Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[ Zestaw x.1] stare 5plus1 na tonsilach

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Ja nie mam nic do pierwszych konstrukcji. Sam odwalilem sporo kaszany szczegolnie jak zaczynalem w tym temacie.

Ale co innego ze forum to forum i troche porzadku musi byc. Zalozmy ze kazdy forumowicz wrzuci do dzialu konstrukcji wszystkie swoje kasze. Zrobi sie syf jak nie wiem. Od tego jest specjalny temat w ktorym mozna powspominac stare czasy jakto sie cos robilo i nieszczegolnie wyszlo :P.. ale bez jaj ze kazdy nawet kiepski projekt bedziemy ladowac tu...

Skomentuj

A czy pisałem że to kaszana?
      Brzmiały bardzo fajnie, lepiej nawet niż niejedne na rynku.
      Byłem z nich w pełni zadowolony.

teraz myślę o innych kolumienkach ale napiszę o nich w odpowiednim dziale.

Skomentuj

Zamieszczone przez maxii
        A czy pisałem że to kaszana?
        maxii, nie no.. pewnie swietnie graly, skrzynie sklecone na podstawie symulacji oraz przede wszystkim pomiarow i doswiadczenia pewnie, dobor przetwornikow wysmienity, kazda kolumna co innego (moze po to zeby wyrownac barwe dzwieku bo przeciez pod roznymi katami charka naszych uszu jest inna), szczegolnie zasluguje na uznanie projekt suba, precyzja projektu band passa i dobor odpowiednich glosnikow, calosc pedzona 1500W wzmacniaczem!, takze sub! co prawda wzmacniacz ma grubosc 2 zeszytow i pobor 85W ale to nic. Kurcze szkoda ze nie podales jeszcze schematu zwrotnic zastosowanych w poszczegolnych kolumnach i ich pomiarow, jedynie wzmianka ze pochodza z pewnego hiendowego zestawu, nie pamietam juz nazwy.. Twoje opinie na temat brzmienia:

Zamieszczone przez maxii
        Pod lampą grało to super, a przy kinie trzęsło fotelami.
        Zamieszczone przez maxii
        łupi samym niskim basem
        Zamieszczone przez maxii
        Czysty wyraźny i co najważniejsze ekstra mocny
        Zamieszczone przez maxii
        Fotele wibrują.
        Zamieszczone przez maxii
        Przy głośnym słuchaniu nie raz sąsiad stukał w kaloryfer.
        Zamieszczone przez maxii
        dźwięk basu jest naprawdę powala-jący. :wink:
        Zamieszczone przez maxii
        Zamieszczone przez maxii
        Brzmiały bardzo fajnie, lepiej nawet niż niejedne na rynku.
        .. sprawiaja ze nabieram checi na zlozenie ww zestawu :).. niestety nie podales wszystkich szczegolow i nie bede mogl go wiernie odtworzyc. :shock:

Skomentuj

ale zostałem zrąbany

następny fan STX-a :lol:

Skomentuj

nie fan stxa, ale raczej fan przemyślanych konstrukcji, a Twoja takową nie jest, i trudno polemizować na ten temat...

Skomentuj

Zamieszczone przez maxii
              ale zostałem zrąbany

następny fan STX-a :lol:
              Nikt tu nie jest fanem konkretnego producenta, ale to co stworzyłeś i to jak próbujesz przekonać że jest super świetne to totalna porażka i wreszcie powinieneś się z tym pogodzić.

Skomentuj

Jakby to KrzysiekA napisał "Tonsilowiec" :lol:

Skomentuj

"Tonsilowiec" - nawet ładnie

Poddaje się i w tym przypadku proszę o wypunktowanie moich pomyłek.

Skomentuj

Fanem ani Tonsila ani STXa nie jestem, niektore glosniki tych firm mialem a niektore znam z konstrukcji na forum. Oczywiscie czesc z nich jest warta uwagi. Niestety aktualnie posiadam jedynie midwoofery stx'a a reszta mojego zestawu to visaton, peerlessy oraz vify takze musze cie zawiesc.

W temacie to jesli chodzi o wady - zostaly one wypisane, pewnie ze mozna jeszcze wymieniac ale bardziej kontruktywne byloby gdybys sam przemyslal sobie co jest nie tak z tym projektem.

Skomentuj

wypisane wady:
                      - kolor machoń
                      - brak filtra
                      - wysokotonówki
                      - cienki wzmacniacz
                      - brak pomiarów
                      - co kolumna to inny głośnik

i to są wymienione wady?
                      kolor - pisałem że jest pod resztę pokoju
                      filtr - nie jest potrzebny
                      wysokotonówki - sam przestrzegłem innych
                      cienki wzmacniacz - po to właśnie są tonsile z wysokim spl - na zdjęciu widać DVD a nie wzmacniacz. Zresztą przy tym 1500W był smile. Chyba,że komuś się nie wyświetla.
                      brak pomiarów - to prawda, wszystko symulowałem w bassbox-ie.
                      A głośniki są o o pdobnej skuteczności.

Proszę o kolejne moje błędy.

Skomentuj

Zamieszczone przez n_omyzs
                        Ja nie mam nic do pierwszych konstrukcji. Sam odwalilem sporo kaszany szczegolnie jak zaczynalem w tym temacie.

Ale co innego ze forum to forum i troche porzadku musi byc. Zalozmy ze kazdy forumowicz wrzuci do dzialu konstrukcji wszystkie swoje kasze. Zrobi sie syf jak nie wiem. Od tego jest specjalny temat w ktorym mozna powspominac stare czasy jakto sie cos robilo i nieszczegolnie wyszlo :P.. ale bez jaj ze kazdy nawet kiepski projekt bedziemy ladowac tu...
                        nigdzie w regulaminie nie ma napisane że nie można zamieszczać gorszych konstrukcji.

jak się chłopakowi podoba jakość dźwięku to nie wciskajcie mu na chama żę gra paskudnie. nie każdy musi być audiofilem.

znalazły się osoby które mnie wyśmiały że dałem prawie 40 zł za wysokotonówke.
                        bo on se kupił za 5 zł piezo i jest zadowolony.

do autora:

ta tuba jest za mała ??? http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&...vItemDB=itemdb

Jak nie to zostaje szpachla i zatkasz tą dziure już to robiłem i wyszło nieźle.

nie przesadzaj z tym fanem stx'a. STX to dobra firma i po prostu ci doradzamy ich produkty a jak ci ten GDWT nie pasuje to masz z tonsila http://allegro.pl/item509811130_tons...owy_f_vat.html

Skomentuj

No nareszcie jakaś dusza która mnie nie j......
                          piezo załatwiłem tłumikiem 6dB i dało się już słuchać.
                          Jak już pisałem kolumny już poszły i to za niezłą kasę. Kupił je znajomy muzyk (a więc ma chyba słuch).

teraz myślę o innych kolumienkach i po wielu poszukiwaniach znalazłem odpowiedni głośnik i to właśnie STX (niestety :oops: )

O stxach wiele się pisze
                          ktoś kupił tonsila - wymień na stx-a
                          kupił alpierda - wymień na stx-a
                          aż się rzygać chce - jakby nie było innych głośników.
                          Na forum są osoby które zawsze mają wyjście z każdej sytuacji - kup STX-a

koniec już o tych głośnikach, ja pasuje

Skomentuj

może się tym głośnikiem pochwal.
                            może ci doradzą inni jakiś lepszy albo ci coś o nim napiszą ew. doradzą jakie wysokie i średnie tony.

ja mam GDN 22-300-8-SW i muszę przyznać że jest warty swojej ceny
                            porównywałem go do jakiegoś dwucewkowego BLG 30 cm i jak się okazało:
                            -lekko mniejsza skuteczność (mimo że stx ma 4 db mniej a w rzeczywiśtości to będzie z 1 bd)
                            -podobne zejście
                            -lepsze brzmienie
                            -prawie 30 zł tańszy

jeśli chodzi o stx'a to dużo jest wątków żę ludzie pisza że to syf. z tonsilem też mi sie tak zdażyło. ale wiadomo że głośnik za 100 zł to nie głośnik za 500 zł.

Skomentuj

Zamieszczone przez maxii

Haaaaa i po takim zdaniu powinniście mu tylko POKAZYWAĆ a nie WYTYKAĆ wady konstrukcji, czaicie?

Podobne zdanie pisałem około już 10 razy i dalej się tego będę trzymał.

Swoją drogą ten zestaw pasowałby według mnie do jakiejś chaty górala, położonej w górach polskich. Może ktoś zauważy tą ironię :mrgreen:

Te BRy w subwooferze są wypasione maxii :razz: a przednia ścianka jak jakiś drewniany robot wygląda :mrgreen:
                              Pisałeś tam coś że myślisz nad drugą konstrukcją, no jestem ciekaw postępów, bo te kolumny, z wyglądu,nie wiem jak odsłuch, są średnie.

Skomentuj

Też jestem tego zdania, że są z wyglądu tylko średnie, za taką kasę.
                                Przypominam, że te głośniki powstały kilka lat temu i czuję do nich wielki sentyment. Teraz robię właściwie tylko skrzynki do autów :mrgreen: ,proste i niewymagające wysiłku umysłowego.

teraz potrzebuję głośników do wzmacniacza lampowego, ale zadam pytania w innym dziale. Muszę jeszcze pogrzebać w internecie.

Skomentuj

Zamieszczone przez maxii
                                  Kupił je znajomy muzyk (a więc ma chyba słuch).
                                  Pozostawienie tego bez komentarza bedzie chyba lepszym rozwiazaniem niz jakikolwiek koment..

Zamieszczone przez maxii
                                  O stxach wiele się pisze
                                  ktoś kupił tonsila - wymień na stx-a
                                  kupił alpierda - wymień na stx-a
                                  aż się rzygać chce - jakby nie było innych głośników.
                                  Na forum są osoby które zawsze mają wyjście z każdej sytuacji - kup STX-a
                                  Bzdura. Ludzie na forum majacy pojecie o mozliwosciach zakupu roznych glosnikow w PL polecaja to co do danego zastosowania dobrze pasuje. Owszem czesto to STX ale trudno zeby polecali cos niedostepnego na rynku. Zreszta od czasu zamowien z AC powstalo wiele konstrukcji nie na STX.

Zamieszczone przez maxii
                                  No nareszcie jakaś dusza która mnie nie j......
                                  Tak nie "j." cie dlatego ze sam wkleil podobna lub jeszcze gorzej dobrana konstrukcje i zostal identycznie potraktowany. No i pewnie jak ty dalej uwaza ze jego konstrukcja jest ok :twisted:

-----

W sumie to ja zostawie juz ten temat bo nie chce mi sie naprawde tlumaczyc co tam jest zle zrobione dlatego ze komus kto krytycznie spojrzy na te konstrukcje skojarzy sie to na pierwszy rzut oka na foty i text opisu. Jesli uwazasz ze jest ok mysl tak dalej :smile:

:shock:

Skomentuj

Zamieszczone przez n_omyzs
                                    Zamieszczone przez maxii
                                    Kupił je znajomy muzyk (a więc ma chyba słuch).
                                    Pozostawienie tego bez komentarza bedzie chyba lepszym rozwiazaniem niz jakikolwiek koment..
                                    jak wiadomo od lat to tonsile należą do dobrych głośników, więc jakiś muzyk, który nie ma zbyt dużo kasy mógł sobie je kupić, oczywiście piezo wywalić.

jeśli chodzi o moje kolumny to mozę i zrobiłem beznadziejne. Teraz wiem jakie popełniłem błędy. a takie gadanie że tylko niepotrzebnie kase straciłem to tylko zniechęca, a wcale tak dużo nie straciłem.
                                    Jeszcze jedno. dostałem propozycje za te kolumny 300 zł ale ich nie sprzedaje bo bym nie kupił dobrych kolumn za to. (chcesz to się z tego śmiej, mnie to nie obchodzi)

jęsli chodzi o kolumny użytkownika maxii to uważasz że za niecałe 200 zł kupił by cos lepszego ???
                                    nie wiem czy by za tyle kupił jakieś voicekraft'y .

:shock:

Skomentuj

Nie na temat...
                                      Zamieszczone przez pawel033
                                      jęsli chodzi o kolumny użytkownika maxii to uważasz że za niecałe 200 zł kupił by cos lepszego ???
                                      nie wiem czy by za tyle kupił jakieś voicekraft'y .
                                      Za kase wydana na te skrzynki, wzmacniacz oraz ew otrzymana kase ze sprzedazy uzytych znalezionych w piwnicy glosnikow mozna by zakupic jakis maly zestawik 5.1 (oczywiscie nie najgorszego kriejtiva za 150zł)

jak wiadomo od lat to tonsile należą do dobrych głośników, więc jakiś muzyk, który nie ma zbyt dużo kasy mógł sobie je kupić, oczywiście piezo wywalić.
                                      Blablabla. Zbuduje kolumny z byle czego i sa okej bo przeciez to byle co mozna stamtad wywalic i w ogole cale je poprzerabiac od nowa przeciez ...

jeśli chodzi o moje kolumny to mozę i zrobiłem beznadziejne. Teraz wiem jakie popełniłem błędy. a takie gadanie że tylko niepotrzebnie kase straciłem to tylko zniechęca, a wcale tak dużo nie straciłem.
                                      Nie mowie o straconej kasie chociaz to fakt. Mowie raczej o nieprzemysleniu co mozna z posaidana kasa i elementami zrobic zeby stworzyc cos fajnego. Sklejenie zestawu z byle czego bo tak jest najtaniej - sory mozesz miec takie rozumowanie ale do mnie to nie trafia. :smile:

Skomentuj

nic nie mam do ciebie, ale po prostu chce też chłopaka zachęcić do dalszych konstrukcji.

sam zostałem zrąbany, tylko że u mnie to się uzbierały 2 strony

Ja jak będę miał kase na kupce to się dopiero zastanowie na co ją wydać bo takie planowanie pół roku przed to nie ma sensu. Bede się pytał jeszcze na forum co i jak i czy robić sam czy kupić gotowce.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X