Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[ Kolumny 2-drożne] Monitorki by Rfck

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[ Kolumny 2-drożne] Monitorki by Rfck

Witam

Monitorki które zbudowalem powstały głównie z 2ch powodów:
    1. Miałem ochote coś zbudować za niewielkie pieniądze
    2. Zastąpić warczące głośniki w LCD, są tragiczne ;-).

:: Głośniki
    ARN 150-03-04
    VIFA D19 4ohm

ARNki są nowe a Vify zakupiłem używane w świetnym stanie, dodam że grają naprawde bardzo dobrze, SC10 nie ma w ogóle porównania.

:: Obudowa

Obudowa wykonana z płyty wiórowej 18 mm, klejona na klej soundal i poskręcana wkrętami. Objętość to okolo 8.5 - 8,7 litra, zostala wytlumiona watoliną.
    Front pochylony o 10 stopni w celu wyrównania odpowiedzi obu głośników.

:: Wykończenie

Kolumienki oklejone fornirem brzozowym i lakierowane lakierem akrylowym Domalux do Boazerii, nałożyłem 3 warstwy i uzyskalem efekt jaki chciałem, kolumny nie są gładkie w dotyku lecz przypominają otwarte pory drewna. Moim zdaniem nie powinno się "oblewać" forniru lakierem bo traci on swoj naturalny wygląd, ale kto co lubi ;-). Lakier to półmat, nakładany pędzlem i szlifowany międzywarstwowo najpierw 240 następnie 280.

:: Wrażenia

Arny znacie i wiecie jak grają, średnica lekko cofnięta ale za to niezły basik. Jednak Vifa naprawdę mnie zaskoczyla, gra naprawde bardzo dobrze, gra bardzo zróżnicowanie i przyjemnie się jej słucha za te pieniądze idealna.
    Zwrotnica jak narazie jest na słuch, także nie będę podawal schematu, pracuję oczywiscie nad prawidłową zwrotnicą ;-).

:: Koszty

Nie bardzo jestem w stanie podać bo kupowałem część materiałów w większej ilości. Podam to co pamiętam:

Fornir: 45 zł z przesyłką
    ARN 150 : 80 zł z przesyłką
    VIFA D19 60 zł z przesyłką
    Klej moment: 26 zł
    Lakier: kosztuje okolo 24 zł, jednak ja miałem jest baaardzo wydajny i polakieruje jeszcze nie jedne kolumny.
    Basrefleksy i terminale ok. 25 zł.

Jednak powtarzam że takie rzeczy jak lakier, wytlumienie, terminale, przewody miałem wcześniej.

:: Fotki

No fajnie! Prosto, dokładnie i tanio :mrgreen: Fajnie wygląda obudowa z tym skosem, jedyny minus to oczywiście brak frezów pod Vife :razz:

Skomentuj

nie lada wyczyn robić zwrotkę na sam słuch od zera.
      Pokaż wfekty potem, głosniki ładne i tanie, załatw sobie frezy jakoś jeszcze. Moja nota 4 na 5. pozdro

Skomentuj

bardzo ciekawe i nietypowe wykonanie. dobre, pomyslowe fotki.

mam D19 i wiem jak on potrfi zagrac (mimo ze go nie testowalem co do roznych zwrotnic) i jest to dobry glosnik ale nie rozumiem dlaczego na allegro nadal trzymaja sie takie ceny :???:

zastanawiam sie czy mozna go ciac tak nisko zeby srednica nadrobil braki ARNa?

tunel jest z tylu? pokaz wogole tyl. jaki terminal masz?

musze przyznac ze napewno cos oryginalnego

Skomentuj

Basreflex oczywiscie z tyłu, strojenia jeszcze nie dopracowałem ponieważ bez sensu jest to robić przy nie wygrzanych głośnikach.

CO do frezów szczerze to ich nie lubie ;-) wiem że ma to także zysk akustyczny ale naprawde wolę te kolumienki bez frezów ;-)

Paweł, co do vify, myślałem o tym samym, i w sumie narazie mam dość nisko ciętą vifę i gra to nieźle, nie wiem jak to wyglada na pomiarach ale napewno to sprawdzęi dopracuję zwrotnicę. według moich pomiarow T-S Vifa ma rezonans na okolo 1200 hz. wiec moze da sie coś wyczarować, nawet na przypadkowej zwrotnicy tzw. na słuch ;-) slychac ze vifa gra zdecydowanie większość dźwięku.

Nie mam niestety lepszego zdjęcia tyłu ale nic nadzwyczajnego, br z akkusa terminal zwyczajny zakręcany prostokątny.

Tak btw. wziałem do innej konstrukcji wkręty imbusowe z akkusa... są jak dla mnie tragiczne, raz je wkręciłem i juz widać że były wkręcane, lekko poscierane wewnątrz z czarnej farby, kupowal ktoś?

[ Dodano: 2009-01-03, 17:08 ]
          Znalazlem pomiary Vify.

Skomentuj

Fajne!! Gdyby były frezy, to po prostu ode mnie byś dostał ocene 6/6 :) Tak to jest 5/6 :) Super pomysł ze ścięciem, genialnie to wygląda :)

Gratulacje

Skomentuj

Rfck, tez mam zamiar go pomierzyc ale najpierw musi dojsc mi toner bo sie skonczyl :???: (musze wykonac nowa plytke do preampa)

Skomentuj

Fajowskie kolumienki, super kształt :wink: ! Mi sie bardzo podoba! :smile:
                Gratuluje pomysłu!
                --
                Pozdrawiam!

Skomentuj

Zamieszczone przez cudny90
                  Super pomysł ze ścięciem, genialnie to wygląda
                  Właśnie mi sie też bardzo podoba, myślałem że wyjdzie gorzej ;-) jakos mi wpadła do głowy wizualizacja i postanowiłem zrobić tak jak widać.
                  Zamieszczone przez cudny90
                  Gratulacje
                  Dziekuje :wink:

Zamieszczone przez Pawel S.
                  (musze wykonac nowa plytke do preampa)
                  w sklepie z audiomani płytka do preampa jest po 9.50 jakby Ci sie nie chciało robić.

Skomentuj

robic to mi sie chce i to juz kilka razy robilem ale z resztka tonera cos nie wychodzi to najlepiej :???:

Skomentuj

Nie na temat...
                      Zamieszczone przez Pawel S.
                      z resztka tonera cos nie wychodzi to najlepiej
                      Spróbuj wyciągnąć cały toner i pomachać nim kilka razy na boki. Często sporo toneru zostaje przy marginesach i można po rozsypaniu go równomiernym jeszcze kilkaset stron ładnie wydrukować

Skomentuj

Nie na temat...
                        ale ja to juz robie od 2 tygodni bo juz dawno zamowilem toner :razz:

Skomentuj

Wszystko ok ale nie podobają mi się te wysokotonówki tak z boku( ale to już kwestia gustu).

Ten fornir mi się podoba i kształty obudowy.

Skomentuj

Zamieszczone przez pawel033
                            ale to już kwestia gustu
                            Lub akustyki jak kto woli

Skomentuj

no wlasnie gusta... mi sie ten dol nie podoba:) reszta ok

Skomentuj

Zamieszczone przez n_omyzs
                                Lub akustyki jak kto woli
                                Podobnie z frezami ;-)

[ Dodano: 2009-09-17, 19:18 ]

Tak wygląda charka w tej chwili ;-)

[ Dodano: 2009-09-17, 19:37 ]
                                Nie odświeżylo tematu więc dodaję nowy post ;]

Skomentuj

Bardzo ladna konstrukcja, oby tak dalej.

pozdrawiam Piku

Skomentuj

oraz charka

Tak wyglądają zwrotnice

[img=http://img199.imageshack.us/img199/6184/46769146.jpg]

[img=http://img42.imageshack.us/img42/9084/33054404.jpg]

Nareszcie skończone

Skomentuj

Rfck, cos zdjec zwrotnicy nie widac (a kod jest)

a gdzie schemat zwrotnicy?

Skomentuj

ja też nie widzę.
                                        Charakterystyka chyba idealna.
                                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Czaruję...
                                        X