Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

[ Subwoofer] Subwoofer aktywny by kozik666 BSW-124 II

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

[ Subwoofer] Subwoofer aktywny by kozik666 BSW-124 II

Witam jest to moja druga konstrukcja Diy

Miał być ładny i dobrze grający subwoofer aktywny głownie do słuchania muzyki

Przetwornik- wszystkim dobrze znany Ravemaster BSW-124 II kupiony jako nowy na allegro w cenie 250zł z przesyłką , około 1.5 roku temu :roll: . Kopułkę piankę i kawałek kosza pomalowałem na czarno żeby lepiej wyglądał ze skajem i nie rzucał się tak w oczy :wink:

Panel/Wzmacniacz- Panel wykonany jest z blachy stalowej o grubości 3.5mm pomalowany lakierem akrylowym w spray'u "Motip" później polakierowany lakierem bezbarwnym i wypolerowany pastą G3 dla uzyskania połysku
    Wzmacniacz- Holton-400 po przeróbkach jakie opisał irek, dzięki czemu prąd spoczynkowy jest bardziej stabilny zasilany napięciem 2x75V DC Transformator toroidalny o mocy 600w kondensatory filtrujące 2x30 000uF w panelu zamontowałem następujące układy:
    Układ zabezpieczenia przeciw DC na wyjściu wzmacniacza
    opóźnione załączanie kolumn
    szybkie odłączanie głośników przy zaniku zasilania
    układ przekroczenia temperatury radiatora ( 80-90°c)
    Automatyczny włącznik (włącza się automatycznie kiedy na wejściu pojawi się sygnał)
    Soft start transformatora
    Zastosowałem regulowany filtr dolnoprzepustowy Qestera z regulacją częstotliwości odcięcia oraz zmianą fazy 0-180° ( nie płynna)
    w panelu są 2 wejścia stereo sumowane , 1 wyjście bezpośrednio z filtra (wtedy sygnał nie jest podawany na końcówkę) i 1 wejście (sygnał idzie z wejścia bezpośrednio na końcówkę czyli omijamy filtr dolnoprzepustowy ) Zrezygnowałem z wejść wysokopoziomowych (nigdy bym ich nie używał )
    Panel morze włączać się automatycznie lub pracować bez przerwy. W trybie automatycznym po zaniku sygnału wyłącza się po 2 minutach. Wszystkie płytki robiłem "termotransferem"

Obudowa - Strojenie-38Hz objętość-50l Otwór br szczelinowy jego wysokość 3cm . front wykonany z dwóch płyt mdf razem 5cm, boki góra duł tył 2,5cm z płyty wiórowej, w środku wstawiłem wzmocnienia, całość skręcona jest wkrętami do drewna i klejona vikolem, pod głośnikiem wykonany jest frez, głośnik przykręcony jest śrubami imbusowymi 6mm (nakrętki pazurkowe). Fornir to heban modyfikowany kupiony na allegro od CDO klejony butaprenem. Skaj klejony butaprenem. Fornir lakierowany wałkiem lakierem NITRO poszło go sporo 0.7l przed położeniem ostatniej warstwy szlifowałem papierem drobnoziarnistym do uzyskania gładkiej powierzchni, po położeniu ostatniej warstwy wypolerowałem całość polerką (zrobioną z przekładni szlifierki kątowej i wiertarki ) i pastą G3 na mokro. Kolce i podstawki pod kolce wytoczone z Brązu, wypolerowane pastą polerską i polakierowane.

Odsłuch - Dźwięk mi odpowiada dynamiczny, świetna stopa, radzi sobie z każdym rodzajem muzyki co jest dla mnie wazne

Najciekawsze jest to ze skończyłem go w w swoje urodziny ( 20 styczeń ) :mrgreen:

Waga 45kg

koszty;
    Głosnik -250zł
    Panel -około 300zł (podaje cenę mniej więcej bo rozlało się to na kilka miesięcy)
    fornir -25zł (kupiłem cały płat 60cmX250cm) zużyłem mniej jak połowę)
    mdf i płyty miałem
    lakier -25zł 1l
    kleje -20zł
    skaj -25zł
    śruby itp -25zł
    papier ść. -15zł

Razem około 685zł ale nie wszystkie ceny pamiętam i niektóre podałem mniej więcej, dużo rzeczy miałem w domu :wink:

Nie podoba mi się radiator ale przynajmniej dobrze odprowadza ciepło

Jeśli macie jakieś pytania to piszcie :)

Polerka :)

No bardzo ladnie wyszlo .. :), moze opiszesz szerzej jaka elektronike zastosowales?

Skomentuj

ja jestem pod wielkim wrazeniem :lol: gartulacje ..nic tylko pozazdroscic konstrukcji :grin:

Skomentuj

bardzo elegancki sub, wykonany na dobrych elementach i z duza dbaloscia o szczegoly.
        naprawde gratuluje dobrej roboty

ale przyczepie sie do jednego - polaczenie skaju z fornirem z tylu. jakies takie nie za ciekawe :???:

moznaby tez dorobic ramke do glosnika zeby to troche lepiej sie prezentowalo - ale to tylko detal

Zamieszczone przez kozik666
        kondensatory filtrujące 2x30 000uF
        :shock: myslalem ze polaczyles kilka mniejszych a tu taki kolosy :!: :shock: skad je masz?
        wypolerowałem całość polerką (zrobioną z przekładni szlifierki kątowej i wiertarki ) i pastą G3 na mokro.
        :shock: :lol: tu masz wielkiego plusa - narzedzia DIY :mrgreen:

Najciekawsze jest to ze skończyłem go w w swoje urodziny ( 20 styczeń )
        no to spoznione najlepsze zyczenia

no ale byl tani wiec cos za cos. nawet wiem gdzie go kupiles :lol:

masz moze zdjecia wnetrza? ile tam wzmocnien jest?

Skomentuj

Fajny, jakiś taki inny niż wszystkie dlatego Bardzo Fajny. Jak wykleilęś fornirem wnętrze szczeliny bassreflexu ? Ile warstw lakieru nalożyleś i jakim walkiem ?

Skomentuj

Bardzo fajny subwoofer. Bardzo mi się podoba. Gratuluje ładnej konstrukcji. Kondensatory filtrujące 2x30 000uF robią wrażenie.

Skomentuj

Też mi się podoba. A na heban i skaj to chyba ostatnio jakaś moda jest. :mrgreen: Ale wykonanie świetne :)

Skomentuj

n_omyzs jeśli chcesz to wstawię schematy i wzory płytek

Pawel S. Nie mam zdjęć z budowy :sad: A środka tez nie mam ale jak kiedyś wyciągnę głośnik to zrobię :wink:

Rfck Wnętrze br jest wyklejone tylko do około 15 cm dalej nie sięgnąłem tak samo jest ze skajem, nie wiem ile warstw nałożyłem ale sporo straciłem 0.7l lakieru , wałek był zwykły z gąbki szeroki na 13 cm

Kondensatory kupiłem od pewnego pana 30zł sztuk, ma jeszcze 68 000uF :mrgreen: te dopiero musza być wielkie

Skomentuj

kozik666, wstaw, moze ja skorzystam a moze ktos inny :)

Skomentuj

kozik666, gratulacje Subik - rewelacja :) Coś przepięknego :) Prezentuje się naprawdę dobrze.

Dawno nie było na diyaudio takiego ładnego subika :)

Skomentuj

Końcówka
                      http://rapidshare.com/files/19115216...ltona.rar.html

Filtr aktywny
                      http://rapidshare.com/files/19115421...stera.rar.html

Włącznik/Wyłącznik automatyczny
                      http://rapidshare.com/files/19115423...cznik.rar.html

soft start transformatora
                      http://rapidshare.com/files/19115445...Start.rar.html

Skomentuj

Nice.... :wink: do moich kepow sub pasowalby idealnie i odwrotnie jakbys chcial je nabyc :razz:

Skomentuj

Sub wygląda bardzo ładnie, wykończenie trafia w mój gust :mrgreen: Całość wykonana schludnie i poprawnie :wink: Też ostatnio poluje na taki głośnik lub na starszego brata ale ich to jest już jak na lekarstwo :sad: a jeśli chodzi o:
                          to mogłeś go pomalować na czarno i już by tak nie rzucał się w oczy :wink:

Skomentuj

Zamieszczone przez csbiczek
                            to mogłeś go pomalować na czarno i już by tak nie rzucał się w oczy :wink:
                            Wtedy gorzej odprowadzał by ciepło :smile:

Zamieszczone przez dolphin123
                            Nice.... :wink: do moich kepow sub pasowalby idealnie i odwrotnie jakbys chcial je nabyc :razz:
                            Ten sam fornir :mrgreen: Kupowałeś w cdo ?

Skomentuj

Bardzo ładny,i efektownie wygladający subik. Moje gratulacje

Skomentuj

csbiczek napisał/a
                                to mogłeś go pomalować na czarno i już by tak nie rzucał się w oczy

Wtedy gorzej odprowadzał by ciepło
                                anodowanie sie klania :P

Skomentuj

A próbowałeś zmniejszyć objętość ? Jak na mój gust optymalnie było 40-45 litrów, bas robi się bardziej jędrny i sprężysty, miałem też niższe strojenie około 35Hz.

Ogólnie sub wykonany profesjonalnie.

Skomentuj

Ten sam fornir :mrgreen: Kupowałeś w cdo ?
                                    dokladnie HEBAN HE-7064PS

Skomentuj

Zajefajny,aż chciało by się go posłuchać(takie mam wrażenie patrząc na zdjęcia).Wyglądem też nie grzeszy,gratuluję.

Skomentuj

Kondy robia wrazenie nie powiem.
                                        Btw. jak temperatura radiatorka przy bardzo mocnym grzaniu?

Co do suba to bardzo mnie sie podoba, gratulacje :)

Skomentuj

Czaruję...
                                        X