Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[ Zestaw x.1] stare 5plus1 na tonsilach

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[ Zestaw x.1] stare 5plus1 na tonsilach

Wszyscy pokazują swoje wypociny, więc i na mnie kolej.
    Poniżej zdjęcia jednego z pierwszych moich projektów.

subwoofer:
    dwie komory
    dwa głośniki gn20/40 (isobaric)
    obudowa deska klejona 21mm 54 l

centralny:
    2 x pioner 16/na coś tam (już nie pamiętam)
    2 x wysokie tonsil (też już nie pamiętam)
    obudowa deska klejona 21 mm

satelity:
    2 x gds 20/30
    2 x jakieś g... z ferofluidem
    obudowa deska klejona 21 mm 12 l

podłogowe:
    2 x dn20/100 (pierwotnie miały być na 4x)
    2 x gds 20/30
    2 x piezo z filtrem 6 db

koszty:
    tylko deski -140 zł
    lakier - mnóstwo
    klej - 10 zł
    papier to samo
    reszta z piwnicy
    robocizna - ochocho (3 tyg)

Nie wiem po co to pokazujesz , post prawdopodobnie w ciagu 10minut poleci do kosza bo chyba nie przeczytales regulaminu zamieszczania konstrukcji. A pomijajac tego typu niedorobki to dla takich projektow jest stworzony inny temat....

Skomentuj

:shock:

Skomentuj

cytat:

Nie trzeba się oczywiście idealnie trzymać w/w wytycznych, ale posty ze zbyt dużymi odstępstwami będą usuwane. Porządek musi być.

Skomentuj

Nie napisałeś nic o:
          - zwrotnicach
          - dlaczego akurat takie głośniki
          - brzmieniu
          - napędzie
          -...

Do tego marne zdjęcia, na których nic nie widać. Pierwsze nie dość, że prześwietlone to na dodatek mocno skompresowane.

Jak obliczyłeś suba (pomiary czy z symulatorów)?

Zobacz jakie inni dawali opisy swoich konstrukcji.

Skomentuj

Ja wtu widze zdjecia, zastosowane przetworniki i koszt. Po co w ogole w takim razie to wklejasz ? Moze:

- ktos dowie sie jak taki zestaw gra z twojego posta?
            - albo pomozesz komus zbudowac podobny opisujac dokladnie swoja konstrukcje?
            - a moze dzielisz sie nietypowymi rozwiazaniami i przemysleniami nt projektu?
            - moze po prostu projekt jest ciekawy? estetyczny? moze wkleiles go po to zeby inni po prostu mogli popatrzec na ladny zestaw? - a moze dobrze dobrany?

Jesli nie to jest od tego inny temat

Skomentuj

No to się narobiło.

Zdjęcia są po to aby inni popatrzyli i nic więcej.
              Jeżeli ktoś ma jakieś pytania to może je zadać na forum, a ja postaram się odpowiedzieć. Jeżeli nie ma zainteresowania to po co tyle pisać.

odpowiadam na poprzednie pytania

Niestety ale nie mam zdjęć lepszej jakości.
              Tonsile tylko ze względu na ich skuteczność.
              Do kina napędem był TEAC 1500 prologic (1500 W PMPO :smile: )
              zasilane były też wzmacniaczem lampowym 2 W.

Pod lampą grało to super, a przy kinie trzęsło fotelami.
              zwrotnice były oryginalne od altusów, wymieniłem tylko kondensatory na olejowe-miedziane.

Materiał był dobrany do wystroju wnętrza - stąd ta deska lakierowana.

Oczywiście wszystko było liczone bassboxem. Lepszego programu chyba nie ma. polecam.

Skomentuj

Bez skrupułów:
                wg mnie wygladaja koszmarnie ;] wogole br w subie mnie rozwalil
                kostrukcja zrobiona na przyslowiowa pale ;]
                Jedyne co dobre to zapewne poniesione koszty... w sumie mi byloby szkoda czasu na taka konstrukcje;]

Jak to mowia kazdy od czegos zaczynal :)

Skomentuj

Jak na pierwszą konstrukcję nie wyglądają najgorzej. Wymień br w subie na czarne, będą bardziej pasować do maskownic pozostałych głośników. Gdybyś pomalował deski na konkretny kolor np mahoń uzyskałbyś lepszy efekt, ten kolor przypomina mi fotografie z książki "vademecum zrób to sam" z '89 roku. Te piezo mogłeś chyba nawet odpuścić bo gds'om nie brakuje wysokich tonów, przynajmniej w moich 20/10.

Napisz coś więcej o brzmieniu, nie tylko że trzęsie fotelami :wink:

Skomentuj

każdy się na czymś uczy.
                    jak za niecałe 2 stówki to jest ok.
                    według mnie to pomysłowe to było.
                    przy następnej konstrukcji już będziesz miał troche doświadczenia i na pewno ci wyjdzie coś lepszego.

Mógłbyś zrobić jakieś lepsze zdjęcia jakąś cyfrówką i z bliższa każdą kolumne.

a teraz troche krytyki.
                    Wywal te piezo !!! od nich tylko boli głowa. GDS ci powinien wystarczyć, chyba że lubisz dużo wysokich to kup przynajmiej stx 18-200-8-pb http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&...vItemDB=itemdb

Skomentuj

maxii, napisz jak działa sub w iso jestem ciekaw jak sie sprawuje

Skomentuj

Strojony na 36 i 68 hz bez żadnych zwrotnic, łupi samym niskim basem. Czysty wyraźny i co najważniejsze ekstra mocny. Fotele wibrują. Przy głośnym słuchaniu nie raz sąsiad stukał w kaloryfer.

niestety ale piezo jest prostokątne i nie mogę nic już zmienić, ale przestroga dla innych:
                        darujcie sobie piezo lepiej nie mieć nic niż te badziewie

Skomentuj

Zamieszczone przez maxii
                          niestety ale piezo jest prostokątne i nie mogę nic już zmienić
                          A tuby STX-a proponowane wyzej to jakie sa?:)

Skomentuj

Zamieszczone przez maxii
                            Strojony na 36 i 68 hz bez żadnych zwrotnic, łupi samym niskim basem. Czysty wyraźny i co najważniejsze ekstra mocny. Fotele wibrują. Przy głośnym słuchaniu nie raz sąsiad stukał w kaloryfer.
                            Widze ze dalej trzymasz poziom. A tak swoja droga to sub strojony na 36 i 68Hz to chyba raczej bandpass?

Skomentuj

Nie inaczej. Już napisałem to w pierwszym poście. Kolejne konstrukcje suba do domu będą tylko w bandpass-ie parallel, dźwięk basu jest naprawdę powala-jący. :wink:

Skomentuj

Zamieszczone przez maxii
                                podłogowe:
                                2 x dn20/100 (pierwotnie miały być na 4x)
                                i nadal chciałbyś ją napędzić tym Teac'iem 1,5kW pmpo :cool:
                                150zł to nie majątek, ale 3tyg. udręki :???:
                                Mam nadzieję, że to pierwsza konstrukcja i przy kolejnej (niebawem) będziesz już wiedział "co i jak". Unikaj samochodowych maskownic bo strasznie rażą :cool:

Skomentuj

Zamieszczone przez maxii
                                  Strojony na 36 i 68 hz bez żadnych zwrotnic, łupi samym niskim basem. Czysty wyraźny i co najważniejsze ekstra mocny. Fotele wibrują.
                                  Subwoofer bez filtra :shock: ? To w takim razie nie subwoofer. I jak takie głośniki mogą grać niskim basem? Jak łupi to pewnie wysokim basem.

Skomentuj

Obudowa jest pasmowa.
                                    James8 a po co filtr? Wzmacniacz ma swoje wyjście na suba.

Ten zestaw był pierwszym w którym wykorzystałem deskę klejoną, br prostokątny, i obudowę bandpass. Kolejne wykonane kolumny były już ciut inne.
                                    Rok produkcji 2005 i już ich nie mam. Znalazł się kupiec i poszły nawet za niezłą kasę.
                                    Niestety ale po padnięciu dysku straciłem prawie wszystkie zdjęcia.

Ten Teac 1500 W miał tylko 85 W, ale reklama czyni cuda.
                                    jedyne co miał OK to wejścia cyfrowe.

Skomentuj

To jest temat dla tej konstrukcji http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=5...b9c0bfffc75e24 ... nie wiem.. moze nie zrozumiesz dlaczego.

Skomentuj

Proszę więc o przeniesienie tematu.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X