? Na czym i gdzie grają?

Skomentuj

cena za materiały ok 350zł. wliczając w to fornir, klej moment do przyklejenia go i lakier (kupiłem lakier na bazie wody, plusem jego jest to, że zupełnie nie śmierdzi, lakierowałem w kuchni, minusem to to że wyszło kilka burchli których nie było przed polakierowaniem, na szczęście z tyłu kolumn, myślę, że kupię gdzieś małą strzykawkę z igłą zaciągnę jakiegoś super glue i podkleję bo mimo że ich nie widać to mnie strasznie denerwują)
      głośniki to GDN-14-100-8-SCX + GDWK-10-200-8-PJ
      gram na .... nie powiem bo wstyd ale mam teraz w planach zbudować wzmacniacz 2xel84+ecc83
      kolumny grają u mnie w domu, pokój ok.20m może trochę mniej, mają dużego powera, wzmacniacza nie dałem rady odkręcić nawet do połowy, głowę urywa,
      muzyki której na nich najczęściej słucham - jazz, rock, blues
      największy problem w czasie budowy miałem z wpuszczeniem głośników na kilka milimetrów w głąb obudowy, nie miałem maszyn do tego i nie mogłem nigdzie kupić tak dużej otwornicy 150mm poradziłem sobie nożykiem stolarskim i tylko z naprawdę bliska widać jakiekolwiek nierówności, włożyłem w to mnóstwo pracy

pozdrawiam
      tomasz

[ Dodano: 2008-12-01, 10:29 ]
      macie rację, już się poprawiłem

[ Dodano: 2008-12-01, 11:29 ]
      i spotkała mnie kara, syn właśnie wcisnął mi kopułkę od głośnika niskotonowego (dość mocno) czy jest na jej wyciągnięcie jakiś sposób czy pozostaje kupić nowy głośnik? to się kur..... nacieszyłem

pozdrawiam
      tomasz

Skomentuj

Zamieszczone przez tomasz6662
        syn właśnie wcisnął mi kopułkę od głośnika niskotonowego (dość mocno) czy jest na jej wyciągnięcie jakiś sposób czy pozostaje kupić nowy głośnik?
        Spróbuj "wyciągnąć" to odkurzaczem.

Skomentuj

niestety metoda na odkurzacz nie pomogła, pewnie za słabo ciągnie, dobrze, że ten głośnik to tylko 38zł., będę miał nauczkę

Skomentuj

nie przesadzaj - przeciez tak glosnik gra normalnie i nic nie szkodzi. jak cie to bardzo denerwuje to kup sama kopolke

Skomentuj

myślałem, żeby tę kopułkę przebić jakimś cieniutkim drucikiem i tym samym drucikiem zagiętym w haczyk wyciągnąć zagięcie, wiem, że to wgniecenie nie ma wpływu na dźwięk ale strasznie mnie ten widok denerwuje

Skomentuj

a w tym glosniku nie ma otworu w nabiegunniku z tylu? stxy tak mialy...
                to by sie od tylu wypchalo.
                ja bym wsadzil nowy worek do odkurzacza (mniejsze opory) i na nowo probowal

Skomentuj

ja miałem to samo przy moim niskotonowym - naszczęście odkurzacz sie przydał :razz: wrzuć więcej zdjęć

Skomentuj

Albo jak masz rzeczywiście słaby odkurzacz, to zmniejsz jakaś redukcją wielkość tego otworu który zasysa, będzie wtedy mniejsza powierzchnia zasysu, a silniejszy jego efekt.

Skomentuj

mozna bez worka sprobowac
                      ew przyleic tasme klejaca i sprobowac nia wyciagnac albo przyzsac sie wlasna jadaczka moze sie uda

Skomentuj

U mnie odkurzacz zawsze działał. Musisz mieć kiepski odkurzacz.

Skomentuj

bez worka nie dam rady, to odkurzacz wodny :)
                          obawiam się, że nawet jak wyciągnę tę kopułkę to i tak pozostaną na niej wgniecenia i ślady więc na razie nie zawracam sobie tym głowy, teraz myślę nad jakimiś przykręcanymi podstawkami do ściany pod te monitory, jak je umiejscowię poza zasięgiem rąk mojego syna to wrócę do tematu bo mnie to drażni ale raczej poprzez wycięcie i wklejenie nowej kopułki, (a może zbuduje sobie coś innego :) ), ma ktoś jakieś doświadczenia w tworzeniu przykręcanych (zawieszanych) na ścianie półek pod monitory ? jakieś dobre rady ?, wiem, że najlepsze by były podstawki podłogowe na kolcach ale niestety takie z braku miejsca odpadają

pozdrawiam
                          tomasz

Skomentuj

Zamieszczone przez tomasz6662
                            ma ktoś jakieś doświadczenia w tworzeniu przykręcanych (zawieszanych) na ścianie półek pod monitory ? jakieś dobre rady ?,
                            Jedyne sensowne to http://www.vogels.pl/index.php5?them...product_id=700 ew. cos z repertuaru tejze firmy. Sam mam takie, idelane wg mnie.

Skomentuj

wygląda dobrze, tylko to jest droższe niż moje kolumny :)

tomasz

Skomentuj

http://www.allegro.pl/item502859923_..._kg_f_vat.html
                                Jakość wykonania być może gorsza, ale prawie 1/3 ceny Vogelsa.

Skomentuj

Zamieszczone przez kondordt
                                  http://www.allegro.pl/ite...5_kg_f_vat.html
                                  Jakość wykonania być może gorsza, ale prawie 1/3 ceny Vogelsa.
                                  Nie do konca bo Vogelsa masz za 149zł 2 sztuki http://allegro.pl/item509934090_voge...00_vlb200.html a tego co podales to dwie sztuki wyjda 138zł...

Skomentuj

:oops: Przepraszam, nie doczytałem. Jak miałbym kupować to rzeczywiście Vogelsa.

Skomentuj

Witam mam do Ciebie pytanie tomasz6662, a mianowicie:

Jak to jest zrobione ?? że głośnik nisko-tonowy nachodzi na wysokotonwca ??
                                      przypadkiem nie przelatuje tamtędy powietrze ??
                                      Możesz mnie z tym zapoznać ??
                                      Albo najlepiej napisać na gg [5678325] chce zrobić to co ty żeby uczcić ferie

Z góry dziekuję i pozdrawiam : )

Skomentuj

Bartuś, pelna dokumentacje zdjeciowa masz tutaj http://rapidshare.com/files/148419538/ARN___PJ.exe.html
                                        wymiary itp tutaj http://rapidshare.com/files/15005779...N_150___PJ.PDF

niestety ciagle brak czasu na pelny opis budowy kolumn :|

Skomentuj

Czaruję...
                                        X