Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[ Subwoofer] Subik by ARF (VIFA,MIVOC)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[ Subwoofer] Subik by ARF (VIFA,MIVOC)

Witam i pozdrawiam!
    Pochwalę się subwoferem który wykonałem jakiś czas temu.
    Z założenia miało to być wspomaganie dla podstawek z przed 10 lat a teraz wspomaga kino domowe ale za niedługo znowu wróci do podstawek które teraz buduję.
    Głośnik jaki wykożystałem to VIFA M22WR-09-06 a wzmacniacz to MIVOC AM-80.
    Obudowa wykonana z mieszanki materiałów które były pod ręką(MDF,płyta wiórowa,sklejka drewniana).
    Wszystko klejone klejem wikolopodobnym bez użycia wkrętów.
    Fornir to okume,pomalowany duluxem ciemny orzech.
    Obudowa ok.30 litrów liczona w winisid.
    Koszty to:
    VIFA 116 euro,
    MIVOC 80 euro,
    płyty ok.40 euro(ale je już miałem),
    kleje 25 euro,
    kable,kolce,śruby i inne pierdołki 50 euro,
    lakiery,bejce,spraye 25 euro.
    Jak to gra?
    Jako wspomaganie do podstawek miodzio:mocno,szybko i nisko.
    W kinie domowym trzęsienie ziemi na każdym piętrze(3) mojego mieszkanka.

A tutaj siostra z bratem.

[ Komentarz dodany przez: Pawel S.: 2009-01-02, 15:13 ]
    poprawilem fotki i usunalem zbedne posty

Zajebisty pomysł na osadzenie wzmacniacza do suba, świetnie wygląda, tutaj mnie zaskoczyłeś.

Skomentuj

El_liero, używałem czegoś takiego chyba ze 3 lata temu przy okazji używania 300w panelu Irka gdzieś nawet fota powinna jeszcze wisieć na forum :)

Skomentuj

Tu fotka podstawki w terażniejszym wyglądzie.

Skomentuj

ARF, swietne wykonanie i faktycznie ciekawy pomysl z tym wzmakiem. Widze ze jakies "hajendowe" kable do podlaczenia glosnikow zastosowales :P. Ogolnie projekcik ciekawy choc wydaje mi sie ze 8" to troche malo do dopalenia takich monitorkow w kinie.

Skomentuj

Nie było powiedziane, w jak dużym pokoju będzie chodził sprzęt (lub nie doczytałem), więc może nie będzie mało :]

Skomentuj

Chodzi mi raczej o to ze trzeba pewnej roznicy powierzchni i masy membran zeby uzyskac zauwazalna poprawe itd. Wg mnie stosowanie 8" subow do glosnikow wyposarzonych w 15cm midwoofery itd troche mija sie z celem, no ale ktos moze miec inne zdanie.

Skomentuj

Zamieszczone przez n_omyzs
                Wg mnie stosowanie 8" subow do glosnikow wyposarzonych w 15cm midwoofery itd troche mija sie z celem
                '
                Nie koniecznie :wink:

BTW. Ciekawy pomysł i bardzo dobre wykonanie :smile:

Skomentuj

Zamieszczone przez bart210
                  n_omyzs napisał/a
                  Wg mnie stosowanie 8 subow do glosnikow wyposarzonych w 15cm midwoofery itd troche mija sie z celem
                  '
                  Nie koniecznie :wink:
                  Zalezy kto jaki ma cel. Jak z gory chybiony to stosownaie 8" suba do kolumn na glosnikach 6" ma sens...

Skomentuj

Zamieszczone przez takero
                    El_liero, używałem czegoś takiego chyba ze 3 lata temu przy okazji używania 300w panelu Irka gdzieś nawet fota powinna jeszcze wisieć na forum :)
                    hmmm, kurcze ni pamientom, albo poprostu nie widziałem, także jak znajdziesz fote zarzuć link

Skomentuj

No oczywiscie ze to zalezo od zastosowania jednak wg mnie suby bubuje sie glosnie do kina gdzie jednak potrzeba miesa i zejscia. Czasem ktos robi suba do muzy ale jest to raczej wynik nie do konca przemyslanej konstrukcji monitorow/podlogowek (lub brak funduszy w czasei konstrukcji) bo przeciez mozna dolozyc troche do glosnikow 18cm i wtedy sub juz prawie nic nie zmienia... no ale to wszystko zalezy itd.. nie mowie oczywiscie ze taki sub zadnej poprawy nie wnosi bo chociazby podnosi max mozliwe cisnienie akustyczne.

Skomentuj

Witam!
                        W kinie subik pracuje na 25metrach jednak niestety niczym nie wytłumionych(brak firan,zasłon,panele podłogowe) ale jak pisałem to potrafi naprawdę zatrząść.Nie jest to bas schodzący do 20Hz ale mnie to całkowicie (prawie) wystarcza.
                        Co do wspomagania minitorków (VIFA 17-WP-200 + VIFAnie pamiętam) w 9litrowej obudowie jest znakomity.Dochodzą one do 65Hz więc subik leci w reszcie pasma(strych,moja pracownia ok 30metrów ze ściętym dachem).Dopełnia je znakomicie a nie słucham więcej niż 1/3 pary.
                        Oczywiście jak bym zapodał jakieś 10-12cali było by lepiej ale buda do tego byłaby też 2x większa a nie o to mi chodzi.
                        A kabelki to SINUS LIVE w subie i do połączenia monitorków,ale w środku monitów jest już KIMBER (już nie mogę się doczekać wykończenia ale na dworze zimno).
                        Pozdrowiska!

Skomentuj

Zamieszczone przez ARF
                          W kinie subik pracuje na 25metrach
                          No to w 25m chyba daloby sie troche wieksza paczke zmiescic :P? To twoj wybor ale wg mnie w tak duzym pomieszczeniu chocby glosnik byl cudem techniki za dobrze spisywac sie to w kinie nie moze. Takie moje prywatne zdanie.

Skomentuj

To twoj wybor ale wg mnie w tak duzym pomieszczeniu chocby glosnik byl cudem techniki za dobrze spisywac sie to w kinie nie moze. Takie moje prywatne zdanie.
                            Etam, ludzie kupują hipermarketowe kina domowe z subem wielkości pudełka po butach i są bardzo zadowoleni :razz: Nie przesadzajmy, ale nie każdy lubi jak mu się pokój trzęsie.

Skomentuj

Dlatego zaznaczam ciagle ze to moje zdanie itd. Wiem ze mi nie wystarczy, akomus innemu moze tak.

Skomentuj

Zamieszczone przez ARF
                                (VIFA 17-WP-200 + VIFAnie pamiętam)
                                po wygladzie to chyba D19
                                posmaruj gume od woofera oliwka - przynajmniej kolor odzyska :P

bardzo fajnie wykonales tego suba. minus to wiorowka ale przynajmniej gruba. wzmocnienie w srodku tez sie bardzo ladnie prezentuje :)

osobny panel z jednej strony praktyczny z drugiej juz mniej bo musisz 2 czesci przenoscic... fajnie by bylo wkomponowac go w cos co by przypominalo meble lub cos takiego. te stopki od wzmacnaicza to wycinany MDF? czy jakis metal?

nie podoba mi sie blyszczacy czarny bo po ostatniej zabawie z takim wiem jak trudno zrobic dobra powierzchnie do niego a co dopiero mowic o utrzymaniu go w czystosci... dlatego obecnie mam "satyne" :P (fotki niedlugo)

wydaje mi sie tez ze ten sub zbyt "napuchniety" jest - monitorki znacznie lepiej sie prezentuja

ogolnie gratuluje cierpliwosci i wlozonej pracy

Skomentuj

Chodzi mi raczej o to ze trzeba pewnej roznicy powierzchni i masy membran zeby uzyskac zauwazalna poprawe itd. Wg mnie stosowanie 8" subow do glosnikow wyposarzonych w 15cm midwoofery itd troche mija sie z celem, no ale ktos moze miec inne zdanie.
                                  No ja mam inne zdanie jak kolega mi zapuścił muze na Visatonach AL170(nalepszy bass jaki słyszałem w tej klasie) a pużniej odpalił suba na TIW200 a moja kopara na glebe odrazu.

Skomentuj

Dzięki za zmianę pierwszego posta!
                                    No rzeczywiście ta vifka to DT 19 D5-8 w końcu je na strychu znalazłem(z obawy przed kotem schowane były) i masz rację Paweł S. sub jest trochę opasły ale to była pierwsza nie "kwadratowa" skrzynka,monitorki są już mniej opasłe.
                                    Dzisiaj pomalowałem je już piąty raz a potem tylko czekam na jakieś +5 żeby walnąć spreyem przód i tył(a zapowiadają u nas(NL) przez jakiś tydzień -10 a spreyować to w mieszkaniu nie mam zamiaru).
                                    Co do błyszczącego czarnego to nie czyściłem go jakieś pół roku i ciągle jest czysty.
                                    Podstawka pod wzmak to MDF pomalowany czarnym spreyem.
                                    Pozdrowiska i dzięki za pozytywne komentarze. :wink:

Skomentuj

Zamieszczone przez El_liero
                                      hmmm, kurcze ni pamientom, albo poprostu nie widziałem, także jak znajdziesz fote zarzuć link
                                      miałem problem typu jeden wzmak + dużo subów :)
                                      A panelu lepiej nie kłaść radiatorem do dołu, choć i wtedy termicznie wytrzymywał :)

No oczywiscie ze to zalezo od zastosowania jednak wg mnie suby bubuje sie glosnie do kina gdzie jednak potrzeba miesa i zejscia. Czasem ktos robi suba do muzy ale jest to raczej wynik nie do konca przemyslanej konstrukcji monitorow/podlogowek (lub brak funduszy w czasei konstrukcji) bo przeciez mozna dolozyc troche do glosnikow 18cm i wtedy sub juz prawie nic nie zmienia... no ale to wszystko zalezy itd.. nie mowie oczywiscie ze taki sub zadnej poprawy nie wnosi bo chociazby podnosi max mozliwe cisnienie akustyczne.
                                      dobry sub spisze się i w kinie i w muzyce i we wszystkim coś doda, zresztą bas z 6,5 cala , a bas z 10-12 cali to mimo tego co pokazują charki zupełnie inny świat...

Skomentuj

Zamieszczone przez ARF
                                        a spreyować to w mieszkaniu nie mam zamiaru
                                        a ja nie mam innego wyjscia i spray'uje w domu :P

Zamieszczone przez ARF
                                        Co do błyszczącego czarnego to nie czyściłem go jakieś pół roku i ciągle jest czysty
                                        bo nikt ci tego tlustymi palcami nie dotyka :roll:

Skomentuj

Czaruję...