Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[ Kolumny 2-drożne] Monitory Przemysla na gdn 15-40/5 + vifa

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[ Kolumny 2-drożne] Monitory Przemysla na gdn 15-40/5 + vifa

Witam , chciałbym wam przedstawić moje pierwsze ( i miejmy nadzieje ostatnie :razz: ) kolumny diy . Kolumny powstały jeszcze przed monitorami kolegi bart lecz nie miałem za bardzo ochoty na prezentacje

Założenia

Jako że jeszcze się uczę nie miałem wiele pieniędzy na kolumny . Moje wymagania moim zdaniem nie były wygórowane - chciałem kupić / zrobić małe , lekkie i w miare estetycznie wyglądające kolumny które nie dudnią jak poprzednie :smile: . Po wtopie z pierwszymi kolumnami postanowiłem coś zrobić dzięki namowom Pawła S. i przypomnieniu ważnych słów przemo-lukas ( szkoda że musiałem wtopić kase aby posłuchać rad )
    na tamten czas miałem limit około 500 zł - więc miała to być konstrukcja budżetowa.Nie mogłem sobie pozwolić na fornir a szkoda.

Przetworniki , obudowa

Zgodnie z radami użytkowników tego forum i elektrody wybrałem Gdn 15/40/5 i do tego znaną wam kopułkę Vify - dx25tg . Dlaczego nie xt ? była okazja na allegro :lol: .
    Obudowę wykonałem razem z ojcem - sam bym sobie nie poradził . Jako materiał posłużyła 16- milimetrowa sklejka. Obudowa została sklejona vikolem i skręcona wkrętami (oprócz tylniej ścianki którą tylko skręciłem ) po czym poprostu je urywałem kombinerkami i zaprawiałem naturalną szpachlówką ( raczej nie polecam ) . Całość czyszczona szlifierkami - najpierw taką dużą o sporej mocy a później małym Flexikiem.
    Skrzynki postanowiłem zabejcować ze względu na koszty , po pierwszym bejcowaniu kolor był niezbyt ładny coś pomiędzy ciemnym żółtym - jasnym brązem . Byłem bardzo ciekaw jak to gra i postanowiłem skręcić wszystko - to był mój błąd . Dobrze że skończyło się na wgniecionej kopułce i lekko ubrudzonej membranie gdna . Później malowałem takim olejem do parkietu firmy beckers (nie lakier ) fajnie sie błyszczy . Lecz wciąż mi to nie odpowiadało i zabejcowałem ponownie - chciałem ukryć winkle więc malowałem dosłownie pędzlem delikatnie później przecierając - wyszło średnio szczególnie front.
    Następnie pomalowane lakierem półmatowym chyba z Domaluxa . Wytłumiłem tak jak ma kolega bart , na wysokości Dxa , górę i tylnią ściankę

zwrotnica

Korzystałem ze schematu zwrotnicy na tym forum , kondensatory cross cap , cewka 1,5 mH rdzeniowa natomiast w torze wysokotonowym powietrzna. Jest to mój pierwszy w życiu układ także prosze o wyrozumiałość :razz:

wrażenia
    Ogólnie rzecz biorąc jestem zadowolony wreszcie zauważyłem że jest coś takiego jak średnica , dx bardzo mi się podoba . Przy mojej muzyce ( raczej spokojna , instrumentalna np. guns N roses czy apocalyptyca ) sprawdza się bardzo fajnie chociaż nie ukrywam że chciałbym aby troche więcej basu miały bo trzeba nieco podbijać ( +2db ) . Głośno raczej nie słucham najczęściej na 1/4 max 1/3 Volume . Kolumny grają w 16 m2

Koszty
    Celowo pomijam ale dodam że bardzo mało :smile:
    bo miałem wszystko włącznie z materiałem , jak chciałbym wszystko kupić to za obudowy zapłaciłbym około 300 zł .

Samokrytyka

Nieukrywam że trochę się nauczyłem przy tym projekcie . Gdybym robił kolumny jeszcze raz , to zrobiłbym nieco niższe ( mają 40 cm ) dał bass reflex z tyłu , zwrotnice na terminalu , przy takiej frezarce odpuściłbym frezy ( wyszły nieco za duże ) i położył bym fornir . A i na spód podstawki przydałby się grubszy materiał - nie mogłem kolców do końca wbić bo było by widać z drugiej strony :sad: . To chyba tyle

zdjęcia:

[/b]

powiem ze nawet podoba mi sie ta sklejka... dobre ulozenie plyt, szczegolnie gorna i dolna nalozone, cos w tym jest

Skomentuj

Wiadać trochę niedociągnięcia - ale jak to się pospolicie mówi : nie od razu Kraków zbudowano :) Trochę te frezy za "obfite". Ale pomysł z tą sklejką - tak jakoś dla mnie pasują na łodzie morskie nie wiem czemu :P
      Pozdrawiam !

Skomentuj

sklejke dałem tylko dlatego że miałem sporą płyte w garażu :wink: a płyta (100x150) kosztuje 160 zł u mnie z tego co mi ojciec mówił . Miałem do wyboru wiór albo sklejke wybrałem sklejke bo stwierdziłem że będzie taniej .

" Trochę te frezy za "obfite" "

racja , na tonsila wyszedł za duży promień o około 2mm :mad: musiało sie coś przestawić , frezarka ma chyba z 13 lat i do tego made in russia :lol: .

Skomentuj

No muszę powiedzieć, że fajnie Ci wyszły :) Pare niedociągnięć jest, no ale to jest normalne podczas pierwszego DIY :) Nic tylko pogratulować

PS: Da się grać na XBOXie przy takim telewizorze?? :/

Skomentuj

Zamieszczone przez Przemysl
            i miejmy nadzieje ostatnie
            :lol: gwarantuje ze nie :lol:

prezenruja sie ladnie - taki stary, klasyczny styl.
            podoba mi sie kolor ale mam wrazenie jakby bylo widac slady po pedzlu :???:

sklejka nawet ciekawie sie prezentuje - gdyby tylko jeszcze rozmieszczenie glosnikow bylo inne to nawet by to ladnie wygladalo

no i szkoda ze tyl nie wklejony i widac szpary :|

ogolnie nie jest zle - jak sie znudzi to mozesz wykonac obudowy jeszcze raz :P

Skomentuj

Wyglądają jak by miały ze 20 lat, ale to akurat bardzo mi się w nich podoba.
              Z tyłu trochę kiepsko, czy tam nie ma szpar na wylot?

Skomentuj

Akurat robie podobna konstrukcje ze sklejki tylko 5x mniejsze :P... szkoda ze dowaliles wkrety na wierzchu i ze sa takie szpary. Powinienes to czyms wypelnic i przeszlifowac. Z przodu wygladaja calkiem fajnie, standy wizde podobnie jak przy moich monitorach sklecone ale pewnie stabilniejsze bo nizsze. :) Ogolnie fajnie to wyglada choc szkoda ze ma drobne niedorobki o ktorych pisalem a ktore raza oczy.

Skomentuj

No całkiem nieźle wyszły :) Ważne, że nie ma wkrętów na froncie. Kolor ciekawy, taki oldschool i ogólnie podobają mi się. Niższe musialyby być jeszcze głębsze i głupio by wyglądało, teraz jest OK.
                  ONKYO TX-SR501E | Monacor SPH165KEP + Vifa XT19

Skomentuj

z tą szczeliną było ok - ciężko było to wyjąć , jednak kilka razy zdejmowałem tył i bawiłem się wydłumieniem , widocznie gdzieś weszło troche watoliny pomiędzy sklejke i nie doszło .
                    mam wrazenie jakby bylo widac slady po pedzlu
                    to masz dobre wrażenie , to było celowe - miałem zamiar " upozorować " słoje :lol: a tak na serio to chciałem żeby nie było zabardzo widać tych podłużnych pasów na winklach .
                    Szkoda że przód taki skasztaniony :mad: wrzuce fotke ale nie wygląda to najlepiej ze względu chyba na największy błąd- nie chciało mi sie wykręcać głośników i bejcowałem z założonymi i oklejonymi :mrgreen: robiłem tak 1 i ostatni raz...

szkoda ze dowaliles wkrety na wierzchu i ze sa takie szpary
                    kto tam bedzie od tyłu kolumny ogładał :razz: wstyd sie przyznać ale wszystkie narzędzia są na robocie nawet śrubokręta krzyżaka nie ma w domu

Paweł , te obudowy mnie nic nie kosztowały no kolce kupiłem :razz: wszystko miałem

PS: Da się grać na XBOXie przy takim telewizorze?? :/
                    nie bardzo :???: siedze 4m od tv i rewelacji nie ma . Puki co musi być ale w wakacje/ferie zamierzam uzbierać na lcd sharpa :wink: właśnie wyszła przeróbka do liteona :twisted:

btw , do monitora bym podpiął ale komputer jest w pokoju brata , na samsungu 19" w rozdziałce 1440 : 900 wygląda świetnie . Do filmów jeszcze ujdzie ten tv . tak sie zastanawiam czy myśleć o 26" czy 32 " , różnicy cenowej praktycznie nie ma

Skomentuj

Wykonanie na akceptowalnym poziomie, czyli nie jest źle, ale też nie jest jakoś superfajnie.

Za to bardzo podobają mi się standy. Sam się zastanawiam, czy nie skrócić rur w moich standach i dodać kolce.

Niepotrzebnie dałeś wkręty, sam wikol by wystarczył.

Skomentuj

standy nawet fajnie wyszły , tylko zawaliłem że nie nasypałem nic do środka . były by bardziej stabilne ale i tak kolce dają sporo . Wkręty dałem dla pewności , i tak ich nie widać ( po za tyłem ) bo vikolu nie dawałem jakieś duże ilości bo sie troche bałem że "wyjdzie" po bejcy

btw , oto moje pierwsze obudowy z płyt wiórowych wykonane samodzielnie :lol: wziąłem wkrętarke do lasu i mają ptaki karmnik :mrgreen: podczas roboty dowiedziałem sie że nie można heblować całej skrzynki i oto efekt

Skomentuj

Pierwszy DIY i od razu takie przetworniki :shock: Obudowy całkiem przyjemne, ładny kolor. Tylnej ścianki nie skomentuję :???: . Bardzo spodobały mi się standy, mógłbyś wrzucić więcej fotek. Będę je miał na uwadze robiąc swoje po nowym roku.
                          Cewkę "wysokotonowca" w zwrotnicy odwróć o 90* http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=10427
                          i miejmy nadzieje ostatnie :razz:
                          za każdym razem żonie tak to tłumaczę :roll:

Skomentuj

mi się podobają, małe niedciągniecia, ujdzie w tłumie.
                            przetworniki nawet dobrze dobrane, zwrotnica nie uniwersalna jambo czy jak to się zwie.
                            jak już nie raz pisałem, jesteś zadowolony z nich? to gratuluje konstrukcji, bo to się liczy :)

[ Dodano: 2008-12-23, 20:38 ]
                            Zamieszczone przez DIGIPROCOMP
                            Cewkę "wysokotonowca" w zwrotnicy odwróć o 90* http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=10427
                            IMO są daleko do siebie zeby miały wpływ.

Skomentuj

kto tam bedzie od tyłu kolumny ogładał
                              ja ogladam calosc - przeciez zawsze ocenia sie po detalach :P
                              u mnie akurat tak sie zlozylo ze najladniejszy lisc forniru trafil na tyl

Przemysl napisał/a
                              i miejmy nadzieje ostatnie

za każdym razem żonie tak to tłumaczę :roll:
                              mi to nawet teraz dziewczyna pogrozila troche z tego powodu :oops:
                              trzeba troche przyhamowac...

Skomentuj

Dobra , ja też sie wypowiem . Konstrukcja ładna , zgrabna , ale jak właściciel powiedział trochę wysoka. Pomysł z płytami okazał się trafiony , bynajmniej mi się podoba. Tak po za tematem , widzę xbox ;D Jaka to wersja bo widzę memorkę ?

Skomentuj

Podstawki

Podstawki, jak dla mnie, nie pasują do kolumn. Masz stolik na alu (lub chromie) i zrobiłbym coś w tym stylu: jedna lub dwie rury jako podstawka. Nadałoby to lekkości konstrukcji i zgrałoby się z całością. Miałbyś mniej do wycierania kurzu :) Pzdr

Skomentuj

Zamieszczone przez colcolcol
                                    Podstawki, jak dla mnie, nie pasują do kolumn. Masz stolik na alu (lub chromie)
                                    :shock:
                                    Standy i kolumny mają tworzyć jedność, a nie kolumny i stolik pod TV.
                                    Oczywiście to kwestia gustu...

Skomentuj

Oczywiście to kwestia gustu...
                                      tak samo jak "wiejski tuning" ;]
                                      Standy i kolumny mają tworzyć jedność, a nie kolumny i stolik pod TV.
                                      tak ma pozostac i nikt nie wmowi autorowi ze standy sa zle/brzydkie bo szczerze mowiac wyszly najlepiej z calosci :razz:

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S.
                                        bo szczerze mowiac wyszly najlepiej z calosci :razz:
                                        Te standy wygladają jak kwietnik mojej babci z 18-stego wieku po renowacji u miejscowego cieśli. I na to bym je przeznaczył... To kwestia gustu. A kolumny są OK, nie udają sonusów krzywo poprzyklejanym fornirem a materiał mimo, że nie najlepszy na kolumny, daje trochę ciepełka. Pzdr

Skomentuj

Czaruję...
                                        X