Witam jest to moja druga konstrukcja Diy
Miał być ładny i dobrze grający subwoofer aktywny głownie do słuchania muzyki
Przetwornik- wszystkim dobrze znany Ravemaster BSW-124 II kupiony jako nowy na allegro w cenie 250zł z przesyłką , około 1.5 roku temu :roll: . Kopułkę piankę i kawałek kosza pomalowałem na czarno żeby lepiej wyglądał ze skajem i nie rzucał się tak w oczy :wink:
Panel/Wzmacniacz- Panel wykonany jest z blachy stalowej o grubości 3.5mm pomalowany lakierem akrylowym w spray'u "Motip" później polakierowany lakierem bezbarwnym i wypolerowany pastą G3 dla uzyskania połysku
Wzmacniacz- Holton-400 po przeróbkach jakie opisał irek, dzięki czemu prąd spoczynkowy jest bardziej stabilny zasilany napięciem 2x75V DC Transformator toroidalny o mocy 600w kondensatory filtrujące 2x30 000uF w panelu zamontowałem następujące układy:
Układ zabezpieczenia przeciw DC na wyjściu wzmacniacza
opóźnione załączanie kolumn
szybkie odłączanie głośników przy zaniku zasilania
układ przekroczenia temperatury radiatora ( 80-90°c)
Automatyczny włącznik (włącza się automatycznie kiedy na wejściu pojawi się sygnał)
Soft start transformatora
Zastosowałem regulowany filtr dolnoprzepustowy Qestera z regulacją częstotliwości odcięcia oraz zmianą fazy 0-180° ( nie płynna)
w panelu są 2 wejścia stereo sumowane , 1 wyjście bezpośrednio z filtra (wtedy sygnał nie jest podawany na końcówkę) i 1 wejście (sygnał idzie z wejścia bezpośrednio na końcówkę czyli omijamy filtr dolnoprzepustowy ) Zrezygnowałem z wejść wysokopoziomowych (nigdy bym ich nie używał )
Panel morze włączać się automatycznie lub pracować bez przerwy. W trybie automatycznym po zaniku sygnału wyłącza się po 2 minutach. Wszystkie płytki robiłem "termotransferem"
Obudowa - Strojenie-38Hz objętość-50l Otwór br szczelinowy jego wysokość 3cm . front wykonany z dwóch płyt mdf razem 5cm, boki góra duł tył 2,5cm z płyty wiórowej, w środku wstawiłem wzmocnienia, całość skręcona jest wkrętami do drewna i klejona vikolem, pod głośnikiem wykonany jest frez, głośnik przykręcony jest śrubami imbusowymi 6mm (nakrętki pazurkowe). Fornir to heban modyfikowany kupiony na allegro od CDO klejony butaprenem. Skaj klejony butaprenem. Fornir lakierowany wałkiem lakierem NITRO poszło go sporo 0.7l przed położeniem ostatniej warstwy szlifowałem papierem drobnoziarnistym do uzyskania gładkiej powierzchni, po położeniu ostatniej warstwy wypolerowałem całość polerką (zrobioną z przekładni szlifierki kątowej i wiertarki ) i pastą G3 na mokro. Kolce i podstawki pod kolce wytoczone z Brązu, wypolerowane pastą polerską i polakierowane.
Odsłuch - Dźwięk mi odpowiada dynamiczny, świetna stopa, radzi sobie z każdym rodzajem muzyki co jest dla mnie wazne
Najciekawsze jest to ze skończyłem go w w swoje urodziny ( 20 styczeń ) :mrgreen:
Waga 45kg
koszty;
Głosnik -250zł
Panel -około 300zł (podaje cenę mniej więcej bo rozlało się to na kilka miesięcy)
fornir -25zł (kupiłem cały płat 60cmX250cm) zużyłem mniej jak połowę)
mdf i płyty miałem
lakier -25zł 1l
kleje -20zł
skaj -25zł
śruby itp -25zł
papier ść. -15zł
Razem około 685zł ale nie wszystkie ceny pamiętam i niektóre podałem mniej więcej, dużo rzeczy miałem w domu :wink:
Nie podoba mi się radiator ale przynajmniej dobrze odprowadza ciepło
Jeśli macie jakieś pytania to piszcie :)

Polerka :)

Skomentuj